Jocul – beneficii pentru dezvoltarea copiilor

de Mancas Malina
jocul beneficii pentru copii

Jocul este modul prin care cei mici invata despre sine si despre lumea din jur, modul in care se dezvolta si invata noi abilitati. Iata ce rol are joaca in dezvoltarea copiilor.

CUPRINS:

1. Jocul – ce importanta are in dezvoltarea copiilor?
2. Ce efecte are privarea copilului de joaca?
3. Joc nestructurat vs Joc structurat
4. Etapele jocului in functie de dezvoltare

Jocul – ce importanta are in dezvoltarea copiilor?

Jocul este o activitate desfasurata pentru divertisment si placere, nu ceva ce trebuie facut. Jocul trebuie sa fie voluntar si distractiv. Poate incepe din primele etape de viata si continua pana la varsta adulta – persoane de toate varstele e bine sa isi faca timp pentru jocuri – jocuri de societate, de exemplu. Joaca este modul natural prin care bebelusii si copiii invata noi abilitati fizice, intelectuale si emotionale. Prin joc, cei mici invata despre ei si despre lumea din jur.

Jocul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii unui copil, deoarece prin intermediul jocurilor copiii invata sa gandeasca creativ si sa interactioneze. Prin joc, ei se dezvolta fizic si descopera o serie de abilitati emotionale. Pe scurt, jocul este esential pentru dezvoltarea copilului.

beneficiile jocului pentru copii

Iata cateva dintre beneficiile jocului pentru cei mici:

Joaca le permite sa-si exploreze simturile

Jocul senzorial – joc ce stimuleaza simtul tactil, gustul, mirosul, vazul, miscarea si echilibrul – ii invata pe cei mici cum sa proceseze ceea ce experimenteaza prin simturi si ii ajuta sa inceapa sa inteleaga lumea din jurul lor de la o varsta frageda.

Joaca si constientizarea spatiala

De la nastere, bebelusii incep sa dezvolte constientizarea spatiala prin jocul senzorial. Balansarea bebelusului, asezarea pe burta pentru „tummy time” sau tinerea bebelusului aproape de fata in timp ce le vorbesti sunt activitati de „joaca” utile pentru dezvoltarea constientizarii spatiale. Copiii isi folosesc simturile pentru a intelege mai multe despre forma, dimensiunea si greutatea obiectelor pe care le manipuleaza. De la jocul cu diferite cuburi pana la examinarea si simtirea obiectelor cu texturi diferite – exista diferite tipuri de joc contribuie la dezvoltarea constientizarii senzoriale si spatiale, inclusiv centre de activitati.

Favorizeaza dezvoltarea abilitatilor motorii

Pe masura ce cresc, copiii isi dezvolta abilitatile motorii grosiere (miscari mari ale corpului folosind muschii mari din maini, picioare, trunchi) si abilitati motorii fine (miscari mai mici folosind muschii degetelor, degetelor de la picioare, incheieturile etc.). Unul dintre principalele moduri in care copiii isi dezvolta abilitatile motorii este jocul. Cei mici dezvolta abilitati motorii grosiere prin activitati precum rasturnarea si aruncarea, si abilitati motorii fine prin activitati precum jocuri de construit, colorat etc.

Joc pentru un stil de viata sanatos

Pentru a se mentine la o greutate sanatoasa si pentru dezvoltarea muschilor si a oaselor, copiii mai mari de 5 ani ar trebui sa efectueze cel putin 60 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pana la intensa in fiecare zi. Jocul fizic (inclusiv cu diferite jucarii pentru miscare) este o modalitate excelenta pentru copii de a se deplasa, in special atunci cand vorbim de joc in aer liber. Activitatile si joaca in aer liber si timpul petrecut in natura sunt moduri prin care copiii pot fi activi intr-un mod distractiv.

etapele jocului

Jocul si dezvoltarea emotionala

Chiar inainte ca un copil sa poata vorbi, jocul ii permite sa isi exprime emotiile si cum sa-si controleze emotiile. De la acumularea suspansului la jocul „cucu-bau”, pana la provocarea de a invata cum sa imparta, joaca dezvolta capacitatea copilului de a simti, exprima si de a-si gestiona emotiile. Jocul poate reduce anxietatea, stresul si iritabilitatea copiilor, imbunatatind in acelasi timp starea de bine si stima de sine.

Imbunatateste flexibilitatea emotionala, rezistenta si ofera o mai buna capacitate de a face fata schimbarilor. Prin joc, copiii se pot confrunta cu provocarile vietii intr-un mod in care pot intelege si procesa. Cand un copil pierde la un joc, de exemplu, invata sa proceseze emotii ca tristete, furie si suparare.

Dezvolta imaginatia si creativitatea

In timpul jocului,copiii imita adesea adultii si isi dezvolta imaginatia. Creeaza naratiuni complexe in jurul acestor roluri (jocul de rol si jucariile de rol) si invata sa gandeasca in moduri abstracte – jocuri de creativitate. Aceasta gandire abstracta este baza pentru o invatare mai avansata si rezolvarea problemelor.

Stimuleaza dezvoltarea cognitiva

Joaca este esentiala pentru dezvoltarea creierului. Jocul liber influenteaza pozitiv dezvoltarea neurologica prin influentarea modului in care sunt conectate circuitele neuronale ale creierului. Jocul liber are un impact benefic asupra increderii, inteligentei si comunicarii. Joaca dezvolta abilitatile de gandire critica. Dezvolta si memoria, ii ajuta pe copii sa inteleaga despre cauza si efect si sa exploreze lumea – jucarii educative.

Interactiunea sociala

Jocul de grup este cel in care copiii sunt introdusi in roluri sociale si norme culturale. Dezvolta abilitatile necesare pentru a se juca impreuna cu alti copii in cadrul structurilor de grup. De asemenea, le ofera posibilitatea sa invete despre autocontrol, sa testeze relatiile si sa inteleaga ce inseamna un comportament de grup acceptabil. Abilitatile invatate in jocul de grup pot pune bazele abilitatilor sociale ale copilului. Jocul ofera oportunitati de a impartasi ganduri si idei, de a asculta si de a face compromisuri.

jocul si dezvoltarea celor mici

SFATURI:

  • Oferiti-i copilului oportunitati de a juca jocuri variate, in interior si in aer liber, singur, in familie si cu alti copii.
  • Oferiti jocuri adaptate varstei copilului.
  • Incurajati copilul sa incerce o varietate de jocuri intr-un mediu sigur.
  • Limitati timpul petrecut in fata ecranelor – jocurile video pot avea numeroase beneficii pentru cei mici, insa timpul general petrecut in fata ecranelor trebuie limitat.

🐧 Vezi aici intreaga gama de JUCARII PENTRU COPII – jocuri de orice fel, pentru copii de toate varstele.

Ce efecte are privarea copilului de joaca?

Jocul ii ajuta pe copii sa se dezvolte emotional si reduce stresul. Lipsa jocului poate avea efecte negative si de lunga durata. Studiile arata ca, atunci cand copiii nu au ocazia sa se joace, acestia prezinta un risc mai mare de probleme de atentie si de comportament. Fara timp suficient de joc, copiii nu au sansa de a-si dezvolta imaginatia si de a-si dezvolta abilitatile de care au nevoie ulterior in viata. Lipsa jocului poate, de asemenea, afecta dezvoltarea sociala si emotionala a copilului.

Impactul pe termen lung al privarii de joc in timpul dezvoltarii timpurii a copilului include si risc de izolare, depresie, lipsa de autocontrol. Privarea de joc sustinuta, moderata pana la severa in primii 10 ani de viata pare sa fie legata de dezvoltarea precara a copilului, care poate duce mai tarziu la depresie, dificultati de adaptare la schimbare, o tendinta mai mare la dependenta, precum si risc de relatii interumane mai fragile si mai superficiale.

Joc nestructurat vs Joc structurat

Jocul nestructurat este cel care pur si simplu se intampla, in functie de ceea ce ii intereseaza pe cel mic la momentul respectiv. Jocul liber nu este planificat si ii permite copilului sa-si foloseasca imaginatia. Exemple de joc nestructurat ar putea fi jocul creativ, inclusiv jocuri artistice sau folosind instrumente muzicale, jocuri de imaginatie, jocuri de rol, explorarea diferitelor medii etc.

Jocul structurat este diferit. Este mai organizat si se intampla la un moment fix sau intr-un spatiu stabilit. Este adesea condus de catre un adult. Exemple de joc structurat includ cursuri de dans, de muzica, de desen, cercuri de lectura, jocuri de societate, jocuri de carti pentru copii etc.

importanta timpului de joc la copii

Etapele jocului in functie de dezvoltare

Pe masura ce copiii cresc, felul in care interactioneaza cu alte persoane in timpul jocului se va schimba. Aceste schimbari sunt numite „etape de joc”. Exista 6 etape de joc:

  • jocul neocupat
  • jocul solitar
  • jocul cu „spectatori”
  • jocul paralel
  • jocul asociativ
  • jocul de cooperare

Jocul neocupat

Acesta este momentul in care bebe efectueaza diferite miscari fara niciun motiv direct, cum ar fi datul din manute si din picioare. Puteti incuraja jocul neocupat lasand copilul sa se miste. Aceasta etapa este prima si il ajuta pe bebe sa descopere lucruri noi, invata despre lumea din jur in acest mod si exploreaza. E bine sa ii oferiti o varietate de texturi, stimuli, sunete, culori.

Jocul solitar

Cand copiii se joaca singuri, exploreaza lumea din jurul lor. Fac acest lucru atingand si gustand diferite lucruri. De asemenea, se vor bucura sa-si auda propria voce. Puteti ajuta copilul sa exploreze oferindu-i o varietate de jucarii sigure si adecvate varstei. Acest tip de joc variaza foarte mult in functie de copil, dar poate fi atunci cand micutul asculta povesti sau se uita pe carticele pentru bebe, cand se joaca cu o papusica sau un animalut de plus etc. Copilul se joaca singur, fara prea putine referinte la ceea ce fac alti copii sau adulti.

Jocul cu „spectatori”

Acesta este momentul in care cel mic priveste cum se joaca alti copii, dar nu se alatura. Este primul pas in invatarea jocului impreuna cu alti copii. Este o parte normala si sanatoasa a dezvoltarii.  O mare parte din aceasta etapa de joc este inactiva, dar este totusi semnificativa. Practic, cel mic mai mult observa cum se joaca alti copii.

Jocul paralel

Jocul paralel este atunci cand copiii se joaca unul langa celalalt, dar nu interactioneaza. Aceasta este o parte normala a proceselor de invatare si joc. Are loc de obicei intre 2 si 3 ani. Nu trebuie sa fortati copiii sa se joace impreuna. Totul va veni de la sine. Jocul paralel este etapa finala inainte ca cel mic sa se conecteze cu alti copii. Jucariile care pot fi impartasite cu usurinta sunt ideale, intrucat aceasta perioada este adesea plina de momente in care cei mici se cearta din pricina jucariilor, dar si momentul in care invata sa imparta.

Jocul asociativ

Jocul asociativ este atunci cand copiii se joaca impreuna, dar au idei si obiective diferite. De exemplu – vorbesc intre ei si se joaca cu aceleasi jucarii, dar fac lucruri diferite. Aceasta etapa are loc de obicei intre 3 si 5 ani. In jurul varstei de 3 ani, prescolarul va experimenta o durata mai mare de atentie si se va bucura cu adevarat de aspectul social al jocului.

Jocul de cooperare

Jocul de cooperare este atunci cand copiii incep sa se joace impreuna, cu un scop comun. De exemplu, construiesc impreuna unui turnulet din cuburi sau fac un puzzle. Acest lucru ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile sociale. Etapa are loc de obicei intre 4 si 6 ani.

Referinte:
(1) https://pediatrics.aappublications.org/content/119/1/182
(2) https://www.healthline.com/health/the-importance-of-play
(3) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/fitness/Pages/Caution-Children-at-Play.aspx
(4) https://raisingchildren.net.au/newborns/play-learning/play-ideas/why-play-is-important
(5) https://www.parentingscience.com/benefits-of-play.html
(6) https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/why-is-play-important-health-development-children-babies

Articole recomandate

Lasa un comentariu