Moasa: ce este, ce rol are si cum te va ajuta

de Mancas Malina
moasa ce este si ce rol are

Ce este o moasa si ce rol are?

O moasa este o persoana specializata in ingrijirea mamelor si a bebelusilor pe parcursul sarcinii, travaliului si dupa nastere. Ofera ingrijiri in spital sau acasa. In trecut, moasa era orice femeie care asista la nastere si ajuta gravida sa nasca. In unele tari, traditia aceasta a fost inca pastrata si adaptata. Moasa asista la nastere, supravegheaza travaliul si nasterea, monitorizeaza starea mamei si a fatului etc. Moasa NU inlocuieste medicul, si completeaza activitatea medicului la nastere. In Romania, o moasa este cadru medical, urmand cursurile in cadrul Universitatilor de Medicina.

Ofera practic ingrijiri pre si postnatale femeilor insarcinate, precum si la nastere, in alaptare si suport dupa nastere. Moasa nu este medic. Desi are unele cunostinte medicale, nu poate efectua operatii cezariene. Are rolul de a monitoriza sanatatea, cresterea copilului, ofera sfaturi si sprijin pe durata sarcinii, ajuta mama sa se pregateasca pentru travaliu si nastere. Poate oferi informatii, incurajare si sprijin emotional, monitorizeaza progresul si sugereaza strategii pentru a facilita nasterea. Monitorizeaza bataile inimii bebelusului si alte semne, ofera unele solutii pentru ameliorarea durerii etc.

Ofera sprijin si suport inclusiv in alaptare, ii arata mamei si ii ofera informatii privind baita bebelusului, ingrijirea unui nou-nascut, schimbarea scutecelor, hranire etc. Multe ofera ingrijire, asistenta si educatie in medii private sau grupuri de suport, privind tot ce inseamna sarcina si maternitate. Este important sa retineti ca moasele pot gestiona doar sarcini cu risc scazut si fara complicatii. E recomandat sa gasiti o moasa care lucreaza direct cu echipe medicale care includ ginecologi si alti specialisti medicali.

rolul moasei

Moasa la nastere – beneficii

Moasele sunt o alegere buna pentru mamele cu sarcini cu risc scazut si pentru femeile care doresc o nastere la domiciliu sau o nastere la spital, o nastere naturala fara epidurala sau medicamente sau nastere in apa. Moasele sunt preocupate de sanatatea mintala a mamei, precum si de sanatatea fizica. Se concentreaza asupra alaptarii si lactatiei inainte si dupa nastere si pun deseori un accent deosebit pe alimentatia sanatoasa in timpul si dupa sarcina.

O moasa te supravegheaza, ingrijeste si te sfatuieste in timpul sarcinii si iti ofera sprijin in timpul nasterii. Cel mai important aspect al unei moase este modul in care interactioneaza cu viitoarea mama. E important sa fie cineva care sa ofere suport si care respecta opiniile si punctele de vedere cu privire la sarcina si la procesul de nastere. Experienta este un alt factor important.

Moasa – un ajutor de nadejde la nastere si in sarcina

Moasa poate ajuta o femeie inca din etapa de planificare a sarcinii. Poate ajuta la imbunatatirea obiceiurilor sanatoase inainte de a ramane gravida. De exemplu, poate recomanda introducerea unei rutine de exercitii si sfaturi pentru alimentatia in sarcina. Cel mai important este adesea sprijinul oferit in sarcina si la nastere. Este foarte important sa iei in considerare cine te va sustine in timpul sarcinii. In special pentru femeile care se afla la prima sarcina, e important sa obtina intelegerea la care se asteapta si de care au nevoie pentru a face sarcina mult mai putin stresanta. O moasa poate oferi recomandari, informatii, sfaturi si sprijin pe toata durata sarcinii. Poate ajuta viitoarele mamici sa inteleaga mai bine parcursul sarcinii si tot ceea ce implica sarcina si maternitatea.

beneficiile moasei

Moasele sunt prezente activ pana la nastere si chiar la nastere. Ofera sprijin personal pentru mama si chiar pentru restul familiei pe tot parcursul travaliului si nasterii. De asemenea, pot ajuta viitoarea mamica sa aleaga cel mai bun plan de nastere si cele mai bune decizii privind nasterea si travaliul.

Ulterior, pot oferi suport in alaptare, consiliere in lactatie si indrumari privind ingrijirea unui nou-nascut. Pot evalua copilul si pot oferi sfaturi pentru ingrijirea nou-nascutului. O moasa se va concentra asupra femeii in ansamblu.

Moasa vs Doula

Ce este o doula? Exista doua tipuri de doula: doula pentru nastere si postpartum. Doula pentru nastere are rolul de a-i fi alaturi femeii la nastere, oferind tehnici nemedicale in timpul travaliului, cum ar fi tehnici de respiratie, masaj si ajuta mamica sa se deplaseze si sa isi schimbe diferite pozitii ale corpului. De asemenea, ofera sprijin emotional si are rolul de a face viitoarea mamica sa se simta in siguranta. Cu toate acestea, este important sa retineti ca o doula NU este un substitut pentru un medic sau o moasa, deoarece nu are aceeasi pregatire medicala.

Doula postpartum ajuta o proaspata mama, pe masura ce se recupereaza din procesul de nastere. Asigura si ofera sfaturi pentru ingrijirea sugarului si indruma mama in alaptare. O femeie poate beneficia atat de moasa, cat si de doula la nastere si in sarcina.

Articole recomandate

Lasa un comentariu