Colesterol marit la copii

de Mancas Malina
colesterol marit la copii

Colesterol marit la copii – iata care sunt riscurile unui nivel ridicat de colesterol la copii, semnele si simptomele asociate, precum si tratament si recomandari.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Care sunt riscurile unui nivel ridicat de colesterol?
3. Cauze pentru colesterol marit la copii
4. Semnele si simptomele colesterolului marit la copii
5. Tratament

Informatii generale

Colesterolul marit la copii se refera la un nivel crescut de colesterol in sange la o varsta frageda. Colesterolul marit este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inima la adulti. Colesterolul este un tip de grasime din sange. Este necesar pentru multe functii ale corpului, cum ar fi crearea de celule noi. Este produs de organism si provine si din unele alimente pe care le consuma copilul. Alimentele bogate in grasimi saturate si grasimi trans pot creste productia de colesterol din ficat.

Exista doua tipuri de colesterol: colesterol LDL si colesterol HDL. Colesterolul LDL este colesterolul „rau” care se acumuleaza in interiorul peretilor vaselor de sange, ducand la ingustarea lor. Acest lucru reduce fluxul de sange si poate creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Colesterolul HDL este colesterolul „bun” care ajuta la eliminarea colesterolului rau din organism.

Hiperlipidemia se refera la nivelurile ridicate de colesterol din sange. Se mai numeste hipercolesterolemie. La adulti, este cauzata in principal de factori de risc mosteniti si de o dieta prea bogata in grasimi. Hiperlipidemia la copii nu este la fel ca forma care apare la adulti. Se transmite de obicei de la parinte la copil (hiperlipidemie familiala). In foarte putine cazuri, avand in vedere tendinta in crestere catre obezitate in randul copiilor, este posibil sa apara cazuri de hiperlipidemie cauzata de o dieta deficitara. Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, hiperlipidemie in unele cazuri.

simptome de colesterol crescut

Care sunt riscurile unui nivel ridicat de colesterol?

Corpul copilului are nevoie de colesterol pentru a proteja nervii, pentru a produce tesuturi si anumiti hormoni. Insa, prea mult colesterol afecteaza starea vaselor de sange. Se acumuleaza de-a lungul peretilor vaselor de sange si formeaza depozite adipoase numite „placi”.  Nivelul ridicat de colesterol creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral in timp. Poate creste riscul de boli de inima,  accident vascular cerebral, infarct, boli renale cronice.

Din fericire, aceste probleme se dezvolta in timp. Riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral la un copil cu un nivel ridicat de colesterol este aproape nul. Marea majoritate a copiilor cu niveluri ridicate de colesterol nu prezinta niciun simptom. Simptomele precum durerea toracica, palpitatiile sau sincopa la copii nu au de obicei legatura cu nivelurile ridicate de colesterol.

Colesterolul ridicat la copii poate fi diagnosticat destul de usor printr-o analiza de sange. Proba de sange va fi prelevata dimineata, dupa post de minimum 8 ore.

cauzele pentru colesterol marit

Cauze pentru colesterol marit

De multe ori, cauza pentru colesterol marit la copii tine de factori ereditari. Daca un parinte are un nivel ridicat de colesterol, sansele sunt mult mai mari ca cel mic sa aiba un nivel ridicat de colesterol.  De asemenea, cauza poate fi legata uneori si de dieta deficitara, supraponderalitate si lipsa exercitiilor fizice. Insa, pana la 1 din 250 de persoane prezinta o predispozitie genetica la colesterol marit, numita hipercolesterolemie familiala. Hipercolesterolemia familiala este o afectiune genetica legata de colesterolul marit. Duce la cantitati mari de colesterol LDL din cauza mutatiei unei gene responsabile de eliminarea colesterolului din organism. Daca organismul nu poate elimina corect colesterolul, acesta se poate acumula in artere, ducand la ateroscleroza. Ateroscleroza este o afectiune in care depozitele de grasime, cunoscute sub numele de placi, se acumuleaza in artere.

Copiii cu antecedente familiale de colesterol ridicat sau boli cardiace au nevoie de un profil lipidic complet pana la varsta de 2 ani. Riscurile sunt mai mari in caz de istoric familial de boli de inima si accidente vasculare cerebrale, diabet, supraponderalitate, obiceiuri alimentare sanatoase si sedentarism. Diabetul poate provoca o afectiune numita dislipidemie diabetica, ce scade nivelul HDL si creste nivelul LDL.

Alimentatia si colesterolul

Principalii factori de risc ce tin de stilul de viata pentru colesterol crescut la copii sunt dieta, obezitatea si lipsa de miscare. Consumul de alimente bogate in carbohidrati si alimente procesate (impreuna cu grasimi saturate si grasimi trans) creste nivelul colesterolului. Grasimile trans scad HDL, colesterolul „bun” si cresc LDL, colesterolul „rau”.

Semnele si simptomele colesterolului marit la copii

Problema cu un nivel ridicat de colesterol este ca, in timp, contribuie la dezvoltarea de placi in artere, ceea ce poate afecta fluxul sangvin. Acumularea de placi in arterele coronare, vasele de sange care alimenteaza muschiul inimii cu sange, poate contribui la un atac de cord. Acumularea de placi in arterele care alimenteaza creierul cu sange contribuie adesea la accidente vasculare cerebrale.

tratament colesterol marit la copii

Tratament

Desi nu putem modifica mostenirea genetica, putem sa intervenim asupra factorilor de risc modificabili. E important sa ii invatam pe cei mici despre alimentatie sanatoasa. Primul pas in reducerea colesterolului ridicat este acela de a stabili obiective rezonabile si realizabile pentru copil in ceea ce priveste alimentatia. Grasimile totale din dieta trebuie reduse la cel mult 30% din calorii. Majoritatea grasimilor din alimente ar trebui sa provina din grasimi sanatoase, nesaturate, cum ar fi nuci, avocado, ulei de masline. Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului din sange. Acestea se gasesc in principal in produsele de origine animala grase, dar si in alimente ultra procesate. Limitati grasimile saturate la mai putin de 7% din calorii.

Nu exista alimente magice „bune” sau „rele” care sa modifice colesterolul. Trebuie sa consume o varietate de alimente cu un continut scazut de grasimi saturate si zaharuri adaugate. De asemenea, limitati consumul de alimente ultraprocesate si cresteti consumul de fructe, legume, cereale integrale, proteine sanatoase. Retineti ca scopul nu este de a elimina toate grasimile din dieta, ci de a limita aportul de grasimi nesanatoase, dar si consumul de zaharuri si alimente nesanatoase in general.

Alte recomandari

  • Incurajati intreaga familie sa respecte acelasi plan alimentar – pentru ca cel mic sa nu fie tentat de alimentele procesate aduse in casa de alti membri ai familiei.
  • Gatiti cat mai mult acasa si luati masa in familie.
  • Fiti un exemplu cand vine vorba de alimentatie  – cei mici invata cel mai bine din exemplele pe care le vad in jur.
  • Folositi termeni pozitivi atunci cand faceti referire la modificarile alimentare. Evitati comentariile negative referitoare la „alimente speciale” cu un continut scazut de grasimi sau care ar trebui sa fie evitate de copil. Evitati termenul „dieta”, deoarece aceasta se refera la o solutie temporara. Faceti modificari alimentare pentru o viata intreaga – stil de viata.
  • Fiti creativi si implicati copiii in planificarea si pregatirea meselor. Invatati-i pe copii sa citeasca etichetele si ce sa caute pe eticheta.
  • Ajutati copilul sa isi mentina greutatea corporala sanatoasa. Incurajati activitatile fizice si limitati activitatile sedentare.
  • Nu interziceti anumite alimente copiilor, ci limitati consumul lor.

Cand sunt necesare medicamente?

Daca tratamentul alimentar nu reduce colesterolul copilului dupa o perioada semnificativa  – pana la un an – se va lua in considerare terapia medicamentoasa. Medicul va poate recomanda tratamentul cu statine, care sunt medicamente pentru reducerea colesterolului. Studiile au descoperit ca statinele sunt sigure si eficiente pentru copiii cu varsta de pana la 8 ani pentru anumite tulburari lipidice genetice, insa trebuie folosite cu precautie. Copiii cu factori de risc, precum diabetul, hipertensiunea arteriala sau antecedente familiale de colesterol marit sau boli de inima, pot avea nevoie de tratament pentru niveluri mai scazute de LDL.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-cholesterol-children
(2) https://www.childrens.com/health-wellness/high-cholesterol-in-children
(3) https://kidshealth.org/en/parents/cholesterol.html
(4) https://www.chop.edu/news/high-cholesterol-can-be-danger-kids-too
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-cholesterol-in-children

Articole recomandate

Lasa un comentariu