Hipospadias – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
hipospadias

Hipospadias – iata ce inseamna mai exact aceasta afectiune, care sunt semnele si simptomele asociate, cauzele, precum si metodele de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce inseamna hipospadias?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament

Ce inseamna hipospadias?

Hipospadias este o malformatie congenitala la baieti. Aceasta se manifesta prin localizarea anormala a orificiului uretrei. Astfel, deschiderea urinara nu se afla in varful penisului. In schimb, este mai jos pe capul penisului sau de-a lungul axului penian. In cazuri mai rare, deschiderea este pe scrot sau pe perineu. In aceste cazuri poate lipsi o parte din preput sau penisul poate fi curbat.

ce inseamna hipospadias

Simptome

Hipospadiasul usor nu provoaca de obicei simptome, in special la nou-nascuti si copii mici. Daca este mai sever, poate cauza probleme la urinare, precum si dificultati in directionarea fluxului de urina. In unele cazuri, acest defect poate face imposibila urinarea din picioare. Baietii cu hipospadias sunt, de asemenea, mai predispusi sa aiba un testicul necoborat.

In mod normal, aceasta afectiune este diagnosticata in momentul nasterii sau la controalele medicale ulterioare. Ocazional, formele usoare sunt identificate mai tarziu sau in momentul circumciziei. Hipospadiasul cauzeaza rareori simptome la copii. Hipospadiasul este considerat mai sever atunci cand deschiderea urinara este mai aproape de testicule decat de varful penisului.

Cauze

Hipospadiasul este o anomalie congenitala (prezenta la nastere), ceea ce inseamna ca malformatia apare in timpul dezvoltarii fetale. Pe masura ce fatul se dezvolta, uretra nu creste la lungimea sa completa. De asemenea, in timpul dezvoltarii fetale, preputul nu se dezvolta complet. De multe ori se dezvolta preput suplimentar in partea superioara a penisului si lipseste pe partea inferioara. Pe masura ce bebelusul creste in uter in timpul sarcinii, tesutul de pe partea inferioara a penisului care face parte din uretra nu se inchide complet.

Hipospadiasul are si o componenta genetica. Unii tati ai copiilor cu hipospadias au, de asemenea, aceasta afectiune.
Prematuritatea si greutatea redusa la nastere sunt, de asemenea, considerati factori de risc pentru hipospadias. Anumite fluctuatii hormonale, cum ar fi esecul testiculelor fetale de a produce suficient testosteron sau esecul organismului de a raspunde la testosteron, cresc riscul de hipospadias si alte probleme genetice.

complicatiile hipospadiasului

Metode de diagnostic

Hipospadiasul este de obicei diagnosticat in timpul examenului fizic la nou-nascut. Un test care poate fi util daca se suspecteaza hipospadias forma severa este o urografie excretorie. Pot fi facute diferite teste si pentru a verifica alte anomalii congenitale ale rinichilor sau tuburilor care transporta urina de la rinichi la vezica.

Cele mai multe forme de hipospadias vor fi depistate la scurt timp dupa nastere din cauza aspectului penisului si preputului. Nou-nascutii cu o forma usoara de hipospadias pot avea preput cu aspect normal.

Metode de tratament

De cele mai multe ori, medicii fac o interventie chirurgicala pentru a trata hipospadiasul. Este posibil ca unele cazuri usoare sa nu necesite interventii chirurgicale. Hipospadiasul este deseori insa tratat prin interventie chirurgicala pentru a corecta plasarea deschiderii uretrale, de obicei in primul an de viata. Exista mai multe tipuri diferite de interventii chirurgicale. Acestea pot include in special repozitionarea deschiderii uretrei, corectand amplasarea deschiderii uretrale in capul penisului si reconstituind pielea din jurul deschiderii uretrale.

In unele cazuri, interventia chirurgicala se face in etape. Unele dintre modificarile efectuate in timpul interventiei chirurgicale ar putea include plasarea deschiderii uretrei in locul potrivit, dar si corectarea curburii penisului si refacerea  pielii din jurul deschiderii uretrei.

Complicatiile pot sa apara mai frecvet la copiii mai mari si la adulti. Acestea pot include sangerari, infectii, ingustarea uretrei si curbura penisului. Este important, in unele cazuri de hipospadias, sa se intarzie circumcizia, astfel incat tesutul suplimentar sa poata fi utilizat pentru reconstituirea tesutului in timpul interventiei. In cazurile severe, pot fi necesare mai multe interventii chirurgicale pentru corectarea hipospadiasului. Operatia de hipospadias necesita de obicei anestezie generala.

simptome hipospadias

Riscurile si efectele secundare ale interventiei chirurgicale

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista unele riscuri si efecte secundare ce pot sa apara. Acestea sunt rare, iar beneficiile interventiei chirurgicale vor depasi riscurile. Unele complicatii specifice interventiei chirurgicale pentru hipospadias includ:

  • de obicei, copiii vor avea nevoie de cateter sau stent timp de aproximativ o saptamana dupa operatie, ceea ce poate declansa spasme vezicale;
  • pot exista uneori sangerari din penis;
  • in unele situatii, este posibil ca rana sa nu se vindece bine si pot aparea uneori fistule;
  • noua deschidere se poate ingusta, ceea ce face mai dificila eliminarea urinei.

Ce se intampla dupa operatia de hipospadias?

De obicei, dupa operatie se va fixa un cateter urinar pentru a se scurge urina din vezica pe durata recuperarii. Penisul poate fi rosu, usor invinetit si umflat dupa interventie timp de cateva saptamani. Vor exista usoare dureri dupa operatie, dar fiecare copil este diferit. Medicul va poate prescrie o serie de medicamente pentru ameliorarea durerii. Daca sunt necesare antibiotice, acestea vor fi administrate prin perfuzie. Este posibil ca cel mic sa fie nevoit sa continue sa ia antibiotice pe cale orala acasa. Zona penisului va fi pansata si medicul va va spune cand sa il dati jos si cum sa curatati zona dupa externare. Spitalizarea va depinde de severitatea bolii, cat de repede se recupereaza copilul in spital dupa operatie, precum si starea sa dupa interventie.

Incurajati copilul sa bea multe lichide, pentru a urina cat mai des – ceea ce e important. Copilul nu trebuie sa desfasoare activitati fizice intense pe durata recuperarii. Contactati medicul daca durerile copilului sunt severe, daca are febra, daca zona interventiei prezinta semne de infectie sau daca cel mic nu urineaza – sau urina este foarte inchisa la culoare.

Atentie!

Daca aceasta problema este severa si ramane netratata, copilul poate avea un flux anormal de urina si pot aparea si alte complicatii. De exemplu, pe masura ce copilul creste, penisul sau se poate curba. Acest lucru poate provoca probleme sexuale mai tarziu in viata. In plus, daca deschiderea uretrala este mai aproape de scrot sau perineu, pot aparea probleme cu fertilitatea mai tarziu in viata.

Referinte:
(1) https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions—pediatrics/h/hypospadias-in-children.html
(2) https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/hypospadias.html
(3) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Hypospadias/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/hypospadias.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu