Ghid alimentatie bebelusi – nutritie si echipament de hranire

de Mancas Malina
ghid alimentatie bebelusi

Ghid alimentatie bebelusi – Bebelusii au nevoie de alimente sanatoase si variate, in functie de etapa de dezvoltare. Iata tot ce trebuie sa stii despre alimentatia bebelusului – alaptare, lapte praf si diversificare.

Cuprins:

1. Importanta nutritiei adecvate pentru bebelusi
2. Lapte matern vs Formula de lapte praf
3. Introducerea alimentelor solide – diversificarea
4. Echipamentul de hranire

Importanta nutritiei adecvate pentru bebelusi

O nutritie adecvata in perioada copilariei este esentiala pentru cresterea, sanatatea si dezvoltarea corecta a copiilor. O alimentatie deficitara creste riscul de probleme de sanatate, probleme de crestere, intarzieri de dezvoltare. De asemenea, alimentatia necorespunzatoare creste riscul de obezitate si alte probleme de alimentatie. Alimentatia trebuie sa fie adecvata varstei si nevoilor nutritionale. Nutritia in primii ani de viata pune bazele stilului alimentar al copilului ulterior, inclusiv pana la varsta adulta.

E esential sa le asiguram celor mici toti nutrientii de care au nevoie pentru o crestere sanatoasa si pentru a-i ajuta sa inteleaga importanta alimentatiei sanatoase si dezvoltarea unei relatii sanatoase cu mancarea!

Mancarea sanatoasa pentru bebelusi si copii mici include o varietate de alimente proaspete din cele cinci grupuri de alimente: legume, fructe, cereale, lactate, surse de proteine. Fiecare grup alimentar are substante nutritive diferite, de care organismul copilului are nevoie pentru a creste si a functiona corect.

alimentatia bebelusilor

Ce include alimentatia bebelusului?

Alimentatia copilului in primul an de viata este extrem de importanta, indiferent ca alegem, din diferite motive, sa hranim bebelusul cu lapte matern sau formula de lapte praf. Este bine, insa, sa luati in considerare faptul ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus in primul an de viata se recomanda alaptarea exclusiv la san a copilului in primele 6 luni de viata si ulterior continuarea alaptarii pana la varsta de cel putin 1 an, impreuna cu introducerea alimentelor solide – diversificarea.

Laptele matern are echilibrul perfect de nutrienti de care copilul are nevoie si este bland cu sistemul digestiv al copilului. Daca alegeti formula de lapte praf, trebuie sa stiti ca aceasta este adaptata varstei copilului, sanatatii lui si nevoilor nutritionale.

Atentie!

Nu ii oferiti copilului in primul an de viata urmatoarele alimente:

  • miere – risc de botulism;
  • alimente ce pot duce la sufocare – alune, boabe intregi de strugure, dropsuri, stafide, bucati mari de legume, fructe sau carne etc.;
  • alimente la care copilul este alergic;
  • lapte de vaca – acesta nu are suficient fier, vitamina E si acizi grasi si contine prea multe protine, prea mult sodiu si prea mult potasiu fata de cat poate absorbi copilul, putand cauza anumite probleme.

Lapte matern vs Formula de lapte praf

Se recomanda alaptarea copilului exclusiv la san in primele 6 luni, apoi continuarea alaptarii pana la 1-2 ani. Insa, din diferite motive, uneori mama nu poate alapta copilul, sau laptele matern nu ii poate asigura copilului nutrientii adecvati. In astfel de cazuri, o formula de lapte praf pentru bebelusi este prima alegere din punct de vedere nutritiv pentru bebelusi. Decizia de a alapta sau de a hrani copilul cu lapte praf se bazeaza pe alegerea mamei, nivelul de confort, stilul de viata si situatiile medicale specifice.

Pentru mamele care nu pot alapta sau care decid sa nu o faca, formula pentru sugari este o alternativa sanatoasa. Formula le ofera copiilor nutrientii de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta sanatos. Exista insa diferente intre cele doua metode de hranire.

1. Alaptarea la san a copilului

alaptarea copiilor

Alaptarea poate fi o experienta minunata atat pentru mama, cat si pentru copil. Laptele matern asigura toti nutrientii de care copilul are nevoie si este cea mai buna alegere pentru bebelus. Alaptarea protejeaza impotriva infectiilor, ajuta la prevenirea alergiilor si la protejarea impotriva mai multor afectiuni cronice. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea bebelusilor exclusiv la san in primele 6 luni. Dincolo de asta, alaptarea este incurajata pana la varsta de cel putin 12 luni si mai mult daca atat mama cat si copilul nu intampina dificultati.

Laptele matern ajuta la combaterea anumitor infectii si afectiuni, datorita anticorpilor specifici ce intaresc sistemul imunitar. De asemenea, alaptarea poate proteja copiii impotriva alergiilor, astmului, diabetului, obezitatii. Alaptarea este deosebit de benefica pentru copiii prematuri.

Laptele matern – aliment perfect pentru bebe

Laptele matern e numit si „hrana perfecta” pentru sistemul digestiv al unui bebelus, pentru ca toate componentele laptelui matern – lactoza, proteine ​​(zer si cazeina) si grasimi – sunt usor de digerat de un nou-nascut. Laptele matern contine, de asemenea, in mod natural multe dintre vitaminele si mineralele de care are nevoie un nou-nascut. O exceptie este vitamina D.

In plus, alaptarea este o solutie la indemana, nu e nevoie de biberoane, de pregatirea laptelui etc. De asemenea, alaptarea la san imbunatateste legatura mama-copil, prin contactul fizic apropiat. Alaptarea are si o serie de beneficii pentru mama – arde calorii, ajuta la micsorarea uterului, poate reduce riscul pentru anumite probleme de sanatate.

Provocarile alaptarii

Alaptarea poate fi usoara de la inceput, sau pot sa apara anumite probleme. Acestea pot include:

  • probleme cu lactatia;
  • disconfort la alaptare – de obicei cauza e atasarea incorecta la san;
  • dureri mamelonare;
  • mastita.

Alaptarea necesita un angajament din partea mamelor, mai ales la inceput, cand bebelusii se hranesc des. E necesar un program de alaptare sau se poate folosi pompa de san pentru a stoarce laptele matern si pentru a hrani copilul cu laptele in biberon. Pe durata alaptarii mama trebuie sa aiba grija la alimentatie – se evita alimentele care cauzeaza disconfort bebelusului si nu se consuma alcool, cafea in exces sau anumite medicamente ce trec in laptele matern. De asemenea, unele afectiuni medicale pot sa faca imposibila sau pot sa nu fie compatibile cu alaptarea.

2. Hranirea cu lapte praf

lapte praf pentru bebelusi

Formulele pentru bebelusi – lapte praf – sunt special concepute pentru cei mici. Sunt o alternativa hranitoare la laptele matern si contin unele vitamine si nutrienti pe care bebelusii alaptati trebuie sa le obtina din suplimente. Sunt concepute astfel incat sa semene cat mai mult cu laptele matern. Sunt o solutie comoda pentru a hrani copilul cu biberonul oricand, si o metoda flexibila – oricine poate hrani copilul.

Deoarece formula este mai greu de digerat decat laptele matern, bebelusii hraniti cu formula trebuie sa manance mai rar decat bebelusii alaptati. Exista tipuri diferite de lapte praf, in functie de varsta copilului: formula de start, formula de continuare si formula de crestere. De asemenea, exista formula pentru copilul alergic la proteine din lapte de vaca, formula hipoalergenica, formula anticolici sau formule din soia.

Hranirea copilului cu lapte praf

Ca in cazul alaptarii, exista anumite provocari care trebuie luate in considerare atunci cand hraniti copilul cu lapte praf. Acesta nu contine anticorpii din laptele matern, deci formula nu poate oferi unui copil protectia suplimentara impotriva infectiei si bolilor pe care o ofera laptele matern. Spre deosebire de laptele matern – care este intotdeauna disponibil, nelimitat si servit la temperatura potrivita, hranirea copilului cu formula necesita planificare si organizare pentru a va asigura ca aveti tot ce e necesar atunci cand trebuie hranit copilul. Formula poate fi costisitoare, in functie de tipul sau.

Biberoanele preparate cu formula trebuie pastrate la frigider pana la 24 de ore si pot fi incalzite chiar inainte de hranire. Pentru incalzire se tine biberonul sub jet de apa calda sau se poate folosi un incalzitor biberoane. De asemenea, puteti apela si la un aparat preparare lapte praf.

Introducerea alimentelor solide – diversificarea

De la 4-6 luni bebelusul este de obicei pregatit pentru alimente solide. Cand introduceti alimente solide in dieta copilului, continuati alaptarea pana la cel putin varsta de 12 luni. De obicei, varsta recomandata pentru introducerea alimentelor solide este de 6 luni. Diversificarea depinde de varsta copilului, dezvoltarea sa si calitatea si cantitatea alimentelor introduse.

De obicei copilul e pregatit pentru alimente solide daca:

  • isi poate sustine capul singur;
  • sta in fundulet;
  • si-a dublat greutatea de la nastere;
  • e interesat de alimente solide si de a manca cu lingurita;
  • accepta lingurita cu hrana si se apleaca spre mancare;
  • poate apuca alimente cu degetelele.

Retineti ca dupa varsta de 6 luni alaptarea sau hranirea cu lapte praf trebuie continuata, in paralel cu alimentele solide, respectand schema de diversificare.

piureuri pentru bebelusi

Planul de diversificare

De obicei se incepe cu cereale si piureuri pentru bebelusi. Retineti ca se introduce cate un alimente pe rand, cu pauza intre ele pentru a observa eventuale reactii la alimentul nou-introdus. De la 8-9 luni pot fi introduse de obicei si alimentele tip finger food – alimente si gustari care pot fi apucate de copil cu doua degete pentru a se hrani singur.

✅ Citeste mai multe despre piureurile in alimentatia bebelusului!

Se recomanda inceperea diversificarii la 4-6 luni – cand copilul e suficient de dezvoltat. E important ca cel mic sa fie suficient de dezvoltat si pregatit pentru alimentele solide. Alegerea alimentelor se face in functie de dezvoltarea copilului. Alimentele se introduc pe rand, individual – se introduce cate un aliment si se asteapta pentru a vedea eventuale reactii alergice sau intolerante. Se face pauza de 3-4 zile intre fiecare aliment nou-introdus pentru a vedea semne si daca cel mic tolereaza bine alimentul.

Diversificare clasica vs Autodiversificare

Diversificare clasica inseamna hranirea cu lingurita – se incepe cu texturi foarte moi, apoi se trece treptat la texturi mai grosiere. Autodiversificarea inseamna a lasa copilul sa se hraneasca singur, alegand ce alimente vrea si sa experimenteze texturi si gusturi – si aici se respecta introducerea texturilor treptat.

Relatia pozitiva a copilului cu mancarea

Este important ca bebelusul sa se obisnuiasca cu procesul de mancare – sa stea in fundulet in scaunul de masa, sa ia mancare dintr-o lingura, sa se odihneasca intre muscaturi si sa se opreasca atunci cand este plin. Aceste experiente timpurii vor ajuta copilul sa invete obiceiuri alimentare bune de-a lungul vietii. Incurajati mesele de familie de la prima hranire. A lua masa familie in mod regulat are efecte pozitive asupra dezvoltarii copiilor. Nu uitati sa oferiti o varietate de alimente sanatoase, bogate in nutrientii de care are nevoie copilul.

diversificarea bebelusilor

10 reguli pentru diversificarea alimentatiei bebelusului – principiile diversificarii

Intre 4 si 6 luni, bebelusul poate incepe sa exploreze arome si texturi noi, o noua experienta de care se vor bucura cu adevarat! Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat o lista cu 10 principii ale diversificarii corecte:

  1. Alaptarea exclusiva si introducerea alimentelor solide – in primele 6 luni se recomanda alaptarea exclusiv la san a copilului si apoi se continua alaptarea in timp ce se introduc pe rand alimente solide, pentru a completa necesarul nutritiv al copilului.
  2. Mentinerea alaptarii la san – dupa ce se introduc primele alimente solide, alaptarea trebuie mentinuta pana la varsta de cel putin 12 luni sau mai mult.
  3. Alimentatia la cerere – se recomanda sa se tina cont de preferintele copilului, nevoile sale, senzatia de foame si satietate. Copilul trebuie hranit intr-un mod corect, cu rabdare, atentie, grija, intr-un mediu fara surse de distragere.
  4. Pregatirea si depozitarea aliementelor – respectati normele de igiena in pregatirea si depozitarea alimentelor pentru bebelus. Vesela si tacamurile pentru copil trebuie spalate si sterilizate corect, si se folosesc recipiente de depozitare curate si sigure.
  5. Cantitatea de alimente – e important sa oferiti alimente in functie de varsta copilului, fara risc de supraalimentare. Conteaza si densitatea energetica a elimentelor sau numarul de calorii. Se incepe cu cate 1-2 linguri si se creste treptat. Evitati sa ii dati copilului prea mult aliment in lingurita – asteptati sa simta textura, sa mestece si sa inghita tot.
  6. Consistenta si textura – se incepe cu alimente pasate foarte bine, foarte fin, si se trece treptat la alimente cu textura mai grosiera, pasate mai putin pana la alimente taiate pe care copilul le poate apuca singur.
  7. Frecventa hranirilor – Numarul de mese pe zi depinde de dezvoltarea copilului, necesarul sau de calorii si tipul alimentelor.
  8. Calitatea alimentelor si continutul nutritiv – e important sa ii oferiti copilului alimente sanatoase si variate, care sa ii asigure nutrientii de care are nevoie – fructe si legume proaspete si variate, carne si peste fara grasime, lactate, leguminoase, grasimi sanatoase.
  9. Suplimente si alimente fortificate – uneori copiii au nevoie de vitamine si suplismente pentru a sustine cresterea sanatoasa. Medicul poate recomanda uneori inclusiv alimente fortificate in functie de nevoile nutritionale ale bebelusului.
  10. Alimentatia in caz de boala – hrana trebuie sa sustina vindecarea copilului si recuperarea – se incurajeaza alaptarea si se ofera alimente moi, usor de consumat si de digerat, bogate in nutrienti.

Echipamentul de hranire

Cand vine vorba de hranirea cu biberonul sau introducerea alimentelor solide, e important si sa dispunem de un echipament de baza pentru hranire. Acesta trebuie sa includ:

Referinte:
(1) Infant and young child feeding, ghid WHO
(2) Guiding principles for complementary feeding of the breastfeed child, ghid Pan American Health Organization and WHO
(3) https://www.babycenter.com/0_age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680.bc
(4) https://www.healthline.com/health/parenting/baby-feeding-schedule

Articole recomandate

Lasa un comentariu