Masajul bebelusului

de Mancas Malina
masajul bebelusului

Masajul bebelusului poate fi inclus in rutina relaxanta de seara – dupa baita, inainte de somn. Iata ce beneficii are masajul bebelusului si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Care sunt beneficiile masajului pentru bebelusi?
2. Recomandari pentru masajul bebelusului
3. Ce implica masajul bebelusului?

Care sunt beneficiile masajului pentru bebelusi?

In primul rand, masajul bebelusului ajuta la relaxare si poate favoriza un somn mai odihnitor. Masajul favorizeaza si dezvoltarea fizica a copilului. Impreuna cu miscarile de tipul gimnasticii usoare, masajul poate favoriza dezvoltarea musculara si stimuleaza circulatia. Unele studii sugereaza ca masajul, prin stimularea nervului vag, poate favoriza cresterea ponderala la bebelusi, mai ales la prematuri. In plus, masajul poate sustine dezvoltarea conexiunilor neuronale.

Rutina de masaj poate favoriza digestia, poate reduce colicile si plansul. Masajul pentru copii poate ajuta la stimularea sistemului circulator si digestiv. La randul sau, acest lucru ar putea ajuta unii bebelusi cu probleme precum gaze abdominale, crampe, colici, constipatie. Masajul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea tensiunii musculare, a durerilor de crestere si a disconfortului dentar.

Masajul sustine si interactiunea parinte-copil, ajuta copilul sa se relaxeze si sa doarma mai bine. Nu doar bebe se relaxeaza, ci si parintele care face masajul. Masajul bebelusului poate fi benefic mai ales pentru mamele care sunt afectate de depresia postanatala – mamica are ocazia de a interactiona cu bebe, de a imbunatati conexiunea, datorita eliberarii de oxitocina. Miscarile palmei favorizeaza eliberarea acestui hormon.

beneficiile masajului pentru bebelus

Recomandari pentru masajul bebelusului

In primul rand, este important sa nu masati copilul imediat dupa ce l-ati hranit – pentru ca asta poate duce la stari de voma. Asteptati cel putin 45 minute inainte de masaj. De asemenea, tineti cont de starea generala de sanatate a copilului. In general, cel mai bun moment pentru masajul bebelusului este seara, inainte de culcare, dupa baita. Asigurati-va ca in camera este liniste si e un mediu relaxant. E bine sa aveti la indemana toate lucrurile necesare – prosopel, ulei de masaj, scutece, hainute curate – pentru a nu lasa copilul nesupravegheat. Spalati-va bine pe maini inainte de masaj si indepartati bijuteriile.

Puteti folosi ulei de masaj pentru bebe – alegeti produse hipoalergenice, testate dermatologic. Uleiul are rol hidratat si lubrifiant, prevenind frictiunea dintre pielea de pe palma si pielea bebelusului.

Vezi aici o gama variata de uleiuri pentru masajul bebelusului, special concepute pentru pielea  delicata a celor mici.

Daca bebelusul are probleme de sanatate, discutati cu medicul inainte de a incerca masajul pentru sugari. Medicul va poate ajuta sa determinati daca masajul este potrivit si sigur.

recomandari pentru masaj bebe

Ce implica masajul bebelusului?

Aplicati in palma o cantitate redusa de ulei sau crema si frecati usor palmele pentru a le incalzi. Poate fi util sa incepeti sa masati picioarele bebelusului. Cu o mana puteti sustine un picior si cu cealalta masati usor, gamba, coapsa, talpile si zona degetelor. Tineti calcaiul copilului intr-o mana si cu cealalta mana incepeti din partea de sus a coapsei si masat incet pana la glezna. Inversati miscarea si mergeti in sus de la glezna la coapsa. Folositi miscari usoare, fara multa presiune. Masati de sus in jos si circular. Apoi, masati usor cu doua degete fiecare degetel de la picior. Dupa picioare, puteti trece la masajul mainilor – masati usor fiecare mana, cu miscari sus-jos si circulare – de la umeri pana la degete.

Apoi, puteti sa masati usor pieptul, cu miscari circulare, folosind presiune foarte usoara, cu palmele. Se maseaza usor si burtica, pana la coapse, cu miscari usoare, rotative. Apoi, intoarceti bebelusul pe burtica si masati  spatele cu palmele, apoi cu degetul mare faceti mici cerculete pe fiecare parte a spatelui, de o parte si de alta a coloanei. Masati apoi usor umerii si gatul, folosind presiune usoara.

La final, se maseaza usor capul bebelusului, cu ajutorul degetelor, cu palma deschisa, fara a pune presiune deloc in zona fontanelelor. Masati usor si urechile copilului, zona fetei – faceti miscari in forma de inima din zona ochilor pana la barbie. Se maseaza usor tamplele, barbia si zona dintre gura si nas, cu miscari usoare, circulare.

tehnica pentru masajul bebelusului

Acordati atentie semnalelor transmise de bebe

In timpul masajului, acordati atentie semnalelor transmise de bebelus– daca pare sa simta disconfort oricat de mic, opriti masajul. Evitati sa gadilati sau sa ciupiti copilul. Masati usor, cu miscari blande, in timp ce ii vorbiti sau ii cantati. De asemenea, ii puteti spune o poveste in acest timp sau puteti pune pe fundal muzica relaxanta. Masajul bebelusului trebuie sa dureze 10-20 minute, in functie de varsta copilului si de starea sa.

Opriti masajul daca cel mici este agitat, nu reuseste sa se relaxeze deloc, isi arcuieste spatele, da din maini si picioare sau plange. Acestea pot indica faptul ca bebelusul nu se bucura de masaj.Cand incercati din nou, incercati sa masati intr-un mod diferit pentru a vedea daca acest lucru ajuta.

Rutina de seara si masajul

Puteti include masajul bebelusului in rutina de seara. Puteti alege sa masati copilul in fiecare zi la aceeasi ora, astfel incat cel mic sa se obisnuiasca. E important sa fie un mediu relaxant, sa nu va grabiti si sa alegeti un moment potrivit – nu cand bebelusului ii este foame, nu cand abia a mancat sau cand este bolnavior.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/first-year/benefits-of-infant-massage.aspx
(2) https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/massage/baby-massage
(3) https://www.nct.org.uk/baby-toddler/everyday-care/baby-massage-tips-and-benefits
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-massage/art-20047151
(5) https://www.babycentre.co.uk/a1042915/massaging-your-baby

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu