Bananele – beneficii pentru copii

de Mancas Malina
bananele pentru copii

Bananele sunt alimente extrem de benefice pentru cei mici – deoarece contin numerosi nutrienti si sunt usor de acceptat de catre copii, datorita gustului dulce si texturii. Citeste mai multe in articolul de mai jos.

CUPRINS:

1. Bananele in alimentatia copiilor – beneficii
2. Cand putem introduce bananele in alimentatia bebelusului?
3. Cum includem bananele in alimentatia copiilor?
4. Efecte adverse posibile

Bananele in alimentatia copiilor – beneficii

Exista multe beneficii ale consumului de banane pentru copii. Bananele sunt printre primele alimente introduse in etapa de diversificare. Sunt bogate in nutrienti, sunt usor de digerat si hipoalergenice, au gust dulce si textura moale.

Aceste fructe sunt bogate in nutrienti, inclusiv fibre, minerale si vitamine esentiale – vitamina C, vitamina B6, magneziu, potasiu etc. Carbohidratii prezenti in bananele coapte se digera rapid si le ofera copiilor energie. Iata ce beneficii au bananele in alimentatia celor mici:

Sustin digestia

Bananele contin o fibra solubila in apa numita pectina, care sustine digestia si previne problemele gastrointestinale la copii. Pectina ajuta la descompunerea carbohidratilor in zaharuri simple, iar acest lucru sustine digestia. Cantitatea crescuta de fibre din banane ofera satietate, fiind un exemplu de gustare usoara si la indemana. Bananele ajuta la controlul diareei si la reglarea tranzitului intestinal. Consumul regulat de banane regleaza tranzitul intestinal al copilului si previne problemele gastro-intestinale.

De asemenea, bananele reduc constipatia  – atata timp cat sunt coapte. Pe masura ce bananele se coc, cantitatea de fibre digerabile din ele creste, ceea ce poate ajuta in caz de constipatie si poate sustine digestia. Pe de alta parte, bananele mai putin coapte (mai verzi) contin mai multe fibre nedigerabile, care pot reduce diareea si pot creste consistenta scaunului.

bananele in alimentatia celor mici

Citeste si despre: Avocado: efecte si beneficii

Beneficii pentru sanatatea oaselor si a ochilor

Bananele sunt bogate in potasiu si astfel ajuta la imbunatatirea vederii si la intarirea oaselor. Potasiul ajuta, de asemenea, la reducerea crampelor musculare si la scaderea retentiei de lichide din organism. Contin si vitamina A, care protejeaza vederea. Bananele contin carotenoizi care sunt transformati in vitamina A, benefica pentru vederea copilului.

Beneficii pentru creier

Potasiul din banane ajuta la imbunatatirea puterii de concentrare la copii. Noradrenalina si serotonina prezente in banane ajuta la imbunatatirea dispozitiei. Potasiul, manganul, vitamina C si fibrele prezente in banane sustin memoria, cognitia si ajuta la functionarea corecta a creierului si la cresterea capacitatii cognitive.

Ajuta la prevenirea anemiei

Bananele contin diversi nutrienti importanti, cum ar fi fier, vitamina B12 si acid folic, ce ajuta la producerea de globule rosii si astfel ajuta la prevenirea anemiei. Aceste fructe ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina din organism si impiedica aparitia anemiei.

Sustin sanatatea inimii

Bananele sunt bogate in potasiu, care sustine sanatatea inimii. Au un continut ridicat de potasiu si magneziu si un continut scazut de sodiu, ceea ce este o combinatie excelenta cand vine vorba despre tensiunea arteriala.

banana in diversificare

Cand putem introduce bananele in alimentatia bebelusului?

Bebelusii au o afinitate naturala pentru alimentele dulci, iar bananele sunt dulci. De aceea, sunt adesea acceptate atat de usor de bebelusii care incep sa consume alimente solide, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Bananele sunt o sursa buna de potasiu, vitamine B6 si vitamina C, fibre si magneziu. Datorita acestei combinatii, pe langa faptul ca sunt usor de oferit celor mici si gustoase, sunt considerate unul dintre cele mai bune alimente pentru bebelusi. Bananele pot fi introduse in alimentatia copiilor de obicei de la varsta de 6 luni. Sunt usor de digerat, moi si sunt extrem de bogate in nutrienti. Initial se ofera sub forma de piure de banane, in cantitate mica.

Citeste pe larg despre: Diversificarea bebelusului – introducerea alimentelor solide

Cum includem bananele in alimentatia copiilor?

Bananele pot fi oferite copiilor sub mai multe forme, in functie de varsta. In cazul bebelusilor se ofera sub forma de piure de banane  – pasate inclusiv cu furculita. De asemenea, banana pasata poate fi introdusa in alte piureuri de fructe si legume, in iaurt etc. Citeste totul despre: Piureuri pentru bebelusi – sfaturi, preparare si recomandari

In cazul bebelusilor mai mari sau in caz de auto-diversificare, banana poate fi oferita ca aliment degetel (finger food). Fiecare copil are propriul apetit si preferintele personale cand vine vorba despre alimente. In general, insa, un copil de 6-9 luni poate consuma cam 1/3 de banana medie pe zi, un copil de 9-12 luni poate consuma cam jumatate de banana medie pe zi iar un copil de 12+ luni poate consuma 1½ banana medie pe zi. De la varsta de 9-12 luni copilul poate de obicei sa manance singurel banana, sa manipuleze intregul fruct.

Bananele ar trebui sa fie suficient de coapte pentru a fi moi si mai usor de mancat. Incercati sa alegeti o banana complet galbena. Bananele necoapte pot fi dure si pot cauza constipatie la bebelusi. In functie de varsta copilului, puteti adauga banane si in smoothie, milkshake, briose si prajituri, clatite etc.

beneficiile bananelor pentru copii

Citeste si: Retete piureuri bebelusi

Efecte adverse posibile

Alergiile la banane sunt rare, insa nu imposibile. Alergia la banane poate aparea adesea impreuna cu alte alergii, ca alergia la latex. Alergia la banane este considerata un sindrom de alergie orala, deoarece simptomele afecteaza de obicei doar gura sau gatul. Reactiile alergice pot varia, dar simptomele se dezvolta de obicei in cateva secunde sau minute de la consumul de banane. Simptomele unei reactii usoare pot include mancarimi la nivelul gurii si gatului, urticarie, secretii nazale, umflarea buzelor si a gurii, diaree, varsaturi. Retineti si ca o alergie severa la banane poate provoca anafilaxie in cazuri extrem de rare.

De asemenea, desi bananele sunt moi si nu sunt considerate un pericol de sufocare, este totusi important sa retinem ca orice aliment solid poate reprezenta un potential pericol de sufocare. Prin urmare, este recomandat sa taiati bananele in dimensiuni adecvate pentru varsta copilului. Asigurati-va, de asemenea, ca supravegheati intotdeauna copilul cand mananca singur, asezati-l in pozitie verticala in timpul mesei si nu ii oferiti niciodata mancare in timp ce sta intins, merge, sta intr-un scaun de masina sau se joaca.

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu