Leagane si balansoare pentru bebelusi - cum le alegem?
Leaganele si balansoarele sunt instrumente folosite pentru a calma si pentru a distra bebelusii, permitandu-va astfel un moment de relaxare sau un timp liber pentru a continua alte sarcini. Asa cum sugereaza si numele, un leagan sau un balansoar pentru bebelusi este un scaun captusit, care este suspendat pe un cadru robust, la fel ca un leagan pentru adulti. Se misca inainte si inapoi (sau in lateral) si poate fi activat manual sau prin apasarea unui buton. Un astfel de dispozitiv calmeaza copilul si il poate ajuta sa adoarma.
Iata cateva aspecte de care sa tii cont cand alegi un leagan sau un balansoar pentru bebelus:
- caracteristici – modul de functionare, daca are viteze multiple, melodii sau diferite niveluri de vibratii, mod de activare - unele pot avea miscari inainte si inapoi, in lateral, miscari sus-jos sau miscari circulare, altele au surse de lumini, sunete muzicale, mai multe pozitii de leagan etc.;
- marime – leaganele vin intr-o varietate de marimi, si trebuie alese in functie de spatiul din casa;
- siguranta – de obicei au sistem de prindere – centura in 3 puncte sau 5 puncte;
- cadru rezistent – sa fie fix, stabil si sa nu se rastoarne;
- nivel de zgomot – unele au sunete mai puternice, altele sunt aproape silentioase;
- mod de activare – unele sunt miscate doar manual, altele functioneaza cu baterii de obicei;
- sezut captusit si confortabil – copilul trebuie sa stea intr-o pozitie confortabila si pe un suport care sa fie sigur si comod;
- usor de curatat si de depozitat – unele se pliaza.
Nu lasati copilul nesupravegheat in leagan sau balansoar. De asemenea, nu lasati copilul in leagan timp indelungat - pediatrii avertizeaza ca timpul prelungit petrecut in leagan sau balansoar inseamna ca bebelusul nu beneficiaza de timp de joaca si timp de explorare suficient pentru dezvoltarea abilitatilor motorii si a muschilor. De asemenea, retineti ca un balansoar nu e patut si in general nu trebuie folosit pentru somn.
Exista o serie de leagane si balansoare transformabile, astfel ca pot fi folosite si mai tarziu, dupa ce copilul mai creste, pe post de fotoliu sau scaunel pentru copil. Unele se conecteaza la smartphone si puteti controla direct din telefon viteza, tipul miscarii sau melodiile. Unele balansoare sau sezlonguri incep sa se miste la o simpla atingere sau cand copilul face anumite miscari.