Jucarii de plus – beneficii si recomandari de siguranta

de Mancas Malina
jucarii de plus

Jucarii de plus – iata ce beneficii au astfel de jucarii, mai ales pentru dezvoltarea emotionala si sociala a celor mici, precum si cateva recomandari si sfaturi.

CUPRINS:

1. Jucarii de plus – ce importanta au in viata celor mici?
2. Cum alegi jucariile de plus pentru cei mici?

Jucarii de plus – ce importanta au in viata celor mici?

Jucariile de plus ofera in primul rand confort emotional, un sentiment de siguranta si pot reduce sentimentele negative, cum ar fi singuratatea si anxietatea. Jucariile de plus vin intr-o varietate de forme, culori si dimensiuni. O astfel de jucarie devine adesea un prieten de nedespartit pentru cel mic. Prin intermediul unei jucarii de plus, adesea cei mici pot exprima emotii si sentimente pe care altfel nu le-ar putea exprima prin cuvinte. Jucariile de plus sunt jucarii senzoriale fascinante. Sunt moi la atingere, pufoase si deseori poarta parfumul reconfortant de acasa sau al unui alt loc familiar.

jucarii de plus beneficii

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale jucariilor de plus:

  • Ofera confort

Jucariile moi le pot oferi copiilor un sentiment de liniste, calm si familiaritate. De asemenea, ii pot ajuta sa se calmeze singuri. O jucarie de plus poate fi un prieten de incredere pentru cel mic. Il poate ajuta sa se simta mai in siguranta, mai putin singur si vulnerabil. Jucariile moi ii pot ajuta pe cei mici sa gestioneze situatiile de stres si anxietate  mai usor – se dezvolta capacitatea de auto-linistire si de a face fata emotiilor negative.

Jucariile de plus ii ajuta pe copii sa invete sa-si exprime sentimentele, in special pe cei mai mici, care nu pot regla sau recunoaste cu usurinta ceea ce li se intampla. Astfel, cu ajutorul jucariile copiii pot exprima starile si emotiile de suparare, placere, afectiune, oboseala, furie etc. De asemenea, jucariile de plus pot fi asocieri pozitive de somn – copilul poate dormi cu o astfel de jucarie sau poate include in rutina de seara obiceiul de a imbratisa inainte de somn jucaria de plus preferata.

  • Il ajuta sa invete noi abilitati

Jocul cu jucarii de plus le permite copiilor sa exerseze abilitatile pe care le-au invatat sau sa invete noi abilitati. De exemplu, cand vine momentul sa se imbrace sau sa se spele pe dinti, ii poti cere copilului sa-i arate ursuletului cum ar trebui sa faca asta. Copiilor le plac jocurile de rol – sunt o modalitate prin care isi imita parintii si fac ceea ce fac adultii. Jocul de rol este esential in procesul de invatare al copiilor, deoarece incep sa inteleaga lumea in care traiesc prin joaca.

rolul jucariilor de plus

  • Ajuta copilul sa invete mai multe despre sine si despre ceilalti

Jucariile de plus ii pot ajuta pe cei mici sa aiba mai multa incredere in ei. Fiind responsabili sa aiba grija de propria jucarie de plus, acest lucru creste stima de sine a copiilor – mai ales atunci cand iau decizii pentru acea jucarie. Pe langa dezvoltarea increderii, copiii invata si cum sa faca fata mai bine emotiilor. De asemenea, se dezvolta empatia si compasiunea celor mici, iar jocurile de rol cu jucarii de plus ii ajuta pe copii sa se puna in postura altor persoane.

  • Se dezvolta abilitatile sociale si de comunicare

Pana la varsta de 2-3 ani, majoritatea copiilor inca se joaca singuri si nu au inceput sa exploreze jocul in grupuri. Aceasta etapa timpurie a jocului este, de asemenea, un moment important pentru ei sa invete ce sunt empatia si compasiunea. Pe masura ce copiii mici se joaca si isi ingrijesc animalele de plus, creierul lor incepe sa formeze conexiuni emotionale importante. Mai tarziu in viata, aceasta abilitate va fi importanta in formarea de prietenii si relatii.

Jucariile precum animalele de plus incurajeaza jocul de simulare, care ii invata pe copii cum sa interactioneze cu ceilalti. Dupa cum am mentionat mai devreme, jocul de rol ajuta la intelegerea emotiilor. Cand copilul vorbeste cu jucariile, isi dezvolta si abilitatile lingvistice. Auzindu-si propria voce, invata treptat sa-si corecteze pronuntia. Acest tip de joc le permite, de asemenea, sa repete ceea ce au invatat prin conversatie – lucru ce dezvolta si mai mult limbajul.

  • Ajuta la dezvoltarea senzoriala

Stim cu totii ca primele etape ale vietii sunt esentiale, deoarece implica cei mai importanti pasi in dezvoltarea unei persoane. Pentru bebelusi, jucariile de plus, in special cele cu diferite texturi, culori, dimensiuni si chiar sunete, pot fi de mare ajutor atunci cand experimenteaza simturile. Spre deosebire de alte tipuri de jucarii, cum ar fi cuburile de lemn, masinile si papusile, jucariile de plus sunt practic sigure pentru fiecare varsta, deoarece nu contin piese mici sau materiale periculoase.

  • Se dezvolta imaginatia si creativitatea

Jucariile de plus ii ajuta pe cei mici sa isi exploreze creativitatea si sa dezvolte abilitati de rezolvare a problemelor care le vor fi utile in viitor.

  • Se dezvolta responsabilitatea

Inainte ca cei mici sa aiba posibilitatea de a avea un animal de companie din viata reala, jucariile de plus sunt instrumentul perfect pentru a le oferi o idee despre ce inseamna responsabilitate. Prin jocul de rol, activitati precum hranirea, ingrijirea, mersul ii ajuta sa treaca prin fiecare pas si ii invata sa abordeze provocarile mai eficient.

cum alegi jucariile de plus

Beneficiile jucariilor de plus pentru adolescenti si adulti

Jucariile de plus nu sunt beneficle doar pentru copii, ci si pentru adolescenti si adulti. Multi adolescenti si adulti pretuiesc astfel de jucarii asa cum au facut-o in copilarie. De asemenea, confortul, siguranta si sprijinul emotional sunt cateva lucruri de care fiecare persoana are nevoie de-a lungul vietii. Un alt motiv pentru care jucariile de plus pot fi importante pentru adulti este ca detin valori sentimentale. De exemplu, atunci cand un adolescent sau un adult primeste un ursulet de plus de la o persoana speciala – un prieten, un membru al familiei etc., cu diverse ocazii, poate pretui cadoul datorita mesajului emotional asociat cu acesta.

Cum alegi jucariile de plus pentru cei mici?

Desi exista o varietate de jucarii de plus – modele, culori, dimensiuni diferite – adevarul este ca cel mic va fi cel care va alege animalul de plus care va deveni jucaria sa preferata – cunoscuta si ca jucarie de atasament sau obiect de tranzitie. In cele mai multe cazuri, copiii aleg jucarii de plus cu texturi foarte moi (bumbac si panza) si culori deschise. Dimensiunea animalelor de plus poate varia, dar in mare parte jucaria de plus preferata de cei mici nu va fi nici prea mica, nici prea mare. Insa, totul depinde de fiecare copil in parte.

In general, jucariile de plus sunt foarte importante pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si jumatate, desi in anumite cazuri pot indeplini functia de atasament pana la varsta de 6 ani si mai tarziu.

Masuri de siguranta

Desi totul tine in primul rand de preferintele copilului, exista o serie de masuri de siguranta la care sa fiti atenti:

  • ochii si nasul trebuie sa fie ferm si sigur atasate – nu lipite superficial, pentru a preveni ca cel mic sa inghita accidental aceste obiecte mici;
  • evitati jucariile de plus cu sclipici, paiete sau orice material care s-ar putea desprinde cu usurinta;
  • evitati jucariile carora puful li se desprinde foarte usor sau jucarii care nu au cusaturi ferme;
  • daca jucaria de plus aleasa contine baterii, este important sa va asigurati ca acestea nu sunt usor de gasit, impiedicandu-i astfel pe cei mici sa le deschida si sa le scoata.

Deoarece jucariile de plus ii insotesc adesea pe copii peste tot este important sa fie spalate frecvent. Este de preferat ca jucaria de plus sa fie spalata manual. Insa, poate fi spalata si la masina. Cand spalati jucaria la masina de spalat este util sa o introduceti intr-o fata de perna pentru a va asigura ca nu se va deforma.

🧸🧸🧸Vezi AICI o gama variata de jucarii de plus pentru copii de toate varstele.

Articole recomandate

Lasa un comentariu