Lactatele la copii – importanta lactatelor pentru cei mici

de Mancas Malina
lactatele la copii

Lactatele la copii – iata de ce sunt importante lactatele in alimentatia copiilor, cate portii de lactate trebuie sa consume cei mici pe zi si ce tipuri de lactate alegem.

CUPRINS:

1. Importanta lactatelor pentru dezvoltarea si sanatatea copiilor
2. Introducerea lactatelor la copii
3. Portii recomandate de lactate 
4. Ce facem cand copilul nu poate consuma lactate

Importanta lactatelor pentru dezvoltarea si sanatatea copiilor

O alimentatie sanatoasa si echilibrata include alimente din toate grupele. Lactatele sunt foarte importante pentru persoane de toate varstele – pentru ca ofera cantitati mari de proteine, calciu si vitamina D, pentru sanatatea oaselor si nu numai. Copiii isi formeaza 40% din masa osoasa pana la varsta de 9-14 ani si 90% din masa osoasa pana la sfarsitul adolescentei. Produsele lactate contin toate vitaminele si mineralele esentiale utilizate pentru acest proces.

Produsele lactate sunt bogate in proteine ce ajuta la dezvoltarea oaselor si a dintilor, mentin sanatatea musculaturii si a articulatiilor. De asemenea, lactatele sunt bogate in calciu – un mineral esential pentru dezvoltarea oaselor. Calciul din produsele lactate este absorbit usor, datorita biodisponibilitatii crescute. Lactatele contin si potasiu (esential pentru o inima sanatoasa), zinc, fosfor si vitamina D.

consumul de lapte la copii

Calciul si lactatele

Lactatele sunt principala sursa de calciu – un nutrient de care avem nevoie cu totii pentru oase si dinti puternici. Este important sa incurajam consumul de alimente sanatoase bogate in calciu la copii. Oasele ating densitatea maxima undeva in jurul varstei de 20-25 ani, deci este important sa avem un aport optim de calciu pe tot parcursul copilariei, in adolescenta si chiar mai tarziu, pentru a mentine sanatatea oaselor. Calciul si vitamina D sunt importante in toate etapele vietii. Calciul este necesar pentru a mentine oasele sanatoase si puternice, iar vitamina D este necesara pentru ca organismul nostru sa absoarba calciul. Produsele lactate precum laptele, iaurtul si branza sunt cele mai bune surse de calciu.

Tipuri de produse lactate

Produsele lactate includ lapte, iaurt, branzeturi, produse pe baza de lapte (insa acestea pot avea un continut ridicat de grasimi si zahar). Alternativele vegetale la lapte (ca lapte de soia, lapte de migdale etc.) trebuie sa fie imbogatite cu calciu. Laptele de oaie are cel mai mare continut de proteine, urmat de laptele de bivolita, laptele de capra si cel de vaca. De asemenea, cel mai mare continut de calciu este in laptele de bivolita si de oaie, urmate de cel de capra si de vaca.

Lactatele pot fi clasificate in functie de metoda de procesare, continutul de grasimi etc. In functie de continutul de grasimi, avem lapte degresat, lapte cu un continut redus de grasimi, lapte semi degresat si lapte integral. In functie de metoda de procesare avem lapte UHT, lapte pasteurizat, lapte sterilizat si cu durata la raft extinsa (ESL).

importanta lactatelor pentru copii

Introducerea lactatelor la copii

In primele 4-6 luni de viata, laptele matern trebuie sa fie sursa exclusiva de hrana pentru bebe. Cand alaptarea nu se poate face din diferite motive, se va administra lapte praf pentru sugari. De la 4-6 luni se incepe diversificarea – se va continua alaptarea, completata cu alimente solide conform planului de diversificare. Se vor administra si alte alimente odata cu diversificarea, inclusiv branzica de vaci sau iaurt, dar nu lapte de vaca – acesta este greu de digerat.

Laptele de vaca se introduce in alimentatia celor mici dupa varsta de 1 an – alaptarea se poate continua in paralel cu alimentele solide si alte tipuri de lactate. Se recomanda initial lactatele integrale pentru un aport optim de nutrienti. Poate fi recomandat adesea si lapte cu 1-2% grasime daca vorbim de exces de greutate sau istoric de anumite probleme cardiovasculare sau colesterol marit. Copiii trebuie sa consume doar lapte pasteurizat. Dupa ce copilul implineste varsta de 2 ani, se trece la lactate cu continut redus de grasimi sau lapte degresat.

Inainte de varsta de 12 luni bebelusii nu trebuie sa consume nici lapte de oaie, nici de capra sau de bivolita. Bebe poate consuma iaurt de la 6-7 luni – iaurt integral si iaurt grecesc. Branzica se introduce de la 8-9 luni – branza de vaci, branzica calcica, telemea – trebuie sa fie branzeturi nesarate.

Portii recomandate de lactate

Produsele lactate precum laptele, iaurtul si branza sunt o parte importanta a unei diete bine echilibrate pentru copii. Produsele lactate sunt bogate in substante nutritive importante, cum ar fi proteine, calciu si vitamina D. Recomandarile de lactate pentru copii in functie de varsta sunt:

  • 2-3 ani – 1,5 portii lactate/zi;
  • 4-8 ani – 1,5 -2 portii lactate/zi;
  • 9-11 ani – 2,5-3 portii lactate/zi;
  • 12-18 ani – 3,5 portii lactate/zi.

O portie de lactate inseamna echivalentul a 250 ml lapte, 200 g iaurt, 40 g branza tare, 120 g branza moale etc. Cel mai bine este sa alegeti produse lactate cu continut scazut de grasimi.

lactate in alimentatia copiilor

Ce facem cand copilul nu poate consuma lactate

Multi copii nu consuma produse lactate din motive medicale, de sanatate, religioase etc. In acest caz, nutrientii din lapte trebuie inlocuiti pe cat posibil. Cand alegeti alternative la produsele lactate, retineti ca sunt diferite in ceea ce priveste cantitatea de substante nutritive continute. Verificati eticheta si alegeti un produs cu continut mare de calciu si vitamina D. La fel ca in cazul laptelui de vaca, retineti ca versiunile indulcite si cu arome (ciocolata, vanilie etc.) pot avea un continut ridicat de zahar.

Alergia la proteinele din lapte de  vaca vs Intoleranta la lactoza

Daca cel mic are alergie la lapte sau este alergic la proteinele din lapte, atunci nu ar trebui sa consume astfel de produse (sau produse ce contin lapte). Copiii cu alergie la lapte pot dezvolta simptome care variaza de la urticarie pana la simptome mai severe, precum respiratie suieratoare, varsaturi, diaree sau chiar anafilaxie. Copiii cu alergie la lapte ar trebui sa evite cu strictete toate tipurile de lapte si produsele lactate. In schimb, trebuie sa apeleze la surse alimentare care nu contin lapte pentru un aport optim de calciu si vitamina D.

Intoleranta la lactoza este atunci cand copiii pot tolera unele produse lactate, dar pot dezvolta simptome ca balonare, diaree, dureri abdominale, greata cand consuma anumite produse cu continut mare de lactoza sau in cantitate prea mare. Spre deosebire de cazurile de alergie la lapte, in care copilul reactioneaza la proteina din lapte (chiar si in cantitati mici), copiii cu intoleranta la lactoza nu au suficienta enzima necesara pentru a digera lactoza. Copiii cu intoleranta la lactoza pot tolera de obicei unele produse lactate, desi depinde de fiecare copil.

Cand copilul refuza lactatele

Cand copilul nu vrea sa consume lactate din motive personale, e bine ca parintii sa apeleze la anumite trucuri pentru a se asigura ca cei mici au un aport optim de calciu si vitamina D. Puteti adauga in iaurt fructe pasate, puteti prepara budinci cu lapte, puteti sa razuiti branza peste anumite alimente etc. pentru ca produsele lactate sa fie mai usor de consumat. Insa, nu fortati copilul sa consume lapte sau lactate. E bine sa incorporati usor lactatele in tarte, in sosuri, supe, in paste, smoothie, omlete, dulciuri etc.

Alternative non-lactate

In cazul alternativelor vegetale la lapte si lactate, optati pentru o versiune fortificata cu calciu si vitamina D. Apoi, va trebui sa va asigurati ca ii oferiti si alte alimente pe parcursul zilei care contin proteine, deoarece majoritatea alternativelor vegetale la lactate sunt destul de sarace in proteine. De asemenea, va trebui sa compensati ceilalti nutrienti pe care laptele ii ofera, cum ar fi vitamina A, potasiu si vitamina B12.

Pentru un aport corespunzator de calciu in dieta copilului, incercati sa ii oferiti alte produse alimentare bogate in calciu, ca legume cu frunze verzi, verdeturi, somon, cereale fortificate. In general, nu se recomanda sa se apeleze la alternative vegetale la lactate pentru a inlocui laptele de vaca daca nu exista recomandari medicale in acest sens. Continutul de proteine ​​si alte substante nutritive din alternativele vegetale la lactate nu se poate compara cu cel din lapte si lactate.

Referinte:
(1) https://health.clevelandclinic.org/dont-forget-dairy-part-childs-healthy-diet/
(2) https://extension.usu.edu/nutrition/research/dairy-in-your-childs-diet
(3) https://www.verywellfamily.com/milk-nutrition-and-recommendations-for-kids-2633871
(4) https://www.healthline.com/health/childrens-health/how-much-milk-should-a-toddler-drink
(5) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Nutrition_babies_toddlers/

Articole recomandate

Lasa un comentariu