Colestaza de sarcina – cauze, simptome si tratament

de Mancas Malina
colestaza de sarcina

Colestaza de sarcina este o problema hepatica, temporara. Iata care sunt cauzele, simptomele asociate, precum si ce tratamente se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este colestaza de sarcina?
2. Simptome
3. Cauze
4. Cat de grava este colestaza de sarcina?
5. Metode de diagnostic
6. Tratament

Ce este colestaza de sarcina?

Colestaza de sarcina este o problema temporara a ficatului, ce poate sa apara pe durata sarcinii. Incetineste sau opreste curgerea normala a bilei din vezica biliara. Acest lucru provoaca mancarimi ale pielii si ingalbenirea pielii, ochilor si mucoaselor (icter). Colestaza apare uneori la inceputul sarcinii. Insa, este mai frecventa in al doilea si al treilea trimestru. Cel mai adesea dispare la cateva zile dupa nastere. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de colestaza intrahepatica.

Cand sunteti gravida, este normal sa experimentati cateva noi simptome. Insa, daca apar simptome precum mancarime extrema si intensa pe maini si picioare, discutati cu medicul. Colestaza – o afectiune hepatica rara, dar grava – ar putea fi cauza.

Afectiunea poate cauza complicatii grave la nou-nascut – motiv pentru care este important sa recunoasteti simptomele si sa discutati cu medicul.  Exista doua tipuri de colestaza: colestaza intrahepatica si colestaza extrahepatica.

simptomele colestazei in sarcina

Simptome

Ambele tipuri de colestaza duc la aceleasi simptome:

  • icter, care este o ingalbenire a pielii si a zonei albe a ochilor;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaun deschis la culoare;
  • durere abdominala;
  • oboseala;
  • greata;
  • mancarime excesiva a pielii.

Nu toate femeile afectate de colestaza au aceste simptome. Majoritatea femeilor se confrunta cu mancarimi pe palme sau pe talpi, dar nu numai. Mancarimea este adesea mai grava noaptea si poate fi atat de deranjanta incat afecteaza somnul.  Mancarimea este mai frecventa in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, dar uneori apare mai devreme. Se poate sa se agraveze odata ce avanseaza sarcina si va apropiati de momentul nasterii. Cu toate acestea, odata cu nasterea bebelusului, mancarimea dispare de obicei in cateva zile.

Cauze

Bila, secretata de ficat si depozitata in vezica biliara, ajuta corpul sa descompuna grasimile in acizi grasi pe care intestinele sa ii absoarba. Colestaza este o afectiune care incetineste fluxul normal de bila din vezica biliara, rezultand o acumulare de acizi biliari in ficat – care, la randul lor, se varsa in sange, ducand la aparitia simptomelor.

Cauzele posibile ale colestazei includ:

  • modificari hormonale: estrogenul suplimentar in timpul sarcinii (in special in al treilea trimestru) poate creste nivelul colesterolului si poate reduce contractiile vezicii biliare;
  • diabetul gestational: aceasta boala este adesea asociata cu un risc mai mare de colestaza;
  • predispozitie genetica: daca un membru al familiei a avut colestaza in timpul sarcinii, asigurati-va ca informati medicul;
  • calculi biliari.

Colestaza este, de asemenea, mai frecventa la femeile care au sarcina multipla si la cele care au avut anterior leziuni hepatice. Daca ati avut colestaza intr-o sarcina anterioara, aveti, de asemenea, un risc mai mare de a avea afectiunea in sarcinile ulterioare. Deoarece riscul de a dezvolta afectiunea pot fi greu de identificat la inceputul sarcinii, este important sa va adresati medicului daca aveti factori de risc, astfel incat sa va poata monitoriza cu atentie.

tratarea colestazei de sarcina

Medicamentele si riscul de colestaza

Ficatul joaca un rol important in metabolizarea medicamentelor. Unele medicamente sunt mai dificil de metabolizat pentru ficat decat altele si pot fi toxice pentru ficat. Aceste medicamente includ:

  • unele antibiotice, cum ar fi amoxicilina si minociclina;
  • steroizi anabolizanti;
  • unele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul;
  • contraceptive orale;
  • anumite medicamente antiepileptice;
  • anumite medicamente antifungice;
  • unele medicamente antipsihotice;
  • anumite medicamente antimicrobiene.

De asemenea, anumite boli pot provoca cicatrici sau inflamatii ale cailor biliare, crescand riscul de colestaza. Acestea includ:

  • infectii virale cu virusuri precum HIV, hepatita, citomegalovirus si Epstein-Barr;
  • infectii bacteriene;
  • anumite boli autoimune, care poate face ca sistemul imunitar sa atace si sa deterioreze caile biliare;
  • tulburari genetice;
  • anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul hepatic si pancreatic, precum si limfoamele.

Cat de grava este colestaza de sarcina?

Colestaza de sarcina poate fi o afectiune grava atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Desi majoritatea cazurilor nu sunt foarte grave, aceasta poate provoca uneori complicatii, inclusiv nastere inainte de termen si probleme fetale. Cele mai multe cazuri de colestaza in sarcina se reduc dupa nastere. Cu toate acestea, problema poate afecta sanatatea pe termen lung. Unele date sugereaza ca femeile care au avut colestaza in timpul sarcinii pot avea un risc de trei ori mai mare de cancer la ficat mai tarziu in viata decat femeile care nu au avut colestaza in timpul sarcinii. De asemenea, pot avea un risc mai mare de cancer biliar, boli tiroidiene, diabet sau boala Crohn. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.

La mame, afectiunea poate afecta temporar modul in care corpul absoarbe grasimea. Absorbtia slaba a grasimilor ar putea duce la scaderea nivelului de factori dependenti de vitamina K implicati in coagularea sangelui. Insa, aceasta complicatie este rara, iar problemele hepatice viitoare sunt mai putin frecvente.

La bebelusi, complicatiile colestazei de sarcina pot fi severe. Acestea pot include:

  • nastere prematura;
  • probleme pulmonare din cauza aspiratiei de meconiu – substanta verde, lipicioasa, care se colecteaza in mod normal in intestinele bebelusului in curs de dezvoltare, dar care poate trece in lichidul amniotic daca mama are colestaza;
  • afectarea fatului, inclusiv risc de deces.

Deoarece complicatiile pot fi foarte periculoase pentru bebelus, medicul poate lua in considerare inducerea travaliului inainte de data scadenta.

cauzele colestazei

Metode de diagnostic

Este posibil ca medicul sa suspecteze aceasta boala pe baza simptomelor – daca aveti mancarime severa, de exemplu. Testele de laborator vor ajuta la confirmarea diagnosticului. Este important sa se testeze functia hepatica. Unele teste arata si severitatea problemei. Se pot face si alte teste de laborator, inclusiv timpul de protrombina. Aceasta analiza arata cat de bine se formeaza cheagurile de sange.

Tratament

Este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar daca boala este usoara si apare tarziu in timpul sarcinii. Tratamentul vizeaza in mod normal ameliorarea simptomelor, in special mancarimea, dar si prevenirea complicatiilor potentiale.

Urmatoarele medicamente pot fi prescrise:

  • acid ursodeoxicolic, pentru ameliorarea mancarimilor si cresterea fluxului biliar;
  • creme cu mentol, pentru a ajuta la calmarea mancarimii;
  • inmuierea zonelor afectate ale pielii in apa calduta pentru reducerea mancarimii.

Pot aparea niveluri scazute de vitamina K, crescand riscul de hemoragie, astfel incat mama va avea adesea nevoie de suplimente de vitamina K inainte si dupa nastere. Astfel, desi nu este posibila prevenirea colestazei in timpul sarcinii, medicul va poate prescrie tratamente, cum ar fi medicamente care sa reduca mancarimea si alte simptome si pentru a ajuta ficatul sa functioneze corect si sa se reduca nivelul acidului biliar.

Vestea buna este ca toate aceste simptome dispar de obicei de la sine in aproximativ 48 de ore de la nastere.

Monitorizarea starii de sanatate a bebelusului

Colestaza poate cauza complicatii in sarcina. Medicul poate recomanda monitorizarea atenta a bebelusului in sarcina. Monitorizarea si tratamentul pot include teste pentru a verifica ritmul cardiac al bebelusului si cat creste ritmul cardiac al fatului la activitate. De asemenea, se vor face o serie de teste ce ofera informatii despre miscarea bebelusului, tonusul muscular, respiratie si cantitatea de lichid amniotic.

Referinte:
(1) https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/c/cholestasis-of-pregnancy.html
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholestasis-of-pregnancy/symptoms-causes/syc-20363257
(3) https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/itching-and-intrahepatic-cholestasis/
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17901-cholestasis-of-pregnancy

Articole recomandate

Lasa un comentariu