Untul de shea – beneficii si utilizari

de Mancas Malina
untul de shea

Untul de shea este cunoscut pentru efectele sale hidratante si protectoare asupra pielii. Iata ce elemente contine, ce beneficii are asupra pielii si moduri de utilizare.

CUPRINS:

1. Ce este untul de shea?
2. Beneficii
3. Mod de utilizare

Ce este untul de shea?

Untul de shea provine din nucile arborelui african de Shea (se mai numeste si unt de karite). Nucile sunt prajite pentru a elibera lichidul din interior si apoi acesta este procesat manual pana devine unt cremos. Acest unt este extrem de hidratant, ideal pentru pielea uscata si crapata. Contine acizi grasi esentiali si substante nutritive, asigurand o hidratare intensa si protectie a pielii.

Este solid la temperaturi normale si are o culoare alb-deschis sau de fildes. Are o consistenta cremoasa, usor de intins pe piele. Contine acizi grasi linoleici, palmitici, stearici si oleici, ingrediente care echilibreaza uleiurile de la nivelul pielii. De asemenea, contine vitaminele A, E si F, vitamine antioxidante care favorizeaza circulatia si cresterea sanatoasa a celulelor pielii. In plus, contine trigliceride ce hranesc si repara pielea.

mod de utilizare unt de shea

Compozitia untului de shea

Untul de karité sau de shea este format in principal din grasimi, vitamine si compusi fenolici. Acidul oleic este un acid gras prezent in cea mai mare parte in uleiurile vegetale. Acidul stearic este un acid gras prezent in uleiurile animale si vegetale, utilizat ca emolient intr-o varietate de produse cosmetice. Acidul linoleic este o grasime antiinflamatoare care previne formarea acneei atunci cand este aplicat pe piele. Acidul palmitic este un acid gras cu proprietati emoliente, iar acidul arahidic este acidul gras cu cea mai mica prezenta in untul de karité.

Opt compusi fenolici din grupul catechinelor au fost identificati in acest tip de unt. Cel mai abundent compus fenolic prezent in untul de shea este acidul galic. Compusii catechinici sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. De asemenea, contine vitamina A. Printre alte functii, vitamina A are capacitatea de a corecta anumite probleme ale pielii, cum ar fi ridurile si acneea. De asemenea, contine si vitamina E. Vitamina E reduce imbatranirea pielii si  actioneaza ca un antiinflamator.

Untul de karité contine o cantitate considerabila de compusi alcoolici triterpenici, care sunt, in esenta, un alt tip de grasimi. Cele mai frecvente triterpene gasite in untul de karité sunt alfa-amirina, beta-amirina, lupeolul si butirospermolul. Aceste triterpene au proprietati antiinflamatorii.

Acest unt are o textura neteda si nu se lichefiaza la temperatura camerei. Cu toate acestea, se inmoaie pe piele, facilitand aplicarea.

moduri de utilizare unt de shea

Beneficii

Multe dintre beneficiile untului de shea pentru sanatate sunt obtinute atunci cand se foloseste produsul local. Untul actioneaza ca un emolient si poate ajuta la netezirea si catifelarea pielii. De asemenea, contine ingrediente care pot reduce umflarea pielii si pot ameliora simptomele date de eczeme. Acest unt este o substanta utilizata in mod obisnuit in produsele cosmetice si naturale pentru ingrijirea pielii. Untul de karité 100% pur, nerafinat, poate imbunatati numeroase afectiuni ale pielii, cum ar fi pete si riduri, poate ajuta la prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii.

Iata cateva beneficii si utilizari ale untului de shea pentru piele:

  • hidrateaza pielea;
  • ajuta la prevenirea si reducerea vergeturilor in timpul sarcinii;
  • reda elasticitatea pielii si reduce petele si ridurile;
  • agent anti-imbatranire;
  • ajuta la reducerea acneei si a cicatricilor;
  • ajuta la calmarea pielii si a eruptiei de scutec;
  • hidratare dupa expunerea la soare;
  • rol emolient puternic, mai ales pentru piele uscata si crapata;
  • favorizeaza vindecarea pielii.

Proprietati emoliente

Untul patrunde rapid in piele, creand o bariera care retine umezeala. Acest efect hidratant poate dura cateva ore. In primul rand, ajuta la retinerea umiditatii si la diminuarea pierderii de apa formand o bariera la suprafata pielii. In al doilea rand, actioneaza pentru a reduce aspectul de pete aspre si scuame pe piele.

Proprietati anti-imbatranire

Untul de karite poate avea si proprietati anti-imbatranire. Mecanismul poate fi legat de cresterea productiei de colagen sau de scaderea degradarii colagenului care este deja prezent. Untul de shea pur poate favoriza regenerarea celulelor si inmoaie pielea, ceea ce poate ajuta la scaderea aspectului liniilor fine si a ridurilor.

Unt de shea pentru vergeturi

Untul de karite sau de shea poate preveni vergeturile datorita continutului de vitamina A. Datorita proprietatilor de vindecare si a efectelor hidratante, untul de shea poate reduce aspectul vergeturilor si a cicatricilor. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antioxidante, untul de shea este un ingredient des intalnit in produsele care sunt utilizate pentru tratarea vergeturilor.

Unt de shea pentru eruptia de scutec la bebelusi

Untul de karité poate fi folosit pentru eruptii cutanate de scutec datorita proprietatilor antiinflamatoare si antifungice. Untul de shea pur poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, favorizand regenerarea celulara, oferind in acelasi timp o productie imbunatatita de colagen. Atat regenerarea celulara, cat si productia de colagen sunt importante pentru vindecarea rapida a eruptiilor de scutec.

beneficii unt de shea

Untul de shea – efecte asupra pielii

Untul de shea este in general sigur pentru toate tipurile de piele. Are efect puternic hidratant, datorita continutului de acizi grasi, inclusiv acizi linoleici, oleici, stearici si palmitici. Cand este aplicat pe piele, untul este absorbit rapid in piele. Restabileste bariera de protectie a pielii, mentinand umiditatea si reducand riscul de uscare. In acelasi timp, nu lasa pielea grasa. Contine niveluri ridicate de acid linoleic si acid oleic. Acesti doi acizi se echilibreaza reciproc. Asta inseamna ca untul de shea este usor absorbit in piele si nu lasa pielea grasa si lipicioasa dupa aplicare.

Untul de shea are si rol antiinflamator si antoxidant. Poate ajuta la reducerea iritatiei cauzate de factori de mediu, cum ar fi vreme uscata, precum si de afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczeme. Este bogat in vitaminele A si E, ceea ce inseamna ca are activitate antioxidanta puternica. In plus, poate ajuta la cresterea productiei de colagen, reducand astfel liniile fine. Cresterea productiei de colagen si favorizarea regenerarii celulare poate ajuta la reducerea liniilor fine.

Recomandari produse cu unt de shea pentru mamici si copii

produse cu unt de shea

  1. Lotiune de corp Natural Sensation Chicco – formula intens hidratanta inspirata din compozitia vernix caseosa, cu ingrediente active naturale – unt de shea si vitamina E. Ofera hidratare 24 ore, poate fi folosita inca de la nastere, intareste bariera naturala a pielii si o lasa sa respire. De asemenea, se absoarbe repede in piele, are o textura placuta si nu lasa urme grase pe piele.
  2. Lotiune de corp bebelusi Attitude, fara miros – din ingrediente 100% naturale fara substante chimice daunatore, fara coloranti si parfumuri artificiale. Hidrateaza delicat si intra uspr in piele, avand o textura placuta. Contine unt de shea, vitamina E si albe ingrediente naturale.
  3. Crema tratament pentru scuame ABCDerm Babysquam Bioderma – tratament specific pentru dermatita seboreica, ce elimina scuamele datorita ingredientelor keratolitice active. Hidrateaza bine pielea datorita actiunii emoliente date de glicerina si unt de shea.
  4. Crema pentru mameloane Tommee Tippee – calmeaza pielea in mod natural, blocand umiditatea. Contine ingrediente 100% naturale si hipoalergenice, ca unt de shea, ulei de avocado si ceara de albine. Poate fi folosita inca din al treilea trimestru de sarcina, pentru a pregati sanii pentru alaptare.
  5. Balsam cu ulei de argan Blooming Belly, ingrijire alaptare – hraneste si hidrateaza intens pielea crapata si fragila, protejand-o de infectii. Se aplica pe sfarcurile crapate la nevoie, dupa hranire, pentru a le proteja. Contine unt de shea, unt de cocos, ulei de argan etc.

Unt de shea pentru sanatatea parului

Untul de shea poate fi benefic si pentru sanatatea parului. Poate creste rezistenta firelor de par si poate reduce matreata. Atunci cand este utilizat in combinatie cu alte produse hidratante, untul de shea ar putea ajuta la reducerea matretii. De asemenea, poate reduce alte probleme ale scalpului, ca eczeme, dermatite si mancarimi de orice natura.

Mod de utilizare

Este important sa cumparati unt de shea pur de inalta calitate, astfel incat sa obtineti cele mai multe beneficii. Untul de shea poate fi aplicat direct pe piele, ca parte a rutinei de ingrijire a pielii dimineata sau seara. Untul de shea se gaseste si in numeroase produse de ingrijire a pielii – crema de fata cu unt de shea, crema de corp cu unt de shea, gel de dus cu unt de shea, sampon cu unt de shea etc.

De asemenea, puteti folosi masti de fata cu unt de shea sau sa folositi unt de shea la pregatirea acasa a unei masti, la care puteti adauga alte uleiuri vegetale, miere sau alte unturi vegetale.

Unt de shea rafinat vs Unt de shea nerafinat

Diferenta tehnica dintre untul de shea rafinat si cel nerafinat este metoda in care este produs. Untul de shea nerafinat implica indepartarea manuala a grasimii din semintele fructelor de shea. Nu se utilizeaza substante chimice pentru obtinerea produsului finit. Untul de shea rafinat este produs in fabrici cu utilizarea produselor chimice si a diferitelor dispozitive. Rafinarea este utilizata pentru a elimina culoarea, mirosul si alte calitati in versiunea nerafinata. Untul de shea nerafinat poate avea o culoare galbuie, in timp ce untul de shea rafinat este de obicei alb si inodor. Cu toate acestea, procesul de rafinare elimina, de asemenea, o parte dintre substantele nutritive bioactive.

Untul de shea – este comestibil?

Untul de shea pur poate fi folosit si la gatit. Cu toate acestea, produsele de infrumusetare care contin unt de shea pot include ingrediente care nu sunt comestibile, si trebuie sa cautati doar unt de shea pur, nerafinat, ce poate fi folosit si la gatit. Poate fi folosit la prajit sau adaugat in smoothie-uri, produse de patiserie etc.

Cum se depoziteaza?

Depozitati intotdeauna untul de shea departe de sursele de caldura si lumina. Daca aveti unt de shea nerafinat, este de obicei recomandat sa il pastrati intr-un recipient etans intr-un loc racoros si uscat. Se recomanda ca untul de shea sa fie utilizat in termen de 18 luni de la productie, deoarece proprietatile benefice se pot diminua in timp. In lunile mai reci, veti observa ca untul va fi mai dur si solid, iar in lunile mai calde, va fi mai moale.

Efecte secundare si riscuri

Untul de shea este in general sigur si reactiile alergice la untul de shea sunt rare. Chiar si persoanele care sunt alergice la familia din care apartin nucile de karité, prezinta un risc scazut de reactie la untul de karité aplicat pe piele. Se crede ca e datorita faptului ca nucile de karité contin putine proteine ​​din nuci care declanseaza alergii.

Referinte:
(1) https://opensiuc.lib.siu.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1597&context=ebl
(2) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1512/shea-butter
(3) https://draxe.com/nutrition/raw-shea-butter/
(4) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-shea-butter
(5) https://www.iiste.org/Journals/index.php/JBAH/article/view/39675
(6) https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Vitellaria+paradoxa

Articole recomandate

Lasa un comentariu