Esecul cresterii la copii – cauze si solutii

de Mancas Malina
esecul cresterii la copii

Esecul cresterii la copii se mai numeste si falimentul cresterii – inseamna ca cel mic are probleme de crestere din cauza unui aport caloric prea mic de obicei. Citeste mai multe despre acest subiect.

CUPRINS:

1. Ce inseamna esecul cresterii la copii?
2. Care sunt cauzele?
3. Controale medicale necesare
4. Ce solutii exista?

Ce inseamna esecul cresterii la copii?

Esecul cresterii sau falimentul cresterii inseamna o crestere mai intarziata. Se refera doar la cresterea fizica – inaltime, greutate si uneori perimetrul cranian. Nu implica elemente ce tin de dezvoltarea intelectuala, sociala sau emotionala. Insa, acestea pot fi consecinte ale problemelor de crestere fizica netratate. Cauza pentru esecul cresterii este nutritia inadecvata. Esecul cresterii nu este o boala sau o tulburare in sine. Mai degraba, este un semn ca un copil este subnutrit. In general, copiii care nu reusesc sa creasca in mod corespunzator nu primesc suficiente calorii pentru a se dezvolta corect.

intarzieri de crestere la bebelusi

In caz de esecul cresterii, copilul poate prezenta unele dintre aceste semne:

  • inaltimea, greutatea si perimetrul cranian nu se dezvolta conform graficelor de crestere;
  • greutatea se afla sunt a 3-a percentila pe curbele standard de crestere sau cu peste 20% sub greutatea considerata ideala pentru respectiva inaltime;
  • dupa o perioada de crestere normala, aceasta a incetinit sau s-a oprit;
  • copilul are dificultati in dezvoltarea unor abilitati – ca rostogolitul de pe burtica pe spate, statul in sezut, mersul si statul in picioare etc.) – aceste abilitati pot lipsi sau pot fi incetinite.

Semnele fizice pot fi insotite si de alte simptome legate de problemele de crestere sau cauzele asociate. De exemplu, copilul poate sa aiba probleme de hranire si de atasare la san, poate avea varsaturi sau diaree sau este agitat. Musculatura poate fi mai slabita si poate sa nu fie prea activ. In plus, este posibil sa apara si somnolenta excesiva, lipsa unui raspuns social adecvat varstei (zambetul) si copilul nu scoate suficiente sunete vocale.

Tratamentul va depinde de varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical, cat de severe sunt simptomele si care este cauza de baza. De asemenea, va depinde de toleranta copilului la anumite medicamente, proceduri sau terapii. Retineti ca falimentul cresterii difera de problemele de crestere date de factori hormonali sau de natura ereditara.

Care sunt cauzele?

Copiii care au probleme medicale grave in primii ani de viata pot fi afectati de esecul cresterii. De asemenea, copiii care se nasc prematur si au o greutate scazuta la nastere pot sa nu creasca asa cum ar trebui. Esecul cresterii poate fi cauzat de unele afectiuni medicale, cum ar fi anemia sau problemele cu tiroida.

Unii copii nu se dezvolta asa cum este de asteptat, deoarece nu sunt hraniti suficient. Daca unui sugar nu i se ofera suficienta hrana, daca nu poate sa consume suficiente alimente sau le vomita in mod repetat (cum ar fi in caz de reflux gastroesofagian sever), nu va exista un aport caloric optim pentru a sustine cresterea. Poate sa apara astfel si cand copilului nu i se administreaza suficienta hrana (lapte matern, lapte praf sau alimente solide), cand are probleme de atasare la san sau de alaptare, cand refuza consumul de alimente sau nu se respecta planul de diversificare.

De asemenea, alegerile alimentare nepotrivite pot duce la esecul cresterii. Consumul crescut de sucuri de fructe si problemele de diversificare pot duce la deficit de nutrienti si de calorii. In plus, bebelusii si copiii cu intarziere de dezvoltare sau cu probleme de inghitire pot consuma prea putine calorii. Boli precum fibroza chistica, boala celiaca sau alergia severa si intoleranta pot duce la absorbitia slaba a unor nutrienti, chiar daca acestia sunt consumati. O intoleranta alimentara inseamna ca organismul este sensibil la unele alimente. De exemplu, intoleranta la proteinele din lapte inseamna ca organismul nu poate tolera alimente precum iaurtul si branza, ceea ce ar putea duce la esecul cresterii. Riscul este mai mare si in caz de alte boli cronice sau infectii.

Uneori, esecul cresterii poate indica depresia ingrijitorului sau o alta problema de sanatate mentala care face dificila interpretarea nevoilor copilului sau raspunsul la aceste nevoi. Poate fi astfel o problema legata de neglijarea nevoilor sau de abuz.

falimentul cresterii

Controale medicale necesare

Controalele regulate pot preveni esecul cresterii sau cel putin ajuta la depistarea la timp a problemei. Controalele trebuie incepute din timpul sarcinii. Dupa nastere, medicul copilului va trebui sa analizeze cresterea si dezvoltarea in functie de varsta. Este posibil ca modelul de crestere sa nu fie constant. Medicii masoara greutatea, lungimea si circumferinta craniana a unui copil la fiecare control  si inregistreaza valorile pe diagrama de crestere. Deoarece esecul cresterii poate duce la intarzieri mentale, emotionale si fizice permanente, este important sa se faca toate controale necesare, astfel incat medicii sa poata monitoriza starea de sanatate a copilului.

Testele si procedurile efectuate pot include analize de sange, teste de urina, proceduri imagistice etc. Bebelusii sunt intotdeauna cantariti si masurati la controalele medicale. Medicul va face o evaluare completa atunci cand se constata o intarziere a cresterii sau a dezvoltarii.

cauze pentru esecul cresterii la copii

Ce solutii exista?

Tratamentul pentru falimentul cresterii implica modificari in alimentatie – copilul trebuie sa primeasca suficiente calorii. Se va aborda, de asemenea, orice cauza medicala sau de alt tip a problemelor de crestere. Medicii recomanda adesea alimente bogate in calorii si, pentru bebelusi, o formula bogata in calorii.

Optiunile de tratament variaza in functie de:

  • severitatea simptomelor;
  • sanatatea generala a copilului;
  • preferintele parintilor sau ingrijitorilor;
  • mediul familial;
  • cauza de baza.

Unele cazuri pot fi rezolvate odata ce medicul trateaza problema de baza. Daca esecul cresterii necesita ingrijiri suplimentare, medicul poate prescrie suplimente nutritive sau o dieta speciala pe baza diagnosticului de baza. Dupa ce cresterea copilului a atins nivelurile normale, este posibil sa aiba nevoie de ajutor pentru a se mentine cresterea. De asemenea, se recomanda distantarea meselor si stabilirea unui program clar de hranire, precum si evitarea „caloriilor goale” ca sucurile si dulciurile. Oferiti alimente dense din punct de vedere nutritiv, hranitoare, cu diferite arome, gusturi si texturi, mai ales daca problemele senzoriale sunt o problema.

→ Citeste si despre puseurile de crestere la copii.

Referinte:
(1) https://www.medscape.com/answers/920446-169659/what-is-growth-failure
(2) https://www.emedicinehealth.com/growth_failure_in_children/article_em.htm
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24170580/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28457480/

Articole recomandate

Lasa un comentariu