Insolatia la copii

de Mancas Malina
insolatia la copii

Insolatia la copii este o urgenta medicala – iata care sunt simptomele, ce implica masurile de prim ajutor si cum poate fi prevenita.

CUPRINS:

1. Ce este insolatia?
2. Simptome
3. Primul ajutor in caz de insolatie
4. Cum putem preveni insolatia?

Ce este insolatia?

In lunile fierbinti de vara, este important sa stiti cum sa protejati copiii de soare. Pe langa arsuri solare, expunerea prelungita la caldura poate duce si la insolatie. Insolatia apare cand corpul se supraincalzeste, cand nu mai poate mentine o temperatura normala.

Este normal sa pierdem apa din corp – acest proces are loc zilnic, prin transpiratie, lacrimi, saliva, respiratie si urina. In conditiile potrivite, corpul inlocuieste aceasta apa atunci cand mancam si bem. Cu toate acestea, atunci cand ne expunem timp indelungat la soare, cantitati excesive de apa din corp se pierd prin transpiratie – in special in timpul activitatii fizice. Daca, de asemenea, nu bem apa in acest timp, se poate instala deshidratarea, epuizand corpul de apa si electroliti, cum ar fi sodiul si potasiul.

simptome insolatie

Insolatia si deshidratarea vara

Deshidratarea netratata poate duce la forme mai grave de probleme legate de caldura. Crampele de la caldura – crampe dureroase la nivelul picioarelor si mainilor – pot rezulta din lipsa continua de apa si saruri din corp. Insolatia poate fi insotita de varsaturi, stari de dezorientare, dificultati de respiratie si chiar stare de inconstienta.

Copiii se confrunta cu un risc mai mare de deshidratare in comparatie cu adultii. In primul rand, suprafata corpului reprezinta o proportie mai mare din greutatea lor totala, ceea ce duce la un risc mai mare de epuizare a apei din corp. In al doilea rand, copiii sunt adesea mult mai putin constienti de necesitatea unei hidratari adecvate. Din aceste motive, este important sa va asigurati ca cel mic se hidrateaza in mod adecvat inainte, in timpul si dupa activitatea fizica, mai ales daca are loc intr-un mediu cald.

Simptome

In caz de insolatie, apare supraincalzirea. Pot aparea simptome ca inrosirea pielii, in special pe fata, oboseala, senzatie de greata, somnolenta, palpitatii, dureri de cap. Pielea este rosie si fierbinte, copilul are stari de dezorientare, lesin. Uneori pot sa apara convulsii – spasme si contractii necontrolate ale corpului. Pot aparea varsaturi si diaree, mai ales la bebelusi. Febra este un semn pentru insolatii severe.

Insolatia este cauzata de expunerea prelungita la caldura. Riscul este mai mare pentru copii si varstnici, pentru gravide, persoanele supraponderale sau cu anumite boli cronice. Copiii sunt expusi riscului mai ales daca sunt imbracati prea gros, daca fac fac activitati fizice intense pe vreme foarte calda, fara a bea suficiente lichide.

cum prevenim insolatia la copii

Primul ajutor in caz de insolatie

  • In primul rand, daca cel mic are semne de insolatie, trebuie dus departe de sursa de caldura. Duceti copilul intr-o incapere racoroasa sau la umbra.
  • E bine ca cel mic sa stea intins si cu picioarele usor ridicate.
  • Indepartati hainele in exces si incurajati copilul sa bea apa. Daca nu este constient, sunati rapid la medic si nu oferiti lichide fortat.
  • Nu administrati medicamente pentru febra – in caz de insolatie, efectul poate fi inversat. Nu administrati aspirina sau paracetamol unei persoane cu insolatie, deoarece acest lucru poate agrava starea.
  • Pentru a raci corpul, puteti aplica niste comprese usor reci – NU aplicati gheata. De asemenea, puteti pulveriza apa pe piele.
  • E bine sa directionati curent de aer racoros – cum ar fi de la ventilator sau cu ajutorul unui evantai.
  • Masati usor mainile si picioarele, inspre inima, pentru a imbunatati circulatia.

E important sa retineti ca insolatia este o urgenta medicala care poate fi fatala daca nu se intervine la timp.

cauzele insolatiei

Cum putem preveni insolatia?

Iata cateva recomandari:

  • evitati expunerea prelungita a copiilor la soare – mai ales intre orele 10:00-17:00;
  • aplicati crema de protectie solara cu factor mare de protectie pe toate zonele expuse;
  • imbracati copilul in haine lejere, de culoare deschisa – inclusiv palarie de soare sau sapca;
  • incurajati copilul sa bea suficiente lichide (evitati, insa, bauturile foarte reci, sucurile si bauturile cu zahar) – e important sa aveti mereu o sticla cu apa la voi cand iesiti cu cel mic din casa;
  • nu lasati niciodata copiii in masina oprita cand e foarte cald afara, nici macar cu geamurile deschise – copiii se pot supraincalzi foarte usor in masina;
  • aveti grija ca temperatura din locuinta sa fie una racoroasa pentru a preveni supraincalzirea;
  • nu lasati copilul sa doarma in soare – pe patura intinsa la soare, in carucior etc.;
  • daca cel mic face activitati in aer liber si exercitii fizice, faceti pauze regulate si oferiti multe lichide;
  • cand planificati o calatorie mai lunga cu masina, incercati sa calatoriti dimineata sau seara, cand e mai racoare, imbracati lejer copilul si oferiti multa apa in timpul calatoriei.

Nu lasati copiii sa participe la activitati fizice intense in aer liber in cele mai calduroase ore ale zilei. Invatati-i pe copii sa intre imediat in interior ori de cate ori se simt supraincalziti. Atunci cand conditiile meteorologice nu prezinta un risc de siguranta sau de sanatate , copiii pot si ar trebui sa se joace in aer liber. Insa, daca este prea cald, e bine sa stea in interior sau la umbra. Imbracati copiii cu haine de culoare deschisa, lejere, haine ce permit evaporarea transpiratiei.  De asemenea, planificati timp suplimentar de odihna. Caldura poate cauza oboseala si stare de epuizare fizica. Amanati sau anulati orice activitati sau reprogramati-le la o alta ora, cand e mai racoare.

Referinte:
(1) https://www.childrens.com/health-wellness/heat-stroke-symptoms-in-children
(2) https://kidshealth.org/en/parents/heat-exhaustion-heatstroke-sheet.html
(3) https://www.babycenter.com/health/medicine-and-first-aid/heat-stroke-and-heat-exhaustion-in-children_416
(4) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/heat-stroke-symptoms-and-treatment

Articole recomandate

Lasa un comentariu