Ochii de lapte: cand stii ce culoare vor avea ochii copilului tau

de Mancas Malina
ochii de lapte

Vazul bebelusului – ce vede un nou-nascut?

Ochii bebelusilor se mai numesc si ochi de lapte. In uter, ochii bebelusului incep sa se formeze in jurul saptamanii 4 de sarcina si pot percepe lumina in jurul saptamanii 16. Insa, pleoapele unui fat raman inchise pana la 26 de saptamani de gestatie. La scurt timp dupa nastere, majoritatea sugarilor deschid ochii si incep sa priveasca in jur. Pot sa vada, dar nu se pot concentra bine si privirea lor poate parea incrucisata initial. Copilul se poate sa nu deschisa ochii prea bine – are tendinta de a deschide ochii mai mult atunci cand este tinut in pozitie verticala.

In prima etapa, bebe vede lucrurile cel mai bine pana la 8 – 12 cm distanta. Ochii lui sunt sensibili la lumina intensa. Multi bebelusi pot avea dupa nastere o pata rosiatica pe zona alba a ochiului – hemoragie subconjunctivala. Aceasta apare atunci cand se scurge sange sub zona globului ocular din cauza nasterii. Este inofensiva si dispare dupa cateva zile, de obicei.

De la 2-3 luni incepe sa recunoasca fete si raspunde cu zambet, desi vederea e inca destul de neclara. E posibil sa inceapa sa observe nuante diferite. De la 3 – 4 luni incepe sa priveasca cu atentie si sa urmareasca mai bine cu privirea, percepe mai bine obiectele in miscare si ochii incep sa lucreze impreuna. Treptat, pot observa diferente de nuante de culoare (in special rosu si verde) si pot incepe chiar sa aiba anumite preferinte cand vine vorba de culori.

vederea bebelusului

Culoarea ochilor la bebelusi – ochii de lapte

Culoarea irisului, precum si a parului si a pielii, depinde de o proteina numita melanina. Avem in corpul nostru celule specializate numite melanocite. Daca melanocitele secreta doar putina melanina, bebelusul va avea ochii albastri. Daca secreta ceva mai multa melanina, ochii vor arata verzi sau caprui. Melanina este pigmentul responsabil de culoarea pielii si a parului. Asa cum lumina soarelui transforma pielea intr-o nuanta mai inchisa, face acelasi lucru cu nuanta ochilor prin intermediul irisului. Cand copilul se naste (si este expus luminilor puternice din camera de nastere) acea lumina incepe productia de melanina in iris, ceea ce poate duce la modificari ale culorii ochilor.

Deoarece dureaza aproximativ un an pentru ca melanocitele sa-si „finalizeze munca”, nuanta ochilor copilului se schimba in prima etapa de viata – ochii de lapte. Schimbarea de culoare incetineste uneori dupa primele 6 luni de viata.

Cele mai intense modificari ale culorii ochilor vor aparea probabil atunci cand copilul are intre 3 -6 luni. In acel moment, irisul a folosit suficient pigment, astfel incat sa puteti prezice mai bine care va fi nuanta finala a ochilor. Chiar si asa, culoarea ochilor bebelusului poate inca sa mai sufere schimbari subtile pana la varsta de 3 ani. Nu va asteptati ca ochii caprui intens sa devina albastri – ochii inchisi la culoare tind sa ramana in nuante inchise, de obicei.

nuanta ochilor la bebelusi

Ochii de lapte – culoarea ochilor si genetica

Culoarea ochilor este o proprietate genetica. Este foarte probabil ca doi parinti cu ochi albastri sa aiba un copil cu ochi albastri, dar nu e neaparat. Este greu sa faci predictii clare cu privire la nuanta ochilor copilului. Dar, exista cateva probabilitati: daca atat ochii tai, cat si ai partenerului sunt caprui, dar unul dintre voi a avut un parinte cu ochi albastri, atunci exista o sansa ca bebe sa aiba ochi albastri. Daca unul dintre voi are ochi albastri si celalalt caprui, atunci sunt sanse de 50-50 de a se schimba nuantele. Daca amandoi aveti ochi albastri, atunci este foarte probabil ca cel mic sa aiba ochii tot albastri.

Articole recomandate

Lasa un comentariu