Miliaria sau iritatia de la caldura la copii

de Mancas Malina
miliaria

Miliaria este o eruptie cutanata cauzata de caldura ce poate afecta adultii si copiii. Iata care sunt simptomele, cauzele si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este miliaria?
2. Care sunt simptomele eruptiei de la caldura?
3. Care sunt cauzele?
4. Ce implica tratamentul?

Ce este miliaria?

Miliaria este numita si sudamina, alergie la caldura sau eruptie cutanata cauzata de caldura si poate afecta atat adultii, cat si copiii. Apare cand canalele glandelor sudoripare se blocheaza, iar transpiratia se acumuleaza sub piele si nu poate fi eliminata in mod normal. Rezultatul este ca produsul de secretia sau transpiratia care se acumuleaza sub piele sub forma de umflaturi mici, vezicule mici sau papule, care produc mancarime. Aceste mici umflaturi si vezicule apar de obicei pe fata, gat, umeri, piept, si la copii in zona scutecului. Desi persoanele de toate varstele pot avea o eruptie de la caldura, bebelusii sunt mai predispusi, deoarece glandele sudoripare sunt mai putin dezvoltate decat cele ale copiilor mai mari si ale adultilor.

cauzele iritatiilor de caldura

Care sunt simptomele eruptiei de caldura?

Eruptia cauzata de caldura poate duce la inrosirea pielii in zonele afectate, cu mici umflaturi si vezicule ce cauzeaza mancarime. Veziculele sunt de obicei transparente sau roz, sub forma de umflaturi mici sau puncte.Copilul nu va avea alte simptome de obicei, cum ar fi febra. La bebelusi, eruptia cutanata este cel mai probabil sa apara pe gat, axile, zona cotului si zona scutecului. La copii mici si copii mai mari, eruptia apare de obicei pe gat, piept si spate. Eruptia cutanata de acest tip la copii implica rar fata, palmele sau talpile.

De obicei, eruptia cutanata data de caldura se reduce de la sine in cateva zile (de obicei 2-3 zile) odata ce pielea copilului este racita si se iau alte masuri la domiciliu pentru a calma zona. Rar – mai ales daca eruptia cutanata se extinde pentru ca este zgariata sau se irita – se poate dezvolta o infectie. Semnele unei infectii pot include:

  • zona eruptiei devine foarte rosie si calda la atingere;
  • stare generala de rau;
  • dungi rosii care provin din zona eruptiei;
  • pot si semne de puroi;
  • febra;
  • ganglioni limfatici umflati.

Daca cel mic prezinta oricare dintre aceste simptome, contactati medicul pediatru cat mai curand posibil.

Tipuri de miliaria

Exista mai multe tipuri de miliaria:

Miliaria crystallina

Apare atunci cand blocajul canalelor sudoripare este aproape de suprafata pielii. Eruptia se prezinta ca niste pete minuscule care apar in grupuri. Pot arata ca niste „margelute” de transpiratie. Eruptiile tind sa dispara in cateva ore sau zile. Este posibil sa nu existe deloc mancarime.

Miliaria rubra

Este cea mai frecventa forma de eruptie de caldura. Apare atunci cand blocarea canalelor sudoripare are loc intr-o zona mai profunda a stratului exterior al pielii (epiderma). Se dezvolta umflaturi mici si rosii (papule) in grupuri. Acestea au doar cativa milimetri. Apar de obicei in diferite parti ale corpului, de obicei in zonele unde are loc contactul cu hainele. Pot cauza mancarime intensa si uneori senzatie de intepatura. Unele zone ale pielii devin rosii. Eruptia poate aparea la cateva zile de la contactul cu un climat cald.

Miliaria profunda

Este o forma rara ce apare atunci cand blocarea canalelor sudoripare are loc la nivelul stratului mediu al pielii (derm). Acest lucru apare de obicei la persoanele care traiesc intr-un climat cald, care au avut episoade repetate de miliaria rubra. Papulele pot fi mai mari si apar atunci cand transpirati intens. Acestea tind sa aiba culoarea mai intensa. Nu prea cauzeaza mancarime, dar exista risc mai mare sa apara febra.

Miliaria pustulosa

In acest tip de miliaria, papulele se infecteaza cu bacteriile care traiesc pe suprafata pielii. Lichidul din interiorul umflaturilor contine puroi.

simptome miliaria

Care sunt cauzele?

Avem mii de glande sudoripare care se afla chiar sub suprafata pielii. Aceste glande produc transpiratie care se deplaseaza prin canalele sudoripare la suprafata pielii. Cand aceste canale sunt blocate, transpiratia se scurge in pielea din jur. Asta poate duce la formarea de mici papule si vezicule – ce confera aspectul de eruptie.

Eruptia data de caldura la copii apare astfel atunci cand transpiratia excesiva infunda glandele sudoripare. Produsul de secretia sau transpiratia se acumuleaza sub piele. Drept urmare, apar mici vezicule transparente, roz sau rosiatice. Aceasta problema apare mai ales vara, cand copilul este expus prea mult la soare si caldura sau cand este imbracat prea gros. Alti factori de risc pot fi supraincalzirea data de efort fizic si faptul ca pielea este acoperita cu lotiuni, creme sau unguente in timpul expunerii la caldura sau in timpul exercitiilor fizice. Utilizarea anumitor produse, inclusiv unguente, creme si lotiuni, poate bloca glandele sudoripare. Uneori, eruptia de caldura apare pe pieptul copilului cand se folosesc unguente cu mentol aplicate pentru calmarea tusei.

Nou-nascutii sunt mai predispusi la eruptiile de caldura, deoarece glandele sudoripare sunt mai putin dezvoltate decat la copiii mai mari. Corpul unui bebelus este mai putin eficient in reglarea temperaturii. In plus, bebelusii au mai multe pliuri ale pielii, care pot capta transpiratia.

eruptiile cutanate de caldura la bebelusi

ATENTIE!

E important sa mergeti la medic cu cel mic pentru a va asigura ca este vorba despre miliaria si nu alta problema, mai ales daca cel mic are si alte simptome. Foliculita este o eruptie care este adesea confundata cu miliaria. Foliculita este o infectie bacteriana a pielii care apare ca vezicule mici galbui si implica mai degraba foliculii de par decat glandele sudoripare. De asemenea, impetigo este o eruptie care se dezvolta adesea in pliurile pielii. Aceste eruptii pot aparea, de asemenea, dupa expunerea la caldura excesiva, dar sunt cauzate in schimb de o infectie bacteriana a pielii. Alte eruptii cutanate care pot afecta copiii pot fi eczemele si iritatiile de scutec. De asemenea, e important sa nu confundati miliaria cu bolile copilariei ce provoaca vezicule.

sudamina sau iritatia de caldura

Ce implica tratamentul?

In cele mai multe cazuri, eruptia cauzata de caldura nu necesita tratament. In general, dispare de la sine in termen de 2 – 3 zile. In primul rand, este important ca pielea copilului sa fie racorita. Spalati usor pielea cu apa calda si un sapun delicat si uscati usor apoi. Zona afectata trebuie mentinuta uscata. Evitati aplicarea de lotiuni si creme, ce pot agrava eruptia, blocand mai mult porii – folositi doar daca asa v-a recomandat medicul. Puteti lasa copilul sa stea dezbracat sau evitati hainele in exces.

Aplicarea de comprese reci – un prosop imbibat in apa rece (nu foarte rece si nu gheata) poate fi de ajutor. Daca este posibil, evitati caldura si umiditatea. De exemplu, sa stati intr-o camera cu aer conditionat cateva ore pe zi. Se recomanda hainute largi din bumbac, ce lasa pielea sa respire. Curatati atent pliurile cutanate si uscati pielea pentru a reduce eruptia si pentru a preveni agravarea.

Cremele pentru eruptii cutanate se folosesc doar daca asa v-a prescris medicul dupa un control. Medicul va poate recomanda uneori lotiuni pe baza de calamina pentru reducerea mancarimilor. Pentru eruptii cutanate severe sau eruptii care nu dispar de la sine, medicul poate prescrie o crema cu steroizi pentru a accelera vindecarea. In cazuri rare, eruptiile de caldura se pot infecta, mai ales daca un copil le zgarie. O eruptie de caldura infectata poate provoca febra si alte semne de boala.

Asigurati-va ca bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.

Atentie!

Mergeti la medic daca eruptia nu se reduce in cateva zile si daca cel mic are episoade repetate de eruptii de caldura. Retineti ca exista si alte afectiuni care pot provoca o eruptie cutanata, astfel ca cel mai bine este sa solicitati sfatul medicului de la primele semne. De asemenea, contactati medicul daca cel mic are febra si stare generala de rau. Citeste aici mai multe despre febra la copii.

Recomandari si sfaturi

  • Imbracati bebelusii si copiii mici intr-un singur strat de haine de bumbac de culoare deschisa in medii calde.
  • Hainutele trebuie sa fie largi, lejere, sa nu se frece de piele.
  • Schimbati scutecul cat mai des – imediat ce este murdarit.
  • Evitati sa petreceti mult timp afara cand e foarte cald.
  • In timpul activitatilor in aer liber, alegeti umbra, hidratati copilul si indepartati straturile suplimentare de imbracaminte. Oferiti-i copilului suficienta apa pentru a preveni deshidratarea. Cand copilul este hidratat, temperatura corpului este mai probabil sa ramana la valori optime.
  • Asigurati-va ca unitatea de aer conditionat de acasa este intretinuta in mod regulat pentru performante maxime.
  • Cand sunteti la parc sau la locul de joaca, verificati daca cel mic nu se supraincalzeste in timpul jocului. Daca observati haine umede sau pielea foarte transpirata, indepartati un strat de haine sau mutati-va pentru o vreme intr-un spatiu cu umbra sau cu aer conditionat.

Referinte:
(1) http://www.sienapediatrics.com/HeatRash.pdf
(2) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abk9750
(3) https://www.healthdirect.gov.au/heat-rash
(4) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-heat-rash-basics
(5) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/heat-rash

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu