Ameteli in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
ameteli in sarcina

Ameteli in sarcina – esti gravida si ai ameteli inexplicabile? Afla care pot fi cauzele ametelilor in sarcina si ce solutii exista pentru gestionarea si prevenirea lor.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Cauzele ametelilor in sarcina
3. Ce ar trebui sa fac daca am ameteli in timpul sarcinii?

Informatii generale

Exista mai multe simptome pe care le experimentati cand sunteti gravida, dar ametelile nu sunt discutate frecvent – chiar daca sunt destul de comune in sarcina. In timpul sarcinii, corpul trece printr-o serie de modificari, iar unele dintre ele pot cauza ameteli.

Senzatia de ameteala poate fi cauzata de o varietate de factori in timpul sarcinii, de la probleme cum ar fi deshidratarea si scaderea glicemiei, pana la afectiuni mai grave, cum ar fi preeclampsia. E important sa informati medicul cu privire la aceste stari de ameteala, pentru a depista cauza exacta. Ametelile insotite de vorbire neclara, amorteala, o modificare a vederii, cefalee, umflaturi, greata, dificultati de respiratie pot fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau preeclampsie si ar trebui sa va adresati imediat medicului.

cauzele ametelilor in sarcina

Cauzele ametelilor in sarcina

Ameteala are multe cauze, inclusiv schimbari hormonale, senzatia de foame si probleme cu inima sau vasele de sange. Aceste ameteli se pot ameliora sau agrava pe masura ce sarcina avanseaza. Mai exact, o crestere a hormonului gonadotropina corionica umana poate cauza ameteli, precum si greata, care de obicei se amelioreaza pana la sfarsitul primului trimestru. Cu toate acestea, pe masura ce sarcina progreseaza si uterul in crestere pune presiune pe alte organe, unele femei constata ca ametelile se agraveaza. Este posibil sa simtiti ameteli si probleme cu respiratia, mai ales atunci cand este cald afara sau in momente de efort.

Iata cateva cauze ale ametelilor in sarcina – pe toata perioada sarcinii:

Modificarile hormonale si cardiovasculare in sarcina

Principala cauza a ametelilor in timpul sarcinii este data de cresterea hormonilor care determina relaxarea si dilatarea vaselor de sange. Asta ajuta la cresterea fluxului de sange catre bebelus, dar incetineste circulatia sangelui la mama. Acest lucru face ca tensiunea arteriala sa fie mai mica decat de obicei, ceea ce poate reduce fluxul de sange catre creier, provocand temporar ameteli.

S-ar putea sa aveti stari de ameteala in sarcina, deoarece sistemul cardiovascular sufera modificari majore: ritmul cardiac creste, inima pompeaza mai mult sange pe minut, iar cantitatea de sange din corp creste cu 30 – 50%. In majoritatea sarcinilor, vasele de sange se dilata si tensiunea arteriala scade treptat, ajungand la cel mai scazut punct in perioada de mijloc a sarcinii. Apoi incepe sa revina pana la nivelul sau normal –  pana la sfarsitul sarcinii. Sistemul cardiovascular si sistemul nervos se pot adapta de obicei la aceste modificari si pot mentine un flux sangvin adecvat catre creier. Insa, uneori nu se adapteaza suficient de repede, ceea ce poate duce la ameteli.

Sincopa vasogavala

In sarcina se fac mai multe analize de sange, mai ales la inceputul sarcinii, iar acestea implica utilizarea acelor. Unii oameni au fobie de ace sau ametesc atunci cand vad sange. O scadere brusca a tensiunii arteriale, numita raspuns vasovagal, poate aparea ca urmare a fricii. Acest raspuns poate provoca ameteli sau chiar lesin.

Sincopa vasovagala provoaca ameteli si lesin atunci cand corpul, chiar si pentru scurt timp, nu regleaza tensiunea arteriala. Se intampla atunci cand tensiunea arteriala scade brusc – adesea ca raspuns la anxietate sau stres. Unele femei experimenteaza acest lucru pentru prima data in timpul sarcinii, din cauza stresului suplimentar.

Foamea si scaderea glicemiei

Unele femei observa o crestere a ametelilor atunci cand le este foame. In timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, femeile au nevoie de mai multe calorii, desi nu un aport suplimentar prea mare. Astfel, poate aparea senzatia de foame frecvent. Pe masura ce glicemia scade, ameteala poate creste.

Ameteala poate ficauzata de nivelurile scazute de zahar din sange care pot aparea pe masura ce corpul se adapteaza la modificarile metabolismului. Modificarile nivelului de zahar din sange pot provoca ameteli pe tot parcursul sarcinii. La inceputul sarcinii, unele femei constata ca, atunci cand glicemia este scazuta sau le este foame, se simt ametite, au tremuraturi sau greata.

Greturile in sarcina

Greturile in sarcina tind sa implice varsaturi, dureri de cap sau o combinatie a acestor simptome, dar si ameteli uneori. In unele cazuri, greturile devin o problema atunci cand femeia ajunge sa se simta infometata sau obosita. Simptomele devin de obicei progresiv mai intense in timpul primului trimestru si se reduc pana la sfarsitul primului sau celui de-al doilea trimestru. Femeile cu greturi care vomita in mod regulat pot avea hiperemesis gravidarun. Aceasta afectiune poate provoca deshidratare si complicatii si persista adesea pana la nastere.

Anemia

Este posibil sa aveti un numar redus de globule rosii in timpul sarcinii, provocand anemie. Acest lucru se intampla atunci cand nu aveti suficient fier si acid folic in corp. In plus fata de ameteli, anemia poate da oboseala si dificultati usoare de respiratie. Puteti dezvolta anemie in orice moment din timpul sarcinii.

Deshidratarea

Deshidratarea poate aparea in orice moment al sarcinii. Este posibil sa o experimentati in primul trimestru daca aveti greata sau varsaturi. Este posibil sa va confruntati cu deshidratare si mai tarziu in timpul sarcinii, deoarece corpul necesita mai multa apa.

ametelile pe durata sarcinii

Ameteli la inceputul sarcinii

Mai multi factori pot contribui la ameteli in primul trimestru. In primul rand, e vorba de modificari hormonale si scaderea tensiunii arteriale. Din momentul in care ramaneti gravida, nivelul hormonilor se modifica pentru a ajuta la cresterea fluxului sangvin in corp. Acest lucru ajuta copilul sa se dezvolte in uter. Cresterea fluxului sangvin poate determina modificarea tensiunii arteriale. Adesea, tensiunea arteriala va scadea in timpul sarcinii – hipotensiune arteriala sau tensiune arteriala scazuta. Tensiunea arteriala scazuta poate da ameteli, mai ales cand va ridicati de pe scaun in picioare.

In primul trimestru, ametelile pot aparea si daca aveti greata si varsaturi severe – hiperemesis gravidarum. Daca aveti aceasta afectiune, este posibil sa nu puteti retine in stomac alimente sau apa, rezultand ameteli si pierdere in greutate. Uneori, ameteala poate rezulta dintr-o sarcina ectopica. Asta se intampla atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului. De multe ori, se implanteaza in trompele uterine.

Ameteli in al doilea trimestru

Unele dintre motivele pentru care apar ameteli in primul trimestru se pot mentine si in al doilea trimestru, cum ar fi tensiunea arteriala scazuta sau hiperemesis gravidarum. Insa, pot exista si alte cauze pe masura ce sarcina progreseaza. Este posibil sa aveti ameteli daca presiunea uterului in crestere apasa asupra vaselor de sange. Acest lucru poate aparea in al doilea sau al treilea trimestru si este mai frecvent atunci cand copilul este mai mare. Statul pe spate poate provoca uneori ameteli. Asta pentru ca pozitia intinsa pe spate mai tarziu in timpul sarcinii poate face ca uterul in crestere sa blocheze fluxul de sange de la extremitatile inferioare catre inima. Acest lucru poate provoca ameteli, precum si alte simptome.

Este posibil sa aveti ameteli in caz de diabet gestational. Diabetul gestational apare atunci cand hormonii afecteaza modul in care corpul produce insulina. Ameteala, impreuna cu alte simptome, cum ar fi transpiratia, tremuraturile si durerile de cap, pot indica faptul ca glicemia este scazuta.

Ameteli in al treilea trimestru

Multe dintre cauzele ametelilor din primul si al doilea trimestru pot provoca acelasi simptom mai tarziu in timpul sarcinii. Aveti grija la senzatia de lesin pentru a evita caderea, mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru. Ridicati-va incet si solicitati sprijin pentru a evita senzatia de ameteala si asigurati-va ca stati jos cat de des puteti, pentru a evita perioade lungi de stat in picioare.

La sfarsitul sarcinii, pe masura ce uterul se extinde, pune presiune pe multe organe, inclusiv pe plamani. Aceasta presiune poate face dificila extinderea completa a plamanilor atunci cand femeia respira. In timp ce respiratia poate deveni mai dificila, corpul necesita mai mult oxigen. Prin urmare, femeile insarcinate se pot simti ametite cand fac exercitii fizice, respira puternic sau se incalzesc prea mult.

Ce ar trebui sa fac daca am ameteli in timpul sarcinii?

In primul rand, este important sa te asezi imediat ce te simti ametita, pentru a preveni caderile. In plus, cand te asezi se poate reduce senzatia de ameteala. Daca te simti ametita, opreste-te din ceea ce faceai si intinde-te. Nu trebuie sa conduci, sa folosesti utilaje grele sau sa faci orice activitate care necesita echilibru, cum ar fi urcatul scarilor. Ramai asezata pana cand ameteala trece.

solutii pentru ametelile in sarcina

Gestionarea si prevenirea ametelilor in timpul sarcinii

Exista mai multe moduri in care puteti evita sau reduce ameteala atunci cand sunteti gravida:

  • Limitati perioadele prelungite de stat asezat sau in picioare.
  • Evitati sa va ridicati brusc in picioare.
  • Continuati sa faceti miscare, atat cat va permite starea de sanatate, pentru a sustine circulatia sangvina.
  • Schimbati pozitiile des. Nu stati in aceeasi pozitie prea mult timp.
  • Evitati supraincalzirea – inclusiv baile fierbinti, dusurile fierbinti, timpul prelungit la soare etc.
  • Evitati sa va intindeti pe spate in al doilea si al treilea trimestru.
  • Consumati alimente sanatoase pentru a evita scaderea glicemiei. E bine sa aveti un plan de masa bine stabilit, cu mese si gustari sanatoase, pentru a preveni scaderea glicemiei si ametelile.
  • Beti suficienta apa pentru a evita deshidratarea.
  • Purtati imbracaminte confortabila.
  • Luati suplimente si medicamente conform recomandarilor medicului pentru a trata afectiunile ce cauzeaza ameteli.

Aproximativ 8% dintre femeile insarcinate, in al doilea sau al treilea trimestru dezvolta o afectiune numita sindrom hipotensiv in decubit dorsal. Daca aveti aceasta afectiune, inseamna ca atunci cand va intindeti pe spate, inima pompeaza mai putin sange si tensiunea arteriala scade, astfel incat apar stari de ameteala si greata pana cand schimbati pozitia. Pentru a preveni aceasta problema, intindeti-va pe o parte.

Trebuie sa va adresati medicului daca aveti frecvent ameteli in sarcina sau ati avut stari de lesin. Medicul va depista cauza ametelilor si va oferi indicatiile necesare, in functie de caz.

Referinte:
(1) https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/family-resources-library/how-to-handle-dizziness-during-pregnancy
(2) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/dizziness-during-pregnancy/
(3) https://www.babycentre.co.uk/a228/dizziness-in-pregnancy
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/dizziness-in-pregnancy
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/dizziness-in-early-pregnancy

Articole recomandate

Lasa un comentariu