Cat timp putem depozita laptele matern stors?

de Mancas Malina
cum depozitam laptele stors

Afla din articolul de mai jos cat timp putem depozita laptele matern stors in siguranta, pentru a-i mentine proprietatile nutritive si unde poate fi depozitat.

CUPRINS:

1. De ce este important ca laptele matern sa fie depozitat in mod corect?
2. Ce fel de recipient ar trebui sa folosesc pentru a depozita laptele matern stors?
3. Durata depozitare lapte matern

De ce este important ca laptele matern sa fie depozitat in mod corect?

Laptele matern poate fi stors uneori pentru a fi oferit mai tarziu bebelusului cu biberonul. Stoarcerea laptelui se poate face manual sau folosind o pompa de san. Vezi aici mai multe despre pompa de san – ce rol are si cum stoarcem laptele matern. Laptele poate fi stors cand sanii sunt prea plini, pentru a preveni blocarea canalelor de lapte, cand copilul nu poate fi alaptat la san din diferite motive, cand va reintoarceti la munca sau veti fi departe de copil din anumite motive, pentru a sustine si mentine lactatia etc.

Este important sa fie respectate masurile de depozitare corecta a laptelui matern stors, pentru a mentine siguranta si calitatea laptelui matern stors pentru sanatatea bebelusului. O serie de factori influenteaza durata in care poate fi depozitat in siguranta laptele uman. Astfel de factori includ volumul laptelui, temperatura, fluctuatiile de temperatura in frigider si congelator. Este important sa depozitati laptele stors in mod corespunzator, astfel incat sa-si mentina calitatile nutritive.

Laptele matern poate fi pastrat la frigider, in congelator sau chiar la temperatura camerei. Fiecare metoda de depozitare a laptelui are un interval de timp sigur si este important sa respectati instructiunile pentru fiecare metoda inainte de a depozita laptele. Retineti totusi ca laptele proaspat stors sau direct de la san are cele mai bune proprietati de combatere a bacteriilor si este mai bogat in antioxidanti, vitamine si grasimi decat laptele care a fost refrigerat sau congelat.

cat timp putem depozita laptele matern

 

Ce fel de recipient ar trebui sa folosesc pentru a depozita laptele matern stors?

In primul rand, este important sa stoarceti, sa depozitati si sa mentineti laptele matern stors in conditii sigure si sterile. Spalati-va bine pe maini inainte de a stoarce laptele. Asigurati-va ca toate recipientele si produsele sunt sterilizate si curatate.

Laptele matern stors poate fi depozitat intr-un recipient de sticla curat, cu capac sau un recipient din plastic dur fara BPA, cu capac etans. De asemenea, se pot folosi pungi speciale de plastic – special concepute pentru colectarea si depozitarea laptelui. Nu depozitati laptele matern in sticle de plastic cu BPA sau pungi de plastic pentru uz casnic general.

Pentru a preveni risipa de lapte matern, depozitati-l in cantitati mici – se recomanda 60-120 ml. Cel mai bine este sa refrigerati sau sa inghetati laptele matern imediat dupa stoarcere. Nu uitati sa punteti etichete pe recipient – scrieti data stoarcerii pe recipientul sau punga de depozitare inainte de a-l pune la frigider sau la congelator. Asezati recipientele in spatele frigiderului sau congelatorului, unde temperatura este cea mai scazuta.

recipiente depozitare lapte matern stors

Durata depozitare lapte matern

Durata depozitarii laptelui matern stors depinde de locul depozitarii – la temperatura camerei, la frigider sau la congelator.

1. Depozitare lapte matern la temperatura camerei

Laptele matern proaspat stors poate fi pastrat la temperatura camerei timp de pana la 4 ore daca nu este in lumina directa a soarelui sau aproape de alte surse de caldura. Laptele matern decongelat, congelat anterior, poate ramane la temperatura camerei mai putin, timp de 1-2 ore. Daca bebelusului i-a mai ramas putin lapte dupa hranire, acesta trebuie folosit in cel mult 2 ore. Dupa acest timp, trebuie sa-l aruncati.

2. Depozitare lapte matern la frigider

Timpul in care laptele matern poate fi tinut in frigider depinde de tipul sau. Laptele matern proaspat stors poate fi pastrat in partea din spate a frigiderului timp de pana la 4 zile. Laptele matern decongelat, congelat anterior, poate ramane la frigider timp de 24 de ore. Dupa 24 ore trebuie aruncat daca nu a fost folosit. NU recongelati niciodata laptele matern dupa ce a fost dezghetat. Daca bebelusului i-a mai ramas putin lapte dupa hranire, acesta trebuie folosit in cel mult 2 ore.

Cu cat usa frigiderului este deschisa mai des, cu atat este mai probabil ca temperatura sa creasca. Nu depozitati laptele matern in raftul usii frigiderului. Laptele depozitat pe raftul de pe usa frigiderului este expus la schimbari mari de temperatura atunci cand deschideti si inchideti usa frigiderului. Cand incalziti laptele matern de la frigider, puneti biberonul intr-un vas cu apa calda sau puneti-l sub jet de apa calda. Laptele matern NU se incalzeste la cuptorul cu microunde.

3. Depozitare lapte matern la congelator

Puteti pastra laptele matern intr-un congelator care are o usa separata timp de pana la 12 luni, desi este de preferat sa il folositi in decurs de 6 luni. Daca usa congelatorului se afla in spatiul frigiderului, puteti pastra laptele congelat pana la 2 saptamani. Cu cat consumati mai devreme laptele matern, cu atat mai bine, deoarece depozitarea mai lunga poate diminua cantitatea de vitamina C din acesta. Cel mai bine este sa-l depozitati in partea din spate a congelatorului, cel mai departe de usa, unde temperaturile sunt mai constante.

Cel mai sigur mod de a dezgheta laptele matern este in frigider peste noapte. De asemenea, puteti tine sticla sau punga sub jet de apa calda sau o puteti pune intr-un recipient cu apa calda. Incalzirea laptelui matern in cuptorul cu microunde, in apa clocotita sau prin fierbere nu este sigura. Aceste metode pot cauza pierderea proprietatilor nutritionale ale laptelui matern si se pot forma puncte fierbinti, cu risc de a provoca arsuri bebelusului. Odata ce laptele matern congelat anterior este dezghetat, acesta poate fi pastrat la frigider si trebuie folosit in maximum 24 de ore.

unde putem depozita laptele matern stors

RETINETI!

  • Laptele matern dezghetat poate avea aspect si miros putin diferit fata de laptele matern proaspat. Acest lucru este din cauza faptului ca o enzima numita lipaza descompune grasimile si elibereaza acizi grasi – un proces care ajuta la prevenirea cresterii bacteriilor daunatoare. In general, veti sti ca laptele matern s-a alterat daca miroase a ranced sau acru.
  • Daca trebuie sa transportati laptele stors, utilizati o punga frigorifica cu pachete de gheata.
  • NU incalziti niciodata laptele matern in apa clocotita sau la cuptorul cu microunde, deoarece acest lucru distruge unele dintre componentele nutritive ale laptelui matern. De asemenea, poate duce la formarea de puncte fierbinti, care pot cauza arsuri.
  • NU recongelati niciodata laptele matern dupa ce a fost dezghetat.
  • Asigurati-va ca testati temperatura laptelui prin cateva picaturi pe incheietura mainii inainte de a hrani bebelusul.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm
(2) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Storing-and-Preparing-Expressed-Breast-Milk.aspx
(3) https://www.laleche.org.uk/storing-your-milk/
(4) https://www.llli.org/breastfeeding-info/storingmilk/
(5) https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/storing-breast-milk/
(6) https://raisingchildren.net.au/babies/breastfeeding-bottle-feeding-solids/expressing-working-travelling/expressing-breastmilk

Articole recomandate

Lasa un comentariu