Conjunctivita la copii – cauze, tratament

de Mancas Malina
conjunctivita la copii

Conjunctivita este o problema des intalnita la copii, dar de obicei nu este grava. Iata care sunt semnele si simptomele, de ce apare conjunctivita si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este conjunctivita?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic si tratament

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o problema oculara frecventa la copii – o inflamatie a conjunctivei, membrana care acopera partea alba a ochiului si interiorul pleoapelor. Desi este de obicei cauzata de un virus, poate fi cauzata si de bacterii. Conjunctivita virala este foarte contagioasa, in timp ce conjunctivita bacteriana nu este la fel de contagioasa. Poate fi cauzata si de o reactie alergica- forma alergica nu este contagioasa. Blefarita este o alta afectiune care provoaca inflamatie si iritatie cronica a pleoapelor.

Simptome

In caz de conjunctivita, copilul va avea ochii rosii, cu lacrimare, senzatie de durere si mancarime. Uneori apar secretii lipicioase galbui, care fac ca pleoapele sa se lipeasca intre ele in timpul somnului si sa se formeze cruste in coltul ochilor. De asemenea, pleoapa sau pielea din jurul ochilor poate fi umflata. Albul ochilor poate fi roz sau rosu.

Simptomele apar de obicei la 24 – 72 de ore dupa ce copilul se infecteaza si pot dura de la 2 zile la 3 saptamani. Daca cel mic are conjunctivita bacteriana, de obicei ambii ochi vor fi afectati. Daca este vorba de forma virala, poate fi afectat un singur ochi, dar pot fi infectati si ambii. Daca e vorba de conjunctivita alergica, copilul va avea si alte simptome alergice, cum ar fi mancarime, secretii nazale sau stranut. Cel mic poate avea si sensibilitate la lumina.

simptome conjunctivita

Cauze

Conjunctivita infectioasa

Conjunctivita poate fi cauzata de o infectie (fie un virus, fie o bacterie), care este contagioasa. Copilul ar putea dezvolta conjunctivita infectioasa daca intra in contact cu secretii din ochi, nas sau gat de la o persoana infectata, prin atingere, tuse sau stranut. Se poate infecta si prin degete sau obiecte contaminate, apa contaminata sau prosoape contaminate.

In caz de conjunctivita infectioasa, persoana va ramane infectioasa atat timp cat exista o scurgere din ochi. Daca are forma infectioasa, nu trebuie sa foloseasca in comun cu alte persoane servetele, prosoape sau fete de perna.  Nou-nascutii sunt expusi riscului de conjunctivita si pot dezvolta complicatii grave daca nu sunt tratati.

Conjunctivita virala vs bacteriana

Conjunctivita virala este o versiune contagioasa a conjunctivitei cauzata de un virus. Acelasi virus care provoaca raceala obisnuita sau alte infectii virale poate provoca si conjunctivitele. Conjunctivita bacteriana este, de asemenea, o forma contagioasa de conjunctivita. La fel ca forma virala, forma bacteriana poate fi cauzata de bacterii care provoaca boli comune, cum ar fi unele infectii ale urechii.

Conjunctivita alergica

Conjunctivita poate fi cauzata si de o reactie alergica. Forma alergica nu este contagioasa. Copilul va prezenta adesea alte semne daca este rezultatul unei alergii. Semnele pot include mancarime sau secretii nazale si stranut, iar ochii sunt aposi si apar mancarimi.

Conjunctivita iritativa

Ochii copilului pot deveni de culoare roz daca sunt expusi la un element care irita ochii, cum ar fi clorul dintr-o piscina sau fum. Aceasta forma de conjunctivita nu este contagioasa.

Cat de contagioasa este conjunctivita?

tipuri de conjunctivita

Conjunctivitele virale si bacteriene sunt contagioase. Conjunctivitele alergice si iritante nu sunt contagioase.

Conjunctivitele contagioase se pot transmite foarte repede si usor prin contactul direct cu lichidul ocular al unei persoane infectate sau cu lichide corporale, cum ar fi mucusul din stranut sau secretii nazale. De asemenea, este posibil sa apara conjunctivite daca cel mic intra in contact cu scurgeri oculare de la persoane infectate, de pe servetele, prosoape, fete de perna sau cearsafuri. Poate fi transmisa prin contact direct: atunci cand un copil atinge secretiile din ochi si apoi atinge un alt copil sau obiect care devine contaminat. De asemenea, se poate raspandi prin tuse si stranut.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), forma bacteriana dureaza de obicei aproximativ 5 – 10 zile si deseori trece mai repede cu antibiotice. Forma virala poate dura pana la 14 zile, desi de obicei se reduce mult mai repede. Forma virala nu va raspunde la antibiotice. Este posibil, desi nu este obisnuit, ca forma virala, alergica si iritativa sa dea nastere unei infectii bacteriene. Se intampla atunci cand un copil mic isi freaca ochii cu mainile murdare, transferand bacteriile in ochi.

Metode de diagnostic si tratament

Daca suspectati ca cel mic are conjunctivita, este important sa mergeti la medic pentru a afla care este cauza si cum sa il tratati. Alte afectiuni oculare grave pot avea simptome similare, asa ca trebuie sa duceti copilul la medic daca are simptome vizibile, daca se plange de dureri severe, modificari ale vederii, umflaturi in jurul ochilor sau sensibilitate la lumina.

Forma bacteriana se reduce de obicei in decurs de o saptamana sau doua, dar picaturile cu antibiotice pot accelera procesul. Atunci cand un alergen sau un iritant provoaca iritatia, evitarea iritantului poate ajuta.

Optiuni de tratament

Tratamentul poate implica picaturi pentru ochi cu antibiotic sau unguent si va depinde de tipul de conjunctivita. Forma purulenta, cu iritatie rosie, scurgeri, pleoape lipicioase cu formare de cruste si disconfort ocular e cauzata de obicei de bacterii. Este tratata cu antibiotice (picaturi  sau unguent), care opresc raspandirea bolii. Forma non-purulenta, in care globul ocular este roziu sau rosu, dar scurgerea este limpede sau apoasa, e insotita de un usor disconfort doar sau deloc. Este de obicei cauzata de un virus sau alt iritant (cum ar fi o alergie sau expunerea la o substanta chimica precum clorul dintr-o piscina). Picaturile cu antibiotic nu vor functiona pentru acest tip de conjunctivita.

In cazul celor mici, medicul poate recomanda adesea unguente pentru ca sunt mai usor de aplicat decat picaturile. Puteti aplica unguentul pe partile laterale ale ochiului copilului, iar unguentul va patrunde incet in ochi pe masura ce se topeste.

Conjunctivita alergica este tratata prin controlul altor simptome alergice (de exemplu, prin administrarea de antihistaminice si evitarea factorilor care declanseaza reactia alergica).

tratarea conjunctivitei

Sfaturi

Nu se recomanda comprese cu ceai de musetel. Curatati cu atentie marginile ochiului cu comprese sterile si apa calda sau cu servetele oculare sterile de unica folosinta. Acest lucru poate elimina secretiile, murdaria si crustele uscate care fac ca pleoapele sa se lipeasca dimineata. Curatati numai intr-o singura directie, din interior spre exterior. Acest lucru previne infectarea celuilalt ochi daca este afectat un singur ochi. Aruncati servetelul sau compresa dupa fiecare utilizare si nu folositi acelasi servetel pentru ambii ochi. Nu incercati sa curatati interiorul pleoapelor, deoarece acest lucru poate cauza afectarea conjunctivei.

Atentie!

Pentru a opri raspandirea conjunctivitei virale sau bacteriene, spalati-va intotdeauna pe maini dupa ce ati atins ochii copilului si oferiti-i un prosop separat. Spalati des mainile copilului si incercati sa il faceti sa nu isi frece ochii. Nu impartasiti prosoape sau servetele, pentru a preveni raspandirea bolii. Daca e vorba de o conjunctivita contagioasa, copilul trebuie tinut departe de colectivitate cateva zile sau dupa cum recomanda medicul.

Conjunctivita recurenta

Unii copii mici au episoade de conjunctivita in mod repetat. Acest lucru nu este neobisnuit, deoarece copiii din colectivitati – scoala, gradinita, cresa – sunt mai vulnerabili la infectii repetate. Unele bacterii asociate conjunctivitei pot fi rezistente la tratament. Poate fi necesara prelevarea unei probe de secretie oculara pentru analiza in laborator, pentru a vedea ce tip de germeni cauzeaza infectia. In unele cazuri, infectiile repetate semnaleaza o problema de baza.

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni transmiterea conjunctivitei este sa urmati bune masuri de igiena. Spalati-va mainile cu sapun, nu impartiti prosoape sau servetele si aruncati servetelele sau compresele care au atins ochiul. Conjunctivita infectioasa este extrem de contagioasa, asa ca invatati copiii sa se spele bine pe maini, cu apa calda si sapun. De asemenea, nu trebuie sa imparta servetele, batiste, prosoape sau fete de perna. Asigurati-va ca va spalati bine mainile dupa ce ati atins ochii unui copil infectat si aruncati obiecte precum comprese, servetele sau dischete de  bumbac dupa ce au fost folosite. Spalati prosoapele si lenjeria de par a copilului cu apa fierbinte separat de hainele familiei pentru a evita contaminarea. Incurajati copiii sa evite atingerea sau frecarea ochilor, sa se spele des pe mani, sa nu isi atinga ochii cu mainile neigienizate.

Referinte:
(1) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=conjunctivitis-in-children-90-P02078
(2) https://www.kidshealth.org.nz/conjunctivitis
(3) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/conjunctivitis
(4) https://www.chla.org/blog/rn-remedies/pink-eye-and-your-child-symptoms-treatment-prevention
(5) https://kidshealth.org/en/parents/conjunctivitis.html

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu