Totul despre perioada de lauzie

de Mancas Malina
totul despre perioada de lauzie

Perioada de lauzie este de obicei reprezentata de primele 6 saptamani dupa nastere. Iata ce modificari apar in corpul femeii in aceasta perioada si cateva recomandari.

Ce este perioada de lauzie?

In primele saptamani dupa nastere, corpul incepe sa se recupereze dupa sarcina si nastere. Aceasta se numeste perioada postpartum sau lauzie. Primele saptamani dupa nastere sunt, de asemenea, un moment in care se formeaza legatura cu bebelusul si se stabileste o rutina pentru ingrijirea bebelusului.

Primele 6 saptamani dupa nastere sunt cunoscute sub numele de perioada postpartum sau lauzie. Corpul trece prin multe schimbari pe masura ce te recuperezi. Aceste schimbari sunt diferite pentru fiecare femeie. Este foarte important sa ai grija la alimentatia ta. O dieta sanatoasa este primul pas spre recuperare. Incearca sa consumi cereale integrale, proteine, fructe si legume. Nu uita de hidratare. De asemenea, odihneste-te. Incearca sa dormi cat poti pentru a reduce oboseala.

ingrijirea postpartum

Ce se intampla in organismul tau in perioada de lauzie si ce poti face pentru a grabi vindecarea?

E normal sa te simti rau o perioada dupa nastere si sa fii obosita. In urmatoarele cateva zile si saptamani, este posibil sa ai sangerari si dureri, pe masura ce uterul se micsoreaza.

Iata care sunt principalele modificari ce apar si ce e de facut:

Sensibilitatea perineului si ingrijirea epiziotomiei

Perineul este zona dintre vagin si rect. Zona este adesea dureroasa dupa nastere si poate fi si mai sensibila daca ai suferit o epiziotomie. In timpul nasterii, zona aceasta se intinde si se poate rupe in timpul nasterii. In perioada de ingrijire postpartum, ar trebui sa ingrijesti frecvent rana pentru a accelera vindecarea. Poti folosi o perna cand stai asezata pentru confort. Exercitiile Kegel pot fi de folos. Ai grija la igiena zonei, curata atent zona dupa ce folosesti toaleta pentru prevenirea infectiei pe masura ce epiziotomia se vindeca. Se recomanda baile de sezut cu apa usor calduta dupa cateva zile. Medicul poate recomanda si anumite unguente pentru a curata zona si pentru a reduce durerea.

Dureri abdominale

Durerile dupa nastere sunt crampe abdominale pe care le simti in timp ce uterul se micsoreaza si revine la dimensiunea obisnuita dupa sarcina. Medicul poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala pe care le poti lua pentru durere. Daca ai nascut prin cezariana incearca sa te odihnesti cat mai mult. Nu ridica greutati si sustine bine burta cand alaptezi.

Scurgeri vaginale

Sangerarile vaginale sunt normale dupa nastere si se numesc lohii. Reprezinta un proces natural prin care corpul elimina excesul de sange si tesuturi din uter. In primele cateva zile, sangerarea este mai intensa si sangele este de culoare rosu aprins – pot exista si mici cheaguri de sange. In timp, fluxul devine mai usor si sangele devine mai deschis la culoare. Foloseste absorbante in functie de flux.

Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor inseamna ca sanii se umfla in timp ce devin plini cu lapte. De obicei, apare la cateva zile dupa nastere. Sanii se pot simti plini, grei si durerosi. Disconfortul dispare de obicei odata ce incepi sa alaptezi in mod regulat. Alapteaza copilul cat mai des si stoarce lapte cand sanii devin prea plini. Compresele calde aplicate pe sani pot fi de ajutor. Daca sunt scurgeri mamelonare, poti folosi si tampoane pentru sani.

schimbari in corpul mamei dupa nastere

Dureri mamelonare

Daca alaptezi, este posibil sa ai dureri mamelonare in primele zile, mai ales daca sfarcurile devin crapate. Ai grija ca bebe sa se ataseze bine la san. Medicul iti poate recomanda creme pentru mameloane si chiar sisteme de protectie pentru mamelon.

Umflarea mainilor si a picioarelor

Multe femei se confrunta cu maini si picioare umflate in sarcina. Aceasta umflare e data de lichidele suplimetare din corp. Umflarea dispare de obicei dupa nastere, dar alteori persista. Incearca sa te odihnesti si sa stai cu picioarele ridicate mai sus de nivelul inimii, poarta haine lejere si bea suficienta apa.

Hemoroizi si probleme urinare

Hemoroizii sunt vene dureroase, umflate in interiorul sau in jurul anusului, care pot sangera. Hemoroizii sunt o problema des intalnita in sarcina si dupa. Ai grija sa consumi suficienta apa, sa cureti atent zona si evita constipatia. Medicul poate recomanda anumite unguente speciale pentru hemoroizi. In primele cateva zile dupa nastere, este posibil sa simti durere si arsuri la urinare. De asemenea, o alta problema este incontinenta dupa nastere. Pentru incontinenta poti incepe sa faci exercitii Kegel pentru a intari musculatura pelvina.

Sanatatea emotionala postpartum

Primele cateva saptamani dupa nasterea bebelusului pot fi un moment de emotie, dar si de oboseala intensa. Multe femei dezvolta in aceasta etapa „baby blues” – sau o stare de tristete. Baby blues reprezinta o serie de sentimente de tristete pe care le poate avea o femeie in primele cateva zile dupa nastere. Acestea apar cam la 2-3 zile dupa nastere si pot dura pana la 2 saptamani. De obicei, dispar de la sine fara sa fie nevoie de tratrament. Baby blues sunt foarte frecvente si pot fi legate de schimbari fizice (inclusiv schimbari hormonale, epuizare si experiente neasteptate la nastere) si tranzitia emotionala pe masura ce te adaptezi la viata cu un bebelus.

Depresia postpartum este o forma de depresie ce poate sa apara dupa nastere. In acest caz, spre deosebire de baby blues, sentimentele sunt puternice – sentimente puternice de tristete, anxietate (ingrijorare) si oboseala si dureaza mult timp dupa nastere. Aceste sentimente pot afecta capacitatea mamei de a avea grija de ea sau de bebelus. Depresia postnatala este o problema ce necesita tratament. Incearca sa te odihnesti si solicita ajutorul celor din jur. Discuta despre ceea ce simti si informeaza medicul daca aceste sentimente persista.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/postpartum-recovery-timeline
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/postpartum-recovery/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279173/
(4) https://www.webmd.com/parenting/baby/recovery-vaginal-delivery
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233

Articole recomandate

Lasa un comentariu