Linea nigra: ce este si de ce apare

de Mancas Malina
linea nigra ce este

Linea nigra este o linie de culoare mai inchisa care se dezvolta in sarcina, in zona abdomenului. Iata de ce apare si cand dispare aceasta linie.

Ce este linea nigra?

Poate ati observat o linie verticala mai inchisa la culoare intre buric si zona pubiana in timpul sarcinii. Aceasta este linea nigra si, de fapt, a fost intotdeauna acolo, doar ca devine putin mai inchisa la culoare in sarcina. Incepe sa devina mai vizibila si mai inchisa la culoare cam in al doilea trimestru de sarcina (uneori in jurul saptamanii 23 de sarcina). Inainte de sarcina este deschisa la culoare si se numeste linea alba.

Desi numele sau indica o linie neagra, aceasta nu este cu adevarat neagra, ci maronie sau de culoare mai inchisa. Devine de obicei mai intunecata pe masura ce sarcina avanseaza.

Retineti ca nu apare in toate sarcinile, ci aproximativ la 90% dintre femeile insarcinate si este adesea asociata cu hiperpigmentarea mameloanelor, a areolei si a zonei genitale. In diferite conditii, aceasta poate sa apara si la femeile care nu sunt gravide, si chiar la barbati si copii.

caracteristici linea nigra

De ce apare linea nigra in sarcina?

Hormonii sarcinii se afla in spatele aparitiei liniei nigra. De fapt, pielea de pe tot corpul devine hiperpigmentata sau intunecata in timpul sarcinii (s-ar putea sa observati ca inclusiv pielea de pe fata se modifica si pot aparea unele pete inchise la culoare, problema cunoscuta sub numele de melasma). Pielea, ca si restul corpului, sufera unele modificari in timpul sarcinii. Se intinde pentru a se adapta la burtica si sanii in crestere si se poate schimba culoarea. Cele mai multe femei insarcinate observa pete mai intunecate pe piele, in special femeile care au deja parul sau pielea mai inchise la culoare. Linea nigra este probabil mai pronuntata daca aveti pielea mai inchisa la culoare.

Un mit este ca daca linia este doar pana la buric, bebelusul va fi fetita, iar daca trece de la buric mai sus, va fi baiat, insa aceasta afirmatie nu este sustinuta de stiinta.

Linea nigra – o parte naturala a sarcinii

Cauza specifica pentru linia nigra este necunoscuta, dar se crede ca este legata de schimbarea hormonilor sau de dezechilibrul hormonilor ca urmare a dezvoltarii bebelusului. Aceste modificari au loc din cauza hormonilor estrogen si progesteron, pe care corpul ii produce in cantitati mai mari pentru a ajuta copilul sa se dezvolte. Estrogenul si progesteronul stimuleaza celulele numite melanocite din piele, crescand productia de melanina, pigmentul care intuneca pielea. Cresterea productiei de melanina face ca pielea sa-si schimbe culoarea in timpul sarcinii.

Linea nigra si alte forme de hiperpigmentare legate de sarcina sunt legate si de actiunea hormonilor placentari, factorilor metabolici si factorilor imunologici. Estrogenul activeaza receptorii intracelulari de estrogen α si β localizati in piele, stimuland melanocitele pentru a creste cantitatea de melanina. Melanina, apoi, se depune in epiderma.

Caracteristicile linea nigra

Linea nigra este o banda liniara de tesut hiperpigmentat care se extinde vertical pe linia mediana a abdomenului. Se extinde de obicei de la simfiza pubiana pana la ombilic, dar se poate extinde si mai mult. Hiperpigmentarea poate varia de la o usoara nuanta de maro pana la cenusiu. Se poate intuneca dupa expunerea la soare. Latimea liniei este de obicei de aproximativ 1 cm si poate creste in latime si intensitate pe parcursul sarcinii. Ca si alte modificari fiziologice cutanate asociate sarcinii, linea nigra este diagnosticata clinic. Nu sunt necesare teste specifice.

cauze linea nigra

Trebuie tratament pentru linea nigra?

Linea nigra nu este daunatoare pentru mama sau copil, deci nu aveti nevoie de tratament medical. Unele femei sunt deranjate de aspectul liniei. Cu toate acestea, nu exista tratament pentru a face linia sa dispara, in afara de nastere. Medicii avertizeaza impotriva utilizarii de medicamente sau lotiuni pentru a decolora linia. Decolorarea pielii este daunatoare si nu va reduce aceasta nuanta.

Puteti, insa, intr-o oarecare masura, sa evitati ca linia sa devina mai intensa. Evitati bronzarea pielii si folositi crema de protectie solara cu minimum SPF 30. Adoptati o dieta hranitoare. Un deficit de acid folic poate fi legat de hiperpigmentare, deci asigurati-va ca aveti o alimentatie sanatoasa in sarcina.

Ce se intampla cu linea nigra dupa sarcina?

La scurt timp dupa nasterea bebelusului, linia nigra ar trebui sa inceapa sa se estompeze. In unele cazuri, insa, este posibil sa nu dispara niciodata complet. Daca ramai din nou insarcinata, aceasta linie reapare. Daca linia nu dispare dupa sarcina si aspectul ei te deranjeaza, discuta cu dermatologul despre utilizarea unei creme de depigmentare a pielii. Nu folosi o astfel de crema in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, deoarece poate fi daunatoare pentru copil.

Poate fi prevenita?

Nu puteti face nimic pentru a preveni aceasta linie. Este o parte naturala a sarcinii. Vestea buna este ca, de obicei, se diminueaza la scurt timp dupa nastere.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/linea-nigra.aspx
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/linea-nigra-should-i-be-worried
(3) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-concerns/pregnancy-line-linea-nigra-9188/
(4) https://dermnetnz.org/topics/linea-nigra/

Articole recomandate

Lasa un comentariu