Boala celiaca la copii – semne, cauze si solutii

de Mancas Malina
boala celiaca la copii

Iata cum se manifesta boala celiaca la copii, de ce apare aceasta afectiune si cum este diagnosticata, precum si cum este gestionata in mod corect pentru a preveni complicatiile.

CUPRINS:

1. Ce este boala celiaca?
2. Semne si simptome de boala celiaca
3. Cauze
4. Cum sunt diagnosticati copiii cu boala celiaca?
5. Tratament pentru boala celiaca

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca, numita si celiachie, este o afectiune comuna, o boala autoimuna, care poate aparea la orice varsta. Tratamentul implica o dieta fara gluten pe tot parcursul vietii. Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Cand o persoana cu boala celiaca mananca produse cu gluten, sistemul sau imunitar ataca propriul organism in mod eronat si provoaca leziuni intestinale. Astfel, organismul nu poate absorbi nutrientii si apar o varietate de probleme.

Intestinul subtire este captusit cu vilozitati – proeminente mici asemanatoare unor degete care absorb nutrientii din alimente. In boala celiaca, glutenul afecteaza intestinului si determina descompunerea vilozitatilor, lasand o captuseala neteda care nu mai poate absorbi nutrientii.

glutenul la copii

Complicatii care pot sa apara

Daca este lasata nediagnosticata si netratata pe termen lung, aceasta boala poate cauza complicatii precum probleme de crestere, pubertate intarziata, defecte ale smaltului dintilor, anemie cu deficit de fier, oboseala cronica si, in timp, osteoporoza. Insa, aceste potentiale complicatii pot fi evitate prin diagnosticare si tratament precoce. Desi nu exista niciun „tratament” in sine, evitarea glutenului pe tot parcursul vietii printr-o dieta fara gluten este un remediu eficient. Leziunile intestinelor se vor vindeca, cat timp glutenul este evitat.

Uneori, persoanele cu boala celiaca au probleme cu absorbtia calciului, a fierului, acidului folic si a altor vitamine si minerale. Acest lucru poate duce la anemie cu deficit de fier si la densitate osoasa scazuta.

Boala celiaca nu este o alergie alimentara

Boala celiaca, dar si alergiile alimentare se refera la intoleranta organismului la anumite substante. Insa, exista cateva diferente importante intre boala celiaca si alergiile alimentare. Alergiile alimentare sunt rezultatul unui alt tip de proces imunitar. Copiii pot depasi anumite alergii alimentare de la o anumita varsta uneori, in timp ce boala celiaca este o afectiune pe tot parcursul vietii. Spre deosebire de boala celiaca, expunerea la anumite alimente a pacientilor cu alergii alimentare poate provoca probleme de respiratie sau alte reactii severe care pun viata in pericol.

boala celiaca simptome

Semne si simptome de boala celiaca

Semnele posibile de boala celiaca pot include:

  • distensie abdominala;
  • dureri de stomac;
  • diaree;
  • constipatie;
  • greturi si varsaturi;
  • lipsa poftei de mancare;
  • alte simptome intestinale;
  • oboseala severa sau continua;
  • iritabilitate;
  • pierdere in greutate sau probleme de crestere etc.

Alte simptome, cum ar fi ulceratii bucale, niveluri scazute de nutrienti precum fier, vitamina B12 sau acid folic, pot fi, de asemenea, un semn al bolii celiace. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Simptomele bolii celiace variaza de la o persoana la alta si pot incepe la orice varsta

In cazul sugarilor sau copiilor mici, semnele si simptomele pot include gaze abdominale, scaune palide, urat mirositoare, anemie, probleme de crestere etc. Adolescentii pot avea si alte simptome, cum ar fi pubertate intarziata, probleme de crestere, stari depresive, mancarimi ale pielii etc.

celiachia la copii

Cauze

Nu se stie exact ce cauzeaza boala celiaca. Se crede ca boala are o componenta genetica. O persoana cu boala celiaca are un risc mai mare ca si copiii sau fratii sai sa aiba boala. Membrii familiei care au tulburari autoimune prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta boala celiaca.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna. Inseamna ca sistemul imunitar ataca in mod gresit tesutul sanatos. In boala celiaca, sistemul imunitar confunda substantele din gluten cu o amenintare pentru organism si le ataca. Acest lucru afecteaza suprafata intestinului subtire, perturband capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimente.

Cum sunt diagnosticati copiii cu boala celiaca?

Unii copii pot fi diagnosticati pe baza unui test de sange, care masoara anticorpii produsi ca raspuns la consumul de gluten. Daca rezultatul este pozitiv, se vor efectua teste suplimentare. In unele cazuri, poate fi necesara o biopsie. Aceasta analizeaza o proba prelevata de la nivel intestinal pentru a confirma daca exista leziuni cauzate de celiachie.

Testele de sange pentru boala celiaca identifica o serie de anticorpi ce arata raspunsul sistemului imunitar la glutenul din dieta copilului. Este important ca cel mic sa continue sa manance gluten atunci cand este testat. Daca nu mananca gluten in momentul testarii, sistemul sau imunitar nu va produce anticorpi pentru a fi identificati de analizele de sange.

glutenul in alimentatia celor mici

Tratament pentru boala celiaca

In prezent, nu exista un remediu pentru boala celiaca. Este o afectiune pe tot parcursul vietii si necesita tratament pe termen lung. Eliminarea glutenului din dieta copilului este singura metoda de gestionare a problemei si va imbunatati simptomele bolii celiace. Cand glutenul este complet eliminat din dieta copilului, mucoasa intestinului subtire se va vindeca.

Insa, schimbarea dietei pentru a elimina alimentele care contin gluten – cum ar fi graul, secara si orzul – nu este usoara. Glutenul poate fi gasit in multe alte alimente, inclusiv in unele medicamente, produse cosmetice, apa de gura si pasta de dinti etc. Este important sa colaborati cu un medic sau un dietetician specializat in boala celiaca pentru a stabili un plan alimentar optim pentru copil. Va va ajuta sa eliminati produsele cu gluten si in acelasi timp sa va asigurati ca cel mic are o dieta echilibrata si hranitoare.

Chiar daca cel mic are simptome usoare, schimbarea dietei este totusi recomandata deoarece continuarea consumului de gluten poate duce la complicatii grave. Acest lucru poate fi valabil si daca testele arata ca are un anumit grad de boala celiaca, desi fara simptome vizibile.

Este important sa va asigurati ca dieta fara gluten a copilului este sanatoasa si echilibrata

Odata ce copilul inceteaza sa mai manance gluten, intestinul incepe sa se vindece si ar trebui sa inceapa sa se simta mai bine, de obicei in cateva zile sau saptamani. Efectele se vad in timp de obicei si variaza pentru fiecare copil. Unii copii se simt complet bine dupa cateva zile de dieta fara gluten, iar pentru altii, dureaza mai mult. Pot exista unele zile in care copilul nu se simte bine, ceea ce este normal. Insa, daca starea persista, discutati cu medicul.

Este important sa eliminati tot glutenul din dieta copilului odata ce acesta a fost diagnosticat cu celiachie. Acest lucru poate implica o schimbare semnificativa a stilului de viata pentru copil. Glutenul se gaseste frecvent in multe produse si va trebui sa acordati o atentie deosebita listelor de ingrediente de pe toate produsele ambalate. Glutenul se gaseste in grau, secara, orz, asa ca puteti incepe prin a elimina alimentele facute cu aceste ingrediente. Aceste alimente pot include paine, prajituri, biscuiti, cereale pentru micul dejun, blat de pizza, paste, produse de patiserie, aluaturi etc.

O dieta sanatoasa fara gluten include o varietate de fructe proaspete, legume, orez, quinoa, hrisca, mei, carne, lapte si produse lactate etc. Exista, de asemenea, paine, biscuiti, paste si deserturi fara gluten.

Recomandari

  • In casa este important sa pastrati alimentele fara gluten separate de alimentele care contin gluten, astfel incat copilul cu celiachie sa nu manance din greseala gluten.
  • Cititi toate etichetele produselor ambalate pentru a vedea daca acestea contin gluten. Glutenul poate fi ascuns in multe alimente, dar si in unele produse nealimentare, ca suplimente, medicamente etc.
  • Pregatiti si pastrati toate alimentele fara gluten separat complet de alimentele cu gluten.
  • Folositi tocatoare si ustensile separate atunci cand pregatiti alimente fara gluten. Curatati ustensilele si aparatele care ar putea avea pe ele alimente sau firimituri care contin gluten.
  • Luati in considerare un prajitor de paine separat pentru painea fara gluten.
  • Cand mancati in oras asigurati-va ca va informati inainte daca respectivul restaurant are preparate fara gluten. Informati personalul restaurantului ca cel mic poate manca numai alimente fara gluten.
  • Discutati la gradinita sau la scoala cu educatorii si profesorii privind alimentatia copilului.

Chiar daca cel mic are boala celiaca, poate avea o alimentatie echilibrata, hranitoare si variata. Este bine sa discutati cu un dietetician despre gestionarea alimentatiei copilului. Acesta va poate recomanda si retete variate pentru diversificarea alimentatiei.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease-symptoms
(2) https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/symptoms/celiac-disease-symptoms-in-children/
(3) https://www.kidshealth.org.nz/coeliac-disease
(4) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/coeliac-disease

Articole recomandate

Lasa un comentariu