Lanugo – puful ce acopera pielea fatului

de Mancas Malina
lanugo

Lanugo este acel puf ce acopera de obicei pielea nou-nascutilor – de obicei este mai vizibil la bebelusii prematuri. Iata ce rol are acest puf, cand apare si cand se reduce.

CUPRINS:

1. Ce este lanugo?
2. Ce rol are?
3. Lanugo trebuie tratat?

Ce este lanugo?

Lanugo este acel puf care acopera pielea unor nou-nascuti. Acest par moale, subtire, pufos, nepigmentat, este primul tip de par care creste din foliculii de par. Poate fi gasit pe tot corpul unui copil, cu exceptia palmelor, buzelor si talpilor. In general, fatul dezvolta acest puf in jurul lunilor 4-5 de sarcina. Puful este temporar si de multe ori se reduce in jurul lunilor 7-8 de sarcina, desi poate persista si pana la nastere si dupa. Prezenta acestui puf la nastere este mai frecventa la bebelusii prematuri.

Lanugo incepe sa creasca pe scalp, se raspandeste pe fata, in jurul sprancenelor, nasului si fruntii. Apoi continua pe corpul bebelusului, pana la picioare. Cand incepe sa cada in interiorul uterului, parul se incorporeaza in lichidul amniotic. Puful este inlocuit apoi de doua tipuri de par: vellus (par fin) si par terminal (par gros). Astfel, in uter, acest puf este eliminat in lichidul amniotic. Bebelusii inghit acel lichid si ulterior va fi eliminat sub forma de meconiu – primul scaun al nou-nascutului.

Bebelusii cu piele mai inchisa la culoare au tendinta de a avea parul mai intunecat si, prin urmare, puf mai inchis. Culoarea inchisa a parului il poate face mai vizibil. Bebelusii nascuti dupa 42 de saptamani nu au, de obicei, puf de acest tip vizibil. Daca un bebelus se naste devreme (inainte de saptamana 37 de sarcina), va avea adesea mai mult lanugo si ar putea dura mai mult pana acest puf dispare. Cei nascuti la termen (37 – 42 de saptamani) pot avea sau nu lanugo vizibil. Lanugo este prezent la pana la 30% dintre bebelusii nascuti la termen.

rolul lanugo

Ce rol are

In timpul sarcinii timpurii, bebelusul nu are suficient tesut adipos pentru a-si regla propria temperatura corporala. Ca rezultat, lanugo va incepe sa creasca pe cea mai mare parte a corpului, pentru a mentine caldura – reglarea temperaturii corpului. Lanugo dispare, in general, mai tarziu in timpul sarcinii, pe masura ce bebelusul are mai multa capacitate de a-si controla temperatura corpului, cu un sistem nervos mai functional si o acumulare mai mare de tesut adipos subcutanat.

Pielea unui fat este acoperita cu o substanta ceroasa, numita vernix caseosa, care protejeaza pielea de lichidul amniotic. Vernix protejeaza pielea in uter. Lanugo ajuta la protejarea pielii si faciliteaza formarea vernix la nivelul pielii.

Acest puf regleaza temperatura corporala, stimuleaza cresterea si dezvoltarea – pentru ca favorizeaza intr-un anumit nivel eliberarea unor hormoni ce favorizeaza cresterea intrauterina. Firele lanugo transmit vibratii prin vernix de fiecare data cand bebelusul se misca. Atunci cand ajung la lichidul amniotic, activeaza receptori senzoriali care se conecteaza la terminatiile nervoase. Acestea vor ajunge in cele din urma sa stimuleze cresterea bebelusului. De asemenea, lanugo protejeaza fatul de efectele lichidului amniotic si, asa cum am mentionat, permite atasarea vernix caseosa la nivelul pielii – ca o bariera ce protejeaza fatul.

ce este lanugo

Lanugo – cand indica o problema?

Dupa ce lanugo dispare (inainte sau dupa nastere), acesta este inlocuit de parul mai gros. Acest puf nu se formeaza iar de obicei. Singura exceptie este in cazurile de malnutritie severa. Deoarece protejeaza pielea, persoanele subnutrite se pot confrunta cu dezvoltarea de lanugo pe fata si corp mai tarziu in viata. Acest lucru apare in tulburarile alimentare, cum ar fi anorexia nervoasa sau bulimia. Ambele probleme pot declansa o deficienta nutritionala si pot duce la insuficienta de grasime corporala. Acest puf creste ca raspuns fiziologic sau natural pentru izolarea corpului. Tulburarile de alimentatie pot afecta temperatura corpului. Cand nu exista suficienta grasime corporala, corpul nu poate sa se mentina cald.

Cand lanugo creste la adulti, este adesea confundat cu parul subtire tip vellus. Cu toate acestea, o modalitate de a verifica acest lucru este examinand starea generala de sanatate a persoanei, precum si localizarea parului. Daca acesta creste in locuri noi, de exemplu, pe fata sau maini, este probabil sa fie lanugo. In cazul unei tulburari de alimentatie sau malnutritie, se incepe cu tratarea problemelor de sanatate care stau la baza. Daca aveti o tulburare de alimentatie, solicitati ajutor de la medic. Sunt disponibile diferite optiuni de tratament in functie de gravitatea tulburarii, cum ar fi consiliere psihologica si nutritionala, medicamente etc.

Hipertricoza lanuginosa este o afectiune genetica rara care determina o crestere excesiva a pufului tip lanugo sau a parului asemanator cu lanugo. Un copil se poate naste cu aceasta afectiune sau se poate dezvolta mai tarziu in viata. Cand se dezvolta mai tarziu in viata, tulburarea este uneori declansata de o problema de sanatate, tulburare de alimentatie sau efectul secundar al unui medicament.

cand se reduce lanugo

Lanugo trebuie tratat?

Lanugo in sine la nou-nascuti nu este o afectiune medicala, ci un raspuns biologic natural la anumite etape de dezvoltare. Ca urmare, nu este ceva ce necesita tratament direct. La sugari, acest puf este frecvent si nu este motiv de ingrijorare. Bebelusii vor pierde firele acestea de par in cateva zile sau saptamani dupa nastere. Puful la un nou-nascut nu trebuie tratat. Chiar si atunci cand este prezent in cantitati mari la nastere, nu este nevoie sa va faceti griji. Lanugo se va reduce de la sine in primele cateva zile sau saptamani dupa nastere.

Masarea usoara a pielii bebelusului dupa nastere poate facilita caderea acestui puf. Insa, din nou, acest lucru nu este necesar. Desi masajul poate fi eficient, evitati masajul in exces, pentru ca pielea celor mici este delicata. Daca faceti masaj bebelusului, folositi numai produse care nu vor irita pielea sau ochii.

Retineti ca lanugo este o parte naturala a dezvoltarii fetale si este perfect normal daca bebelusul se naste cu acest par moale la nivelul corpului. Nu va faceti griji, de obicei dispare dupa stadiul de nou-nascut, dar daca lanugo persista peste cateva luni, discutati cu medicul pediatru. Daca lanugo se dezvolta la un copil mai mare, adolescent sau adult, discutati cu medicul. Ar putea indica o problema de sanatate care necesita tratament.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320220
(2) https://www.healthline.com/health/lanugo
(3) https://www.verywellfamily.com/what-is-lanugo-and-is-it-a-concern-in-newborns-4177351
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526092/

Articole recomandate

Lasa un comentariu