Ulei de germeni de grau – beneficii si utilizari

de Mancas Malina
ulei de germeni de grau

Ulei de germeni de grau – afla ce utilizari are acest tip de ulei, ce beneficii poate avea pentru sanatate, ce nutrienti contine si posibile efecte secundare.

CUPRINS:

1. Ce este uleiul de germeni de grau?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Exista efecte secundare?
4. Utilizari

Ce este uleiul de germeni de grau?

Germenele de grau face parte din continutul bobului de grau si are rolul de a ajuta planta sa se reproduca. Desi este eliminat din majoritatea produselor procesate din grau, germenele este o componenta nutritionala majora a graului. Germenii de grau, impreuna cu invelisul bobului, sunt indepartati din produsele rafinate din grau – precum faina alba – astfel incat sa poata fi depozitate mai mult timp.

Uleiul de germeni de grau este extras din germenul de grau. Uleiul nerafinat are un continut ridicat de acizi grasi esentiali, vitamina E, ce ii confera proprietati regenerative si antioxidante. Este un ulei lipicios, vascos, cu un miros bogat de grau. Are proprietati nutritive si beneficii pentru pielea uscata. Ajuta la formarea de noi celule ale pielii, poate vindeca cicatricile si imbunatateste circulatia. Este utilizat si ca ulei de gatit, dar este usor perisabil si costisitor. Uleiul nerafinat are o aroma puternica si o consistenta mai groasa.

uleiul de germeni de grau

In uleiul din germeni de grau nu exista carbohidrati – nu exista amidon, fibre si zahar (adaugat sau natural) in acest produs. Uleiul de germeni de grau are un indice glicemic (IG) zero si, daca este consumat, o singura portie are incarcatura glicemica zero. Uleiul din germeni de grau furnizeaza grasimi polinesaturate, considerate a fi grasimi bune.

Germenii de grau au un continut ridicat de vitamina E, un nutrient esential cu proprietati antioxidante. Se crede ca antioxidantii reduc radicalii liberi din organism si sursele naturale de antioxidanti sunt cele mai bune pentru prevenirea bolilor.

Beneficii pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de germeni de grau provin in principal din grasimile sanatoase pe care le furnizeaza. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca toate grasimile – chiar si grasimile sanatoase – sunt dense din punct de vedere caloric. Asta inseamna ca ofera mai multe calorii pe gram decat carbohidratii sau proteinele. In timp ce carbohidratii si proteinele ofera doar 4 calorii pe gram, grasimile ofera 9. Deci, este important sa consumati toate grasimile cu moderatie.

Uleiul de germeni de grau este o sursa excelenta de vitamine B, potasiu, magneziu, fosfor si alti nutrienti.  Acest ulei este bogat in acizi, acid palmitic, acid oleic si acizi grasi stearici.

Beneficii pentru par si piele

Uleiul de germeni de grau este folosit deseori in cosmetice, pentru a trata caderea parului, matreata, pielea uscata, ridurile. Se aplica local – adica se maseaza pe scalp sau pe piele. Uleiul de germeni de grau este o sursa excelenta de vitamina E, care ajuta la cresterea parului si imbunatateste sanatatea pielii. Exista diferite produse de ingrijire cu ulei de germeni de grau – inclusiv sampoane, balsamuri, creme de fata, seruri cu ulei de germeni de grau etc.

beneficiile uleiului de germeni de grau

Sanatatea inimii

Acest ulei poate fi util pentru mentinerea sanatatii inimii. Este bogat in vitamina B, care ajuta la normalizarea fluxului de sange in organism. Contine acizi grasi Omega-3, care sunt utili pentru mentinerea sanatatii inimii, prin scaderea nivelului de colesterol si normalizarea tensiunii arteriale. Insa, mai sunt necesare studii in acest sens.

Poate reduce procesul de imbatranire

Acest ulei contin acid linoleic, fosfolipide si vitamina E care ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Aplicarea uleiului de germeni de grau pe piele poate ajuta la prevenirea ridurilor si a altor semne de imbatranire. Este o sursa excelenta de antioxidanti care previn daunele provocate de radicalii liberi.

uleiul de germeni de grau in cosmetica

Exista efecte secundare?

Persoanele care au intoleranta la gluten sau au alergii la gluten ar trebui sa evite suplimentele de germeni de grau, deoarece contin gluten. Extractul de germeni de grau poate provoca reactii adverse usoare uneori. Acestea includ diaree, greata, balonare si ameteli. Ar trebui sa discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile adaugarii unor forme de germeni de grau in dieta. Este posibil sa aveti efecte secundare atunci cand utilizati ulei de germeni de grau. In cazul in care consumati ulei de germeni de grau sub forma de supliment (pe cale orala), produsul este de obicei bine tolerat. Cu toate acestea, utilizarea topica poate cauza uneori dermatita de contact, reactii inflamatorii si alte reactii cutanate.

De asemenea, daca sunteti alergic la grau, ar trebui sa evitati uleiul de germeni de grau. Simptomele unei reactii alergice la grau pot varia de la usoare, cum ar fi urticaria, la severe, cum ar fi anafilaxia. Reactiile alergice pot fi imprevizibile si chiar si cantitati foarte mici de grau pot provoca una. Germenii de grau contin aglutinina. Este un fel de proteina care este legata de alergia la grau. Daca aveti o alergie usoara la grau, simptomele ar putea fi mai grave dupa ce consumati germeni de grau decat dupa ce consumati produse din cereale integrale.

utilizarile uleiului de germeni de grau

Utilizari

Gatitul si incalzirea uleiului de germeni de grau il pot face sa-si piarda beneficiile nutritionale. Asadar, nu se recomanda prajirea cu ulei de germeni de grau. Cu toate acestea, puteti folosi uleiul in dressing pentru salata, puteti adauga peste legume, peste sau alte feluri de mancare cateva picaturi etc.  De asemenea, il puteti folosi ca inlocuitor pentru alte uleiuri atunci cand faceti marinate pentru peste sau carne. Daca gatiti legume, puteti picura ulei de germeni de grau pe legume dupa ce ati terminat de gatit. Poate fi adaugat si in smoothie-uri pentru a adauga valoare nutritiva suplimentara.

Daca folositi ulei de germeni de grau in cosmetica, adaugati si masati pur si simplu o cantitate mica de ulei pe piele sau par. Unii amesteca, de asemenea, uleiul de germeni de grau cu alte ingrediente, cum ar fi aloe vera, ulei de avocado sau ulei de migdale. Uleiul de germeni de grau este gasit in diferite produse cosmetice, precum sampoane, sapunuri, produse anti-imbatranire, creme hidratante, lotiuni de protectie solara, produse pentru tratarea cicatricilor. Datorita proprietatilor sale hidratante, este des intalnit in produsele hidratante de ingrijire a pielii. Este combinat uneori cu alte uleiuri purtatoare in aromaterapie pentru masaj.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/wheat-germ-benefits
(2) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-wheat-germ#1
(3) https://www.verywellfit.com/wheat-germ-oil-nutrition-facts-4165648
(4) https://www.livestrong.com/article/133877-skin-benefits-wheat-germ-oil/

Articole recomandate

Lasa un comentariu