Acneea in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
acneea in sarcina

Acneea in sarcina este o problema des intalnita – insa, de obicei se reduce de la sine dupa nastere. Iata care sunt cauzele, factorii de risc, precum si ce metode de tratament sunt recomandate.

CUPRINS:

1. De ce apare acneea in sarcina?
2. Solutii pentru acneea in sarcina
3. Prevenirea acneei

De ce apare acneea in sarcina?

In unele cazuri, femeile gravide se confrunta cu exces de sebum si acnee. „Vina” este de obicei atribuita tot hormonilor – la fel ca in cazul acneei in adolescenta. Multe femei se confrunta cu acnee in timpul sarcinii. Este mai frecventa in primul si al doilea trimestru. Cresterea productiei de androgeni poate face ca glandele din piele sa produca mai mult sebum. Acesti hormoni, in special progesteronul, contribuie la dezvoltarea acneei. Nivelurile ridicate de progesteron stimuleaza glandele de la nivelul pielii, facandu-le sa produca mai mult sebum. Acesta poate infunda porii si poate duce la inflamatii si cosuri.

Desi acneea poate aparea oricand in timpul sarcinii, este cel mai probabil sa se dezvolte in primul trimestru, cand hormonii de sarcina incep sa fie produsi in cantitati mai mari. Vorbim mai degraba de cosuri si inflamatii, nu puncte negre. Cosurile pot sa apara si in alte zone, nu doar pe fata. Vestea buna este ca acneea care apare in timpul sarcinii dispare de obicei de la sine dupa nastere.

cauze acnee

Severitatea acneei in timpul sarcinii poate varia de la o persoana la alta

Cu toate acestea, este mai frecventa in randul femeilor care au avut acnee inainte de a ramane insarcinate. Exista si alti factori de risc ce pot creste riscul de acnee in sarcina. Sistemul imunitar joaca un rol in combaterea acneei, iar in timpul sarcinii sistemul imunitar se schimba constant si este oarecum suprimat. In plus, stresul care insoteste adesea sarcina poate creste nivelul hormonilor de stres si poate declansa eruptii sau poate agrava acneea existenta.

Acneea cauzeaza diferite tipuri de leziuni ale pielii. Acestea includ:

  • comedoanele sunt leziuni care se dezvolta atunci cand sebumul se infunda in interiorul foliculilor de par – pot fi deschise (puncte negre) sau inchise (puncte albe);
  • papulele se refera la zonele proeminete de piele care pot varia ca forma, culoare si dimensiune;
  • pustulele sunt umflaturi umplute cu puroi care se dezvolta atunci cand peretii porilor se descompun – pot avea o baza rosie sau roz, cu un cap galben sau alb deasupra;
  • nodulii se dezvolta atunci cand o leziune a pielii se irita si se umfla – nodulii pot sa se formeze mai profund sub piele decat papulele sau pustulele – necesita de obicei tratament medical, cum ar fi un medicament oral;
  • chisturile se refera la pori infundati care contin o combinatie de bacterii, sebum si celule moarte ale pielii.

Solutii pentru acneea in sarcina

Acneea in sarcina este o afectiune frecventa si de obicei dispare de la sine dupa nastere sau chiar inainte, cand nivelul hormonilor revine la normal. In primul rand, e importanta ingrijirea corecta a pielii. Curatati usor pielea cu un produs de curatare, fara ingrediente iritante, fara alcool, parfum, ulei, parabeni, de doua ori pe zi – o data dimineata si o data seara. Asigurati-va ca spalati si clatiti bine, mai ales in cazul in care porii tind sa se infunde. Evitati produsele abrazive, astringente si iritante. Nu strangeti si nu stoarceti cosurile si evitati exfolierea abraziva a pielii. E foarte important sa hidratati bine pielea.

Alegeti produse de ingrijire a pielii, machiaj si chiar de ingrijire a parului care nu contin uleiuri si sunt etichetate non-comedogenice (formulate pentru a nu provoca acnee). Nu uitati de produsele cu factor de protectie solara.

Retineti ca orice medicament aplicat pe piele sau luat pe cale orala in timpul sarcinii poate intra in fluxul sangvin si poate afecta fatul.

Tratamente pentru acnee

Modificarile hormonale in timpul sarcinii pot duce la acnee. Hormonii responsabili in principal de acnee includ testosteronul si androstendionul, care apartin unui grup de hormoni numiti androgeni. Nivelurile anormal de ridicate ale acestor hormoni pot provoca afectiuni precum sindromul ovarului polichistic, precum si acnee. Nivelurile de androgeni cresc semnificativ in primul trimestru si continua sa creasca pe tot parcursul sarcinii. Androgenii stimuleaza productia de sebum prin cresterea activitatii glandelor sebacee din piele. Glandele produc mai mult sebum, care poate infunda porii si poate provoca leziuni acneice. Tratamentele pentru acnee se concentreaza pe controlul productiei de sebum si pe eliberarea porilor infundati.

Unii medici recomanda produse topice care contin acid azelaic. Alte optiuni includ produse fara prescriptie medicala care contin peroxid de benzoil sau acid glicolic in concentratie mica. Doar aproximativ 5% dintre medicamentele active aplicate pe piele sunt absorbite in organism. Deci, se crede ca astfel de medicamente nu duc la un risc crescut de malformatii congenitale. Numeroase produse pentru acnee contin peroxid de benzoil. Peroxidul de benzoil actioneaza prin distrugerea bacteriilor care provoaca acnee si eliberarea porilor de excesul de sebum si celule moarte ale pielii. Cu toate acestea, aceste ingrediente pot provoca reactii cutanate, inclusiv uscaciune, descumare sau iritatii. Discutati cu medicul inainte de a incepe orice tratament pentru acnee.

tratament pentru acneea in sarcina

Medicamente de evitat

Anumite medicamente trebuie evitate in timpul sarcinii. Nu utilizati preparate topice care contin retinoizi topici (tretinoin, izotretinoin si adapalen) si acid salicilic cu concentratie mare. Retinoizi topici precum adapalen, tazaroten si tretinoin sunt similare cu izotretinoina si trebuie evitate in timpul sarcinii. Desi studiile arata ca nivelul acestor medicamente absorbite prin piele este scazut, exista ingrijorarea ca ar putea prezenta un risc de malformatii congenitale. Din aceleasi motive, unii medici recomanda, de asemenea, sa nu utilizati tratamente topice care contin acid salicilic in concentratii mari.

Nu se recomanda urmatoarele medicamente orale:

  • tetracicline, de exemplu doxiciclina, minociclina, limeciclina;
  • alte antibiotice orale, cum ar fi trimetoprim + sulfametoxazol sau fluorochinolone;
  • isotretinoin – un teratogen care daca este luat in timpul sarcinii timpurii sau la jumatatea sarcinii poate cauza avort spontan sau malformatii congenitale.

Prevenirea acneei

Acneea in sarcina este o afectiune frecventa care se rezolva de obicei dupa nastere. Deci, cel mai sigur mod de actiune este ingrijirea eficienta a pielii. Iata cateva modalitati simple de ingrijire, pentru prevenirea acneei in sarcina:

  • Evita spalarea excesiva a pielii si evita apa fierbinte, pentru ca usuca pielea.
  • Foloseste produse de curatare si de ingrijire sigure, non comedogenice, fara parabeni, fara alcool sau parfum, fara ulei si non-abrazive. Utilizeaza produse non comedogenice, ceea ce inseamna ca exista un risc mai mic de a provoca acnee.
  • Dupa spalare, clateste bine pielea cu apa calduta. Apoi usuca usor si aplica o crema hidratanta. Evita supra-curatarea. Poate supra stimula glandele sebacee ale pielii.
  • Evita produsele abrazive de exfoliere si produsele astringente care irita pielea.
  • Evita sa strangi si sa zgarii pielea afectata de acnee.
  • Schimba fetele de perna si prosoapele de fata mai des.
  • Evita sa iti atingi fata, mai ales cu mainile neigienizate.
  • Daca folosesti cosmetice in sarcina, nu uita sa te demachiezi in fiecare seara.

Referinte:
(1) https://dermnetnz.org/topics/acne-in-pregnancy/
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/whose-body/acne.aspx
(3) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/pregnancy-acne/faq-20058045
(5) https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/pregnancy
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/326661

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu