Statul pe burtica la bebelusi (tummy time) – importanta

de Mancas Malina
timpul petrecut pe burtica

Statul pe burtica la bebelusi are beneficii majore pentru dezvoltarea lor – iata cand trebuie sa incepeti sa puneti copilul sa stea pe burtica si masuri de siguranta.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Importanta timpului petrecut pe burtica
3. Recomandari si sfaturi
4. Masuri de siguranta

Informatii generale

Statul pe burtica ii ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte muschii necesari pentru a-si ridica si sustine capul si in cele din urma sa se ridice si sa mearga de-a busilea. „Tummy time” sau timp petrecut pe burtica este atunci cand copilul este intins pe burta in timp ce este treaz, astfel incat sa poata exersa ridicarea capului, privirea laterala si sprijinirea greutatii pe brate.

activitati tummy time

Importanta timpului petrecut pe burtica

Statul pe burtica sau tummy time – asezarea copilului pe burta numai cand este treaz si supravegheat – poate ajuta copilul sa isi dezvolte muschii gatului si ai umerilor si  ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii. Timpul petrecut pe burtica poate impiedica, de asemenea, dezvoltarea plagiocefaliei pozitionalesindromul capului turtit la bebelusi. Cand capul unui copil este mentinut in aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp, placile osoase ale craniului se pot misca intr-un mod care creeaza un punct plat. Desi este recomandat sa asezati copilul pe spate pentru a adormi – pentru a reduce riscul sindromului mortii subite a sugarului (SIDS), statul pe burtica cand este treaz ii ofera sansa de a experimenta o pozitie diferita.

Statul pe burtica este extrem de important pentru ca il ajuta pe micut sa-si dezvolte forma musculara in gat, umeri, brate si trunchi. Dezvoltarea fortei in aceste zone cheie il va ajuta pe bebelus sa se rostogoleasca, sa stea si, in cele din urma, sa se tarasca.

statul pe burtica masuri de siguranta

Recomandari si sfaturi

Copilul trebuie pus pe burtica DOAR cand este treaz si supravegheat. Se recomanda ca un nou-nascut sa fie asezat pe burtica inca din primele zile dupa ce este adus acasa de la maternitate. Initial, copilul poate fi pus de 2-3 ori pe zi – cam 1-2 minute, pe pieptul tau sau in poala. Treptat, pe masura ce bebe creste si are mai multa forta, poate fi tinut mai mult timp pe burtica si mai des.

Pe masura ce bebelusul se dezvolta, il puteti pune pe un covoras pe podea pentru a se juca. Cresteti incet timpul in care copilul sta pe burtica – obiectivul final fiind de mai multe sedinte de aproximativ 10 minute de 4 – 5 ori pe zi. Pana la varsta de 4 luni, copilul poate sta pe burtica pana la 90 de minute in total in fiecare zi.

Momentul ideal pentru a pune copilul pe burta este dupa ce acesta se trezeste sau dupa schimbarea scutecului. Coborati la nivelul bebelusului pentru a incuraja contactul vizual. O modalitate de a adauga acest lucru in rutina zilnica a bebelusului este sa puneti copilul pe burtica timp de un minut sau doua dupa fiecare schimbare a scutecului.

Daca aveti ingrijorari cu privire la timpul petrecut pe burtica sau ca bebelusul nu corespunde etapelor de dezvoltare, discutati cu medicul pediatru.

de ce este important timpul petrecut pe burtica pentru cei mici

Activitati recomandate in acest timp

Puteti incerca sa utilizati o perna de alaptare, daca bebelusului ii este confortabil. Asezati perna pe podea deasupra unei paturi, apoi puneti copilul pe burtica peste perna, cu bratele si umerii sprijiniti deasupra. Supravegheati copilul in permanenta. Repozitionati-l daca incepe sa alunece pe perna. Puteti plasa jucarii adecvate varstei la indemana copilului. Puteti, de asemenea, sa ii cititi bebelusului in timpul acesta sau sa plasati o carticica la nivelul ochilor, pentru a privi. Acest lucru ajuta si la dezvoltarea vederii.

Daca cel mic pare sa nu fie incantat de aceasta pozitie, e bine sa il antrenati in diferite activitati care implica aceasta pozitie, pentru a-i starni interesul. Asezati o oglinda care nu se poate sparge in fata bebelusului, astfel incat sa-si poata vedea propria fata. Poate fi util sa schimbati locatiile  – o schimbare de peisaj este uneori suficienta pentru a starni interesul bebelusului. De asemenea, ii puteti masa in acest timp mainile, picioarele, trunchiul. Vezi aici mai multe despre masajul bebelusului. 

De asemenea, poate fi util sa folositi un centru pentru activitati sau un covoras de joaca. Insa, trebuie sa fie o suprafata plana, pentru a preveni sufocarea cand copilul sta cu fata in jos. Nu lasati copilul nesupravegheat pe astfel de covorase. Vezi aici o gama variata de centre de activitati si covorase de joaca pentru copii. 

tummy time bebelusi

Masuri de siguranta

Este foarte important sa nu lasati niciodata copilul pe burtica nesupravegheat. Copilul trebuie pus sa stea pe burtica DOAR cand este treaz. Daca incepe sa fie somnoros, asezati-l pe spate in patut.

In cazuri rare, statul pe burtica poate sa nu fie sigur, cum ar fi daca bebelusul  s-a nascut prematur, daca are o dizabilitate sau o problema grava de sanatate, daca are boala de reflux. Daca nu sunteti siguri ca statul pe burtica este potrivit pentru bebelusul vostru sau aveti ingrijorari, discutati cu medicul pediatru al copilului. Acesta va poate oferi recomandari sigure privind timpul petrecut pe burtica.

 

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/tummy-time/faq-20057755
(2) https://www.healthline.com/health/parenting/tummy-time
(3) https://health.clevelandclinic.org/3-benefits-of-tummy-time-for-newborns-how-to-do-it-safely/
(4) https://safetosleep.nichd.nih.gov/safesleepbasics/tummytime

Articole recomandate

Lasa un comentariu