Durerea de cap la copii

de Mancas Malina
durerea de cap la copii

Durerea de cap la copii in general nu indica o problema grava. Iata care pot fi cauzele frecvente, factorii de risc, situatiile in care trebuie sa mergem la medic si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Simptome
3. Cauze
4. Tratamente pentru durerile de cap la copii

Informatii generale

Durerile de cap sau cefaleea sunt o problema frecventa atat la copii, cat si la adulti. Durere de cap este numita durere primara atunci cand nu exista nicio alta problema de sanatate care sa o cauzeze. Cele mai frecvente tipuri de cefalee primara includ cefalee de tensiune, migrena, cefaleea cronica zilnica. Durerea de cap se numeste durere secundara atunci cand exista o alta problema de sanatate care o provoaca, precum o infectie a sinusurilor sau leziuni.

Migrenele la copii sunt de obicei mai scurte decat la adulti, dureaza aproximativ 30-60 de minute, desi pot dura pana la 1-3 zile. Alte simptome includ sensibilitate foarte mare la lumina, precum si greata si varsaturi in timpul unui astfel de episod. Luminile si zgomotele puternice intensifica migrenele. Din pacate, durerea de cap este adesea subdiagnosticata la copii din mai multe motive – inclusiv ideea ca durerea de cap la copii este doar o „versiune mai usoara” a durerii si a simptomelor experimentate de adulti.

migrenele la copii

Simptome

Durerea de cap apare in una sau mai multe zone ale capului sau fetei. Copiii au aceleasi tipuri de dureri de cap ca adultii, dar simptomele pot fi putin diferite. De exemplu, durerea data de migrena la adulti dureaza adesea cel putin 4 ore – dar la copii, durerea poate fi mult mai scurta. Migrenele pot provoca dureri pulsatile intense, care se agraveaza la efort, greata si varsaturi si sensibilitate la lumina. Retineti ca si sugarii pot avea migrene – sugarul nu poate spune ce il doare, dar plange si are tendinta de a duce mana la cap pentru a indica locul durerii.

Durerile de cap de tensiune pot provoca presiune la nivelul muschilor din zona capului, durere usoara pana la moderata, nepulsatila, pe ambele parti ale capului. Durerea nu este agravata de activitate fizica si nu este insotita de greata sau varsaturi, asa cum se intampla adesea in cazul migrenei. Copiii mai mici care se confrunta cu dureri de acest tip se pot retrage de la activitate sau jocul obisnuit si vor sa doarma mai mult. Durerile de cap de tensiune pot dura de la 30 de minute pana la cateva zile.

Durerile de cap tip cluster sunt mai putin frecvente la copiii cu varsta sub 10 ani. Implica o durere intensa, pe o parte a capului, care dureaza mai putin de 3 ore. Poate fi insotita de congestie, secretii nazale si stare de agitatie. Cefaleea cronica zilnica este un termen folosit pentru migrene si dureri de cap de tensiune care apar mai mult de 15 zile pe luna. Problema poate fi cauzata de o infectie, leziuni minore ale capului sau administrarea de medicamente pentru durere prea des – chiar si medicamente pentru durere fara prescriptie medicala.

Retineti!

De obicei, durerile de cap nu sunt grave, dar e important sa solicitati asistenta medicala prompta daca durerile de cap ale copilului ii afecteaza somnul, se agraveaza sau devin mai frecvente sau apar schimbari de personalitate la copil. De asemenea, contactati medicul daca durerea apare dupa o lovitura la cap sau are varsaturi persistente, probleme de vedere aparute brusc, febra, dureri de gat si rigiditatea gatului.

Cauze

Multe dureri de cap pot fi cauzate de contractii musculare si dilatarea vaselor de sange din zona capului. Stresul si conflictele mentale sau emotionale pot declansa dureri de cap de tensiune. Durerile de cap tip migrena pot fi cauzate de modificari ale substantelor chimice de la nivelul creierului sau ale semnalelor nervoase.

Astfel, unele cauze ale cefaleei la copii include:

  • boli si infectii – Unele boli, cum ar fi racelile, gripa si infectiile urechii si ale sinusurilor, sunt printre cele mai frecvente cauze pentru dureri de cap la copii. Foarte rar, meningita si encefalita pot fi legate de durerea de cap la copii).
  • traumatism cranian – Solicitati asistenta medicala prompta in cazul in care copilul cade si se loveste la cap sau este lovit puternic in cap. De asemenea, contactati medicul daca durerea copilului se agraveaza in mod constant dupa o leziune la nivelul capului.
  • factori emotionali – Stresul si anxietatea – probabil declansate de probleme in familie, probleme la scoala sau intre prieteni – pot juca un rol in aparitia durerii de cap la copii. De asemenea, copiii cu depresie se pot plange de dureri de cap, mai ales daca au probleme cu recunoasterea sentimentelor de tristete si singuratate.
  • predispozitie genetica – durerile de cap, in special migrenele, tind sa aiba si o componenta ereditara;
  • anumite alimente si bauturi – unii conservanti alimentari pot declansa durerea de cap la copii, la fel ca un consum prea mare de cofeina, gasita in sucuri, ciocolata, cafea, ceaiuri;
  • incordarea ochilor din cauza problemelor de vedere;
  • administrarea crescuta a unor medicamente;
  • cauze legate de mediu si stilul de viata – daca se sare peste anumite mese ale zilei, deshidratarea, consumul de cofeina, timpul prelungit petrecut in fata ecranelor, lipsa somnului etc.

cauze dureri de cap copii

Mostenirea genetica a unui sistem nervos hipersensibil poate sa contribuie la riscul mai mare de migrene. La unii pacienti, acest lucru este asociat cu „alodinia cutanata”. Acest simptom inseamna sensibilitatea crescuta la senzatii care in mod normal nu sunt deranjante, pana la punctul in care sunt vizibile (adica, purtarea unei palarii sau parul prins in coada). Se crede ca acest lucru este legat direct de sensibilizarea centrala (zonele din creier devin excesiv de sensibile).

Tratamente pentru durerile de cap la copii

Ce pot face parintii?

Primul pas pentru reducerea durerilor de cap la copii este ca cel mic sa se odihneasca si sa se relaxeze. Masajul usor la nivelul capului poate reduce durerea daca este data de tensiune musculara. Pentru reducerea durerilor de cap pot fi utile si anumite exercitii de relaxare si tehnici de reducere a stresului.

Daca aceste strategii nu functioneaza, poate fi util sa ii dati copilului un medicament pentru reducerea durerii, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Retineti ca utilizarea excesiva a medicamentelor pentru durere poate provoca probleme suplimentare.

Jurnalul durerilor de cap

Puteti pastra chiar un jurnal al durerilor de cap la copii daca acestea sunt frecvente, in care sa notati date despre durere. Scopul este de a identifica factorii ce declanseaza durerea. Jurnalul va fi, de asemenea, util pentru medicul copilului pentru a gasi cel mai bun mod de a gestiona si trata durerile de cap. Daca descoperiti ca exista elemente declansatoare specifice care par sa provoace durerile de cap, puteti incerca sa le evitati. Notati in jurnalul respectiv cand a inceput durerea de cap (fiecare episod) si ce parea sa o declanseze, cat a durat durerea, pe ce parte a capului, cat de severa a fost (pe o scala de la 1 la 10). De asemenea, notati ce a ajutat la reducerea durerii, la ce ora s-a culcat copilul cu o seara inainte, daca au existat si alte simptome si daca durerea i-a afectat desfasurarea activitatilor zilnice.

tratarea durerii de cap la copii

Cand mergem la medic?

Unele dureri de cap pot fi grave, asa ca, daca sunteti ingrijorat, consultati medicul. Mergeti cu cel mic la medic daca durerile de cap se inrautatesc si persista, daca afecteaza somnul copilului si activitatile de zi cu zi sau daca apar si alte simptome – afectarea vederii, varsaturi, febra, rigiditatea gatului etc. De asemenea, mergeti urgent la medic daca durerile de cap apar dupa o lovitura la nivelul capului.

Pentru durerile de cap severe si recurente, medicul poate prescrie medicamente mai puternice decat paracetamolul sau ibuprofenul. Daca durerile de cap apar frecvent, poate sugera un medicament profilactic zilnic pentru prevenirea durerilor de cap. Insa, retineti ca medicamentele in exces pot agrava uneori durerile si pot cauza alte efecte secundare.

Recomandari generale pentru prevenirea durerilor de cap la copii

Pentru a incerca sa preveniti durerile de cap, asigurati-va ca cel mic doarme si se odihneste suficient. De asemenea, asiogurati-va ca face exercitii fizice in mod regulat si are o nutritie echilibrata. O alimentatie echilibrata inseamna un consum crescut de legume si fructe, carne slaba si produse lactate. De asemenea, inseamna limitarea alimentelor ultra procesate, bogate in sare, zahar si grasimi.

Asigurati-va ca cel mic are un program bine stabilit de somn, de masa, exercitii fizice, teme si alte activitati. Copilul trebuie sa aiba un somn neintrerupt adecvat noaptea (8-12 ore pe noapte, in functie de varsta). E esential sa fie activ fizic in fiecare zi, cel putin 20-30 minute de exerciti intense, 3-4 zile pe saptamana – la copii, activitatea fizica inseamna in cea mai mare parte joaca si activitati sportive. Incurajati copilul sa bea suficienta apa pentru a preveni deshidratarea si sa nu sara peste mese. Cel mic are nevoie si de activitati relaxante si hobby-uri, precum desenat, citit etc. Este important sa isi relaxeze mintea si sa elibereze stresul. Limitati timpul petrecut in fata ecranelor – mai ales in cazul in care copilul face si lectiile online.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2002/0215/p625.html
(2) https://www.nuh.com.sg/Health-Information/Diseases-Conditions/Pages/Headaches-(Children).aspx
(3) https://headacheaustralia.org.au/what-is-headache/children-and-headache/

Articole recomandate

Lasa un comentariu