Intarcarea copilului – sfaturi si metode

de Mancas Malina
intarcarea

Intarcarea copilului inseamna oprirea alaptarii. Iata ce implica procesul de intarcare, cand se recomanda intarcarea si recomandari pentru mamici.

CUPRINS:

1. Ce este intarcarea?
2. Cand este cel mai bun moment pentru intarcare?
3. Procesul de intarcare
4. Ingrijirea sanilor in intarcare

Ce este intarcarea?

Intarcarea inseamna oprirea alaptarii. Este, astfel spus, sfarsitul alaptarii, atunci cand bebelusul nu mai consuma lapte matern. Intarcarea incepe de obicei atunci cand bebelusul incepe sa consume alimente solide si se termina sau e finalizata cand nu mai consuma deloc lapte matern.

Se recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni, si ulterior continuarea alaptarii pana la varsta de cel putin 12 luni, in paralel cu diversificarea.

Unele mame decid sa opreasca alaptarea adesea cand trebuie sa se intoarca la serviciu, daca se confrunta cu dificultati in alaptare sau alaptarea e dureroasa etc. Retineti ca daca reveniti la lucru sau aveti dureri in timpul hranirii, dar doriti sa continuati alaptarea, puteti apela la medic sau un consilier in alaptare pentru sfaturi.

ce inseamna intarcare

Cand este cel mai bun moment pentru intarcare?

Nu exista un moment potrivit sau gresit pentru a opri alaptarea. Este in primul rand decizia fiecarei femei in parte si depinde de numerosi factori. Renuntarea la alaptare poate fi o experienta emotionala si este posibil sa apara sentimente mixte in legatura cu aceasta. Vestea buna este ca oprirea alaptarii nu pune capat legaturii stranse dintre mama si bebelus.

Astfel, intarcarea este o decizie personala. O mama ar putea fi influentata de revenirea la locul de munca, de sanatatea ei sau a copilului sau, pur si simplu, de sentimentul ca este momentul potrivit. Se recomanda hranirea bebelusilor doar cu lapte matern in primele 6 luni de viata. Dupa aceea, se recomanda o combinatie de alimente solide si lapte matern pana cand copilul are cel putin 1 an.

Alaptarea ar trebui sa continue atat timp cat se potriveste mamei si bebelusului. Multe femei aleg sa renunte la alaptare dupa ce copilul implineste 1 an. Alte mame alapteaza pana la 2 ani sau mai mult. Alaptarea prelungita este o optiune sanatoasa si rezonabila. De fapt, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea timp de aproximativ 2 ani. De obicei, copiii sunt intarcati pana la varsta de 3 ani.

Tipuri de intarcare

Intarcarea poate avea loc in trei moduri diferite:

  • decizie reciproca – cel mai usor si mai confortabil mod de a intarca, atat pentru mama, cat si pentru bebelus;
  • intarcarea condusa de mama – deseori cauzele sunt intoarcerea la locul de munca, probleme cu alaptarea, o alta sarcina, probleme medicale sau doar luarea deciziei ca este momentul potrivit pentru intarcare;
  • intarcarea condusa de copil – momentul in care bebelusul inceteaza sa mai manifeste interes pentru alaptare.

Atentie! Decizia cu privire la intarcare va apartine. Cand va ganditi la intarcare, concentrati-va atat pe nevoile copilului, cat si pe ale voastre. Evitati sa va comparati cu alte mamici sau alte familii sau chiar cu sarcinile anterioare.

Momente in care nu e cea mai buna decizie sa incepeti intarcarea:

  • Daca tu sau tatal copilului aveti alergii alimentare, luati in considerare intarzierea intarcarii pana dupa ce copilul implineste varsta 1. Cercetarile sugereaza ca expunerea unui copil la potentiali alergeni in timpul alaptarii ar putea scadea riscul de a dezvolta alergii. Discutati cu medicul copilului despre acest aspect.
  • Copilul nu se simte bine. Daca cel mic este bolnav sau ii cresc dintii, amanati intarcarea pana cand se simte mai bine.
  • A avut loc o schimbare majora in viata voastra. Evitati initierea intarcarii in timpul unei schimbari majore – de exemplu, daca v-ati mutat recent etc.

etape pentru intarcare

Procesul de intarcare

Intarcarea trebuie facuta incet. In acest fel, bebelusul se poate obisnui cu schimbarea de rutina si dieta, iar corpul tau se poate obisnui sa nu mai produca lapte. Daca decizia de a opri alaptarea este mai degraba a ta decat a bebelusului, este posibil sa fie nevoie sa oferi un plus de confort pe masura ce tu si bebelusul opriti alaptarea. Retineti ca alaptarea nu e despre hranire doar, ci si despre confort, conexiune, atasament.

In functie de varsta bebelusului, puteti sa ii oferiti copilului lapte cu canita sau biberonul. Bebelusii mai mici de 7 luni folosesc in general biberonul, pana pot incepe sa foloseasca o cescuta. Laptele de vaca nu este potrivit pentru copii cu varsta sub 12 luni, asa ca, pana la varsta respectiva, trebuie sa continuati cu lapte matern stors sau lapte praf.

Sfaturi

Iata cateva lucruri de retinut care vor face experienta mai pozitiva pentru mama si bebelus:

  • Intarcarea trebuie sa se faca treptat – in cate saptamani sau luni. O intarcare brusca ar trebui luata in considerare numai in circumstante extreme si este dificila atat pentru mama, cat si pentru copil.
  • Obisnuiti treptat copilul cu o cescuta, evitand biberonul.
  • Intre 6-12 luni, cei mai multi bebelusi sug mai rar in timpul noptii. Acest proces, cunoscut sub numele de intarcare pe timp de noapte, poate ajuta mamele sa se odihneasca mai mult si poate favoriza in timp intarcarea.
  • Incepeti prin inlocuirea unei sesiuni de alaptat (sesiunea de supt de care copilul e cel mai putin interesat) cu biberon lapte din cescuta, in functie de varsta. Poate fi mai util ca partenerul sau altcineva sa ofere aceasta masa. Ulterior, inlocuiti si urmatoarea hranire la momentul opus al zilei. Continuati in acest fel, inlocuind cate o sesiune de alaptare. Ritmul intarcarii depinde de mama si de copil, insa e bine sa fie mai lent. Asteptati cel putin cateva zile intre aceste inlocuiri ale meselor.

Se recomanda intarcarea lenta

Intarcarea lenta este cea mai buna varianta, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere fizic, pentru mama si copil. Pentru mama va fi mai confortabil, deoarece lactatia va scadea treptat. Acest lucru va reduce riscul de blocare a canalelor si aparitie a mastitei. De asemenea, veti evita o schimbare hormonala brusca. De asemenea, copilul are ocazia de a se adapta la aceasta schimbare.

metode intarcare

Efectele secundare ale intarcarii bruste

Este posibil sa experimentati schimbari fizice si emotionale pe masura ce aportul de lapte se modifica. Pe masura ce corpul nu mai produce lapte, multe dintre aceleasi reactii adverse pot aparea din nou. Sanii pot deveni plini si grei daca nu e stors lapte. Asta poate duce la canale infundate sau mastita. Una dintre cauzele majore ale mastitei este acumularea de lapte in tesutul mamar. Reducerea lenta a sesiunilor de hranire ii ofera corpului mai mult timp pentru a reduce treptat aportul de lapte, astfel incat acumularea de lapte sa nu fie la fel de mare. Daca apar semne de mastita – cum ar fi febra si sani sensibili si rosii – in timpul intarcarii, anuntati imediat medicul, deoarece este posibil sa aveti nevoie de antibiotice sau de alte tratamente medicale.

Utilizarea unei pompe de san poate ajuta la ameliorarea disconfortului in timpul intarcarii. Cel mai bine este sa pompati doar o cantitate mica, pentru a evita producerea de mai mult lapte. Alaptarea functioneaza in functie de cerere si oferta. Productia de lapte matern tinde sa se diminueze pe masura ce bebelusul mananca mai putin. O modalitate de a atenua disconfortul este prin pomparea unei cantitati mici de lapte matern. Evitati pomparea unei cantitati mari de lapte, deoarece acest lucru poate creste lactatia. In schimb, incercati sa pompati timp de 2-3 minute sau pana cand durerea dispare.

Intarcarea condusa de sugar

Unele mame aleg ceea ce se numeste „intarcarea condusa de sugar”. Asta inseamna sa urmariti indicatiile bebelusului si sa il intarcati in ritmul sau (adica sa nu ii refuzati niciodata sanul, dar sa nu ii oferiti sanul atunci cand nu este interesat). Prin aceasta metoda, alaptarea poate continua timp de 2-4 ani.

Atentie!

Uneori, bebelusul refuza sanul – „grava suptului”, si brusc refuza sa mai suga. Asta nu inseamna ca bebelusul este gata sa fie intarcat. Poate fi vorba de multi factori diferiti, cum ar fi eruptia dentara, o infectie a urechii sau alte boli, o modificare a dietei etc. Daca inca vreti sa il alaptati, incercati sa petreceti mai mult timp alintand copilul si sa ii oferiti sanul la somn. Daca nu va dati seama de motivul grevei, consultati medicul.

Sfaturi pentru a sustine copilul pe durata intarcarii:

  • Oferiti-i copilului multe lichide si alimente solide adecvata varstei. Consultati medicul copilului pentru a va asigura ca toate nevoile lui nutritionale sunt indeplinite.
  • Continuati sa petreceti mult timp cu copilul.
  • Daca bebelusul asociaza ora de culcare (sau alte activitati) cu alaptarea, luati in considerare ca partenerul sa preia aceste sarcini in timpul intarcarii.

Laptele matern este mai mult decat o sursa de nutritie. Alaptarea ofera, de asemenea, confort copiilor. Multi bebelusi adorm in timp ce sug la san. Incercati sa tineti copilul aproape, in contact piele-pe-piele, sa ii oferiti suzeta, sa ii distrageti atentia cu jocuri si cantecele, sa stabiliti o noua rutina de culcare.

sfaturi intarcare

Ingrijirea sanilor in intarcare

Daca sanii sunt durerosi, stoarceti suficient lapte matern pentru a va simti mai bine, dar nu exagerati cu stoarcerea. Retineti ca alaptarea functioneaza pe principiul de cerere si oferta. Compresele reci aplicate pe sani pot oferi, de asemenea, un anumit confort. Verificati-va sanii in mod regulat pentru a va asigura ca nu dezvoltati un canal blocat. Daca incetati sa alaptati brusc, sanii s-ar putea sa se umple cu lapte (angorjare) si sa devina foarte durerosi. Pentru a preveni sanii angorjati, poate fi necesar sa stoarceti lapte. Stoarceti suficient pentru confort – daca stoarceti prea mult, veti stimula de fapt o crestere a productiei de lapte.

Purtati un sutien de sustinere care nu va pune presiunea pe sani.  Dupa ce bebelusul nu mai suge, s-ar putea sa simtiti niste mase mici la nivelul sanilor timp de 5-10 zile. O astfel de masa poate indica un canal blocat sau inceput de mastita. Daca se intampla acest lucru, incercati sa masati sanii sau sa stoarceti o cantitate mica de lapte. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea umflaturii. Daca masa persista sau produce disconfort, daca incepeti sa simtiti simptome asemanatoare gripei, consultati medicul de familie cat mai curand posibil.

Retineti!

Intarcarea poate fi un proces lung si anevoios, atat pentru mama, cat si pentru copil. Este important sa aveti o strategie care sa se potriveasca cel mai bine cu nevoile voastre si ale bebelusului. Retineti ca o femeie nu trebuie sa opreasca alaptarea daca nu este pregatita si nu trebuie sa continue sa alapteze daca din diferite motive simte ca nu mai trebuie sau nu mai poate sa o faca.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/baby/how-to-stop-breastfeeding
(2) https://www.llli.org/breastfeeding-info/weaning-how-to/
(3) https://www.laleche.org.uk/thinking-of-weaning/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318513
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/weaning/art-20048440
(6) https://www.babycentre.co.uk/a3272/how-should-i-stop-breastfeeding

Articole recomandate

Lasa un comentariu