Contractiile „false” vs Contractiile din travaliu

de Mancas Malina
contractiile in sarcina

Contractiile in sarcina pot fi de mai multe tipuri. Iata care sunt diferentele dintre contractiile „false” si contractiile din travaliu sau contractiile reale.

CUPRINS:

1. Ce rol au contractiile?
2. Cum se resimt contractiile „false”?
3. Ce sunt contractiile din travaliu?
4. Travaliul prematur si contractiile

Ce rol au contractiile?

Contractiile se refera la momentul in care muschii din uter se strang, provocand dureri in abdomenul inferior sau dureri de spate. Contractiile sunt o parte normala a sarcinii, in special spre sfarsit. Contractiile constante sunt unul dintre semnele principale ca femeia este in travaliu. Cu toate acestea, uneori s-ar putea sa crezi ca intri in travaliu cand de fapt nu este asa. Aceste tipuri de contractii sunt numite contractii false sau contractii Braxton Hicks.

Contractiile din travaliu sau reale incep atunci cand glanda pituitara elibereaza hormonul oxitocina. Acest lucru stimuleaza muschii din uter sa inceapa sa se stranga si sa se relaxeze. In timpul contractiilor, partea superioara a uterului incepe sa se stranga pentru a impinge copilul in jos. De asemenea, contractiile dilata partea inferioara a uterului si a colului uterin pentru a permite trecerea copilului.

ce rol au contractiile

Tipuri de contractii

Este posibil sa incepeti sa aveti contractii neregulate in ultimele luni de sarcina. In timpul acestor contractii simti ca uterul se strange si apoi se relaxeaza – se numesc contractii Braxton Hicks. Cand intri in travaliu, contractiile se schimba. Spre deosebire de contractiile Braxton Hicks, aceste contractii  din travaliu sau „reale” au urmatoarele caracteristici:

  • vin intr-un model regulat si treptat devin din ce in ce mai puternice si mai apropiate ca frecventa;
  • dureaza aproximativ 30 – 70 secunde;
  • persista si la schimbarea pozitiei.

Contractiile sunt cronometrate de la inceputul unei contractii pana la inceputul urmatoarei.

ATENTIE!

Contractiile puternice si regulate inainte de saptamana 37 de sarcina pot fi unul dintre semnele travaliului prematur. Daca suspectati ca ati intrat in travaliu prematur, solicitati imediat ajutor medical. Daca sunteti insarcinata in mai putin de 37 de saptamani si aveti contractii puternice, regulate la fiecare 10 minute – sau mai frecvent – sunati imediat la medic.

Alte semne posibile de travaliu prematur includ:

  • lichid care se scurge din vagin – semn ca s-a rupt apa;
  • o modificare a secretiilor vaginale;
  • sangerare vaginala;
  • durere de spate persistenta;
  • presiune in vagin sau rect;
  • crampe care se simt ca dureri menstruale severe, cu sau fara diaree.

contractiile false

Cum se resimt contractiile „false”?

Denumite contractii „false” sau contractii Braxton-Hicks, acestea nu indica faptul ca travaliul a inceput. Unele dintre semnele cheie ale contractiilor Braxton-Hicks includ:

  • contractii care nu cresc in intensitate sau frecventa;
  • contractii neregulate – nu respecta un model si nu vin la intervale regulate;
  • senzatii care sunt mai mult incomode decat dureroase;
  • contractii in zona inghinala sau in zona din fata a abdomenului, nu spre spate;
  • mersul sau schimbarea pozitiei – mai ales pozitia intinsa – pot diminua contractiile;
  • nu sunt insotite de sangerare, scurgeri de lichid sau scaderea miscarii fetale.

Contractiile Braxton-Hicks pot aparea inca de la 6 saptamani de sarcina, dar sunt de obicei mai pronuntate in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru. Este posibil ca unele femei sa nu fie constiente de aceste contractii pana in al treilea trimestru.

De ce apar contractiile false?

Nu se stie exact ce cauzeaza contractiile Braxton Hicks. Se crede ca acestea joaca un rol in tonifierea musculaturii uterine si in imbunatatirea fluxului de sange catre placenta.  Unii factori declansatori pentru contractiile Braxton Hicks includ:

  • activitatea fizica intensa;
  • copilul este foarte activ;
  • vezica plina;
  • activitatea sexuala;
  • deshidratarea etc.

Termenul a aparut in 1872, cand un medic englez pe nume John Braxton Hicks a descris contractiile care apar inainte de travaliul real. Contractiile Braxton Hicks pot incepe inca din al doilea trimestru. Cu toate acestea, sunt cel mai frecvent experimentate in al treilea trimestru. 

travaliul activ

Ce pot face pentru a atenua contractiile Braxton Hicks?

Principalul mod de a ameliora contractiile Braxton Hicks este sa schimbati pozitia. Puteti sa va intindeti daca ati stat in picioare sau sa faceti o scurta plimbare daca ati stat intinsa. De asemenea, poate fi util sa faceti o baie calda timp de 30 de minute sau mai putin.  Deoarece contractiile pot fi provocate de deshidratare, beti un pahar cu apa. Daca niciunul din acesti pasi nu functioneaza, ar trebui sa contactati medicul.

Ce sunt contractiile din travaliu?

Contractiile din travaliu sunt cele care apar in mod normal in decurs de 24 de ore dupa ruperea apei. Ele implica strangerea muschilor din zona abdominala si apoi relaxarea. Daca pui mana pe abdomen, vei simti ca se intareste atunci cand acesti muschi se strang, iar cand durerea se atenueaza, vei simti ca aceasta duritate se reduce. Aceste contractii imping copilul in jos si, de asemenea, deschid colul uterin – astfel incat copilul sa poata trece. Contractiile de travaliu au loc atunci cand corpul elibereaza un hormon numit oxitocina, care stimuleaza uterul sa se contracte. Exista si alte semne ca sunteti in travaliu, inclusiv eliminarea dopului gelatinos si faptul ca s-a rupt apa.

Tipuri de contractii in travaliu

Contractiile prodromale

Acestea apar cu cateva saptamani, zile sau ore inainte de travaliul real. Sunt regulate, uneori mai puternice sau lungi decat contractiile false. Se considera ca in aceasta etapa este ajutat practic bebelusul sa se mute in pozitia potrivita pentru nastere. In cazul acestor contractii, schimbarea pozitiei nu amelioreaza contractiile, nu sunt modificari cervicale – nu sunt atat de puternice incat sa dilate colul uterin.

Contractiile din faza latenta a travaliului

Contractiile uterine in aceasta etapa:

  • sunt usoare pana la moderate si dureaza aproximativ 30 – 45 de secunde;
  • pot fi neregulate, la o distanta de aproximativ 5-20 minute si chiar se pot opri pentru o perioada.

Femeile pot avea experiente foarte diferite ale contractiilor din faza latenta a travaliului. Unele dintre simptomele pe care le pot descrie includ durere de spate, presiune pelvina si plenitudine, crampe foarte puternice.

contractiile de travaliu

Contractiile din faza activa a travaliului

Prima etapa a travaliului activ incepe atunci cand colul uterin este dilatat la aproximativ 7-8 cm. Aceasta etapa este completa cand colul uterin este complet dilatat si copilul este gata sa fie impins. In ultima parte a acestei etape, travaliul devine cu adevarat intens.

Pe langa dilatarea cervicala, simptomele travaliului activ includ:

  • contractii care apar la fiecare 5 minute sau mai putin – la fiecare 2-3 minute;
  • contractii care dureaza 60 de secunde sau mai mult;
  • senzatii ale uterului care nu se relaxeaza intre contractii;
  • contractiile sunt mai intense.

Urmeaza faza de tranzitie, cand cervixul se dilata complet, contractiile devin mai frecvente, mai intense si mai dureroase. In timpul acestei faze finale a travaliului inainte de nasterea copilului, colul uterin se deschide complet – de la 8 cm la 10 cm. Contractiile pot fi atat de lungi si intense incat pot parea sa se suprapuna. Fiecare va dura aproximativ 60-90 de secunde, cu doar 30 de secunde pana la doua minute de pauza intre fiecare. Dupa aceasta etapa urmeaza cea de impingere, ca bebelusul sa treaca prin canalul de nastere, iar la final eliberarea placentei.

In general, travaliul poate dura intre 12 – 24 de ore pentru prima nastere si aproximativ 8 -10 ore pentru nasterile ulterioare. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferita si fiecare sarcina este diferita. 

De ce este importanta cronometrarea contractiilor?

Cronometrarea contractiilor va poate ajuta sa determinati daca sunteti in travaliu sau nu si sa va dati seama in ce stadiu al travaliului va aflati. Chiar daca apa se rupe, nu esti in travaliu activ pana cand contractiile nu ajung intr-un ritm constant si cresc constant atat in ​​intensitate, cat si in durata. Cum cronometram contractiile? Cand incepe o contractie, noteaza timpul. Apoi, noteaza cand se termina contractia. Diferenta dintre sfarsitul si inceputul contractiei indica durata contractiei. Cand incepe urmatoarea contractie, noteaza din nou timpul. Observa cat timp a trecut de la sfarsitul primei contractii pana la inceputul celei de-a doua – acest lucru arata frecventa contractiilor.

Continuati sa cronometrati fiecare contractie de cateva ori pentru a vedea daca urmeaza un anumit tipar.

Travaliul prematur si contractiile

Durata unei sarcini normale este de 37 – 42 de saptamani, masurata de la data ultimei menstruatii. Travaliul prematur are loc inainte de a 37-a saptamana de sarcina. Travaliul prematur este diagnosticat la o femeie care are intre 20 – 37 de saptamani de sarcina si are contractii uterine regulate. Asta inseamna aproximativ 6 sau mai multe intr-o ora.

Unii factori de risc pentru travaliul prematur includ:

  • sarcina multipla;
  • stari anormale ale uterului, colului uterin sau placentei;
  • fumatul in sarcina;
  • niveluri ridicate de stres;
  • istoric de nastere prematura;
  • anumite infectii;
  • supraponderalitatea sau subponderalitatea inainte de sarcina;
  • lipsa ingrijirii prenatale adecvate.

Referinte:
(1) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/braxton-hicks/
(2) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tm6618
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/braxton-hicks-contractions-vs-real-contractions#what-to-do

Articole recomandate

Lasa un comentariu