Mastodinia (durerea de sani)

de Mancas Malina
mastodinia

Mastodinia inseamna si durere de sani – iata de cate feluri pot fi durerile de sani, simptome asociate, cauze si factori de risc, precum si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este mastodinia?
2. Simptome
3. Cauze pentru dureri de sani
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este mastodinia?

Mastodinia este numita si mastalgie, si inseamna durere la nivelul sanilor. Sanii se dezvolta datorita cresterii estrogenului in timpul pubertatii. In timpul ciclului menstrual, diferiti hormoni provoaca modificari ale tesutului mamar care pot duce la durere sau disconfort. Durerile mamare pot fi ciclice si legate de ciclul menstrual sau neciclice. Exista, de asemenea, dureri de sani care nu provin din san, de fapt. Durerile de san sunt foarte frecvente (70% dintre femei se adreseaza medicului la un moment dat in viata din cauza durerilor la nivel mamar).

Clasificarea durerilor mamare

Mastodinia sau durerea de sani poate fi ciclica (asociata cu perioadele menstruale) sau nonciclica.

Durerea ciclica apare spre sfarsitul ciclului menstrual, inainte de menstruatie. Sanii sunt adesea durerosi, sensibili si umflati in acea perioada, dar simptomele se reduc in alte momente ale ciclului. Durerea afecteaza de obicei partile exterioare si superioare ale ambilor sani si ar putea implica si zona bratelor.

Durerea nonciclica poate proveni din san sau poate proveni din alta parte, cum ar fi muschii sau articulatiile din apropiere si poate fi simtita in san. Durerea poate varia de la disconfort minor la durere severa in unele cazuri. Durerea neciclica poate avea multe cauze, inclusiv leziuni la nivelul sanului. Durerea neciclica este mult mai putin frecventa decat durerea ciclica, iar cauzele sale pot fi mai greu de identificat. Acest tip de durere nu are nicio legatura cu tiparele ciclului menstrual. Se simte adesea ca o durere  intensa, cu senzatie de arsura sau durere intr-o singura zona a sanului, in loc de o senzatie generalizata de durere si sensibilitate.

cauzele durerii de sani

Simptome

In functie de cauza, mastodinia poate include si simptome ca sensibilitatea sanilor si disconfort. Durerea poate fi constanta sau poate aparea doar ocazional. Poate varia de la usoara la severa. Durerile ciclice sunt adesea constante si usoare, insosite de umflarea generala a sanilor si sensibilitate, in timp ce durerile nonciclice pot fi mai intense. Cele ciclice de obicei afecteaza ambii sani, in special portiunile superioare, exterioare si pot iradia catre subrat. Durerea nonciclica afecteaza de obicei un singur san, intr-o zona localizata, dar se poate raspandi mai difuz pe san.

Dureri extramamare

Termenul „extramamar” inseamna „in afara sanului”. Durerea extramamara se simte de parca incepe in tesutul mamar, dar sursa se afla, de fapt, in alta parte. Contractia unui muschi in piept, de exemplu, poate provoca dureri in peretele toracic sau in cutia toracica ce se raspandesc (iradiaza) la san.

Cauze pentru dureri de sani

De multe ori, nu se poate gasi nicio cauza pentru durerea de san. In unele cazuri, mastodinia poate fi cauzata de modificari benigne ale sanilor, cum ar fi chisturi, fibroadenoame si modificari legate de varsta in canalele de lapte de sub mamelon. Orice simptome, cum ar fi o masa la nivelul sanului sau scurgeri mamare, necesita control medical. Uneori, nu este posibil sa se identifice cauza exacta a durerii mamare. Factorii care contribuie pot include unul sau mai multi dintre urmatorii:

Fluctuatii hormonale

Ciclul menstrual provoaca fluctuatii hormonale – estrogen si progesteron. Acesti doi hormoni pot duce la umflarea sanilor si sensibilitatea lor. Unele femei au dureri mai frecvente odata cu varsta, din cauza sensibilitatii crescute la hormoni pe masura ce o femeie imbatraneste. Daca durerile mamare sunt din cauza fluctuatiilor hormonale, veti observa, de obicei, ca durerea se intensifica inainte de menstruatie cu 2-3 zile. Uneori, durerea va continua pe tot parcursul menstruatiei.

diagnostic mastodinie

Chisturile mamare

Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, sanii trec prin diferite schimbari cunoscute sub numele de involutie. Acesta este momentul in care tesutul mamar este inlocuit cu tesut adipos. Un efect secundar al acestui fapt este dezvoltarea chisturilor si a tesutului fibros. Acestea sunt cunoscute sub numele de modificari fibrochistice sau tesut mamar fibrochistic. In timp ce sanii fibrochistici nu provoaca intotdeauna durere, uneori pot fi cauza durerilor de sani. Unele femei au un risc mai mare de a dezvolta probleme dureroase ale sanilor decat altele. Uneori, modificarile canalelor de lapte sau ale glandelor pot duce la formarea chisturilor mamare. Chisturile mamare se pot simti ca o masa in san. Sunt saculeti plini cu lichid, care pot fi moi sau fermi. Pot provoca sau nu durere. Un chist este diferit de o tumora si nu este cancer.

Alaptarea si durerile mamare

Alaptarea poate duce adesea la disconfort si dureri mamare. De exemplu, mastita este o infectie a canalelor de lapte. Poate provoca dureri severe si puternice, precum si fisuri, mancarimi, arsuri sau vezicule pe mameloane. Alte simptome includ dungi rosii pe sani, febra si frisoane. Angorjarea sanilor apare cand sanii devin foarte plini. Sanii par umflati si pielea devine intinsa. De asemenea, dureri de san pot sa apara si cand copilul nu se ataseaza bine la san.

➤ ➤ Citeste mai multe despre ingrijirea sanilor in alaptare.

Anumite medicamente

Anumite medicamente pot contribui la dezvoltarea durerilor mamare. Medicamentele care sunt legate de aparitia durerii mamare includ:

  • medicamente care afecteaza hormonii de reproducere;
  • unele tratamente pentru probleme de sanatate mentala;
  • unele tratamente cardiovasculare.

Exemple de astfel de tipuri de medicamente sunt:

  • contraceptive hormonale orale;
  • produse cu estrogen si progesteron pentru postmenopauza;
  • antidepresive, antipsihotice;
  • Metildopa;
  • Spironolactona;
  • unele diuretice;
  • tratamente pentru infertilitate.

Costocondrita

Costocondrita este o inflamatie a cartilajului care leaga coastele si sternul. Poate aparea in cazul artritei. Artrita la nivelul gatului sau a spatelui poate duce, de asemenea, la dureri sau amorteli in piept.

Durerile mamare pot avea si alte cauze, inclusiv:

  • Alimentatie – Alimentele pe care le consuma o femeie pot contribui la durerea de sani. Femeile care consuma alimente bogate in grasimi si carbohidrati rafinati, pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare de durere de sani.
  • Cauze extra-mamare – Uneori, durerile mamare sunt date de probleme in zona pieptului, a bratelor sau muschilor spatelui, dureri ce iradiaza.
  • Marimea sanilor – Femeile cu sani mai mari sau sani care nu sunt proportionali cu restul corpului poate avea dureri si disconfort la gat si umeri.
  • Chirurgia la nivelul sanilor – Daca ati suferit o interventie chirurgicala la sani, durerea cauzata de formarea tesutului cicatricial poate persista dupa vindecarea inciziilor.
  • Sutien nepotrivit – Durerea de san poate rezulta dintr-un sutien necorespunzator. Un sutien care este prea strans sau prea larg poate comprima sanii sau nu ii sustine corespunzator, rezultand disconfort.

Durerea sanilor este legata de cancerul de san?

Durerea de san nu este de obicei legata de cancerul de san. A avea dureri de san sau sani fibrocistici nu inseamna ca aveti un risc mai mare de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, tesutul fibros poate face mai dificila observarea tumorilor pe o mamografie. Daca aveti dureri de san localizate intr-o singura zona si care sunt consistente pe parcursul lunii, fara fluctuatii ale nivelului de durere, adresati-va medicului. Cele mai multe cancere de san nu provoaca durere. Cu toate acestea, cancerul mamar inflamator si unele tumori pot duce la disconfort in san.

Contactati medicul daca depistati o masa anormala la nivelul sanului, dureri care nu trec, scurgeri mamelonare, simptome de infectie  a sanului, cum ar fi roseata, puroi sau febra.

Diagnostic

Diagnosticul mastalgiei se face cel mai adesea pe baza simptomelor si a unui examen fizic al sanilor, desi se pot face si teste imagistice pentru a evalua anomaliile observate in timpul unui examen fizic.

Testele pentru evaluarea starii pot include:

  • Examen clinic mamar – Medicul va verifica daca exista modificari la nivelul sanilor, examinand sanii si ganglionii limfatici din zona gatului si de la axila. Daca istoricul medical si examenul de san si fizic nu dezvaluie nimic neobisnuit, este posibil sa nu aveti nevoie de teste suplimentare.
  • Mamografie – Daca medicul simte o masa la nivelul sanului, o ingrosare neobisnuita sau detecteaza o zona focalizata de durere in tesutul mamar, poate fi nevoie de o mamografie de diagnostic.
  • Ecografie mamara – Foloseste unde sonore pentru a produce imagini ale sanilor si se face adesea impreuna cu o mamografie.
  • Biopsie mamara – In timpul unei biopsii, medicul va preleva o mica proba de tesut mamar din zona in cauza si o trimite pentru analize de laborator.

simptome mastodinie

Tratament

Alegerea celui mai bun tratament pentru durerea de san depinde de cauza. Se pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – pastile sau unguente. Daca aceste interventii de prima linie nu ajuta, medicul va poate sugera medicamente eliberate pe baza de reteta, cum ar fi tamoxifen,danazol si bromocriptina. Toate aceste medicamente au efecte secundare proprii.

Daca luati pilule contraceptive, medicul va poate recomanda schimbarea metodei contraceptive daca durerile sunt date de acestea. Daca utilizati terapie de substitutie hormonala, medicul va poate recomanda, de asemenea, sa reduceti doza de terapie hormonala pentru menopauza.

Sfaturi

  • Purtati un sutien de sustinere, care sa aiba marimea potrivita si sa se potriveasca bine.
  • Exercitiile fizice pot ajuta la ameliorarea durerilor pe termen lung. Purtati un sutien sport in timpul exercitiilor fizice, mai ales cand sanii pot fi mai sensibili.
  • Compresele reci sau usor calde pot reduce durerea.
  • Poate fi util sa tineti un jurnal in care sa notati modelul durerilor, pentru a identifica factorii declansatori.
  • Limitati sau eliminati cofeina, o schimbare alimentara pe care unele femei o considera utila, desi studiile medicale privind efectul cofeinei asupra durerilor mamare si a altor simptome premenstruale sunt neconcludente.
  • Poate fi utila o dieta cu continut scazut de grasimi si carbohidrati rafinati.
  • Masajul sanilor poate reduce presiunea asupra sanilor. Se recomanda masaj cu miscari usoare, dinspre centru spre exterior, in sensul acelor de ceasornic.

Referinte:
(1) https://www.babycenter.com.au/a8489/breast-pain
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-pain/diagnosis-treatment/drc-20350426
(3) https://www.nidirect.gov.uk/conditions/breast-pain
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/normal-breast-development-and-changes
(5) https://www.jeanhailes.org.au/health-a-z/breast-health/common-breast-conditions

Articole recomandate

Lasa un comentariu