Colicile bebelusului

de Mancas Malina
colicile bebelusului

Colicile bebelusului afecteaza 1 din 5 sugari si se manifesta prin plans intens si persistent, fara o cauza cunoscuta. Iata care sunt cauzele, cum ne dam seama ca e vorba de colici si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce sunt colicile bebelusului?
2. Simptome colici
3. Cauzele colicilor
4. Cum poti ajuta un copil cu colici
5. Tratamente pentru colici
6. Cand contactam medicul?
7. Alimentatia mamei si colicile
8. Sfaturi pentru parinti

Ce sunt colicile bebelusului?

Bebelusul plange mult, fara o cauza evidenta? Ar putea fi vorba de colici. Adevarul este ca toti bebelusii plang – fiind singurul mod de a-si comunica nevoile la aceasta varsta. Parintii sunt programati biologic sa raspunda la plans, incat aceste nevoi ale bebelusilor sa fie indeplinite. Dar, in cazul bebelusilor cu colici, plansul apare brusc, fara un motiv aparent. Colicile nu sunt o boala, ci o combinatie de comportamente.

simptome colici

Simptome colici

Cele mai multe astfel de episoade apar cand copilul are aproximativ 2 – 3 saptamani (mai tarziu la sugarii prematuri), ating varful la aproximativ 6 saptamani si apoi, de regula, incep sa se diminueze la 10 – 12 saptamani. Pana la 3 – 4 luni (uneori mai tarziu la bebelusii prematuri), cei mai multi sugari nu mai au episoade de colici. Colicile se pot opri brusc sau treptat.

Colicile se manifesta ca episoade de plans constant timp de cateva ore la un moment dat, fara un motiv aparent. Copilul isi poate inclesta pumnii si poate trage picioarele la burtica. Episoadele apar adesea dupa-amiaza sau seara. Uneori se termina odata cu trecerea unui scaun sau a gazelor.

Colicile – „regula celor 3

Aceste episoade de plans pot fi persistente, de multe ori inclusiv noaptea. Metoda de diagnostic pentru colicile bebelusului e pe baza „regulii celor 3”:

  • cel putin 3 ore de plans pe zi;
  • cel putin 3 zile pe saptamana;
  • cel putin 3 saptamani la rand.

In plus fata de regula de mai sus, iata cateva semne si simptome suplimentare:

  • plansul apare la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi;
  • plansul pare sa apara fara niciun motiv (nu pentru ca bebelusul are un scutec murdar sau ii este foame sau somn);
  • bebelusul isi trage picioarele la burtica, are pumnii inclestati, isi misca mai mult mainile si picioare;
  • se incrunta;
  • se inroseste la fata;
  • poate avea gaze.

Colici sau plans normal? Nu exista o diferentiere clara intre colici si plansul normal, insa, de obicei, plansul dat de colici e mai tare, mai intens decat plansul normal.

cauze pentru colici

Cauzele colicilor

Nu se cunoaste exact cauza colicilor, dar factorii care contribuie pot include:

  • durere sau disconfort cauzat de gaze sau indigestie;
  • sistem digestiv care nu este complet dezvoltat;
  • supraalimentare sau subalimentare;
  • alergii alimentare sau sensibilitate – ca alergia la proteinele din lapte de vaca sau intoleranta la lactoza, reactii la unele alimente din dieta mamei la copilul alaptat etc.;
  • suprastimulare;
  • forma precoce de cefalee la copii;
  • reactie emotionala la frica, frustrare sau emotie;
  • boala de reflux gastroesofagian.

Poate fi din cauza unei sensibilitati gastrointestinale sau poate fi din cauza faptului ca bebe se obisnuieste cu lumea si sunetele din jur. Episoadele pot fi date si de suprastimulare. Unii bebelusi au gaze pentru ca inghit aer cand plang, dar nu gazele provoaca episoadele de colici. Colicile si episoadele de plans intens pot aparea pentru ca bebelusul se acomodeaza la factorii de mediu – teoria neurodezvoltarii.

Colicile si suprastimularea

Nou-nascutii au un mecanism integrat pentru a regla imaginile si sunetele din jurul lor, ceea ce le permite sa doarma si sa manance fara sa fie deranjati de mediul lor. Totusi, spre sfarsitul primei luni, acest mecanism dispare – lasand bebelusii mai sensibili la stimulii din jur. Fiind atat de multe senzatii noi care apar, unii sugari devin coplesiti, adesea la sfarsitul zilei. Pentru a elibera stresul, plang mult – pana cand copilul invata cum sa filtreze niste stimuli de mediu si, facand acest lucru, evita o supraincarcare senzoriala.

Colicile si sistemul digestiv imatur

Digestia alimentelor este o sarcina importanta pentru sistemul gastrointestinal al bebelusului. In consecinta, alimentele pot trece prea repede si nu se pot descompune complet, ceea ce poate cauza durere data de gazele din intestine.

ATENTIE! Colicile NU inseamna ca nu va faceti bine datoria de parinte sau va lipsesc abilitatile parentale. Colicile nu sunt din vina nimanui!

alaptarea si colicile

Cum poti ajuta un copil cu colici?

Pe langa frustrare si epuizare, poti experimenta sentimente de vinovatie in timp ce incerci in zadar sa linistesti copilul. Deci, primul lucru este sa iti mentii calmul. Desi nu exista un tratament pentru colici, trebuie sa stii ca aceasta etapa va trece – de obicei pana la varsta de 3-4 luni. Nu exista o solutie standard pentru colici. Depinde de fiecare copil in parte. Uneori poate fi utila si suzeta, iar alteori medicii recomanda diferite remedii pentru gaze. In primul rand, consultati medicul pediatru pentru a va asigura ca plansul nu are legatura cu vreo afectiune medicala care ar putea necesita tratament.

Iata cateva sfaturi pentru a ajuta un copil cu colici:

  • Tine bebelusul in pozitie verticala in timpul hranirii. Boala de reflux gastroesofagian poate fi un factor care contribuie uneori la colici. Bebelusii cu boala de reflux se confrunta cu arsuri la stomac, deoarece laptele matern sau formula revin in esofag. Mentinerea copilului in pozitie verticala dupa hranire poate reduce simptomele de reflux.
  • Limiteaza numarul de vizitatori, evita suprastimularea si evita sa expui copilul la medii stimulante dupa-amiaza si seara. Urmareste modul in care raspunde copilul la anumiti stimuli.
  • Daca alaptezi copilul la san si observi ca episoadele de plans apar dupa ce tu mananci anumite alimente sau exista antecedente familiale de alergii alimentare, evita aceste alimente timp de cateva saptamani pentru a vedea daca starea copilului se imbunatateste.
  • Daca bebelusul este alimentat cu biberonul, ia in considerare schimbarea tipului de lapte praf sau a formulei pe care o folosesti. Discuta despre optiunile alternative de formula cu medicul pediatru inainte – formula de lapte praf anti-colici.
  • Ia copilul in brate in timpul episoadelor de plans. Poti sa ii canti, sa pui pe fundal muzica linistitoare sau zgomot alb si mentine lumina slaba in incapere.
  • Bebelusilor le place miscarea. Poti sa il legeni sau sa il plimbi in carucior. De asemenea, celor mici le poate placea intr-un leagan sau balansoar sau in marsupiu.
  • O baita calda sau un masaj usor pe spate sau pe burtica poate fi o varianta buna.

alaptarea si colicile

Formula de lapte praf anti-colici si biberoane anti-colici

Colicii sunt adesea asociati cu acumularea de gaze, care la randul lor sunt asociate cu aerul inghitit. Exista anumite biberoane anti-colici cu un design specific ce se potriveste cu anatomia guritei copilului, pentru a reduce inghitirea de aer in timpul hranirilor. Un astfel de biberon poate sa reduca aerul inghitit in timpul hranirii, bulele de gaz din burtica si poate ameliora colicile astfel. Depinde si de fluxul laptelui, forma tetinei, forma sticlutei etc. Principala caracteristica anti-gaze a acestor biberoane este o aerisire unica in tetina, care ajuta la eliberarea aerului in partea de sus a flaconului.

Formulele de lapte praf anti-colici sunt, de asemenea, special concepute pentru bebelusii cu colici, insa nu garanteaza ca vor reduce plansul. Pot preveni gazele, sunt mai usor de digerat si pot contine un amestec de prebiotice si probioce. Au continut redus de lactoza si permit astfel o digestie mai buna. Contin proteine hidrolizate si fibre alimentare benefice prezente in laptele matern.

Tratamente pentru colici

Uneori, medicul poate prescrie o serie de tratamente pentru colici. De exemplu, poate prescrie picaturi cu simeticona. Simeticona este un agent anti-spumant ce poate reduce cantitatea de gaze din burtica. Acele mici bule de gaz se unesc si formeaza bule mai mari, ce sunt mai usor de expulzat. De obicei, se va administra o doza de 2,5 ml dupa fiecare hranire, dar respectati recomandarile medicului.

De asemenea, medicii pot prescrie uneori picaturi de lactaza. Lactaza este o enzima care descompune zaharul din lapte in glucoza si galactoza. Persoanele cu deficit de lactaza in intestin pot dezvolta crampe abdominale si diaree dupa consumul produselor lactate. Lactaza ajuta la prevenirea acestui lucru. O alta solutie pot fi probioticele pentru bebelusi.

Ceaiuri pentru colici

Unele ceaiuri din plante care contin amestecuri de musetel sau fenicul (ceai de fenicul pentru colici), pot reduca plansul la sugarii cu colici. Retineti, insa, ca unele plante pot fi toxice pentr copii si trebuie sa aveti grija la doza si daca interfera cu hranirea normala. De asemenea, medicii pot recomanda ceai de chimion pentru colici – efect calmant. Nu exista date concrete privind eficienta lor, motiv pentru care este bine sa ceri sfatul medicului inainte de a-i da orice tip de ceai copilului.

ATENTIE!

Evitati tratamentul cu diclicloverina sau diciclomina – este un medicament utilizat pentru crampele stomacale, dar poate cauza dificultati de respiratie, convulsii, slabirea muschilor, pierderea cunostintei si coma la sugari.

ameliorarea colicilor

Cand contactam medicul?

Primul lucru este sa sunati medicul – acesta poate exclude alte afectiuni care pot provoca plansul bebelusului, cum ar fi boala de reflux gastro-esofagian. Aceasta este o boala in care acidul gastric se deplaseaza inapoi din stomac in esofag. Uneori, bebelusii plang din alte motive care nu sunt legate de colici. Primul pas este sa va asigurati ca un copil nu are un motiv medical pentru care plange.

Daca nu se gaseste o alta cauza a simptomelor bebelusului, se poate face un diagnostic de colici. Medicul va poate sfatui cu privire la lucrurile pe care le puteti face pentru a ajuta copilul, inclusiv ce tratamente sunt disponibile. O serie de semne si simptome pot sugera ca bebelusul are alte probleme. Este recomandat sa va adresati imediat medicului daca bebelusul:

  • are un stigat continuu si slab;
  • este mai putin alert si activ decat de obicei;
  • are febra persistenta sau febra mare;
  • nu suge;
  • are scaune moi sau cu sange;
  • nu ia in greutate;
  • elimina mai putina urina decat de obicei;
  • vomita;
  • are fontanela bombata;
  • devine cianotic, cu pete sau palid;
  • are gatul rigid;
  • are probleme de respiratie, cum ar fi respiratia rapida sau mormait in timp ce respira;
  • are o eruptie purpurie, rosiatica oriunde pe corp (ar putea fi un semn de meningita);
  • are convulsii.

Alimentatia mamei si colicile

Cand bebelusul este alaptat la san, cauza colicilor poate fi data si de anumite alimente consumate de mame. Unele alimente pot afecta laptele matern si pot duce la gaze si alte simptome digestive se declanseaza sau agraveaza plansul copilului.

Alimentele frecvent asociate cu afectarea laptelui matern pot include:

  • ceapa, usturoi;
  • fasole, linte etc.;
  • broccoli, varza, varza de Bruxells, conopida;
  • rosii;
  • prune, pepene, piersici, caise, rubarba;
  • laptele de vaca;
  • condimente intense;
  • ciocolata, ceai, cofeina, alcool, tutun.

Incearca sa ai o dieta sanatoasa in alaptare, consuma alimentele gatite suficient la foc mic si evita alimentele prea fierbinti sau prea reci. De asemenea, evita alimentele picante si alimentele ce pot cauza disconfort bebelusului.

solutii pentru colici

Sfaturi pentru parinti

Colicii si plansul excesiv al bebelusului pot fi factori de risc pentru baby blues si depresie postpartum. E important sa cereti ajutor si sa depistati anumite simptome ce indica depresie. Un bebelus cu colici poate duce la nopti nedormite, stres si un amalgam de sentimente pentru parinti. Incercati sa va calmati si cand simtiti ca sunteti stresat sau agitat, puneti copilul intr-un loc sigur, cum ar fi in patut, si parasiti camera. Plimbati-va prin casa, relaxati-va umerii si capul. Nu ezitati sa solicitati sprijin – fie sa faceti cu randul cu partenerul pentru a avea grija de copil si unul dintre voi sa iasa afara pentru o pauza, fie sa cereti sprijinul parintilor sau prietenilor.

Vorbiti despre ceea ce simtiti si retineti ca nu e vina voastra, ca multi copii se confrunta cu asta. Nu va invinovatiti nici pe voi, nici pe copil pentru plans. Foarte importanti: NU zgaltaiti copilul! Sindromul copilul zgaltait (shaken baby syndrome) este o problema medical reala si serioasa, ce poate avea urmari grave. Poate cauza leziuni la nivelul creierului.

Colicile pot cauza stres intens parintilor si nopti nedormite, dar trebuie sa retineti ca nu e din vina voastra sau a copilului, ca e o etapa ce va trece si e important sa solicitati sprijin atunci cand simtiti ca este cazul.

Referinte:
1. https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/colic/
2. https://www.healthdirect.gov.au/colic-in-babies
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6091773/
4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/162806#home-remedies
5. https://www.aafp.org/afp/2004/0815/p735.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu