Sindromul mortii subite la sugar – cauze si prevenire

de Mancas Malina
sindromul mortii subite a sugarului

Sindromul mortii subite la sugar – iata ce este, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si recomandari pentru parinti pentru a reduce riscul si pentru a proteja copilul.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul mortii subite la sugar?
2. Cauze si factori de risc
3. Prevenire

Ce este sindromul mortii subite la sugar?

Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) este moartea inexplicabila, de obicei in timpul somnului, a unui bebelus aparent sanatos cu varsta mai mica de 1 an. Desi nu se cunoaste cauza, se pare ca aceasta problema ar putea fi asociata cu defecte ale regiunii creierului ce controleaza respiratia in somn.

Cele mai multe decese au loc in primele 6 luni de viata. Sugarii nascuti prematur sau cu o greutate mica la nastere prezinta un risc mai mare. Este una dintre principalele cauze ale mortii subite neasteptate in copilarie. Uneori, bebelusii mor din cauza unei boli grave sau a unei probleme cu care s-au nascut. Uneori se intampla din cauza unui accident in somn, de exemplu, daca se sufoca cu diferite obiecte. Cand nu se gaseste nicio cauza a decesului, se numeste sindrom de moarte subita la sugari.

ce este sindromul mortii subite la sugari

Cauze si factori de risc

O combinatie de factori de mediu, fizici si care tin de somn poate face un copil mai vulnerabil la sindromul de moarte subita. Acesti factori variaza de la copil la copil. Cauza exacta a sindromului de moarte subita la sugar este necunoscuta, dar se crede ca se reduce la o combinatie de factori. Se crede ca apare intr-o anumita etapa a dezvoltarii unui bebelus si ca afecteaza bebelusii vulnerabili la anumite elemente de mediu. Aceasta vulnerabilitate poate fi cauzata de nasterea prematura, de greutatea redusa la nastere sau de alte motive care nu au fost inca identificate. Factorii de mediu pot include expunerea la fum de tigara, saltele nepotrivite sau o afectare a respiratiei.

In timp ce cauza este necunoscuta, multi medici si cercetatori cred ca aceasta problema este asociata cu probleme privind capacitatea copilului de a trezi din somn, de a detecta niveluri scazute de oxigen sau de o acumulare de dioxid de carbon in sange. Cand bebelusii dorm cu fata in jos, pot respira din nou dioxidul de carbon expirat.

Factori fizici

Factorii fizici asociati cu sindromul mortii subite la sugari includ:

  • Defecte cerebrale – Unii sugari se nasc cu o serie de probleme care ii fac mai predispusi la moarte subita. In unele cazuri de acest tip, portiunea creierului care controleaza respiratia in somn nu s-a maturizat suficient pentru a functiona corect.
  • Greutate redusa la nastere – Nasterea prematura sau nasterea multipla cresc probabilitatea de greutate mica la nastere. De asemenea, se poate ca bebelusul sa nu aiba creierul suficient de maturizat, astfel ca nu poate controla unele procese automate precum respiratia si ritmul cardiac.

cauzele sindromului de moarte subita la sugari

Factorii de mediu

Articolele din patutul bebelusului si pozitia sa de dormit impreuna cu unele probleme fizice ale copilului pot creste riscul de sindrom de moarte subita. Exemple ar fi:

…daca bebelusul doarme pe burtica sau pe o parte

Bebelusii asezati in aceste pozitii pentru a dormi ar putea avea mai multe dificultati de respiratie decat cei asezati pe spate. Dormitul pe burtica si pe o parte cresc riscul de hipercapnie, acumularea de dioxid de carbon si hipoxie, un deficit de oxigen in tesutul corpului. In plus, somnul pe burta poate reduce rata pierderii de caldura a sugarului si poate creste temperatura corpului, provocandu-i supraincalzirea. De asemenea, afecteaza modul in care functioneaza sistemul cardiovascular.

Pozitia laterala de dormit este considerata la fel de periculoasa, iar sugarii sunt mai predispusi sa se rostogoleasca pe burta atunci cand dorm pe o parte. Se recomanda plasarea sugarilor intins pe spate pentru somn pana la varsta de 1 an. Asta include somnul pe timp de noapte si somnurile in timpul zilei.

…daca bebe doarme pe o suprafata moale

Asezarea copilului cu fata in jos pe o suprafata moale – paturica, saltea moale, jucarie de plus, pernuta etc. – poate sa blocheze caile respiratorii ale sugarului. Conform recomandarilor actuale, sugarii ar trebui sa doarma pe suprafete ferme, plane, acoperite cu cearsafuri fixe, de marimea potrivita. Zona de somn a bebelusului nu trebuie sa contina paturi moi, perne, jucarii sau pernute de protectie. Multi dintre sugarii care mor din cauza sindromului de moarte subita ajung cu capul acoperit de lenjeria de pat. Parintii ar trebui, de asemenea, sa se asigure ca nu exista spatii intre marginea saltelei si patut.

…daca bebe doarme in pat cu alte persoane, cu animale de companie sau jucarii de plus

Riscul creste daca cel mic doarme in acelasi pat cu fratiori, animale de companie sau jucarii de plus. Factor de risc poate fi si dormitul in acelasi pat cu bebelusul.

…daca cel mic se supraincalzeste

Supraincalzirea  si caldura excesiva in camera pot creste riscul de sindrom de moarte subita la bebelus.

Factorii de risc materni

In timpul sarcinii, anumite comportamente ale mamei afecteaza si riscul de moarte subita a bebelusului, mai ales daca:

  • are mai putin de 20 de ani;
  • este fumatoare;
  • consuma alcool sau foloseste droguri;
  • are o ingrijire prenatala inadecvata.

Alti factori de risc

  • Varsta – Sugarii sunt mai vulnerabili la moarte subita intre lunile 2-4 de viata.
  • Istoric familial – Istoricul familial de moarte subita la sugari creste riscul.
  • Expunerea bebelusului la fum de tigara – Fumatul pasiv creste riscul copilului de moarte subita.
  • Prematuritatea – Nasterea inainte de termen sau cu o greutate mica poate creste riscul de sindrom de moarte subita la sugari.

Prevenire

prevenirea mortii subite la sugari

Nu exista o modalitate garantata de a preveni sindromul de moarte subita la sugar, dar puteti sustine siguranta copilului la somn urmand cateva recomandari:

Puneti copilul sa doarma pe spate

Puneti bebelusul sa doarma pe spate, si nu pe burtica sau pe o parte. Acest lucru se recomanda mai ales in primul an de viata. Nu este necesar sa tineti copilul doar pe spate cand este treaz sau este capabil sa se rostogoleasca in ambele sensuri fara ajutor. Acordati-i bebelusului in timpul zilei momente de stat pe burtica atunci cand este treaz si cineva il supravegheaza. Timpul de stat de burtica (tummy time) ajuta la dezvoltarea muschilor capului, gatului si umarului si reduce riscul de plagiocefalie.

Pastrati patutul cat mai gol

Folositi o saltea ferma si evitati sa asezati bebelusul pe paturi, pernute, jucarii pufoase, plapumi groase eta. Nu lasati perne, jucarii pufoase sau animale de plus in patut. Acestea pot interfera cu respiratia daca fata bebelusului se lasa peste jucarii.

Evitati supraincalzirea

Pastrati temperatura in camera bebelusului confortabila, dar nu prea cald. Pentru a mentine temperatura optima pentru bebe puteti sa incercati un sac de somn pentru copii sau alte hainute de somn care nu necesita straturi suplimentare. Nu acoperiti capul bebelusului. Pastrati capul si fata neacoperite.

Copilul poate dormi in camera voastra (si chiar e indicat in primul an), dar nu in acelasi pat cu voi

Se recomanda ca sugarii sa doarma in camera parintilor – dar in patutul sau  – pana la varsta de 1 an sau timp de cel putin 6 luni. Puneti patutul bebelusului in camera voastra mai ales in primele 6 luni sau primul an. Un pat pentru adulti nu este sigur pentru sugari. Copilul se poate bloca sau se poate sufoca intre asternuturi, spatiul dintre saltea si rama patului etc. De asemenea, este periculos pentru ca un parinte adormit se poate rostogoli accidental si poate acoperi nasul si gura copilului.

Alaptati copilul la san

Se recomanda alaptarea timp de cel putin 6 luni – cercetarile sugereaza ca alaptarea poate reduce riscul de sindrom de moarte subita la sugari.

Oferiti o suzeta

Suzeta ar putea reduce riscul de sindrom de moarte subita la sugari. Aveti grija ca suzeta sa fie fara snur – nu trebuie sa fie agatata de patut sau de gatul copilului. Insa, daca alaptati, asteptati sa oferiti suzeta abia cand bebelusul are 3-4 saptamani si ati stabilit deja o rutina de alaptare. Daca bebelusul nu este interesat de suzeta, nu-l fortati.

Nu fumati in timpul sarcinii sau dupa nastere

Sugarii mamelor care au fumat in timpul sarcinii sunt mai expusi riscului de sindrom de moarte subita la sugari decat cei ale caror mame nu au fumat. Expunerea la fumul de tigara si elementele toxice din tigari creste, de asemenea, riscul unui copil si acest risc este foarte mare daca un parinte care fumeaza imparte patul cu bebelusul. Nu lasati pe nimeni sa fumeze in aceeasi camera cu bebelusul sau in apropierea lui. Nu duceti bebelusul in locuri in care se fumeaza.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-infant-death-syndrome/symptoms-causes/syc-20352800
(2) https://www.cdc.gov/sids/index.htm
(3) https://www.healthline.com/health/sudden-infant-death-syndrome
(4) https://kidshealth.org/en/parents/sids.html
(5) https://medlineplus.gov/suddeninfantdeathsyndrome.html
(6) https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0034-89102008000300002&script=sci_arttext&tlng=en

Articole recomandate

Lasa un comentariu