Dopul gelatinos in sarcina – ce este si ce rol are?

de Mancas Malina
dopul gelatinos in sarcina

Dopul gelatinos este o acumulare de mucus ce sigileaza canalul cervical. Iata ce rol are, cum se formeaza si ce inseamna pierderea sau eliminarea dopului gelatinos.

CUPRINS:

1. Ce este dopul gelatinos?
2. Cand se formeaza dopul gelatinos si ce rol are?
3. Eliminarea dopului gelatinos

Ce este dopul gelatinos?

Dopul gelatinos este practic o acumulare de mucus ce sigileaza canalul cervical. In timpul sarcinii, colul uterin secreta un fluid gros, gelatinos, pentru a mentine zona umeda si protejata. Acest lichid se acumuleaza in cele din urma si sigileaza canalul cervical, formand un dop gros de mucus. Dopul acesta de mucus actioneaza ca o bariera si impiedica bacteriile si alte surse de infectie sa se deplaseze in uter. Dopul gelatinos este format din aproximativ 2 linguri de mucus. Are, in general, o culoare crem sau alb-galbuie si poate fi uneori cu urme rosii.

cum se formeaza dopul gelatinos

Cand se formeaza dopul gelatinos si ce rol are?

Dopul de mucus cervical ofera o protectie suplimentara impotriva oricarui element care ar putea patrunde in colul uterin si care poate afecta fatul in curs de dezvoltare. Mucusul cervical se modifica de-a lungul ciclului menstrual al unei persoane, in mare parte datorita factorilor hormonali. La scurt timp dupa conceptie, progesteronul face ca mucusul cervical sa devina mai dens, mai gros si mai acid, formand dopul de mucus.

Dopul incepe sa se formeze atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterului. Cand se intampla acest lucru, colul uterin se inmoaie si se umfla pe masura ce celulele mucoasei incep sa elibereze mucus in cavitate. Sustinut de progesteron, mucusul se ingroasa si continua sa fie secretat pe tot parcursul sarcinii, astfel incat dopul sa ramana mereu proaspat. In acest lichid gros si lipicios exista anticorpi care pot proteja fatul de multe bacterii, virusuri si alti agenti periculosi.

eliminarea dopului de mucus

Eliminarea dopului gelatinos

Pierderea dopului gelatinos in sarcina poate fi semn de travaliu. Pe masura ce colul uterin incepe sa se deschida mai larg in pregatirea pentru nastere, dopul de mucus este eliberat in vagin. Timpul dintre pierderea dopului gelatinos si intrarea in travaliu variaza. Unele femei care elimina dopul de mucus vizibil intra in travaliu in cateva ore sau zile, in timp ce altele pot intra in travaliu dupa cateva saptamani.

Inainte de a incepe travaliul, echilibrul hormonal al unei femei incepe sa se schimbe. Nivelurile de estrogen cresc pe masura ce procesul de dezvoltare a fatului se apropie de finalizare. Treptat, dopul incepe sa se subtieze si colul uterin se inmoaie si se dilata treptat. Eliminarea dopului indica faptul ca travaliul se apropie, indiferent de stadiul sarcinii. Prin urmare, daca dopul gelatinos este eliberat in timpul sarcinii timpurii, poate fi semn de posibila nastere prematura.

Principalul simptom al pierderii dopului de mucus este de obicei aparitia brusca a mucusului cu sange. Unele persoane prezinta simptome ale travaliului, cum ar fi contractii, atunci cand se intampla acest lucru. Este important sa nu confundati pierderea dopului gelatinos cu alte tipuri de sangerari. Poate fi o mica sangerare in timpul travaliului, dar sangerarile excesive pot indica probleme mai grave si complicatii. Dopul gelatinos este de obicei eliminat in jur de saptamana 37 de sarcina – de obicei nu inainte de saptamana 36.

Alte semne ale travaliului

Eliminarea dopului gelatinos poate fi printre primele semne ca se apropie travaliul. In apropierea travaliului, contractiile pot deveni mai frecvente, mai lungi si ritmice pe masura ce colul se dilata. Aceste contractii in sine favorizeaza dilatarea si devin treptat mai prelungite si mai dureroase. Cel mai clar semn al travaliului este ruptura membranelor sau faptul ca se rupe apa. De asemenea, copilul este coborat cu capul spre pelvis in apropierea travaliului.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/pregnancy/losing-your-mucus-plug
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/mucous-plug.aspx
(3) https://www.babycentre.co.uk/l25008775/what-a-mucus-plug-looks-like-photos
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325872
(5) https://www.nct.org.uk/pregnancy/worries-and-discomforts/common-discomforts/mucus-plug-what-it-and-what-does-it-look

Articole recomandate

Lasa un comentariu