La plimbare cu bebelusul – sfaturi si recomandari

de Mancas Malina
la plimbare cu bebelusul

Cand iesim la plimbare cu bebelusul, e bine sa tinem cont de o serie de sfaturi si recomandari, pentru siguranta lui. Iata care sunt acestea, precum si ce beneficii au plimbarile pentru bebelusi.

CUPRINS:

1. De ce e bine sa scoatem bebelusul la plimbare?
2. Cand scoatem nou-nascutul afara?
3. Ce metoda de transport bebe alegem?

De ce e bine sa scoatem bebelusul la plimbare?

Plimbarile in exterior pentru bebe au beneficii majore pentru dezvoltare si sanatate. Cand incepi sa iesi la plimbare cu bebe dupa nastere, poate fi un mod de a reincepe sa fii activa. E un tip de activitate fizica de intensitate redusa, un start pentru a incepe o rutina de activitate fizica. Iti antrenezi astfel usor musculatura, articulatiile, flexibilitatea si mobilitatea generala. Este o activitate convenabila si simpla care se poate incadra in programul zilnic.

Mersul pe jos imbunatateste calitatea somnului si scade nivelul de stres, inclusiv pentru tine. Aerul proaspat ii va oferi, de asemenea, copilului oportunitatea de a se relaxa, de a avea un somn mai odihnitor si sa isi ia doza zilnica de vitamina D. Timpul petrecut in lumina naturala a soarelui ajuta la stabilirea unor modele bune de somn pentru cei mici.

Natura, in toate formele ei, stimuleaza abilitatile senzoriale ale micutului – vede lucruri noi, aude sunete de tot felul din natura – o multime de noi experiente senzoriale.

In plus, plimbarile in natura cu bebe ii pot sustine imunitatea. Atunci cand un bebelus este expus la diferite elemente din natura, este mai putin probabil sa dezvolte anumite probleme de sanatate. Numeroase studii sugereaza ca bebelusii care petrec mai mult timp in aer liber au o probabilitate mai mica de a se imbolnavi – posibil datorita expunerii timpurii la aerul non-steril – ceea ce stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor.

bebelusul la 10 luni

Cum incurajam legatura bebelusului cu natura?

  • Vorbiti cu bebelusul despre ceea ce vede, aude si observa in natura.
  • Construiti un vocabular bogat privind elementele din natura si o baza pentru schimbul social. Incorporati elemente din natura in jocul cu bebe – elemente naturale de sezon – dovleci toamna, frunze, bucatele de lemn, flori, scoici, legume etc. – in functie de varsta copilului.
  • Lasati copiii sa experimenteze toate tipurile de vreme. Fiti pregatit cu haine adecvate atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cand scoatem nou-nascutul afara?

Cand iesim prima data la plimbare cu bebe? Nu exista o anumita data recomandata, si nu e nicio graba. Depinde cand te simti tu pregatita si confortabila cu asta. De asemenea, momentul din zi in care iesi cu bebe la plimbare depinde tot de tine – ideal e dimineata sau seara, sau la pranz in sezonul mai rece. E bine sa iesi dupa ce bebe a dormit, a mancat si are scutecul schimbat.

Primele iesiri ar trebui sa fie relativ scurte: aproximativ 20-30 minute. Intrucat sugarii prezinta deseori disconfort atunci cand sunt expusi la vant, asigurati-va ca folositi sistem de protectie pentru carucior. Aerul curat si proaspat si lumina naturala a soarelui sunt esentiale atat pentru noi, cat si pentru copii. Cu toate acestea, ar trebui sa luati unele masuri de precautie si anumite restrictii pentru a mentine copilul sanatos.

plimbarea cu nou nascutul

Iata cateva indicatii privind siguranta copilului in plimbarile in aer liber:

1. Evita multimile mari

Poti iesi in curte sau intr-un parc linistit, dar evita locurile unde exista multimi in primele cateva saptamani de la nastere. Cu cat e mai mic bebe, cu atat este mai imatur sistemul sau imunitar si cu atat este mai mare riscul de a lua germeni de la alte persoane din apropiere. Odata ce bebelusul implineste 2 – 3 luni, sistemul sau imunitar se va maturiza mai mult, dar tot trebuie sa ai grija. Evita sa lasi alte persoane (mai ales straini) sa iti atinga copilul sau sa se joace cu el in aceasta perioada. Cand membrii familiei sau prietenii vor sa vina mai aproape de copil, insista sa se spele sau sa se dezinfecteze pe maini mai intai.

2. Alege hainutele potrivite pentru bebe

Inainte de a iesi afara, s-ar putea sa fiti tentati sa imbracati bebelusul cu mai multe haine in straturi suplimentare, sau daca este vara, sa il puneti intr-un carucior doar in scutec. Regula generala este sa imbracati copilul in functie de vreme si sa adaugati un strat suplimentar. Folositi propria imbracaminte ca ghid. Daca va simtiti confortabil in tricou, imbracati copilul intr-o bluza cu maneci lungi, iar daca purtati un hanorac, este posibil ca bebelusul sa aiba nevoie si de o gecuta subtire.

Aveti intotdeauna o patura de rezerva la voi pentru a fi folosita ca strat suplimentar. Spre deosebire de adulti, bebelusii nu sunt capabili sa isi regleze temperatura corpului la fel de eficient. Astfel, urmariti cu atentie copilul pentru a va asigura ca nu ii este prea cald sau prea rece. Daca ii este prea cald, s-ar putea sa se inroseasca si sa fie putin transpirat la par. Indepartati un strat sau o paturica. Copilul trebuie sa aiba o caciulita atunci cand este rece, deoarece oamenii pierd caldura corporala prin zona capului.

3. Tine cont de anotimp

Fie ca este iarna sau vara, te vei confrunta cu anumite elemente specifice. De exemplu, iarna ai grija sa fie imbracat corespunzator si plimbarile sa fie scurte. Atentie la vremea rece. Bebelusii prezinta un risc crescut de hipotermie, din cauza sistemului nervos in curs de dezvoltare, a cantitatii minime de grasime subcutanata si a incapacitatii de a tremura pentru a-si creste temperatura corpului. Daca e foarte frig, plimbarile trebuie sa fie foarte rapide – cateva minute.

Primavara este o perioada minunata pentru a merge la plimbare cu bebelusul. Zilele de primavara pot fi insa inselatoare. Verifica intotdeauna prognoza meteo inainte de a scoate bebelusul si asigura-te ca ai la tine o umbrela pentru carucior, paturi in plus si hainute de schimb in cazul in care vine o ploaie neasteptata.

Vara, e esential sa iti protejezi copilul de soare, caldura excesiva si tantari. In zilele calduroase de vara, evita sa iesi in mijlocul zile si incearca sa programezi plimbarile dimineata sau seara. Bebelusii sub 6 luni nu ar trebui sa fie dati cu crema de protectie solara, asa ca va trebui sa tii bebelusul la umbra si sa aiba o palarie. Utilizati un carucior cu umbra si asigurati-va ca bebelusul nu este in lumina directa a soarelui. Daca sunt tantari, folositi o plasa de insecte pentru carucior.

Toamna, temperaturile sunt moderate, si e momentul ideal sa admirati frunzele colorate. Insa, la fel ca primavara, vremea poate fi schimbatoare. E esential sa ai hainute mai groase la tine si o paturica in plus.

Evitati sa iesiti cu bebe afara daca e vant puternic, daca bebelusul a nascut prematur si e sensibil, sau daca nu se simte bine si e bolnav.

4. Igiena dupa plimbare

Cand va intoarceti de la plimbare, spalati-va bine pe maini si spalati si bebelusul pe maini.

5. Nu pleca fara geanta bebelusului

Chiar daca e o plimbarica scurta, e bine sa ai la tine toate lucrurile esentiale, pentru a fi pregatita. E bine sa ai la tine, de obicei, in geanta bebelusului:

  • cateva scutece, servetele umede, punga pentru scutece murdare si paturica pentru schimbat;
  • 1-2 hainute de schimb;
  • accesorii in functie de vreme (palarie, paturica etc.);
  • dezinfectant pentru maini;
  • biberon pregatit, daca e cazul.

Ce metoda de transport bebe alegem?

beneficiile plimbarilor pentru bebe

Caruciorul e alegerea cea mai buna, de obicei. De asemenea, o alta varianta poate fi marsupiul.

La plimbare cu bebe in carucior

Plimbarea cu bebe in carucior e cea mai simpla si eficienta alegere. E important sa alegeti un carucior de calitate, sigur si adaptat varstei. Trebuie sa alegeti un carucior din materiale de calitate, rezistent, sigur, stabil. E bine sa aiba manere reglabile si diferite accesorii – cos pentru depozitare, copertina pentru ploaie etc. Caruciorul trebuie ales in functie de varsta – sa ofere suportul adecvat. Poti opta chiar pentru un carucior multifunctional – carucior 2 in 1 sau carucior 3 in 1 pentru mai multe etape de dezvoltare. Caruciorul pentru bebelus se recomanda sa fie tip landou – copilul trebuie sa stea intins sau usor inclinat, si trebuie sa existe sustinere pentru cap. E bine sa aiba o saltea confortabila si ferma, precum si roti de amortizare a vibratiilor la mers.

Nu uitat sa prindeti centurile de siguranta corect si verificati mereu marginile si bara de protectie – sa nu aiba zone aspre sau in care copilul se poate lovi. Nu lasati copilul nesupravegheat in carucior. Asigurati-va ca toate jucariile sunt bine fixate si nu cad peste bebe si nu se desprind. Cand stati pe loc, puneti franele caruciorului. Nu lasati caruciorul in soare – nu doar ca bebelusul nu trebuie sa stea in soare deloc, dar trebuie sa tineti cont si de faptul ca plasticul si metalul se incing tare de la soare. Nu atarnati genti si haine de manerele caruciorului – bebelusul poate trage de ele sau greutatea mare poate duce la rasturnare.

La plimbare cu bebe in marsupiu

la plimbare cu bebe in marsupiu

Plimbarea cu bebe in marsupiu poate fi o alta varianta pentru a iesi cu copilul la aer. In marsupiu sau port-bebe poti sa plimbi bebelusul, mai ales in primele luni. Initial, bebe trebuie sa stea in pozitia ghemuit, la fel ca pozitia din uter. Se recomanda purtarea in pozitia fiziologica. Purtarea in marsupiu poate calma copilul, fiind vorba de contact fizic strans. De asemenea, copilul e tinut intr-o pozitie sanatoasa si e receptiv la stimulii din jur. Contactul apropiat fizic e benefic mai ales pentru prematuri. Purtand copilul in marsupiu, aveti si posibilitatea de alaptare discreta.

Aveti grija ca bebe sa aiba caile respiratorii libere si sa aiba sprijin la cap si gat. Copilul trebuie sa stea in pozitie verticala, destul de aproape de voi. Fata copilului trebuie sa fie vizibila si sa ii puteti verifica respiratia. Aveti grija ca barbia sa nu fie prea mult aplecata in piept. In primele luni copilul trebuie tinut in port-bebe doar cu fata spre mama, pentru a oferi suport optim pentru coloana vertebrala. Marsupiile pot fi de mai multe tipuri: sistem ergonomic sau port bebe structurat (SSC-Soft Structured Carrier) cu zona de sustinere pentru fundulet si centuri de prindere, sling (material textil special) sau wrap.

Articole recomandate

Lasa un comentariu