Boala Impetigo

de Mancas Malina
boala impetigo

Boala Impetigo este o infectie a pielii foarte contagioasa, intalnita mai ales la copiii mici. Iata care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc, precum si metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este boala Impetigo?
2. Simptomele bolii impetigo
3. Cauze impetigo
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenirea raspandirii infectiei
7. Complicatiile bolii impetigo

Ce este boala Impetigo?

Impetigo este o infectie cutanata extrem de contagioasa care provoaca rani si vezicule. De obicei nu este grava si se amelioreaza in decurs de o saptamana cu tratament sau in cateva saptamani fara tratament. Este mai frecventa la copiii mici, dar poate afecta persoanele de toate varstele.

Aceasta infectie a pielii este cauzata de bacterii. De obicei, este cauzata de bacterii stafilococice, dar poate fi cauzata si de bacterii streptococice. De obicei, apare atunci cand bacteriile patrund intr-o leziune a pielii, cum ar fi o taietura, zgarietura sau muscatura de insecte. Desi in general apare pe pielea care este deja deteriorata, poate afecta uneori si pielea sanatoasa.

simptome impetigo

Simptomele bolii impetigo

Exista trei tipuri de impetigo:

  • forma non-buloasa – cel mai frecvent tip;
  • forma buloasa;
  • infectia profunda.

Impego – forma non-buloasa

Simptomele formei non-buloase de impetigo incep cu aparitia unor leziuni rosii – de obicei in jurul nasului si gurii, dar pot afecta si alte zone ale fetei si ale membrelor. Leziunile apar rapid si lasa in urma cruste groase, aurii, de obicei de aproximativ 2 cm latime. Aspectul acestor cruste este uneori asemanat cu fulgii de porumb lipiti de piele. Dupa ce crustele se usuca, lasa o zona rosiatica ce de obicei se estompeaza fara cicatrici. Timpul necesar pentru ca roseata sa dispara poate varia de la cateva zile la cateva saptamani. Leziunile nu sunt dureroase, dar pot cauza mancarime. Este important sa nu atingeti si sa nu zgariati ranile, deoarece acest lucru poate raspandi infectia in alte parti ale corpului si la alte persoane. Alte simptome, cum ar fi febra si ganglioni limfatici umflati, sunt rare, dar pot aparea in cazuri mai severe.

Impetigo – forma buloasa

Simptomele formei buloase de impetigo incep cu aparitia de vezicule umplute cu lichid. Acestea apar de obicei pe partea centrala a corpului intre talie si gat, sau pe brate si picioare. Blisterele au de obicei aproximativ 1-2 cm latime. Se pot raspandi rapid, inainte de a se sparge de la sine dupa cateva zile. Lasa o crusta galbena care se vindeca de obicei fara a lasa nicio cicatrice. Blisterele pot fi dureroase si zona pielii din jur poate da mancarime. Ca si in cazul formei non-buloase, este important sa nu atingeti sau sa zgariati zonele afectate ale pielii. Simptomele ca febra si umflarea ganglionilor sunt mai frecvente in cazurile de impetigo bulos.

Infectia profunda

Acest tip este o forma mai grava care rezulta de obicei din impetigo netratat si provoaca leziuni ulcerative care patrund in straturile mai profunde ale pielii. Unele cazuri de impetigo sunt date de un tip de bacterii numite Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA). Acest tip de impetigo poate fi dificil de tratat

Cauze impetigo

Impetigo apare atunci cand pielea se infecteaza cu bacterii, de obicei fie Staphylococcus aureus, fie Streptococcus pyogenes. Bacteriile pot infecta pielea in doua moduri principale:

  1. printr-o leziunii a pielii – cum ar fi o taietura, muscatura de insecte sau alte leziuni – aceasta este cunoscuta sub numele de impetigo primar;
  2. prin piele deteriorata de o alta afectiune subiacenta a pielii, cum ar fi pediculoza, scabie sau eczeme – aceasta este cunoscuta sub numele de impetigo secundar.

Bacteriile pot fi raspandite cu usurinta prin contact strans cu o persoana infectata, cum ar fi prin contact fizic direct sau prin folosirea comuna a prosoapelor sau hainelor.

cauze impetigo

Factori de risc

Un numar mai mic de oameni prezinta colonii permanente de bacterii daunatoare pe piele. Aceste bacterii pot creste in interiorul nasului, in zona axilei, gatului, organelor genitale, mainilor sau in alte zone. Cand aceste bacterii sunt doar pe partea superioara a pielii, de obicei nu cauzeaza probleme sau simptome. Insa, o mica leziune a pielii permite ca bacteriile sa provoace o infectie. Persoanele care au aceste bacterii pe piele sunt mai predispuse la aparitia impetigo.

Riscurile sunt mai mari pentru persoanele cu:

  • dermatita atopica sau eczeme;
  • diabet;
  • probleme hepatice;
  • infectia cu HIV / SIDA;
  • cei fare efectueaza dializa;
  • leziuni ale pielii date de diferite boli de piele.

Impetigo afecteaza de obicei copiii intre 2 si 6 ani. Asta din cauza faptului ca infectia poate fi raspandita cu usurinta in medii precum scoli si crese. Impetigo este o afectiune periculoasa pentru bebelusi, deoarece imunitatea lor nu s-a dezvoltat pe deplin si nu pot combate infectiile. Un caz sever de impetigo ar putea pune viata in pericol la un nou-nascut.

Cum se transmite?

Impetigo se raspandeste in mod obisnuit prin atingerea leziunilor sau mucoaselor din nasul sau gatul unei persoane infectate. Daca zgariati sau atingeti zona infectata si apoi atingeti o alta parte a corpului sau a altcuiva, puteti raspandi infectia. Daca aveti taieturi, zgarieturi, muscaturi de insecte sau alte leziuni ale pielii si apoi intrati in contact cu bacteriile Staphylococcus sau Streptococcus, este mai probabil sa dezvoltati impetigo.

O infectie impetigo se poate raspandi la alte persoane printr-un contact fizic strans sau prin folosirea in comun a prosoapelor sau hainelor. Impetigo provoaca leziuni pe piele. Acestea pot fi sub forma de vezicule ce apar rapid, apoi se sparg si lasa o zona umeda cu o crusta maro la margine. Blisterele pot fi mari (cativa centimetri latime) si provoaca mancarime. Uneori, leziunile au o crusta groasa, moale, galbena, cu o zona rosie umeda dedesubt. Leziunile apar la 4-10 zile dupa expunerea la infectie. O persoana este contagioasa cat timp se scurge fluid din vezicule si cruste.

Diagnostic

Impetigo este de obicei usor de diagnosticat pe baza simptomelor si prin eliminarea altor afectiuni ale pielii care au simptome similare. In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare. Iata cateva exemple de afectiuni ale pielii cu simptome similare cu impetigo:

  • celulita – o infectie bacteriana a straturilor profunde de piele si tesuturilor care se afla sub piele;
  • erizipel – o infectie bacteriana a pielii care afecteaza de obicei fata sau membrele;
  • herpes;
  • scabie – o afectiune contagioasa a pielii care provoaca mancarime intensa;
  • candidoza – o infectie fungica ce provoaca roseata pielii si este frecventa in zone precum zona inghinala, axila, intre degete si intre pliurile pielii;
  • varicela si zona Zoster.

Alte afectiuni care pot fi confundate cu impetigo includ eczema atopica, dermatita de contact si muscaturile de insecte. Simptomele impetigo sunt, de asemenea, uneori similare cu cele ale arsurilor si oparirii.

Teste pentru impetigo

Testele suplimentare pentru impetigo sunt de obicei necesare numai in cazurile in care infectia:

  • este severa sau raspandita;
  • nu raspunde la tratament;
  • continua sa reapara.

Pentru un test de laborator, un dermatolog va preleva adesea o proba dintr-un blister de pe piele. Acest lucru ajuta medicul sa vada ce bacterii cauzeaza infectia. Daca dermatologul crede ca infectia ar putea fi raspandita, este posibil sa fie nevoie de un test de sange.

Tratament

Impetigo se amelioreaza de obicei fara tratament in aproximativ 2-3 saptamani. Cu toate acestea, tratamentul este adesea recomandat deoarece poate reduce durata bolii la aproximativ 7-10 zile si poate reduce riscul raspandirii infectiei catre alte persoane. Principalele tratamente prescrise sunt cremele cu antibiotice sau antibioticele orale. Acestea trebuie de obicei utilizate timp de aproximativ o saptamana.

tratament impetigo

Antibiotice

Antibioticele sunt principalul tratament pentru impetigo. Daca aveti doar cateva zone de piele afectate, se poate recomanda o crema cu antibiotice sau unguent. Dermatologii prescriu adesea un antibiotic pe care il aplicati pe piele, cum ar fi mupirocina sau retapamulina. Aplicati acest antibiotic pe zonele afectate ale pielii. Daca aveti o infectie mai severa, e nevoie adesea de antibiotic pe cale orala. Se va alege un antibiotic pe baza tipului de bacterii ce au cauzat impetigo. Este foarte important sa luati antibioticele atat cat va prescrie medicul, chiar daca infectia dispare. In caz contrar, exista riscul ca infectia sa reapara.

Ingrijirea leziunilor

De asemenea, medicul va va oferi instructiuni privind curatarea zonelor afectate cu apa si sapun de mai multe ori pe zi. De asemenea, va trebui sa va spalati pe maini cat mai des pentru a evita raspandirea infectiei catre alte persoane. Este posibil sa fie necesar sa acoperiti si zonele afectate ale corpului. Acest lucru va poate ajuta sa evitati sa raspanditi infectia in alte zone ale corpului si catre alte persoane.

Inmuiati pielea cu leziuni date de impetigo in apa calda si sapun pentru a indeparta usor murdaria si crustele. Aplicati antibioticul (sau alt medicament) conform recomandarilor, apoi acoperiti pielea pentru a o ajuta sa se vindece si pentru a preveni raspandirea infectiei. Acoperiti zonele cu un pansament impermeabil care nu are gauri (un pansament ocluziv). De asemenea, puteti utiliza un bandaj pentru a tine pansamentul fixat.

Prevenirea raspandirii infectiei

Boala impetigo nu mai este contagioasa cand leziunile si crustele s-au uscat, fie la 48 de ore dupa ce ati inceput sa utilizati tratamentul prescris. Inainte de aceasta, in timpul fazei sale contagioase, impetigo poate fi raspandit cu usurinta in alte parti ale corpului si catre alte persoane. Pentru a evita raspandirea infectiei, evitati sa va atingeti leziunile si spalati-va pe maini bine dupa ce ati aplicat cremele. Taiati scurt unghiile copilului, astfel incat sa nu se poata zgaria.

Folositi un prosop curat de fiecare data cand stergeti copilul cat timp este infectios – si nu folositi in comun prosoape, lenjerii, haine. Spalati prosoapele, lenjeria de pat si hainele copilului la cea mai inalta temperatura posibila si schimbati imbracamintea si asternutul in fiecare zi in primele zile de tratament. Spalati des jucariile copilului  cu apa calda si detergent.

Copiii cu impetigo trebuie tinuti departe de colectivitate pana cand au cel putin 24 ore de la inceperea tratamentului cu  antibiotic sau pana cand nu mai sunt infectiosi.

Complicatiile bolii impetigo

Complicatiile impetigo sunt rare, dar pot aparea uneori si pot fi grave. Informati medicul daca aveti impetigo si simptomele se modifica sau se agraveaza. Unele complicatii asociate cu boala impetigo includ:

  • celulita – o infectie a straturilor profunde ale pielii si a tesutului subiacent;
  • scarlatina – o infectie bacteriana rara care provoaca o eruptie roz pe corp;
  • psoriazis gutat – o afectiune a pielii neinfectioasa care se poate dezvolta la copii si adolescenti dupa o infectie bacteriana;
  • septicemie (un tip de sepsis) – o infectie bacteriana a sangelui;
  • sindromul stafilococic al pielii oparite – o afectiune grava a pielii in care pielea pare ca a fost oparita cu apa clocotita;
  • glomerulonefrita post-streptococica – o infectie a vaselor mici de sange din rinichi.

In cazuri foarte rare, impetigo poate duce la unele cicatrici, in special daca leziunile sunt zgariate.

Referinte:
(1) https://dermnetnz.org/topics/impetigo/
(2) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/impetigo-treatment
(3) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-treat-impetigo-and-control-common-skin-infection
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/162945
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/impetigo/symptoms-causes/syc-20352352
(6) https://kidshealth.org/en/parents/impetigo.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu