Piureuri pentru bebelusi – sfaturi, preparare si recomandari

de Mancas Malina
piureuri pentru bebelusi

Piureuri pentru bebelusi – iata care sunt cele mai sanatoase piureuri pentru bebelusi in etapa de diversificare, care sunt beneficiile lor si cum le putem pregati acasa.

CUPRINS:

1. Piureurile in diversificare
2. Prepararea piureurilor pentru bebelusi
3. Piureuri pentru bebelusi in functie de varsta

Piureurile in diversificare

Diversificarea sau introducerea alimentelor solide este o etapa interesanta si importanta pentru parinti si bebelusi. In general, bebelusii sunt pregatiti pentru diversificarea la 4-6 luni, in functie de dezvoltare. Copilul trebuie sa fie suficient de dezvoltat pentru solide. Trebuie sa poata sta in sezut si in scaunelul de masa, sa isi sustina singur capul, sa deschida gura pentru mancare si sa fie interesat de alimentele solide. Primele alimentele oferite copilului sunt sub forma de piureuri si cereale pentru bebelusi. Acestea trebuie sa fie pasate fin si textura se creste treptat odata cu dezvoltarea copilului.

Alimentele noi se introduc treptat, cate un singur aliment la un moment dat, cu pauza de 2-3 zile pentru a observa eventuale intolerante sau alergii. Se ofera initial portii mici – 1-2 lingurite si se creste treptat cantitatea de alimente solide oferite. Nu uitati sa folositi tacamuri si vesela pentru bebelusi si bavete.

cele mai bune piureuri pentru copii

Piureuri simple vs Piureuri combinate

Piureurile pentru bebelusi pot fi preparate acasa sau gata de consum – piureuri la borcanas. De asemenea, pot fi piureuri simple sau combinate. Piureurile simple includ doar un singur ingredient. Introducerea acestor piureuri va ajuta sa vedeti exact cum tolereaza copilul un ingredient. Exemple de piureuri simple includ: piure de mrocov, piure de mazare, piure de mar, piure de banana, piure de cartof dulce etc.

Piureuri combinate sunt cele care includ mai multe ingrediente. Daca un copil tolereaza un singur aliment, este sigur sa-l combinati cu alte alimente. Este bine sa introduceti din timp combinatii de alimente. Singurul motiv pentru a nu combina imediat alimentele este ca face mai dificila verificarea sensibilitatilor si alergiilor. Piureurile combinate sunt adesea mai placute de catre copii pentru ca au o aroma distincta. Exemple de combinatii includ:

  • piure de carne cu morcov si mazare;
  • piure de mango si banana;
  • piure de broccoli si cartof dulce;
  • piure de para si piersica etc.

Prepararea piureurilor pentru bebelusi

piureuri gatite acasa pentru bebe

Pentru a gati acasa un piure pentru bebelus nu ai nevoie de multe ingrediente sau neaparat de anumite instrumente. Poti pasa legumele si fructele cu furculita – dar textura va fi mai grosiera in general. De asemenea, poti alege un dispozitiv manual de pasare (ca cele pentru cartofi), dispozitive manuale de pasat cu sita din otel inoxidabil, un robot de bucatarie clasic, un mixer vertical sau un blender. Exista si variante mai rapide si eficiente, ca aparate de gatit pentru mancare bebelusi – aparate multifunctionale care te ajuta sa gatesti rapid si simplu hrana celor mici.

Unele sunt numite multifunctionale all-in-one, pentru ca fierb, decongeleaza, gatesc la aburi, paseaza si toaca legume, carne si fructe. Poti obtine textura dorita, rapid si eficient. De asemenea, poti prepara cantitati mai mari de mancare.

Mancare pentru bebelusi pregatita acasa – avantaje si dezavantaje

Cand vine vorba de pregatirea acasa a piureurilor si a mancarurilor pentru bebelus, exista unele avantaje si dezavantaje. Printre avantaje se numara urmatoarele:

  • stii exact ce ingrediente folosesti, alegi chiar tu cele mai proaspete ingrediente si te asigur ca nu folosesti zahar, sare, coloranti, arome;
  • mai nutritiv – unele tehnici de procesare si gatire duc la pierdere de nutrienti, dar gatind acasa piureurile optezi doar pentru tehnici de gatire sanatoase, pentru mentinerea nutrientilor;
  • poate fi o varianta de economisire – borcanasele cu mancare pot fi uneori mai scumpe, mai ales daca e sa le folosesti pe termen lung;
  • tii cont de preferintele copilului – poti opta pentru alimentele si ingredientele preferate de cel mic, si poti folosi ierburi sau condimente si arome naturale pe placul lui;
  • mese in familie – bebelusul poate manca aceleasi alimetne ca restul familiei (in functie de varsta si evident cu unele modificari), si veti petrece timp in familie – mese placute in familie.

Iata care sunt cateva posibile dezavantaje cand vine vorba de pregatirea acasa a piureurilor pentru bebe:

  • dureaza mult – e nevoie de curatare, fierbere, gatire, mai ales ca trebuie sa pregatesti portii mici pentru fiecare mese;
  • dificil in deplasari – cand mergeti in vacante saau in calatorii, poate fi dificil sa prepari piureurile sau sa iei cu tine piureurile gatite;
  • nu rezista mult – mancarea pentru bebelus trebuie facuta in cantitati mici pentru ca nu rezista mult timp, trebuie tinuta doar la frigider – chiar si asa, trebuie consumata in 24 ore.

Daca optati pentru piure la borcanas pentru bebe, alegeti optiuni sanatoase, fara adaos de sare sau zahar, fara coloranti si arome.

sfaturi pregatire piureuri acasa

Alegerea aparatului de gatit pentru mancare bebelusi

Un astfel de aparat poate fi util pentru parinti. Vei sti exact ce ingrediente adaugi, cat de proaspete sunt, cum le gatesti. Cand alegi un astfel de aparat trebuie sa fii atent in special la functiile oferite si eficienta. De obicei, au functii multiple – gatire la aburi, pasare, tocare. Nu toate au si functie de gatire, insa – unele doar paseaza si amesteca ingredientele. Altele au, din contra, si functie de decongelare, incalzire sau sterilizare. E important sa aiba un timp cat mai scurt de gatire si o capacitate optima pentru nevoile tale. Daca ai mai multi copii sau preferi sa congelezi piureurile, poti opta pentru un aparat cu capacitate mai mare.

E important sa aiba functie de gatire in siguranta, sa nu distruga nutrientii din alimente. Trebuie sa nu contina BPA, ftalati sau plumb, ce pot afecta sanatatea copilului. Este recomandat si sa fie silentios si sa aiba diferite accesorii incluse – tavite, sisteme de depozitare etc. Verifica si cum poate fi spalat si igienizat aparatul – daca piesele si recipientele pot fi spalate la masina de spalat vase.

Sfaturi si pasi pentru preparare piureuri

  1. Legumele si fructele se curata atent inainte de preparare. Se gatesc (mai ales legumele) la aburi, la cuptor, prin fierbere sau la microunde.
  2. Se lasa la scurs fructele si legumele gatite si sa se raceasca. O parte din apa in care au fiert sau s-au gatit poate fi folosita pentru a subtia piureul. Se poate folosi in acest scop si lapte matern, lapte praf preparat sau apa plata.
  3. Se paseaza fructele si legumele sau celelalte ingrediente cu ajutorul instrumentului de care dispuneti, pana se ajunge la consistenta dorita.
  4. Piureul se consuma in maximum 24 ore de la gatire, timp in care se tine la frigider. Se poate si congela – dupa congelare se subtiaza cu lichid cald.

Piureuri pentru bebelusi in functie de varsta

Alimentele pasate foarte fine sunt pentru prima etapa – cand copilul nu stie sa mestece si doar misca usor mancarea in gura. In a doua etapa, alimentele pot avea o textura usor mai groasa. In general, bebelusii sunt pregatiti pentru acest fel de piureuri in jurul varstei de 7-8 luni. Ingredientele din piure se aleg in functie de varsta si etapa diversificarii. E important sa se aleaga legume si fructe proaspete. Legumele trebuie sa fie gatite bine, iar fructele sa fie moi si coapte. Cele mai tari trebuie sa fie coapte in cuptor inainte sau gatite la aburi.

piureuri pentru copii

Piureuri 4-6 luni

In aceasta etapa piureurile trebuie sa fie simple – dintr-un singur ingredient. De obicei, se recomanda piure de banana, piure de avocado sau piure de cartof dulce. Trebuie sa aiba textura foarte moale. NU se recoamnda fructe de padure si cirese. Exemple de piureuri pentru aceasta varsta includ:

  • piure de dovleac;
  • piure de morcov;
  • piure de dovlecel;
  • piure de mar copt;
  • piure de cartof dulce;
  • piure de pastarnac;
  • piure de piersica.

Piureuri 6 luni

Exemple de piureuri pentru 6 luni:

  • piure de morcov;
  • piure piersica;
  • piure de avocado;
  • piure de cartof cu branza de vaci;
  • piure de dovleac;
  • piure de cartof dulce;
  • piure de dovlecel.

Se pot face si combinatii de legume sau combinatii de fructe. Consistenta trebuie inca sa fie foarte moale si cremoasa.

Piureuri 7-9 luni

Se poate adauga galbenus de ou in cantitate mica, fiert, branzica de vaci sau ficatel. Exemple de piureuri pentru aceasta perioada includ:

  • piure de cartof dulce;
  • piure de morcov cu pui;
  • piure de avocado cu branza de vaci;
  • piure de ovaz cu mar;
  • piure de dovleac si ardei;
  • piure de fasole verse si morcov;
  • piure de linte cu morcov;
  • piure de conopida cu pui si morcov;
  • piure de spanac;
  • piure de cartof cu broccoli.

Piureurile pot sa aiba textura mai grosiera de la 9 luni, si chiar se poate avansa spre alimente tocate sau in bucatele mici.

Cele mai bune piureuri pentru bebelusi

piureurile in diversificare

Piure de avocado

Este o sursa de grasimi sanatoase, viamine, minerale si fibre. Fructul trebuie sa fie copt bine, dar nealterat. Pulpa se paseaza bine si se poate subtia cu apa sau lapte.

Piure de banana

Bananele sunt printre primele alimente introduse in alimentatia celor mici si bine tolerate. Trebuie sa fie coapte si usor de pasat. Se pot pasa simplu, cu apa sau lapte.

Piure de mar

Piureul de mar se poate introduce, de asemenea, inca din primele etape ale diversificarii. Marul trebuie sa fie usor fiert sau copt sau gatit la aburi, fara coaja. Se paseaza pana se ajunge la consistenta dorita.

Piure de morcov

Morcovul este un aliment ce poate fi introdus in prima etapa de diversificare. Se fierbe sau se gateste la aburi si se paseaza bine. Se poate subtia cu apa sau lapte.

Piure de broccoli

Piureul de broccoli se introduce de obicei de la 8 luni. Se gateste la aburi (varianta recomandata) sau se fierbe – tulpina e bine sa se evite, fiind mai tare. Se poate subtia cu apa sau lapte. Poate fi ulterior folosit si in alte combinatii, inclusiv cu morcov, cartof, orez, linte, peste, mazare.

Piure de cartof dulce

Cartoful dulce poate fi introdus de la 6 luni, fiind bogat in vitamine si minerale. Se poate gati la aburi, la cuptor sau prin fierbere si se paseaza bine. Se poate adauga si apa sau lapte. Ulterior, poate fi folosit si in diferite combinatii, inclusiv cu iaurt, linte, mazare, carne.

Piure de fasole verde

Fasolea verde este sanatoas,a bogata in fibre si vitamina A. Se poate combina cu morcov sau cu alte ingrediente. Se gateste la aburi sau prin fierbere si se paseaza bine cu un mixer vertical sau un blender.

Piure de broccoli, spanac si conopida

Este un mix de vitamine si minerale, cu un gust placut si bine tolerat de cei mici. De asemenea, acest piure contine o cantitate crescuta de fitonutrienti. Se gatesc toate la aburi sau prin fierbere si se paseaza in functie de consistenta dorita. Daca gustul de legume este prea intens pentru preferintele bebelusului puteti adauga putin piure de pere sau iaurt.

Piure de mazare

Mazarea contine o multime de vitamine, in special vitamina K, ce este importanta pentru sanatatea oaselor si vitamina B6 si acid folic, care sustin sanatatea inimii. Trebuie gatita la aburi sau fiarta, astfel incat culoarea verde sa persiste. Dupa gatire se scufunda in apa rece pentru a retine clorofina. Se paseaza in functie de texura dorita si se poate combina cu anumite legume sau fructe mai dulci.

Articole recomandate

Lasa un comentariu