Diversificarea bebelusului – introducerea alimentelor solide

de Mancas Malina
diversificarea

Diversificarea bebelusului sau introducerea alimentelor solide – iata cand se incepe diversificarea, ce presupune, care sunt alimentele recomandate si sfaturi pentru o diversificare corecta.

CUPRINS:

1. Cand se incepe diversificarea?
2. Introducerea alimentelor solide
3. Schema de diversificare bebelusi
4. Mancare pentru bebelusi – gata preparata sau gatita acasa?
5. Obiceiuri alimentare sanatoase de la cele mai fragede varste!
6. Sfaturi pentru diversificare

Cand se incepe diversificarea?

Cand incepem diversificarea? Academia Americana de Pediatrie recomanda sa se inceapa la 4-6 luni, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda dupa varsta de 6 luni. Important in primul rand este ca bebelusul sa fie pregatit pentru solide, sa poata gestiona si digera alimentele solide.

Bebelusul este pregatit pentru solide daca:

  • isi poate sustine singur capul sus;
  • poate sta intr-un scaunel de masa si poate sta in fundulet;
  • deschide gura cand vii cu mancarea spre el, pare interesat de solide;
  • cand ii apropii lingurita cu hrana duce barbia spre aceasta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiv la san a copilului in primele 6 luni de viata si ulterior continuarea alaptarii pana la 12-24 luni, concomitent cu alimentele solide. Laptele matern contine peste 50 de factori imunitari cunoscuti si faciliteaza, de asemenea, dezvoltarea de „bacterii bune” care protejeaza intestinul copilului.

Daca solidele sunt administrate inainte ca sistemul digestiv al unui bebelus sa fie pregatit, acestea sunt incomplet digerate si pot provoca reactii neplacute (tulburari digestive, gaze, constipatie etc.). Introducerea timpurie a solidelor este asociata cu cresterea tesutului adipos si a greutatii corporale la varsta adolescenta si adulta. De asemenea, diversificarea prea devreme poate fi asociata si cu probleme de supt, probleme de lactatie pentru mama si intarcare prematura. De cealalta parte, diversificarea prea tarzie poate duce la carente nutritive si probleme de crestere si dezvoltare.

diversificarea bebelusilor

Citeste mai multe despre alimentatia bebelusului – alaptare, lapte praf, alimente solide!

Introducerea alimentelor solide

Bebelusul are nevoie de solide, precum si de lapte sau de formula de lapte praf pentru o crestere sanatoasa si pentru a sustine dezvoltarea optima. Se va continua alaptarea la san si/sau cu formula de lapte praf.

Primele alimente trebuie sa fie foarte moi, foarte fin pasate si cu un continut ridicat de fier, cum ar fi cerealele de orez pentru bebelusi. Se incepe cu 1-2 lingurite. Nu fortati niciodata bebelusul sa consume sau sa termine un aliment. Se incepe de obicei cu cereale si piureuri pentru bebelusi. E important sa fie texturi moi. Puteti hrani copilul cu lingurita sau se poate opta pentru autodiversificare – copilul este lasat sa aleaga singur alimentele consumate. Folositi tacamuri si vesela pentru bebelusi – din silicon sau plastic, si lingurita cu varf moale pentru a evita ranirea gingiilor. Nu uitati de scaunelul de masa si de bavete pentru a proteja hainutele de murdarie si urme de mancare.

Autodiversificarea bebelusului

Autodiversificarea sau baby-led weaning inseamna ca cel mic este lasat sa exploreze singur gusturi si texturi. Copilului i se ofera posibilitatea sa consume singur alimente complementare, fara a fi hranit cu lingurita. Se incepe de la varsta de 6 luni si se incepe tot cu alimente pasate foarte fin, crescand treptat textura alimentelor. Este o varianta mai confortabila si mai satisfacatoare de obicei, pentru ca cel mic participa activ la procesul de hranire si diversificare. Ca dezavantaje, poate exista risc de sufocare pentru ca cel mic inca nu are o dezvoltare suficienta si poate lua muscaturi prea mari de hrana. De aceea este in continuare nevoie de o supravegere atenta din partea parintilor.

Alimentele se introduc pe rand, individual

Alimentele se introduca pe rand – cate un aliment – si se asteapta 3-4 zile pentru a observa eventuale semne de intolerante sau alergii – reactii alergice la sugar. Unele tipuri de alimente pot cauza flatulenta, balonare, gaze. Unele fructe pot avea efect laxativ – precum prunele.

cand incepem diversificarea

Care sunt semnele unei alergii alimentare?

Daca cel mic este alergic la un aliment nou, veti vedea semne de reactie in cateva minute sau ore. Majoritatea copiilor cu alergii alimentare au reactii usoare. Daca apar simptome ca varsaturi sau diaree, adresati-va medicului. Daca cel mic se confrunta cu respiratie suieratoare, respiratie dificila sau umflare faciala (inclusiv limba si buzele), este posibil ca bebelusul sa aiba o reactie care sa puna viata in pericol, numita anafilaxie.

Alimente de evitat pentru bebelusi si contraindicatii

  • Miere – Nu ii dati niciodata copilului miere in primul an de viata. Poate provoca botulism infantil.
  • Laptele de vaca (lapte integral) – Nu ii oferiti copilului lapte de vaca in primul an de viata. Asta pentru ca uneori poate provoca un nivel scazut de fier (anemie).
  • Alimente cu risc ridicat de sufocare – Nu ii oferiti copilului alimente cu risc de suficare – precum boabe de strugure, bucati mari de hrana, unt de arahide, bucati mari de morcov sau mar, dropsuri, alune, nuci, popcorn etc.
  • Nu hraniti copilul cand nu e atent sau ii e foarte somn.
  • Nu fortati niciodata copilul sa manance.
  • Nu lasati copilul nesupravegheat la masa.

Schema de diversificare bebelusi

diversificarea si alimentele solide

Diversificarea la 4-5 luni

Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda diversificarea de la 6 luni, Asociatia Americana de Pediatrie, precum si Societatea Romana de Pediatrie recomanda uneori si introducerea solidelor dupa varsta de 4 luni sau de la 5 luni, pentru sugarii hraniti cu lapte praf si in anumite cazuri speciale. Diversificarea la aceasta varsta se incepe doar daca bebelusul este suficient de dezvoltat fizic si este pregatit pentru hranirea cu solide. Se incepe cu o cantitate foarte mica de solide – 1-2 lingurite, si se creste treptat pana cand masa de solide va inlocui o masa de lapte. Se introduce cate un singur aliment si se asteapta 3-4 zile inainte de a introduce un aliment nou, pentru a observa eventuale reactii alergice.

Se ofera piureuri de legume si fructe – dintr-un singur tip de aliment – piure de banana, de mar, de piersica, piure de avocado, piure de morcov, piure de cartof dulce, piure de mazare etc. La aceasta varsta NU se ofera zmeura, capsuni, kiwi pentru ca au potential alergen. Se ofera si cereale fara gluten – de obicei se opteaza pentru cereale de orez fortificate cu fier. Carnea se ofera cel mai devreme dupa varsta de 4,5 luni – carne de pui sau vita, fiarta foarte bine separat de legume si pasata fin.

Diversificarea la 6-8 luni

Se incepe cu piureuri moi, pasate fin – piure de morcov, piure de cartof sau de cartof dulce, piure de dovlecel, piure de broccoli, conopida etc. Se poate adauga si o lingurita de ulei in hrana copilului – o lingurita pe zi, sau putin unt – 5g/zi. Se pot oferi si piureuri de fructe, care sunt in general usor acceptate de copil datorita gustului dulce – piure de banana, piure de mar, piure de piersica sau caisa. Nu se recomanda administrarea de sucuri de fructe copiilor mai mici de 12 luni.

Se ofera si cereale fara gluten pentru bebelusi – fortifictate cu vitamina D si fier. Se pot oferi si biscuiti sfaramati in piureuri sau amestecati cu lapte praf sau lapte matern. Copilul poate manca si carne de pui sau de vita fiarta si pasata, sau sub forma de supa – carnea se ofera de 3-4 ori pe saptamana. Se poate oferi si ficatel de pui fiert si pasat.

De la 6 luni se poate oferi si branzica de vaci pentru bebelusi, daca cel mic nu are intoleranta sau alergie la proteinele din lapte de vaca. Se poate introduce si iaurt impreuna cu piureuri sau cereale – iaurt integral sau iaurt grecesc, fara fructe sau adaos de zahar, coloranti, arome. De asemenea, se poate oferi galbenus de ou fiert – maximum 2-3 ori pe saptamana. Se poate pune in supe sau sub forma de piureuri impreuna cu legume.

Diversificarea la 8-12 luni

De la 8 luni se poate creste mai mult consistenta si textura alimentelor. Copilul poate consuma alimente mai diverse – poate consuma mai multe tipuri de fructe – inclusiv cirese, afine, strugure – piure de fructe sau fructe taiate in bucati mici – finger foods. Atentie! Se vor indeparta samburi si pielitele mai mari. Evitati administrarea de sucuri de fructe. Se pot introduce si rosiile si citricele – aveti grija pentru ca pot cauza iritatii in jurul guritei.

De la 8-9 luni se poate introduce si painea alba, dar aveti grija ca cel mic sa nu se inece cu miezul. Se pot introduce si paste fierbe bine – ca atare sau un supe, precum si briose si alte cereale – cus-cus, quinoa, hrisca – gatite in mod corect. Dupa varsta de 8 luni se poate introduce si carnea de porc gatita foarte bine si pasata sau taiata marunt, sau sub forma de perisoare. Pestele se introduce la 10-12 luni, alegand peste cu carne alba precum codul, gatit foarte bine si fara oase.

Ii puteti da si telemea fara sare de la 8-9 luni. Textura alimentelor acum nu mai trebuie sa fie foarte fina, ci mai grosiera sau chiar alimente taiate, ce pot fi apucate de copil cu degetele.

principiile diversificarii

Mancare pentru bebelusi – gata preparata sau gatita acasa?

Puteti cumpara borcanase cu cereale sau piureuri pentru bebe gata preparate sau le puteti gati acasa. Versiunile comerciale sunt la indemana si usor de folosit si de luat cu voi oriunde. Asigurati-va ca cititi lista cu ingredientele.  Cerealele comerciale pentru copii sunt de obicei etichetate ca un singur ingredient. Alimentele destinate bebelusilor mai mari contin adesea o combinatie de ingrediente, precum mere, prune si pere.

Cand gatiti acasa piureuri pentru bebe, asigurati-va ca au textura potrivita in functie de varsta. Pregatiti cate o cantitate mica la un moment dat. Puteti folosi un aparat de gatit mancare bebelusi, pentru mai mult confort si eficienta. Nu este necesar sa incalziti mancarea pentru bebelusi, desi unii bebelusi o prefera asa. Daca incalziti mancarea, puteti opta pentru un incalzitor hrana bebelusi. Nu se recomanda sa incalziti la cuptorul cu microunde deoarece se pot forma puncte fierbinti.

Obiceiuri alimentare sanatoase de la cele mai fragede varste!

obiceiuri alimentare sanatoase

Tineti cont de preferintele copilului cand vine vorba de alimentele introduse, nu fortati copilul si nu il grabiti. Copilul trebuie sa stea in fundulet in scaunelul de masa, sa faca pauza intre muscaturi, sa se opreasca atunci cand e plin. Aceste experiente timpurii vor ajuta copilul sa invete obiceiuri alimentare sanatoase si bune ulterior. Incurajati mesele in familie, timpul petrecut la masa cu totii  – ce pot avea efecte pozitive asupra dezvoltarii copiilor. Faceti din hraniri momente placute pentru voi si cei mici, pentru a experimenta alimentele intr-o maniera pozitiva, si sa dezvolte o relatie buna cu mancarea.

Oferiti o varietate de alimente sanatoase, bogate in nutrientii de care are nevoie copilul. Daca bebelusul refuza un aliment, lasati sa treaca 3-4 zile si incercati iar.

Sfaturi pentru diversificare

  • Se recomanda continuarea alaptarii la san si dupa inceperea diversificarii.
  • Acordati atentie maxima igienei alimentare – curatati si spalati atent alimentele, depozitati corect hrana si folositi vase si intrumente curate.
  • Textura se creste treptat – se incepe cu alimente pasate foarte fin, apoi pasate mai grosier, pentru ca in final se sa ofere bucatele – alimente taiate, pe care cel mic le poate apuca singur.
  • Initial la 6-8 luni copilul are nevoie de 2-3 mese de solide si 1-2 gustari, apoi la 9-11 luni are nevoie de 3-4 mese si 1-2 gustari, iar la 12-23 luni are nevoie de 3-4 mese si 1-2 gustari, toate in functie de apetitul copilului.
  • Atentie la cantitatea de alimente oferite – in primele luni de diversificare, la 6-8 luni, bebe are nevoie de 2-3 linguri de hrana la o masa maximum, incepand cu 1-2 lungurite, apoi se creste usor pana la 120 ml hrana. La 9-11 luni se ofera un bol de 120 ml aliment, iar dupa varsta de 1 an pana la 2 ani, un bol de 200 ml hrana, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
  • Dupa varsta de 8 luni pot fi oferite si alimente tip finger food sau alimente taiate, pe care copilul le poate apuca singur cu degetele.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148957/
(2) https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
(3) https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods
(4) https://www.laleche.org.uk/starting-solid-food/
(5) https://www.ouh.nhs.uk/maternity/feeding/documents/solid-foods.pdf

Articole recomandate

Lasa un comentariu