Aftele la copii – cauze si tratament

de Mancas Malina
aftele la copii

Aftele la copii trec de obicei de la sine, fara tratament. Insa, uneori pot fi necesare o serie de masuri pentru a ameliora disconfortul. Iata cum se manifesta aftele, care sunt cauzele si cand mergem la medic.

CUPRINS:

1. Ce sunt aftele?
2. De ce apar aftele la copii?
3. Semne si simptome
4. Tratament afte
5. Cum pot fi prevenite aftele?

Ce sunt aftele?

Aftele sunt leziuni superficiale albe, dureroase, ce apar la nivelul gurii. Incep adesea cu o senzatie de furnicaturi. Aceasta este urmata de o pata rosiatica sau umflatura mica ce devine albicioasa. Aftele apar cel mai adesea pe limba, pe partea interioara a obrajilor si a buzelor, pe gingii sau pe cerul gurii. Pot fi foarte dureroase si pot afecta capacitatea de a vorbi, de a manca sau de a bea.

O afta se poate forma dupa o leziune sau intindere a tesuturilor din gura. De exemplu, poate sa apara dupa anumite proceduri stomatologice. De asemenea, aftele pot fi legate de infectii virale, leziuni ca muscaturi, arsuri, anumite alimente – alimente dure, alimente cu mult acid etc. Durerile date de afte se amelioreaza de obicei in 7-10 zile. Ulterior, se vindeca adesea complet in 1-3 saptamani. In cele mai multe cazuri, afta va disparea de la sine. Aftele nu sunt contagioase.

cauzele aftelor

De ce apar aftele la copii?

Se crede ca mai multi factori joaca un rol in dezvoltarea aftelor. Acestia sunt:

  • sistem imunitar slabit;
  • alergii la alimente;
  • stres emotional;
  • infectii virale si bacteriene;
  • leziuni bucale;
  • anumite medicamente.

In general, aftele sunt legate de stres emotional, iritatii de la anumite alimente sau ranirea mucoasei bucale din cauza periajului, a muscaturii, din cauza unor lichide fierbinti sau alimente aspre. De obicei, aftele dispar de la sine. Daca cel mic se confrunta frecvent cu after, poate avea o anumita problema de baza, ca o alergie alimentara sau deficit de fier, acid folic sau vitamina B12.

Aftele la bebelusi sunt in principal cauzate de Candida albicans, care este o ciuperca prezenta in floria bacteriana normala a copiilor si adultilor, in cantitati mici. In cazul anumitor dezechilibre imunitare, se poate inmulti necontrolat – candidoza bucala. De asemenea, aftele pot aparea uneori in tratamentele cu antibiotice, in perioada eruptiei dentare sau in cazul traumatismelor la nivelul gurii – copilul isi musca limba sau obrajii in timpul hranirii.

Semne si simptome

Semnele si simptomele pot include:

  • furnicaturi in acea zona, cu cateva zile inainte de aparitia durerii;
  • leziuni superficiale ca niste pete rotunde sau alungite, albicioase, cu margine rosiatica.

Leziunile apar de obicei pe partea interioara a obrajilor si a buzelor, pe cerul gurii, pe gingii sau limba. Poate fi o singura pata sau pot fi mai multe mici. Copiii mici si bebelusii pot refuza sa manance din cauza durerii si disconfortului. Unii copii pot avea uneori febra, ganglioni limfatici umflati si o senzatie de oboseala – daca aftele sunt asociate anumitor infectii. Colturile gurii pot fi uscate si poate fi prezenta roseata in jurul zonelor albe.

Aceste zone pot fi dureroase, mai ales cand cel mic mananca alimente sarate sau picante. Uneori, copilul ar putea chiar sa refuze mancarea pana cand zonele incep sa se vindece. Aftele sunt diagnosticate de catre medic pe baza examinarii fizice de cele mai multe ori.

simptome afte

Tratament afte

Cum sunt tratate aftele la bebelusi si copii? In general, aftele trec de la sine in 1-3 saptamani. Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este problema. Scopul tratamentului este de a ajuta la ameliorarea simptomelor. Tratamentul poate include:

  • consumul de lichide pentru a mentine hidratarea;
  • mentinerea unei igiene orale adecvate;
  • solutie antiseptica si calmanta – ca glicerina boraxata, aplica pe zonele afectate cu un betisor de vata steril sau o compresa sterila.

De obicei, durerea se reduce in 7-10 zile si zona se vindeca in 1-3 saptamani. Daca starea copilului nu se imbunatateste, daca refuza alimentele si lichidele si aftele se extind, mergeti la medicul pediatru cu cel mic. Medicul prescrie antibiotic doar daca sunt semne de infectie. De asemenea, daca durerea este severa, poate recomanda un anestezic local sub forma de spray sau geluri orale ce reduc durerea si roseata ca Anaftin baby.

Medicul poate recomanda uneori si medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen, pentru a trata durerea si febra. Nu administrati ibuprofen copiilor cu varsta de 6 luni sau mai mici.

Alte recomandari

Oferiti-i copilului alimente moi, usor de mestecat si de inghitit, pentru a preveni durerea si disconfortul. Nu ii oferiti alimente dure, picante, acre sau sarate. In cazul copiilor mai mari, rugati-i sa evite alimentele picante, acre sau dure si aspre, cum ar fi chipsurile, care pot irita zonele. Copiii mai mari isi pot clati gura de mai multe ori pe zi cu apa de gura sau solutie sarata.

Pentru medicamentele care sunt aplicate direct pe afte, mai intai stergeti zona cu o compresa. Utilizati un betisor de bumbac sau compresa sterila pentru a aplica o cantitate mica de gel sau medicamente si asigurati-va ca cel mic nu mananca sau bea timp de cel putin 30 de minute pentru a va asigura ca medicamentul sau gelul actioneaza.

tratament pentru afte

Cum pot fi prevenite aftele?

De cele mai multe ori cauza aftelor este necunoscuta. Daca se gaseste un declansator specific pentru aftele la copii, incercati sa luati masuri pentru a evita acel factor. Daca alaptati bebelusul, e important sa mentineti igiena corecta a sanilor in alaptare. Daca cel mic este hranit cu biberonul, aveti grija la igienizarea corecta si sterilizarea biberoanelor, dar si a suzetelor. Dupa fiecare hranire curatati usor gurita bebelusului – puteti folosi comprese sterile cu ser fiziologic, cu ceai de musetel sau glicerina simpla.

In perioada de diversificare aveti grija la posibilele alimente alergene introduse, ce pot favoriza aparitia aftelor. Trebuie sa avem grija si la igiena orala a copiilor inca de mici. E important ca periuta de dinti sa aiba perii moi. Incurajati copilul sa consume suficiente lichide cu inghitituri mici si frecvente. Acest lucru va ajuta la prevenirea deshidratarii.

Atentie!

Daca o afta nu se amelioreaza dupa cateva saptamani sau daca aftele continua sa reapara, mergeti la medic. Medicul va poate prescrie un medicament topic, apa de gura speciala sau un remediu la domiciliu pentru a grabi vindecarea zonelor.

Referinte:
(1) https://www.babycenter.com/health/illness-and-infection/canker-sores_1464984
(2) https://myhealth.ucsd.edu/3,89369
(3) https://www.mottchildren.org/health-library/zd1065
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01843

Articole recomandate

Lasa un comentariu