Palpitatiile la copii – cauze si tratament

de Mancas Malina
palpitatiile la copii

Palpitatiile la copii pot avea cauze multiple – de obicei nu indica o problema grava de sanatate. Iata ce cauze pot exista, precum si solutii de tratament.

CUPRINS:

1. Ce sunt palpitatiile?
2. De ce apar palpitatiile la copii?
3. Metode de diagnostic
4. Tratamente

Ce sunt palpitatiile?

Palpitatiile apar atunci cand inima bate rapid si adesea neregulat. Palpitatiile cardiace de obicei nu indica o problema de sanatate. Acestea pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv frica, anxietate, stres. Medicamentele pentru raceala, alergie si astm, suplimentele pe baza de plante si alte medicamente, precum si cofeina pot provoca, de asemenea, palpitatii cardiace.

Palpitatiile se refera la senzatia ca inima bate neregulat, mai repede sau mai intens decat in ​​mod normal. Palpitatiile la copii sunt relativ frecvente. In multe cazuri, pot fi complet normale, dar e important sa mergeti la medic pentru un control, pentru a exclude anumite probleme medicale. Copilul poate descrie palpitatiile ca batai rapide ale inimii si senzatie de disconfort in piept.

ce sunt palpitatiile

De ce apar palpitatiile la copii?

Palpitatiile pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv:

  • activitate fizica intensa;
  • stres sau anxietate, frica sau alte probleme emotionale;
  • cofeina;
  • dezechilibre chimice in organism.

Daca sunt frecvente, pot fi asociate cu boli cardiace subiacente, cum ar fi cardiomiopatie sau inflamatii ale inimii (miocardita). In general, palpitatiile pot fi cauzate de unul dintre cele trei mecanisme diferite.

  1. Cel mai frecvent scenariu este la un copil care se afla intr-o stare cu adrenalina ridicata. De exemplu, un copil anxios sau care se confrunta cu o emotie precum frica va fi intr-o astfel de stare. In acest cadru, adrenalina produce batai mai rapide ale inimii sau mai puternice decat in ​​mod normal. Cele mai frecvente cauze includ starile de anxietate, frica, aportul de cofeina, febra, deshidratarea, efortul fizic. Copilul poate interpreta bataile inimii mai rapide si mai puternice cauzate de adrenalina ca un simptom cardiac primar, atunci cand, in realitate, inima raspunde in mod adecvat la semnalele corpului.
  2. O a doua cauza a palpitatiilor este data de contractii premature. O contractie prematura poate proveni fie din atrii, fie din ventricule. Contractiile premature din atrii sunt denumite contractii atriale premature, in timp ce cele din ventricule sunt denumite contractii ventriculare premature. Aproape fiecare persoana se confrunta cu astfel de contractii premature ocazional.
  3. O cauza finala a palpitatiilor este denumita tahicardie supraventriculara. Aceasta este o adevarata tulburare a inimii care implica un circuit electric anormal intre camerele superioare si inferioare. Copiii cu aceasta problema se confrunta de obicei cu aparitia brusca a unui ritm cardiac foarte rapid. Pot experimenta si o senzatie de ameteala. In cele mai multe cazuri, problema aceasta necesita tratament fie cu medicamente, fie printr-o procedura medicala.

cauzele palpitatiilor

Metode de diagnostic

Medicii pot efectua o serie de analize si teste pentru a vedea daca palpitatiile sunt periculoase. Daca palpitatiile apar in timpul vizitei la medic, o electrocardiograma imediata poate pune diagnosticul. Din pacate, majoritatea palpitatiilor apar in alte situatii. Cu toate acestea, exista un test care poate inregistra activitatea inimii timp de 24 – 48 de ore sau chiar mai mult. Acest test se numeste monitorizare Holter. Inregistreaza continuu activitatea inimii. De asemenea, pot fi folosite si alte sisteme de monitorizare pentru evenimente cardiace.

Examenul fizic poate oferi, de asemenea, indicii cu privire la functia inimii, care poate fi puternic legata de palpitatii. Daca simptomele apar in timpul activitatii fizice, un test de efort poate fi util in stabilirea diagnosticului. Asigurati-va ca informati medicul daca aveti in familie antecedente de anomalii cardiace cunoscute sau decese inexplicabile inainte de varsta de 50 de ani (inclusiv sindromul de moarte subita la sugar).

diagnosticarea palpitatiilor

Tratamente

Pentru a vedea daca este nevoie de tratament, medicul va lua in considerare factori precum frecventa si intensitatea palpitatiilor si istoricul medical al copilului. In majoritatea cazurilor, nu este necesar niciun tratament pentru palpitatiile cardiace la copii. Medicul va poate face recomandari generale, cum ar fi reducerea bauturilor ce contin cofeina, mentinerea hidratarii si gestionarea eficienta a fricilor si a stresului.

Tratamentul palpitatiilor depinde de cauza principala. Palpitatiile cauzate de tahicardie supraventriculara pot necesita medicamente sau o procedura pentru a gestiona problema. Palpitatiile cauzate de batai premature nu necesita, de obicei, niciun tratament. La fel, palpitatiile cauzate de tahicardie sinusala, de asemenea, nu necesita tratament in majoritatea cazurilor.

Unele tipuri de palpitatii, anumite tipuri de tahicardie, pot sa nu raspunda bine la tratamentul medicamentos pe termen lung. O alta optiune in acest caz poate fi ablatia. Ablatia prin radiofrecventa foloseste energie sub forma de unde de radiofrecventa. Daca tratamentul medicamentos si de ablatie esueaza, dispozitivele implantate in inima pot fi plasate pentru a regla ritmul cardiac. Insa, rareori copiii cu palpitatii cardiace vor avea nevoie de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantabile.

Riscurile tratamentului

Efectele secundare nedorite date de unele medicamente sunt cea mai frecventa problema. Unele dintre medicamente pot agrava palpitatiile. Alte simptome pot include oboseala, maini si picioare reci, eruptii cutanate si probleme ale coagularii sangelui. Uneori, efectele secundare impiedica utilizarea unui medicament. Tratamentul prin ablatie nu are intotdeauna succes si poate fi nevoie sa fie repetat.

Referinte:
(1) https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/How-to-Know-if-Your-Child-Might-Have-Heart-Issues
(2) https://www.chop.edu/conditions-diseases/heart-palpitations
(3) https://www.cincinnatichildrens.org/health/p/palpitation
(4) https://www.pediatricheartspecialists.com/view/87

Articole recomandate

Lasa un comentariu