Pielea uscata la copii – cauze si solutii

de Mancas Malina
piele uscata la copii

Pielea uscata la copii – pielea celor mici e sensibila si predispusa la uscare; iata care sunt cauzele pentru pielea uscata, care sunt factorii de risc si ce metode de tratament exista pentru aceasta problema.

CUPRINS:

1. Pielea copiilor – mai sensibila si mai predispusa la iritatii si uscare
2. Pielea uscata la copii – care sunt cauzele?
3. Tratament pentru pielea uscata la copii

Pielea copiilor – mai sensibila si mai predispusa la iritatii si uscare

Copiii au pielea foarte sensibila si delicata si au nevoie de o ingrijire atenta. Pielea e formata din epiderma, derm si stratul subcutanat. Stratul de la exteriorul epidermei e numit strat cornos si este bariera de protectie a pielii. Pielea are multiple functii – de la bariera de protectie, protectie UV, absorbtia si eliminarea apei, reglarea temperaturii, pana la functie de perceptie senzoriala, sinteza vitamina D etc.

Pielea celor mici difera de a adultilor la nivel de fiziologie, structura, functie, compozitie. E mai predispusa la iritatii, inflamatii si uscare. De asemenea, e mai vulnerabila la substantele care ajung in contact cu pielea si la expunerea la soare. Contine mai putini factori de hidratare naturali, mai putine lipide si mai putina melanina. pH-ul este mai mare si pielea e mai putin matura.

pielea delicata a copiilor

Pielea uscata la copii – care sunt cauzele?

E important sa avem grija de sanatatea si ingrijirea copiilor, inclusiv de sanatatea pielii. Pielea uscata este o problema deosebit de ingrijoratoare la copii. Pielea celor mici este mai subtire si mai delicata decat pielea adultilor. Astfel, pielea lor este mai sensibila la mediu. Deoarece pielea tanara este mai delicata, este mai probabil si mai mare riscul sa se usuce. Aerul rece, uscat din exterior si incalzirea din interior pot reduce umiditatea naturala a pielii, mai ales in timpul iernii. Daca cel mic este predispus la piele uscata, problema poate aparea des si vara, deoarece soarele de vara, aerul conditionat, apa sarata si clorul din apa de la piscina, de exemplu, pot fi factori de risc pentru uscarea pielii.

Mediul afecteaza pielea copiilor foarte mult – mediu prea cald, prea rece, prea uscat. De asemenea, spalarea excesiva a bebelusului va reduce uleiurile suplimentare si umiditatea de la nivelul pielii. Cauzele pielii uscate pot include si folosirea de produse de ingrijire si curatare a pielii dure, ce elimina uleiurile protectoare de la nivelul pielii. Factorii de risc pot include si probleme ale pielii precum keratosis pilaris, eczema etc.

Pielea uscata poate avea unele dintre urmatoarele semne sau simptome:

  • uscaciune si piele care „tine”;
  • exfoliere si piele solzoasa;
  • iritatii;
  • piele sensibila la atingere.

Pielea crapata la bebelusi si copii

De multe ori, si copiii se pot confrunta cu piele crapata, mai ales pe picioare, maini si buze. Cel mai adesea vorbim de picioare crapate la copii – talpi si degetele mari. Fisurile profunde sunt foarte dureroase si pot sangera. Cauza principala este purtarea sosetelor umede, transpiratie intensa etc. Cauza pentru buze crapate la copii este adesea data de soare si vant. De asemenea, de multe ori copiii au obiceiul de a-si linge buzele, ceea ce intensifica si mai mult craparea.

eczema la copii

Eczema si dermatita atopica

Eczema este un termen general utilizat pentru a descrie o serie de afectiuni diferite ale pielii. Apare de obicei ca piele inrosita care este uscata si se descuameaza, ocazional ducand la umflaturi mici. Cand eczema devine cronica (persista in timp), pielea tinde sa se ingroase, sa se usuce si sa devina solzoasa. Eczema si dermatita de contact sunt cele doua tipuri principale de afectiuni ale pielii. Eczema este oarecum un termen umbrela pentru anumite probleme de piele, cand pielea este uscata, inflamata si cu mancarimi. Dermatita atopica e una dintre formele de eczema.

Unii copii pot fi mai expusi la riscul de eczeme din cauza faptului ca bariera de protectie a pielii nu e bine dezvoltata. De aceea, pielea poate fi mai predispusa la iritatii si uscare. Eczema poate fi intalnita si in caz de alte afectiuni alergice ca astmul sau alergiile alimentare si pot sa aiba baza ereditara. Eczemele nu sunt contagioase. Medicii recomanda adesea steroizi topici pentru a reduce inflamatia.

Eczema in functie de varsta

Dermatita atopica apare adesea la sugari si copii care prezinta alergii sau istoric familial de alergie sau eczeme, desi problema nu este neaparat sau intotdeauna cauzata de o alergie. Eczema se dezvolta de obicei in trei faze diferite. Prima apare intre varsta de 2-6 luni, cu mancarime, roseata si aparitia unor mici umflaturi pe obraji, frunte sau scalp. Aceasta eruptie se poate raspandi apoi spre brate sau trunchi. Desi eczema este adesea confundata cu alte tipuri de dermatite, in special dermatita seboreica, mancarimile severe si probleme suplimentare date de alergie sunt indicii ca dermatita atopica este problema.

A doua faza a acestei probleme a pielii apare cel mai adesea intre varsta de 4-10 ani si se caracterizeaza prin eruptii circulare, usor ridicate, cu mancarime, pe scalp, pe fata sau trunchi. Acestea sunt mai putin ingrosate decat prima faza a eczemelor, iar pielea tinde sa para oarecum ingrosata. De obicei apare pe coate, in spatele genunchilor si pe zona din spate a incheieturilor si gleznelor.A treia faza, caracterizata prin zone de mancarime ale pielii si un aspect uscat, solzos, incepe de la aproximativ 12 ani si, ocazional, continua pana la varsta adulta timpurie.

Dermatita de contact si declansatorii

Dermatita de contact poate aparea atunci cand pielea vine in contact cu o substanta iritanta sau alergen. O forma a acestei probleme rezulta din contactul repetat cu substante iritante, cum ar fi baile cu spumant, sapunuri puternice, anumite alimente si medicamente si tesaturi din lana sau tesaturi aspre. In plus, unul dintre cei mai frecventi iritanti este propria saliva a copilului. O alta forma de dermatita de contact se dezvolta dupa contactul pielii cu substante la care copilul este alergic. Cele mai frecvente dintre acestea sunt nichelul, anumite arome sau aditivi, lipici si coloranti, vopseluri de pe imbracaminte, anumite plante, medicamente (unguente).

ingrijirea pielii bebelusului

Tratament pentru pielea uscata la copii

  1. Evitati baile prea dese si fierbinti

Contrar multor pareri, un copil nu necesita mai mult de 3 bai pe saptamana. De asemenea, trebuie sa restrictionati timpul pe care copilul il petrece in apa. Spalarea excesiva usuca pielea unui copil, deoarece indeparteaza uleiurile naturale ale pielii impreuna cu murdaria. Dar, atat timp cat luati cateva masuri de precautie, nici baile zilnice nu ar trebui sa fie o problema. In loc de o baie de 30 de minute, reduceti timpul de baie la aproximativ 10 minute. Folositi apa calda – NU fierbinte – si masati pielea cu grija. Lasati copilul sa se joace in cada inainte sa il spalati, pentru a nu sta in apa cu sapun. Nu lasati sapunul solid sa pluteasca in cada. Evitati baile fierbinti si folositi in schimb dusuri si baite cu apa calduta.

Evitati produsele de spalare cu alcool, parfum, coloranti, parabeni. Poate fi tentant sa alegi un gel de dus pentru copii cu aroma de capsuni, fructe de padure, pepene sau trandafir, dar cel mai bine este sa alegi produse fara parfum, fara coloranti si fara ingrediente ce pot cauza iritatii.

2. Produse hidratante

Utilizati un produs hidratant. Daca observati ca pielea copilului are zone uscate, atunci trebuie sa incepeti sa folositi un produs hidratant cel putin de 2 ori pe zi. Exista numeroase produse hidratante pe piata care se adreseaza in special bebelusilor si copiilor. Nu folositi niciodata produse hidratante concepute pentru adulti, deoarece pot avea compusi chimice care afecteaza pielea sensibila a copilului.

Pe langa utilizarea unui produs hidratant pentru copii, puteti folosi un produs de spalare hidratant pentru a reduce si mai mult uscaciunea pielii. Dupa ce scoateti copilul din baie, acoperiti-l usor cu un prosop, apoi aplicati un produs hidratant imediat. Aplicarea produsului in cateva minute de la scoaterea copilului din cada va sigila apa care este inca in piele de la baie. In ceea ce priveste produsele hidratante, regula generala este: cu cat este mai gros, cu atat mai bine. Daca pielea copilului este uscata chiar si cand se foloseste hidratare zilnica, incercati sa treceti de la o lotiune la o crema sau unguent mai gros. Folositi cantitati mici si masati produsul usor pe piele.

De asemenea, puteti sa luati in considerare hidratarea de 2 ori pe zi – o data dupa baie si o data in timpul zilei.

Poate fi util si uleiul de cocos sau produse pe baza de galbenele, special concepute pentru copii, la recomandarile medicului. Ingredientele care ajuta la calmarea mancarimii si inflamatiei, precum si la o hidratare eficient sunt ovaz, ceramide, uleiuri vegetale, cum ar fi jojoba, uree, unt de shea, aloe. Evitati, daca este posibil, alergenii, precum si alcoolul si lauril sulfatul de sodiu sau SLS: sunt iritante pentru piele.

3. Folositi un umidificator

Cand vine vorba de pielea uscata, mediul conteaza foarte mult. Daca mediul este prea uscat, atunci se pierd uleiurile si umezeala de pe pielea copilului. Pentru a corecta acest lucru, puteti folosi un umidificator in camera copilului. Acest lucru va regla nivelul de umiditate. Exista o varietate de tipuri de umidificatoare – umidificatoare cu ultrasunete, cu aer rece sau cu aer cald. Intreaga gama de umidificatoare pentru camera bebelusului, aici

4. Masaj cu ulei

Puteti folosi unui ulei de masaj special conceput pentru copii, pentru un masaj zilnic, pentru a hidrata eficient pielea copilului. Acest lucru ajuta la protejarea impotriva pielii uscate. Masajul nu doar ca are beneficii pentru piele, ci ajuta si la dezvoltarea armonioasa a bebelusului, se imbunatateste conexiune cu bebe, ajuta la relaxare si linistire.

tratament piele uscata la copii

Alte sfaturi pentru a preveni si reduce pielea uscata

  • Alegeti detergenti si produse de spalare special concepute pentru hainele bebelusului, care nu contin compusi iritanti si nu afecteaza pielea copilului.
  • Nu lasati sarea sau clorul sa se usuce pe pielea copilului. Clorul si apa sarata pot usca pielea. Dupa ce a inotat in piscina sau in mare, clatiti copilul cu apa curata, apoi aplicati produsul hidratant in timp ce pielea este inca umeda.
  • Asigurati-va ca cel mic poarta manusi cand e frig afara iarna. Indiferent de anotimp, protejati pielea copilului de vant si arsuri solare.
  • Daca pielea copilului este foarte sensibila, nu-l imbracati in haine stramte sau aspre. De asemenea, retineti ca unele tesaturi, cum ar fi lana, pot fi iritante mai ales pentru pielea uscata.
  • Taiati unghiile copilului scurt pentru a preveni ca cel mic sa se scarpine. Folositi o unghiera speciala pentru copii sau o forfecuta cu varf rotunjit.

Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/dry-skin
(2) https://nationaleczema.org/eczema/children/
(3) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/eczema-in-children/
(4) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=790&language=English

Articole recomandate

Lasa un comentariu