Rozmarinul – beneficii, utilizari

de Mancas Malina
rozmarinul beneficii si consum

Rozmarinul este o planta cu aroma specifica si miros intens, cu diferite utilizari – in bucatarie, cosmetica si nu numai. Iata ce beneficii are.

CUPRINS:

1. Ce este rozmarinul?
2. Rozmarinul – beneficii pentru sanatate
3. Efecte secundare
4. Moduri de utilizare si consum

Ce este rozmarinul?

🌿 Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta aromata, membra a familiei Lamiaceae, impreuna cu multe alte ierburi, cum ar fi oregano, cimbru, busuioc si lavanda. Are un gust usor amarui si aroma specifica. Poate fi folosit in diferite retete si in ceaiuri, dar nu numai. Insa, rozmarinul nu este cunoscut doar pentru aroma si miros. Este, de asemenea, renumit pentru numeroasele beneficii pe care le are pentru sanatate.

Planta a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale medicinale. Rozmarinul a fost folosit in mod traditional pentru atenuarea durerilor musculare, imbunatatirea memoriei, stimularea sistemului imunitar si circulator si pentru cresterea parului.

rozmarinul

Rozmarinul – beneficii pentru sanatate

Rozmarinul este folosit mai ales pentru aroma si miros. Este putin probabil sa ofere micronutrienti semnificativi. Cu toate acestea, ofera o cantitate mica de vitamina A, vitamina C, vitamina B6 si folat. Mineralele din rozmarin includ calciu, fier, magneziu si mangan. Are o serie de beneficii posibile pentru sanatate. Iata cateva dintre ele:

Bogat in compusi antioxidanti si antiinflamatori

Rozmarinul este o sursa bogata de antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se crede ca ajuta la sustinerea sistemului imunitar si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Activitatea antioxidanta si antiinflamatorie a rozmarinului este atribuita in mare masura compusilor polifenolici, cum ar fi acidul rozmarinic si acidul carnosic. Datorita capacitatii sale antioxidante, acidul rozmarinic este adesea folosit ca un conservant natural pentru a creste durata de valabilitate a alimentelor perisabile.

Imbunatatirea digestiei

Adesea, rozmarinul este folosit pentru tratarea indigestiei. Consumul de ceai de rozmarin poate ajuta la imbunatatirea proceselor digestive. Ceaiul de rozmarin are proprietati antispastice care ajuta la reducerea gazelor si a balonarii. Acest ceai din plante sustine, de asemenea, bacteriile intestinale benefice si imbunatateste absorbtia nutrientilor. Rozmarinul este o planta carminativa, ceea ce inseamna ca poate ameliora indigestia, aciditatea stomacului si arsurile la stomac.

utilizari rozmarin

Memorie si concentrare

Unele studii sugereaza ca mirosul de rozmarin poate imbunatati concentrarea, performanta si functia cognitiva. Consumul si inhalarea compusilor din ceaiul de rozmarin poate imbunatati starea de spirit.

Sanatatea creierului

Rozmarinul poate fi, de asemenea, benefic pentru sanatatea creierului. Contine un ingredient numit acid carnosic, ce poate combate daunele cauzate de radicalii liberi din creier. De asemenea, unele date sugereaza ca planta aceasta poate reduce imbatranirea creierului. Compusii din ceaiul de rozmarin pot sustine sanatatea creierului – impotriva imbatranirii si a bolilor neurodegenerative.

Reglarea glicemiei

Rozmarinul, mai ales ceaiul de rozmarin, poate reduce glicemia. Contine compusi care pot ajuta la scaderea nivelului ridicat de zahar din sange, avand efecte asemanatoare insulinei si stimuland absorbtia glucozei in celulele musculare.

Efecte secundare

Rozmarinul este de obicei sigur atunci cand este consumat in doze mici. Cu toate acestea, dozele extrem de mari pot declansa reactii adverse grave, desi acest lucru este rar.

Efectele secundare includ:

  • varsaturi;
  • spasme;
  • edem pulmonar (lichid in plamani).

Rozmarinul si alergiile

Evitati ceaiul de rozmarin daca sunteti alergic la planta de rozmarin sau la o alta planta din aceeasi familie. Persoanele cu alergii la aspirina sau medicamente similare pot dezvolta, de asemenea, alergii la ceaiul de rozmarin. Utilizati cu precautie si opriti imediat utilizarea daca aveti simptome de reactie alergica.

Interactiuni medicamentoase

Rozmarinul poate afecta modul in care functioneaza unele medicamente, inclusiv:

  • medicamente anticoagulante – acestea includ medicamente pentru diluarea sangelui, cum ar fi warfarina, aspirina;
  • inhibitori ai ECA – sunt utilizati pentru tratarea tensiunii arteriale crescute – includ lisinopril, fosinopril, captopril si enalapril;
  • diuretice – cresc eliminarea urinei si includ hidroclorotiazida si furosemida;
  • litiu – este utilizat pentru a trata episoadele maniacale ale depresiei maniacale.

Moduri de utilizare si consum

Rozmarinul are o aroma care este adesea descrisa ca fiind asemanatoare cu pinul. Unii o descriu, de asemenea, ca fiind intepatoare. Rozmarinul poate fi folosit proaspat sau uscat (inclusiv rozmarin pudra). La fel ca toate ierburile si condimentele uscate, depozitati rozmarinul uscat intr-un recipient etans. Depozitat corespunzator, poate rezista timp de 3-4 ani.

retete cu rozmarin

Utilizare in bucatarie

Rozmarinul se potriveste bine legume si carne. Este frecvent utilizat in bucataria italiana. Rozmarinul este adesea folosit la pizza si este adesea combinat cu alte ierburi in amestecuri de condimente. Poate fi folosit si pentru a infuza uleiul, adaugand o crenguta de rozmarin si lasandu-l sa se infuzeze – ulei de masline cu rozmarin, sau sare aromatizata cu rozmarin. Se foloseste si in produse de panificatie – paine cu rozmarin, covrigei cu rozmarin, biscuiti cu rozmarin sau alte gustari cu rozmarin.

🍵 Ceaiul de rozmarin

Sub forma de ceai, rozmarinul are atat proprietati aromatizante, cat si proprietati curative. Poate fi consumat pentru proprietatile sale antioxidante si pentru ameliorarea tulburarilor gastro-intestinale. Pentru a pregati ceai de rozmarin se adauga 1 1/2 lingurita ace uscate de rozmarin sau o crenguta mica de rozmarin uscat la o cana de apa fierbinte. Lasati la infuzat 5 minute, apoi strecurati. Ceaiul de rozmarin are proprietati antioxidante si antibacteriene. Proprietatile antibacteriene ale rozmarinului combinate cu vaporii aromatici ai acestui ceai pot ajuta la ameliorarea congestiei cauzate de alergii si infectii respiratorii. In tratamentul afectiunilor digestive, ceaiul de rozmarin relaxeaza muschii tractului digestiv.

ceaiul de rozmarin

Rozmarinul in cosmetica

Extractul de rozmarin contine o cantitate crescuta de componente benefice, cum ar fi acidul rozmarinic, acidul cafeic, acidul betulinic, acidul carnosic, acidul ursolic, carnosolul si camforul. Acestea ii confera proprietatile sale antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, analgezice.

Rozmarinul – beneficii pentru piele

Deteriorarea radicalilor liberi afecteaza structura pielii, ducand la riduri. Aceasta planta este o sursa buna de fier, calciu si vitamina B6, care sustin nivelurile de colagen. Rozmarinul este, de asemenea, o sursa de mangan, un mineral care ajuta la reducerea ridurilor si protejeaza pielea de daune. Uleiul de rozmarin intareste capilarele si ajuta la incetinirea efectelor imbatranirii asupra pielii. Ajuta pielea sa arate mai ferma si mai elastica.

Cand este masat pe fata, uleiul de rozmarin poate ajuta la reducerea petelor, reducerea umflaturilor si calmarea pielii. Are o proprietate astringenta naturala care reduce sebumul in exces, fara a provoca uscaciune.

Produse de ingrijire cu rozmarin

Iata cateva recomandari de produse de ingrijire cu rozmarin:

produse cu rozmarin

  1. Balsam reconfortant Mustela, pentru masaj pectoral – recomandat pentru masajul bebelusilor si copiilor (masaj pectoral), mai ales in caz de raceli. Imbunatateste somnul si are rol reconfortant, lasand in acelasi timp pielea moale si catifelata.
  2. Unguent protector Sensitive Natural Attitude, piele atopica – formeaza un film protector la nivelul pielii si restabileste bariera. Se aplica pe piele, fiind ideal pentru pielea sensibila si atopica.
  3. Ulei corp si fata Bio-Oil  – ideal pentru pielea deshidratata si imbatranita. Se absoarbe usor in piele si are textura non-grasa. Contine ulei natural din plante precum rozmarin, galbenele, lavanda si musetel.
  4. Ulei antivergeturi extract migdale si argan Blooming Belly, pentru gravide – ulei pentru vergeturi, cu migdale, ulei de argan, extract de rozmarin etc. Se aplica pe piele de 2 ori pe zi, mai ales pe abdomen, masand cu miscari circulare.

Rozmarinul pentru sanatatea parului

Uleiul de rozmarin a fost mult timp promovat ca un remediu natural pentru caderea parului. Se poate folosi si ceai de rozmarin pentru clatirea parului dupa samponare – poate stimula cresterea parului. Stimuleaza cresterea parului prin cresterea fluxului sangvin in scalp. Masarea scalpului cu extract de rozmarin sau sampon cu rozmarin poate preveni caderea parului si poate favoriza cresterea. Uleiul de rozmarin poate fi folosit ca tratament pentru par, aplicand cateva picaturi de 1-2 ori pe saptamana. Se maseaza pe scalp si se lasa sa actioneze 10 minute. Poate fi folosit in asociere cu ulei de cocos, ulei de jojoba etc.

Uleiul de rozmarin

uleiul de rozmarin

Uleiul de rozmarin ajuta la stimularea activitatii mentale si la imbunatatirea concentrarii, cand este folosit prin inhalare (diluat cu apa sau ca atare) – inhalatii cu rozmarin, aromaterapie cu rozmarin etc. Inhalarea acestui ulei poate imbunatati memoria, starea de spirit si nivelurile de energie. In plus, aroma sa poate combate migrenele, durerile de cap etc.

Pentru masaj cu ulei de rozmarin, poate fi benefic datorita proprietatilor antiinflamatorii. De asemenea, daca este masat pe spate, brate sau picioare, are un efect relaxant. Poate fi astfel folosit pentru inhalatii sau aplicat topic – pentru piele si par. Uleiul de rozmarin poate fi folosit pentru alopecie si tratamente pentru par, dar si in tratamente cosmetice pentru fata. De asemenea, ulei de rozmarin se crede ca poate ameliora durerile articulare, fiind folosit adesea in asociere cu presopunctura.

Poate fi folosit si ca repelent – poate tine la distanta tantarii, de exemplu, ca o alternativa naturala la produsele chimice – lumanari cu rozmarin sau spray cu rozmarin.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-154/rosemary
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370
(3) https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-tea
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/

Articole recomandate

Lasa un comentariu