Laptele matern pentru bebelusi si avantajele pompei de san
Pompele de san au o serie de avantaje pentru mame si bebelusi si sunt adesea o optiune excelenta pentru mamele care nu pot alapta, din diverse motive. Pompa de san te ajuta sa storci laptele matern rapid, eficient si comod. Acest dispozitiv imita practic actiunea de supt a bebelusului, facand laptele sa curga. Stoarcerea laptelui stimuleaza lactatia si este utila atunci cand bebelusul nu poate fi hranit direct la san din diverse motive. Pompa de san te ajuta sa mentii lactatia, sa previi angorjarea sanilor si ajuta ca cel mic sa nu piarda beneficiile laptelui matern.
Astfel, iti poti face rezerve de lapte pentru a hrani copilul cand nu il poti pune direct la san, cand copilul nu se ataseaza corect la san, pentru a stimula lactatia si pentru a preveni sanii plini.
Cum se utilizeaza o pompa de san
- Toate componentele trebuie sa fie igienizate si sterilizate inainte de utilizare. Cititi instructiunile de utilizare ale produsului pentru a va familiariza cu procesul.
- Cand sunteti gata sa pompati laptele, gasiti un loc linistit. Spalati-va mainile.
- Asamblati componentele pompei de san.
- Pozitionati cupa peste san – nu trebuie sa fie nici inconfortabil, nici dureros. Incepeti sa pompati laptele matern lent. Daca folositi o pompa electrica, porniti pompa la o intensitate scazuta. Puteti creste intensitatea lent, atat timp cat nu este dureros. Continuati sa ajustati pana cand laptele curge.
- Dupa fiecare utilizare, curatati toate componentele care au intrat in contact cu laptele matern.
- Laptele stors se tine la frigider si se foloseste cat mai curand. Trebuie pastrat maximum 4 ore la temeratura de cel mult 25 ° C.Pentru incalzirea laptelui matern puteti sa tineti biberonul sub jet de apa calda sau puteti folosi in incalzitor pentru biberoane. Nu incalziti laptele matern la cuptorul cu microunde – se pot forma puncte fierbinti. Incalzirea excesiva a laptelui poate distruge unele proprietati benefice ale laptelui matern.
Cum sa alegi o pompa de san
Alegerea pompei de san depinde de nevoile tale in primul rand. Daca pompezi exclusiv sau vei fi departe de copilul tau 8 sau mai multe ore pe zi, o pompa electrica dubla poate fi o investitie buna. Daca intentionezi sa storci lapte ocazional, este posibil sa fie suficienta o pompa unilaterala sau o pompa manuala. Pompele de san manuale sunt actionate manual cu ajutorul unui maner pentru pompare, se formeaza vid si astfel laptele este stors si trece prin tub in recipientul de colectare. Pompele de san electrice sunt mai usor de folosit – functioneaza cu un sistem electric ce duce la aspiratie si face laptele matern sa curga. Sunt mai usor de folosit, dar pot fi mai scumpe.
Iata cateva aspecte de care sa tii cont cand alegi pompa de san:
- sistem deschis sau inchis – abilitatea de deplasare a aerului sau umiditatii din sistem catre tubul de colectare;
- unilaterala sau bilaterala – o pomba dubla te ajuta sa storci mai repede lapte, in acelasi timp de la ambii sani;
- sunet – unele sunt silentioase, altele produc mai mult zgomot;
- putere de suctiune – cat de repede stoarce lapele, cu ce frecventa – cate cicluri pe minut;
- marimea cupei – cupa colectoare trebuie sa se potriveasca perfect pe san – exista unele pompe care functioneaza cu orice tip de cupa, altele au nevoie de cupe speciale;
- accesorii pompa de san - unele vin impreuna cu pungi de colectare lapte, cupe pentru san de diferite dimensiuni, geanta transport sau adaptor auto.