Varice in sarcina

de Mancas Malina
varicele in sarcina

Pana la jumatate dintre femei ajung sa dezvolte varice in sarcina – mai mult sau mai putin grave. Iata care sunt cauzele pentru varicele in sarcina, precum si cateva masuri de reducere a riscului.

CUPRINS:

1. Ce sunt varicele?
2. Cauze
3. De ce se pot dezvolta varice in timpul sarcinii?
4. Care sunt simptomele venelor varicoase?
5. Tratamente pentru vene varicoase
6. Pot fi prevenite varicele in sarcina?

Ce sunt varicele?

Varicele sau venele varicoase sunt vene marite, umflate – de obicei pe picioare. Sunt frecvente in timpul sarcinii, in special la femeile cu antecedente familiale ale acestei probleme.

In timpul sarcinii, uterul in crestere pune mai multa presiune pe venele din picioare. Acest lucru poate duce la acumularea de sange care provoaca umflarea uneia sau mai multor vene. Venele varicoase sunt cauzate de acumularea de sange in venele de suprafata ca urmare a valvelor ineficiente care ar impiedica in mod normal scurgerea sangelui inapoi in picior. Pot aparea sub forma de vene albastrui umflate (pe gambe de obicei) si pot provoca mancarime si dureri. De asemenea, picioarele se pot umfla.

de ce apar varicele in sarcina

Cauze

In interiorul venelor sunt mici valve unidirectionale care se deschid pentru a lasa sangele sa treaca si apoi se inchid pentru a impiedica curgerea inapoi. Uneori, peretii venelor se intind si isi pierd elasticitatea, determinand slabirea valvelor. Daca valvele nu functioneaza corect, acest lucru poate cauza curgerea inapoi a sangelui. Cand se intampla acest lucru, sangele se acumuleaza in vene, care devin umflate si marite.

Factorii de risc pentru varice sunt:

  • istoric familial de varice;
  • supraponderalitate;
  • statul prelungit in picioare – ca in cazul unui loc de munca ce presupune acest lucru;
  • sarcina;
  • varsta inaintata;
  • genul feminin etc.

De ce se pot dezvolta varice in timpul sarcinii?

Femeile sunt mai predispuse la varice decat barbatii. Cercetarile sugereaza ca acest lucru poate fi din cauza faptului ca hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor, facand valvele mai predispuse la scurgeri. Venele varicoase apar atunci cand valvele care controleaza fluxul sangvin slabesc, provocand acumularea unor zone de sange. Acest lucru face ca peretii venei sa se intinda, iar vena sa arate umflata. Varicele pot fi violet sau albastrui, in functie de culoarea pielii.

In sarcina, greutatea bebelusului, a uterului in crestere sau a placentei – toate produc modificari la nivelul venelor si o scadere a vitezei cu care sangele se deplaseaza. In acelasi timp, avem mai mult sange care circula in corp (cresterea volumului sangvin), iar hormonul de sarcina progesteron relaxeaza peretii vaselor de sange. Aceste modificari cresc riscul de varice, mai ales spre sfarsitul sarcinii.

De asemenea, este mai probabil sa apara varice daca aveti istoric familial de varice, daca ati avut greutate prea mare inainte de sarcina (supraponderalitate) sau ati luat prea multe kilograme in sarcina, precum si daca stati prea mult in picioare. Prezenta varicelor inainte de sarcina este un factor de risc suplimentar pentru vene varicoase in sarcina. De asemenea, unele femei dezvolta vene varicoase in zona vulvara, desi acestea se amelioreaza de obicei dupa nastere.

complicatii varice

Care sunt simptomele venelor varicoase?

Varicele de la picioare pot provoca:

  • mancarime;
  • vene vizibile prin piele;
  • dureri, greutate si disconfort in picioare;
  • picioare umflate;
  • crampe musculare, mai ales noaptea;
  • senzatie de arsura sau pulsatii in picioare.

Citeste si despre hemoroizii in sarcina.

Complicatii

Varicele in sarcina si nu numai provoca uneori dureri destul de severe in picioare. Picioarele s-ar putea simti grele si pot sa apara crampe si senzatie de arsura. Simptomele se pot intensifica spre finalul zilei, mai ales daca ati stat mai mult in picioare. Varicele se pot dezvolta oricand in timpul sarcinii, dar tind sa devina mai mari si mai pronuntate pe masura ce sarcina avanseaza.

Venele varicoase pot da disconfort si sunt inestetice, dar sunt, in general, inofensive pe termen scurt. Tratamentul, daca este necesar, poate fi de obicei amanat pana dupa nastere. Cu toate acestea, un procent mic dintre persoanele care au vene varicoase dezvolta mici cheaguri de sange langa suprafata pielii (tromboza venoasa superficiala). Cand se dezvolta acest tip de cheag, vena se poate simti dura, iar zona din jurul ei poate deveni rosie, calda, sensibila sau dureroasa.

Sunati urgent la medic daca piciorul devine sever umflat, apar leziuni la nivelul piciorului, pielea din apropierea venelor isi schimba culoarea. In cazuri rare, tromboza venoasa superficiala poate evolua spre tromboza venoasa profunda, o afectiune mai grava in care se dezvolta un cheag in venele profunde, de obicei la nivelul picioarelor. Femeile cu tulburari de coagulare a sangelui, obezitate, sarcina multipla sau care stau in pat prelungit au un risc mai mare.

Tratamente pentru vene varicoase

In general, tratamentele pentru varice includ ciorapi compresivi si anumite interventii chirurugicale. Operatia pentru varice nu este insa recomandata in timpul sarcinii, deoarece varicele se amelioreaza in general dupa nastere. Contactati medicul daca venele devin umflate, calde, sensibile sau rosii, daca sangereaza, daca aveti o eruptie pe picior sau daca pielea de pe picior isi schimba culoarea sau se ingroasa.

sportul in sarcina

Masuri pentru ameliorarea disconfortului

Exercitiile fizice regulate sunt unul dintre tratamentele generale pentru varicele legate de sarcina. Alte recomandari includ urmatoarele:

  • Schimbati regulat pozitia – din asezat in picioare si invers.
  • Evitati tocuri inalte.
  • Evitati sa stati picior peste picior – acest lucru poate impiedica circulatia.
  • Incercati sa stati intinsa cu piciorele usor ridicate mai sus de nivelul inimii pentru a imbunatati circulatia.
  • Limitati consumul de sare si consumati suficienta apa.
  • Dormiti pe partea stanga pentru a reduce presiunea asupra venei mari care transporta sangele din partea inferioara spre cea superioara a corpului.

Asigurati-va ca purtati haine lejere – inclusiv lenjerie intima lejera – care sa nu puna presiune si sa nu stranga. Nu purtati curele stranse sau sosete cu margini elastice stranse.

Varicele dupa nastere

Daca apar vene varicoase, probabil ca acestea vor disparea fara tratament la 3 – 4 luni dupa nastere. Insa, pentru unele femei, acest lucru poate dura pana la un an. Intre timp, puteti incerca sa purtati ciorapi compresivi. Uneori poate fi indicata oepratia dupa nastere pentru a indeparta vena sau venele afectate, dar daca va ganditi la acest lucru, asteptati cel putin 1 an de la nastere pentru a vedea daca venele varicoase dispar sau nu fara tratament.

preventie varice in sarcina

Pot fi prevenite varicele in sarcina?

Nu exista metode garantate de a preveni varicele in sarcina, dar pot fi luate unele masuri pentru a reduce riscul – aceleasi ca masurile de ameliorare a disconfortului cauzat de varicele deja prezente:

  • Evitati sa stati pe scaun sau in picioare in aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp. Asigurati-va ca faceti pauze pentru a va schimba pozitia.
  • Evitati tocurile inalte. Este mai bine sa purtati incaltaminte cu talpa plata confortabila sau cu un toc mic,.
  • Evitati sa va incrucisati picioarele in timp ce stati sau sa stati picior peste picior.
  • Ridicati picioarele periodic atunci cand stati intinsa, pentru a imbunatati circulatia.
  • Reduceti aportul de sare pentru a minimiza umflarea venelor.

Referinte:
(1) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/329316
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/varicose-veins#Should-you-have-surgery-to-get-rid-of-varicose-veins?-
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
(4) https://www.acog.org/womens-health/faqs/preventing-deep-vein-thrombosis
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25517755/
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/varicose-veins
(7) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/treat-varicose-veins-naturally-during-pregnancy/

Articole recomandate

Lasa un comentariu