Sarcina extrauterina

de Mancas Malina
sarcina extrauterina

O sarcina extrauterina se mai numeste si ectopica si inseamna ca ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei in trompa uterina. Iata care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este sarcina extrauterina?
2. Simptome
3. Cauze
4. Cum este diagnosticata o sarcina extrauterina?
5. Tratament
6. Sarcinile viitoare dupa o sarcina extrauterina

Ce este sarcina extrauterina?

O sarcina incepe cu un ovul fertilizat. In mod normal, ovulul fertilizat se ataseaza de mucoasa uterului. O sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza si creste in afara cavitatii principale a uterului.

Sarcina ectopica apare cel mai adesea intr-o trompa uterina – sarcina tubara. Uneori, o sarcina ectopica apare in alte zone ale corpului, cum ar fi ovarul, cavitatea abdominala sau colul uterin. O sarcina ectopica nu se poate dezvolta normal. Ovulul fertilizat nu poate supravietui, iar tesutul in crestere poate provoca sangerari care pun viata in pericol, daca nu sunt tratate. In timp ce un test de sarcina poate arata ca o femeie este insarcinata, un ovul fertilizat nu poate creste in alta parte decat in ​​uter.

Simptome

Este posibil sa nu observati niciun simptom la inceput. O sarcina ectopica nu provoaca intotdeauna simptome si poate fi detectata numai in timpul unui control de rutina. Daca aveti simptome, acestea tind sa se dezvolte intre a 4-a si a 12-a saptamana de sarcina. Unele femei care au o sarcina ectopica au semnele sau simptomele timpurii obisnuite ale sarcinii – lipsa menstruatiei, sensibilitatea sanilor si greata. Daca faceti un test de sarcina, rezultatul va fi pozitiv. Cu toate acestea, o sarcina ectopica nu poate continua ca o sarcina normala. Pe masura ce ovulul fertilizat creste intr-un loc necorespunzator, semnele si simptomele devin mai vizibile.

Pot aparea dureri abdominale in partea inferioara, sangerari vaginale sau o scurgere apoasa maronie, disconfort la urinare etc. Retineti ca aceste simptome nu sunt neaparat un semn al unei probleme grave. Uneori pot fi cauzate de alte probleme minore.

cum se formeaza sarcina extrauterina

Atentie!

Daca ovulul fertilizat continua sa creasca in trompa uterina, poate provoca ruperea trompei. Acest lucru poate duce la sangerari interne severe. Daca o sarcina ectopica este lasata sa se dezvolte, exista riscul ca ovulul fertilizat sa continue sa creasca si sa provoace ruptura trompei uterine, ceea ce poate provoca sangerari interne care pun viata in pericol. Semnele unei trompe uterine rupte sunt:

  • durere brusca, severa, intensa;
  • senzatie de lesin si ameteala;
  • senzatie de greata sau varsaturi;
  • diaree.

O trompa uterina rupta este o urgenta medicala.

Cauze

O sarcina tubara – cel mai frecvent tip de sarcina ectopica – apare atunci cand un ovul fertilizat se blocheaza in drumul sau spre uter, adesea pentru ca trompa uterina este deteriorata de inflamatie sau este deformata. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormala a ovulului fertilizat ar putea juca, de asemenea, un rol.

Factori de risc

Unii factori care cresc riscul de sarcina extrauterina sunt:

  • antecedente de sarcina ectopica – daca ati mai avut acest tip de sarcina, este mai probabil sa apara problema si la o alta sarcina;
  • inflamatie sau infectie – infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia, pot provoca inflamatii in trompele uterine si in alte organe din apropiere si pot creste riscul unei sarcini ectopice;
  • tratamente pentru fertilitate – unele cercetari sugereaza ca femeile care urmeaza tratament de fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare sunt mai susceptibile de a avea o sarcina ectopica;
  • chirurgie tubara – operatia de corectare a trompei uterine inchise sau deteriorate poate creste riscul unei sarcini ectopice;
  • factori hormonali;
  • anomalii genetice si defecte congenitale;
  • varsta materna peste 35 ani;
  • antecedente de endometrioza;
  • conceptie a avut loc in ciuda ligaturii tubare sau a dispozitivului intrauterin (DIU);
  • fumatul.

ce este sarcina ectopica

Cum este diagnosticata o sarcina extrauterina?

Cele mai multe sarcini ectopice sunt depistate la 6 – 10 saptamani de sarcina. Uneori diagnosticul se face rapid. Cu toate acestea, daca va aflati in stadiile incipiente ale sarcinii, poate dura mai mult (o saptamana sau mai mult) pentru a stabili un diagnostic de sarcina ectopica.

Disgnosticul se face pe baza urmatoarelor:

  • control si examinare – medicul va va intreba despre istoricul medical si simptomele medicale si se va face un control ginecologic;
  • ecografie – o ecografie transvaginala este mai precisa in diagnosticarea unei sarcini ectopice decat o ecografie transabdominala;
  • analize de sange – se poate testa nivelul hormonului de sarcina βhCG (beta gonadotropina corionica umana) – testarea se facem de obicei, la fiecare 48 de ore, deoarece, intr-o sarcina in uter, nivelul hormonului creste cu 63% la fiecare 48 de ore (cunoscut sub numele de „timpul de dublare”), in timp ce, in sarcinile ectopice, nivelurile sunt de obicei mai mici si cresc mai lent sau raman la fel;
  • laparoscopie – daca diagnosticul este neclar, poate fi necesara o operatie sub un anestezic general numit laparoscopie.

Daca aveti simptome severe, cum ar fi dureri semnificative sau sangerari, este posibil sa nu existe suficient timp pentru a finaliza toti acesti pasi. Trompa uterina se poate rupe in cazuri extreme, provocand sangerari interne severe. Medicul va efectua o interventie chirurgicala de urgenta pentru a oferi tratament imediat.

Tratament

Sarcinile ectopice nu sunt sigure pentru mama. De asemenea, embrionul nu se va putea dezvolta pana la termen. Este necesar sa indepartati embrionul cat mai curand posibil pentru sanatatea imediata a mamei si fertilitatea pe termen lung. Optiunile de tratament variaza in functie de locul sarcinii ectopice si de dezvoltarea acesteia.

Exista 3 tratamente principale pentru o sarcina ectopica:

  1. monitorizarea – pacienta va fi atent monitorizata si se va apela la tratamentele de mai jos daca ovulul fertilizat nu se dizolva singur;
  2. tratament cu medicamente – o injectie cu un medicament puternic numit metotrexat este utilizata pentru a opri cresterea sarcinii;
  3. chirurgie – interventia se efectueaza sub anestezie generala pentru indepartarea ovulului fertilizat, de obicei impreuna cu trompa uterina afectata.

Monitorizarea necesita analize de sange dupa prima saptamana si apoi o data sau de doua ori pe saptamana pana cand testele arata ca nu mai sunteti gravida.

cauze sarcina ectopica

Medicamente pentru sarcina extrauterina

Metotrexatul nu este intotdeauna necesar, deoarece in aproximativ jumatate dintre cazuri ovulul moare inainte de a putea creste. Metotrexatul este un medicament care opreste cresterea celulelor care se divid rapid, cum ar fi celulele masei ectopice. Se va administra injectabil. De asemenea, se vor face periodic teste de sange pentru a va asigura ca medicamentul este eficient. Cand este eficient, medicamentul va provoca simptome similare cu cele ale avortului spontan. Acestea includ crampe, sangerare si eliminarea tesutului. Mai rar, este necesara o interventie chirurgicala ulterioara. Metotrexatul nu prezinta aceleasi riscuri de deteriorare a trompei uterine care apar in caz de interventie chirurgicala. Cu toate acestea, nu veti putea ramane insarcinata timp de cateva luni dupa ce ati luat acest medicament.

Interventie chirurgicala

Sarcinile ectopice detectate intr-un stadiu mai avansat vor necesita interventii chirurgicale pentru a elimina tesuturile. De multe ori e necesara indepartarea embrionului si repararea oricaror daune interne. Procedura se face de obicei laparoscopic. Chirurgul face mici incizii in abdomenul inferior si apoi introduce prin aceste incizii o camera video mica si diferite instrumente. Imaginea de pe camera este afisata pe un ecran din sala de operatii, permitand chirurgului sa vada ce se intampla in interiorul corpului fara a face incizii mari. Tesutul ectopic este apoi indepartat chirurgical si orice organe deteriorate sunt reparate sau indepartate. Operatia poate implica indepartarea trompei uterine (salpingectomie) sau deschiderea trompei uterine (salpingostomia) pentru a indeparta tesutul ectopic al sarcinii.

Daca sarcina este avansata sau exista hemoragii (sangerari) asociate semnificative, atunci medicul poate efectua o laparotomie, un tip de interventie chirurgicala care implica o incizie mult mai mare.

Recuperarea

Medicul va oferi instructiuni specifice cu privire la ingrijirea inciziilor dupa operatie. Trebuie sa mentineti inciziile curate si uscate in timp ce se vindeca. Verificati-le zilnic pentru semne de infectie, care ar putea include sangerari care nu se opresc, sangerari excesive, scurgeri cu miros urat, zona e calda la atingere, cu roseata si umflaturi.

Va puteti astepta la sangerari vaginale usoare si la mici cheaguri de sange dupa operatie. Acest lucru poate aparea pana la 6 saptamani dupa procedura. Dupa interventie, nu ridicati greutati, beti multe lichide pentru a preveni constipatia si evitati actul sexual, tampoanele interne sau dusurile vaginale.

Sarcinile viitoare dupa o sarcina extrauterina

simptome sarcina ectopica

Prognosticul dupa o sarcina ectopica depinde de eventualele leziuni fizice produse. In general, femeile care au avut sarcini ectopice continua sa aiba sarcini sanatoase ulterior. Daca ambele trompe uterine sunt intacte sau chiar una singura, ovulul poate fi fertilizat in mod normal. Cu toate acestea, daca aveti o problema reproductiva preexistenta, aceasta poate afecta fertilitatea viitoare si poate creste riscul de sarcina ectopica. Acest lucru este valabil mai ales daca problema reproductiva preexistenta a dus anterior la o sarcina ectopica.

Daca ati avut o sarcina ectopica, atunci aveti un risc putin mai mare de a avea o alta sarcina ectopica in viitor. Riscul de sarcina ectopica la populatia generala este de 1 la 50 – 80 femei. Riscul unei sarcini ectopice repetate este de 1 din 10.

Recuperarea dupa o sarcina ectopica

Daca ati avut o sarcina ectopica, este posibil ca unele metode contraceptive sa nu mai fie adecvate. Cel mai bine este sa discutati despre istoricul si optiunile medicale cu medicul sau la o clinica de planificare familiala.

Alocati-va timp pentru a va recupera fizic si emotional inainte de a incerca sa ramaneti gravida din nou. Este recomandat sa asteptati cel putin 3 luni pentru ca organismul sa se refaca. Pierderea unei sarcini poate fi dureroasa. Nu este neobisnuit ca aceste sentimente sa dureze cateva luni, desi de obicei se imbunatatesc cu timpul. Daca ati fost tratata cu metotrexat, este de obicei recomandat sa asteptati cel putin 3 luni, deoarece medicamentul poate afecta copilul daca ramaneti gravida in acest timp.

Multe femei care au avut o sarcina ectopica vor reusi sa aiba sarcini normale in viitor, dar unele vor avea dificultati in a ramane din nou insarcinate. Aceasta dificultate este mai frecventa la femeile care au avut si probleme de fertilitate inainte de sarcina ectopica. Depinde de fertilitatea unei femei inainte de sarcina ectopica, precum si amploarea oricaror leziuni care au aparut dupa sarcina extrauterina.

Referinte:
(1) https://www.acog.org/womens-health/faqs/ectopic-pregnancy
(2) https://www.aafp.org/afp/2000/0215/p1080.html
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/ectopic-pregnancy
(4) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/ectopic-pregnancy
(5) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/ectopic-pregnancy
(6) https://www.webmd.com/baby/pregnancy-ectopic-pregnancy#1
(7) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/ectopic-pregnancy-839/

Articole recomandate

Lasa un comentariu