Infectia urinara in sarcina: cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
infectia urinara in sarcina

Infectia urinara in sarcina este o problema intalnita uneori in randul gravidelor. Iata care sunt simptomele, de ce apar infectiile urinare in sarcina, ce complicatii pot fi asociate si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este o infectie urinara?
2. Infectiile urinare – de ce sunt frecvente in sarcina?
3. Simptome infectie urinara
4. Tratament
5. Prevenirea infectiilor urinare in sarcina

Ce este o infectie urinara?

Infectiile tractului urinar sunt frecvente in timpul sarcinii. Este posibil ca o astfel de infectie sa nu produca niciun simptom, dar poate da deseori o senzatie de arsura in timpul urinarii sau nevoia frecventa de a urina.

Cand ne gandim la o infectie urinara, ne vin in minte simptome ca nevoia frecventa de a urina si o senzatie de arsura la urinare. Insa, infectiile urinare pot aparea in orice parte a tractului urinar, care incepe de la rinichi, unde se produce urina, continua prin uretere pana la vezica, unde urina se acumuleaza si se termina cu uretra, prin care se elimina urina din corp.

Toate femeile sunt expuse riscului de infectii urinare (chiar mai mult decat barbatii, deoarece uretra este mai scurta, facilitand patrunderea bacteriilor in vezica). Insa, femeile insarcinate pot fi mai predispuse: modificarile hormonale le pot oferi bacteriilor o oportunitate mai mare de a ajunge in tractul urinar si de a provoca o infectie.

ce sunt infectiile urinare

Ce cauzeaza infectiile urinare?

Cele mai multe infectii urinare sunt cauzate de bacterii care provin din propriul intestin. Acestea nu provoca leziuni in intestin, dar pot provoca infectii daca patrund in alte parti ale corpului. Unele bacterii se afla in jurul anusului dupa eliminarea scaunului. Aceste bacterii pot ajunge uneori la uretra si in vezica urinara. Unele bacterii se dezvolta in urina si se inmultesc rapid, provocand infectii.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la infectiile urinare, deoarece uretra femeilor este mai scurta si se deschide mai aproape de anus. Femeile gravide sunt, de asemenea, mai predispuse la infectiile urinare decat femeile care nu sunt insarcinate. Acest lucru este partial din cauza schimbarilor hormonale asociate sarcinii care afecteaza tractul urinar si tind sa incetineasca fluxul de urina. Mai rar, pot exista si alte cauze ale infectiei urinare– in caz de folosire a unui cateter urinar, cand sistemul urinar nu functioneaza bine etc.

Tipuri de infectii urinare

O infectie a tractului urinar este o afectiune medicala in care bacteriile din afara corpului, de obicei, ajung in sistemul urinar. Pot fi diferite tipuri de infectii:

  • bacteriuria asimptomatica (ASB) – bacterii in urina, fara simptome;
  • uretrita – infectie in uretra;
  • cistita – infectie in vezica;
  • pielonefrita – infectie renala.

Pielonefrita este una dintre cele mai frecvente complicatii medicale grave in sarcina. Infectia se poate raspandi in fluxul sangvin si poate pune viata in pericol. O infectie renala poate avea, de asemenea, consecinte grave asupra fatului. Creste riscul de travaliu prematur si de copil cu greutate mica la nastere.

tratament infectie urinara in sarcina

Infectiile urinare – de ce sunt frecvente in sarcina?

Infectiile urinare sunt frecvente in sarcina din cauza schimbarilor care au loc in corp. Hormonul progesteron relaxeaza musculatura care conecteaza rinichii la vezica urinara. Acest lucru incetineste curgerea urinei de la rinichi spre vezica urinara. Pe masura ce uterul se mareste, are acelasi efect. Drept urmare, bacteriile au mai mult timp sa se dezvolte in interior, inainte de a fi eliminate. Inca de la 6 saptamani de gestatie, aproape toate femeile insarcinate sufera dilatare uretrala, cand uretra se extinde si continua sa se extinda pana la nastere. Tractul urinar mai mare, impreuna cu volumul crescut al vezicii urinare si scaderea tonusului vezicii urinare, au drept consecinta faptul ca urina stagneaza in uretra. Acest lucru permite ca bacteriile sa se dezvolte mai rapid.

Urina este, de asemenea, mai putin acida si contine mai multe proteine, zaharuri si hormoni in timpul sarcinii. Aceasta combinatie de factori creste riscul aparitiei unei infectii urinare. Femeile sunt, de asemenea, mai susceptibile la infectii ale tractului urinar si in timpul si dupa nastere. In timpul travaliului, exista un risc crescut ca bacteriile sa patrunda in tractul urinar. Dupa nastere, o femeie poate prezenta sensibilitate a vezicii urinare, ceea ce poate creste riscul de infectii urinare.

De asemenea, sexul in timpul sarcinii, desi este perfect sanatos (cu exceptia cazului in care medicul recomanda evitarea lui) – exista un dezavantaj. Are, de asemenea, riscul de a duce la infectie urinara, deoarece bacteriile din apropierea vaginului pot fi impinse in uretra in timpul relatiilor sexuale. E important sa urinezi inainte si dupa actul sexual pentru a reduce bacteriile. Clatirea zonei dupa actul sexual poate ajuta la reducerea riscului de infectii urinare.

Organismele care cauzeaza infectii urinare in timpul sarcinii sunt aceiasi uropatogeni observati si la restul persoanelor. Cel putin 5% dintre femei dezvolta cel putin o infectie urinara in timpul sarcinii.

Simptome infectie urinara

Simptomele unei infectii urinare variaza in functie de mai multi factori, inclusiv de localizarea infectiei. In caz de infectie a vezicii urinare (cistita) simptomele frecvente includ:

  • durere, disconfort sau senzatie de arsura la urinare si chiar in timpul actului sexual;
  • disconfort pelvin sau dureri abdominale in zona inferioara (adesea chiar deasupra osului pubian);
  • nevoia frecventa de a urina, chiar si cand exista foarte putina urina in vezica;
  • urina cu miros urat sau urina tulbure;
  • modificarea cantitatii de urina – urinezi mai mult sau mai putin;
  • durere, presiune sau sensibilitate in zona vezicii urinare.

Intrucat nevoia frecventa de a urina este comuna in timpul sarcinii, poate fi greu de diferentiat de o infectie, mai ales daca simptomele sunt usoare. Daca suspectati ca ati putea avea o infectie, mergeti la medic pentru testare.

Daca aveti semne care indica o posibila infectie a rinichilor, solicitati imediat asistenta medicala. Simptomele apar adesea destul de brusc si includ frecvent:

  • febra si frisoane;
  • dureri la nivelul spatelui sau in zonele inferioare, chiar sub coaste;
  • greata si varsaturi.

Daca observati sange sau puroi in urina mergeti cat mai curand la medic pentru analize, diagnostic si tratament.

Tratament

Femeile insarcinate ar trebui sa se prezinte la medic daca au simptome de infectie urinara. Fara tratament, o infectie urinara in sarcina poate duce la complicatii grave. Cand sunt tratate corect, infectiile urinare progreseaza rar catre ceva mai grav (cum ar fi boala renala cronica). Cand sunt tratate rapid si corect, acestea rareori duc la complicatii grave, dar daca nu sunt tratate, pot duce la infectii renale si alte probleme chiar mai grave.

antibiotice pentru infectia urinara in sarcina

Antibiotice pentru infectii urinare in sarcina

Medicul poate prescrie un curs de antibiotice de minimum 3 zile pentru a trata o infectie urinara in timpul sarcinii. Poate prescrie amoxicilina, ampicilina, cefalosporina, nitrofurantoina sau trimetoprim-sulfametoxazol, in functie de stadiul sarcinii. Orice simptom se va ameliora de obicei in cateva zile. Cu toate acestea, este foarte important sa se finalizeze cursul antibioticelor. Antibioticele folosite pentru tratarea infectiilor urinare la femeile gravide sunt in general sigure in timpul sarcinii. Unele bacterii sunt rezistente la unele antibiotice. Acest lucru poate fi identificat din teste efectuate pe proba de urina.

Daca femeile insarcinate dezvolta o infectie renala in timpul sarcinii, vor avea nevoie de tratament in spital. Acest tratament va implica antibiotice si lichide intravenoase.

De asemenea, medicul poate prescrie analgezice. Paracetamolul este adesea folosit pentru durere, disconfort sau febra, dar se ia doar la indicatiile medicului.

Sfaturi si remedii naturiste pentru infectii urinare in sarcina

Infectiile tractului urinar la gravide sunt cele mai frecvente complicatii medicale asociate sarcinii. Din pacate, nu exista tratamente naturale pentru infectia urinara in sarcina. In schimb, puteti preveni infectiile urinare in mod natural sau macar sa reduceti riscul de a experimenta o infectie a tractului urinar in timpul sarcinii.

Pe langa tratamentul medical, medicii pot recomanda adesea si diferite sfaturi si remedii pentru a accelera recuperarea. De exemplu, se recomanda consumul de apa – apa va dilua urina si ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Cand vine vorba de suplimente in sarcina pentru infectii urinare, datele medicale sunt variate.

remedii naturiste pentru infectii urinare

Ce arata studiile?

De exemplu, o meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in BMC Pregnancy and Childbirth (2018) sugereaza ca dovezile privind eficienta merisoarelor pentru infectii urinare in sarcina sunt neconcludente pana in prezent. Infectiile urinare netratate in sarcina pot avea consecinte grave atat pentru mama, cat si pentru fat. Pentru ca inca nu exista suficiente dovezi privind eficienta merisorului in tratarea infectiilor urinare, este important ca acestea sa fie tratate cu antibiotice.

De asemenea, in aceeasi meta-analiza s-a observat ca o activitate sexuala crescuta de mai mult se 2-3 ori pe saptamana a fost asociata cu o frecventa mai mare a infectiilor urinare. Cu toate acestea, curatarea si spalarea zonei genitale si golirea vezicii urinare dupa actul sexual s-au dovedit a avea efect protector. La fel de importanta a fost si directia de sters a zonei genitale dupa urinare, consumul unei cantitati adecvate de lichide si evitarea intarzierii golirii vezicii.

Un alt studiu ale carui rezultate au fost publicate in BMC Complementary Medicine and Therapies (2013) sugereaza ca nu exista dovezi clare privind eficienta sucului de afine in tratarea infectiilor urinare in sarcina. Afinele si merisoarele sunt in general sigure in sarcina, insa este important ca femeile insarcinate care dezvolta infectii urinare in sarcina sa beneficieze de tratamentul medical adecvat pentru a evita complicatiile.

Insa, un studiu ale carui rezultate au fost publicate in The Journal of Urology (2008) sugereaza ca sucul de merisoare poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare in sarcina (nu tratare), datorita continutului de vitamina C, proantocianidine si taninuri, desi mai sunt necesare studii aprofundate in acest sens.

Prevenirea infectiilor urinare in sarcina

Desi uneori infectiile urinare apar indiferent de masurile de precautie pe care le luati, cativa pasi va pot ajuta sa reduceti riscul de a va confrunta cu o astfel de problema in timpul sarcinii:

  • Consumati suficiente lichide – Beti suficienta apa in fiecare zi pentru a urina si pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din uretra.
  • Mergeti la baie cand simtiti nevoia. Evitati sa intarziati prea mult urinarea si goliti complet vezica la urinare.
  • Purtati lenjerie intima din bumbac. Acest lucru va ajuta la mentinerea zonei uscate, deoarece bacteriile se dezvolta mai rapid in conditii de umiditate.
  • Curatati zona intima atent, stergand din fata in spate. Aveti grija la igiena zonei intima, evitati iritantii si curatati zona bine dupa urinare si dupa actul sexual.
  • Evitati produsele de igiena intima parfumate – geluri de dus, pudre sau spumant pentru zona intima, pentru ca pot provoca iritatii intr-o zona deja vulnerabila.
  • Adoptati o dieta sanatoasa in sarcina si un stil de viata activ.

Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537047/
2. https://www.healthline.com/health/pregnancy/treat-a-uti
3. https://www.webmd.com/women/guide/pregnancy-urinary-tract-infection#1
4. https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-018-1732-2
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924191/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2631561/
7. https://www.scielo.br/pdf/clin/v67n6/18.pdf

Articole recomandate

Lasa un comentariu