Pompa de san – ce rol are si cum stoarcem laptele matern?

de Mancas Malina
pompa de san

Pompa de san este un instrument util cand trebuie sa storci lapte matern. Iata de cate tipuri pot fi pompele de san, cum se folosesc si sfaturi privind stoarcerea laptelui matern.

CUPRINS:

1. Cand e necesara o pompa de san?
2. Sfaturi pentru stoarcerea laptelui
3. Alegerea pompei de san

Cand e necesara o pompa de san?

Pompa de san este necesara cand trebuie sa storci lapte matern mai des. Stoarcerea laptelui matern este necesara cand din diferite motive nu puteti alapta copilul si pentru a mentine lactatia. Unele mame storc lapte ocazional, in timp ce altele storc exclusiv.

Laptele matern este hrana ideala pentru bebelus, oferindu-i toti nutrientii de care are nevoie pentru crestere si dezvoltare armonioasa. Productia de lapte matern sau lactatia functioneaza pe principiul de cerere si oferta. Sanii produc mai mult lapte atunci cand bebelusul suge mai mult. Hranirea la san favorizeaza mai mult lactatia decat folosirea pompei de san, dar si stoarcerea ajuta in acest sens. Stoarcerea laptelui te ajuta sa obtii si sa stochezi lapte matern pentru situatiile cand nu vei putea alapta copilul la san, te ajuta sa previi supraincarcarea sanilor cu lapte si canalele infundate.

Exista multe motive pentru care o mama are nevoie sa stoarca laptele matern, de la prevenirea acumularii de lapte si cresterea lactatiei pana la colectarea laptelui pentru hranire atunci cand esti departe de micutul tau (de exemplu, cand trebuie sa te intorci la serviciu). Stoarcerea laptelui e necesara si in caz de mameloane plate sau inversate, cand copilul nu se ataseaza bine la san, pentru a ameliora disconfortul dat de sanii prea plini etc. Oricare ar fi motivul, majoritatea mamelor care alapteaza considera utila pompa de san.

cand se recomanda stoarcerea de lapte matern

Cand pot incepe sa storc lapte?

Discutati cu medicul sau consilierul in alaptare inainte de a incepe sa stoarceti lapte. Puteti discuta despre obiectivele de alaptare / stoarcere pentru a gasi metoda care ar putea functiona cel mai bine pentru voi. Puteti opta, in functie de diferite motive, pentru alaptare exclusiva la san, stoarcere ocazionala sau stoarcere exclusiva. Depinde de alegerile personale, de starea bebelusului sau a mamei, anumite probleme la alaptare etc.

Cat lapte trebuie sa storc si cat de des?

Un nou-nascut va avea nevoie de o sticla de lapte matern aproximativ la fiecare 2 – 3 ore. Deci, in primele cateva saptamani, ar trebui sa incercati sa stoarceti cel putin la fiecare 2 – 3 ore – de aproximativ 8 – 12 ori pe zi – pentru a stimula si mentine lactatia. Pe masura ce bebelusul creste, va consuma mai mult la fiecare hranire, dar va trece mai mult timp intre hraniri.

La fiecare sesiune, ar trebui sa stoarceti 10-15 minute la fiecare san. De asemenea, e bine sa incercati sa goliti complet sanii, deoarece este o parte importanta a stimularii productiei de lapte matern. Nu trebuie sa stoarceti mai mult de 20 de minute. Laptele stors trebuie administrat atunci sau depozitat in sticle sau recipiente de depozitare pentru o singura hranire. De asemenea, puteti sa stoarceti lapte dupa alaptare pentru a goli sanii si pentru a stimula lactatia sau pentru a preveni canalele infundate.

Sfaturi pentru stoarcerea laptelui

Laptele matern poate fi stors manual, cu o pompa manuala sau cu o pompa electrica. Pentru a stoarce laptele manual, spalati-va mainile cu sapun si apa calda. Masati usor sanul. Incepeti de la varful sanului si accelerati spre mamelon. Masati si partea inferioara a sanului. Faceti acest lucru de mai multe ori pentru a va asigura ca intregul san este masat. Acest lucru imbunatateste curgerea. Asezati sub san un recipient curat sau o sticla. Poti sustine sanul cu o mana daca ai sanii mari si grei. Poti fixa degetul mare si degetul opus unul fata de celalalt, de ambele parti. Apasa usor spre interior spre centrul sanului, pana cand incepe sa curga lapte. Stoarcerea nu ar trebui sa doara.

La fel ca si in cazul stoarcerii manuale, primul pas in stoarcerea laptelui matern cu o pompa manuala este igienizarea mainilor. De asemenea, trebuie sa fii relaxata si maseaza usor sanii. Verifica inainte toate componentele pompei pentru a va asigura ca functioneaza. Apoi e important sa stati intr-o pozitie confortabila. Se aplica si se fixeaza cupa pompei in jurul areolei cu mamelonul in centru. Strange usor si ritmic manerul pompei – s-ar putea sa apara doar picaturi de lapte pana cand incepe sa curga. Cand incepe sa curga lapte, stoarce pana cand fluxul de lapte se opreste.

Pompele electrice seamana mult cu pompele manuale, cu exceptia faptului ca nu trebuie sa faceti singura stoarcerea. Atasati cupa pe san si activati pompa – care va incepe sa stoarca laptele. Incepeti la un nivel usor de stoarcere si treptat puteti creste intensitatea, in functie de confort.

tipuri de pompe de san

Depozitarea laptelui matern stors

Dupa ce ati stors laptele, trebuie folosit pentru hranire sau depozitat intr-un recipient inchis curat sau intr-o punga speciala pentru depozitarea laptelui matern. ➤ Vezi aici o gama variata de accesorii alaptare, inclusiv recipiente depozitare lapte matern.

Puteti pastra laptele matern la temperatura camerei (26 ° C sau mai mica) timp de 6-8 ore, in frigider (4 ° C sau mai putin) timp de pana la 72 de ore, in congelator (-15 ° C sau mai putin incongelator din interiorul frigiderului timp de 2 saptamani, la-18 ° C sau putin in congelator cu usa separata timp de 3 luni sau intr-un congelator vertical la -20 ° C sau mai putin, timp de 6-12 luni),

Laptele matern se decongeleaza in frigider si apoi poate fi incalzit sub jet de apa calda. Nu folositi un cuptor cu microunde pentru a dezgheta sau incalzi laptele, deoarece distruge unele dintre componentele laptelui matern. De asemenea, poate forma puncte fierbinti, care pot cauza arsuri.

Curatarea echipamentelor de stoarcere

Toate componentele pompei de san si partile detasabile care intra in contact cu laptele matern trebuie clatite bine si depozitate intr-un spatiu curat si inchis dupa fiecare utilizare. Folositi apa calda cu sapun si apoi clatiti bine. Biberoanele, tetinele si recipientele de depozitare pentru laptele matern trebuie spalate bine, clatite si apoi sterilizate inainte de utilizare pana cand bebelusul are varsta de 12 luni.

etape stoarcere lapte matern

Alegerea pompei de san

Pompele de san sunt folosite pentru a stoarce si colecta laptele matern din sani. Odata colectat, laptele poate fi oferit imediat bebelusului sau depozitat in pungi si recipiente de stocare a laptelui matern pentru a fi utilizat ulterior. Exista multe tipuri diferite de pompe pe piata – manuale, electrice, simple sau duble. Pompele electrice duble va permit sa stoarceti ambii sani simultan, la o viteza destul de mare. Pompele manuale sunt usoare, portabile si ieftine. Dezavantajul este ca dureaza mai mult pana vei obtine suficient lapte.

Pompele pot fi cu sistem inchis sau deschis. Pompa cu sistem inchis are un sistem de bariera ce previne ca laptele sa patrunda in dispozitiv. Pompa cu sistem deschis nu are o bariera intre lapte si mecanismul pompei, astfel incat laptele poate sa se scurga prin tuburi si poate intra in contact cu mecanismul de pompare.

Alegerea pompei depinde de nevoile tale – cat de des vei stoarce, cat lapte vrei sa storci, cat timp ai la dispozitie etc. Daca trebuie sa storci lapte doar ocazional, o pompa manuala poate fi suficienta. Este mica, usor de transportat si de utilizat si nu este foarte scumpa.  Daca trebuie sa storci de mai multe ori pe zi, o pompa electrica poate fi mai utila. Varianta de pompa dubla este utila daca vrei sa storci lapte mai des, de la ambii sani simultan. Tine cont si de portabilitate, puterea aspiratiei, nivel de zgomot (unele sunt foarte silentioase, in timp ce altele produc destul de mult zgomot), alte piese si consumabile necesare.

Vezi aici gama variata de POMPE DE SAN, pompe manuale si electrice, simple sau duble si alege varianta potrivita pentru tine si nevoile tale!

Referinte:
(1) https://www.laleche.org.uk/expressing-your-milk/
(2) https://www.whattoexpect.com/pumping-breast-milk.aspx
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-often-should-i-pump#optimizing-milk-supply
(4) https://www.llli.org/breastfeeding-info/pumping-milk/

Articole recomandate

Lasa un comentariu