Nasterea prin cezariana – tot ce trebuie sa stii

de Mancas Malina
nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana este nasterea chirurgicala, printr-o incizie abdominala, atunci cand nasterea naturala nu este posibila. Iata care sunt etapele si ce implica recuperarea.

CUPRINS:

1. Cand se recomanda nasterea prin cezariana?
2. Ce implica nasterea prin cezariana?
3. Cezariana – riscuri si complicatii posibile
4. Recuperarea dupa cezariana

Cand se recomanda nasterea prin cezariana?

Nasterea prin cezariana este o procedura chirurgicala folosita pentru a da nastere unui copil printr-o incizie in abdomen si in uter. Operatia poate fi planificata daca aveti complicatii ale sarcinii sau din alte motive.

O cezariana poate fi recomandata ca procedura planificata sau facuta in caz de urgenta daca se crede ca o nastere naturala este prea riscanta. Cezarianele planificate se fac de obicei din a 39-a saptamana de sarcina. Cele mai frecvente motive pentru care aveti nevoie de o cezariana sunt:

  • bebelusul se afla in pozitia inversa (nu e pozitionat cu capul in jos), iar medicul nu va recomanda o nastere naturala;
  • bebelusul este pozitionat culcat lateral si nu poate fi intors de catre medic;
  • aveti sarcina multipla si primul copil este in pozitia inversa;
  • placenta acopera partial sau complet colul uterin (se deschide spre uter);
  • aveti tensiune arteriala crescuta legata de sarcina (preeclampsie);
  • aveti anumite infectii, cum ar fi o prima infectie cu herpes genital care apare tarziu in timpul sarcinii sau HIV netratat;
  • capul bebelusului este prea mare pentru canalul de nastere;
  • complicatii precoce ale sarcinii;
  • probleme cu cordonul ombilical;
  • bebelusul nu primeste suficient oxigen si substante nutritive – uneori acest lucru poate insemna ca bebelusul trebuie nascut imediat;
  • travaliul nu progreseaza sau exista sangerari vaginale excesive.

Nasterea prin cezariana se efectueaza de obicei atunci cand complicatiile din timpul sarcinii ingreuneaza nasterea vaginala sau pun mama sau copilul in pericol. Uneori, nasterile prin cezariana sunt planificate la inceputul sarcinii, dar sunt cel mai adesea efectuate atunci cand apar complicatii in timpul travaliului.

ce implica nasterea prin cezariana

Operatia cezariana planificata

Medicii programeaza adesea operatii daca bebelusul se afla in pozitie gresita (cu picioarele in jos sau lateral), daca exista anumite probleme ale fatului sau ale mamei care ar putea fi un factor de risc, daca sunt probleme cu placenta, in cazul unor sarcini multiple sau daca mama a nascut anterior prin cezariana si medicul nu recomanda acum nasterea naturala din motive medicale.

Daca stiti din timp ca bebelusul se va naste prin cezariana, veti sti data. De obicei se face anestezie locala. Veti fi amortita de la talie in jos, astfel incat sa nu simtiti nicio durere. Acest tip de anestezie va permite sa fiti treaza si constienta de ceea ce se intampla. Este posibil si ca medicul sa va faca anestezie generala, care va va adormi, dar este putin probabil pentru cele mai multe interventii planificate de acest fel.

Nu veti simti dureri la incizii, dar s-ar putea sa simtiti medicii cum lucreaza pentru a scoate bebelusul sau o usoara presiune – dar nu durere. Dupa nasterea bebelusului, medicul va indeparta placenta si va face cusaturile.

Operatia cezariana de urgenta

Se poate face o operatie de urgenta daca travaliul se opreste sau nu progreseaza asa cum ar trebui (si medicamentele nu ajuta), daca placenta se separa prea repede de peretele uterin (numita abruptie placentara), daca apar probleme cu cordonul ombilical sau exista anumite probleme ale fatului.

In timpul unei cezariene de urgenta, cateva lucruri vor fi diferite, inclusiv viteza si urgenta interventiei chirurgicale. Medicul poate scoate bebelusul la aproximativ 2 minute dupa ce a facut incizia in uter. In timpul unei interventii planificate, asta poate dura 10 – 15 minute. Viteza poate fi necesara daca bebelusul are probleme cu respiratia sau bataile inimii nu sunt constante. Daca se face o cezariana de urgenta, anestezistul va poate oferi rapid medicamente prin epidurala pentru a va amorti, astfel incat este posibil sa ramaneti treaza in timpul procedurii. Daca nu, este posibil sa vi se faca anestezie generala.

Pot face o cezariana electiva?

In general, se recomanda ca mamele si medicii sa planifice intotdeauna o nastere naturala, cu exceptia cazului in care este necesara o cezariana. Se recomanda, de asemenea, ca alte interventii la travaliu sa fie intarziate sau evitate complet, daca este posibil, la femeile cu sarcini cu risc scazut, in care mama si bebelusul progreseaza normal. Pentru femeile care decid sa faca o cezariana electiva, se recomanda programarea procedurii nu mai devreme de saptamana 39 de sarcina.

E important ca mamele sa stie ca exista optiuni pentru ameliorarea durerii la nastere, inclusiv o epidurala. Nasterea prin cezariana trebuie in general facura daca exista anumite complicatii. Trebuie cantarite bine avantajele si dezavantajele, pentru ca desi la prima vedere cezariana pare sa fie mai comoda, este o operatie majora care implica anumite riscuri. De asemenea, recuperarea dupa cezariana este mai dificila, dureroasa si indelungata decat recuperarea dupa nasterea naturala.

operatia de cezariana

Ce implica nasterea prin cezariana?

In primul rand, se va face anestezie regionala, cum ar fi o epidurala, care amorteste partea inferioara a corpului. Asta inseamna ca vei ramane treaza pe tot parcursul operatiei. Uneori, operatiile de urgenta trebuie facute sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca nu vei fi constienta in timpul nasterii.

Se curata abdomenul cu o solutie antiseptica si se va introduce un cateter in vezica urinara pentru a colecta urina. Se pune un cateter si la brat pentru a livra lichide si medicamente. Medicul va face o taietura prin peretele abdominal, de obicei de-a lungul liniei pubiene. Daca bebelusul trebuie nascut foarte repede, taietura poate fi facuta pe verticala chiar de sub buric pana deasupra osului pubian. Medicul va taia apoi straturile de tesut gras si muschi si, in cele din urma, va face incizie in uter. O taietura verticala, pe mijlocul uterului, este de obicei necesara numai daca bebelusul este intr-o pozitie neobisnuita.

Lichidul amniotic va fi aspirat si imediat dupa aceea copilul va fi adus pe lume (s-ar putea sa simti o usoara senzatie de tragere). Medicul va curata nasul si gura bebelusului de lichide si va prinde cordonul ombilical. Dupa taierea cordonului ombilical, chirurgul va indeparta placenta si va efectua rapid o verificare de rutina. Apoi, va inchide taieturile cu cusaturi. Operatia dureaza aproximativ 30 – 40 de minute, bebelusul nascandu-se de obicei in primele 10 minute.

Se pot administra antibiotice (pentru a reduce riscul de infectie) si oxitocina (pentru a controla sangerarea si pentru a ajuta la contractarea uterului). Tensiunea arteriala, pulsul, rata respiratiei si nivelul de sangerare vor fi verificate in mod regulat.

Tipuri de anestezii – optiuni de ameliorare a durerii

Tipurile de anestezic utilizate la interventiile cezariene difera. Medicul va alege cel mai potrivit anestezic pentru tine. Cand se face epidurala, se injecteaza un anestezic local, apoi se introduce un ac gol si un cateter mic si flexibil langa maduva spinarii, in spate. Acul este indepartat, lasand cateterul. Medicamentul anestezic este injectat prin cateter si poate fi completat ulterior. In caz de bloc spinal, se injecteaza o singura doza de anestezic direct in lichidul cefalorahidian din jurul maduvei spinarii. Vei amorti foarte repede, dar cantitatea de anestezic nu poate fi completata.

Este posibil sa se administreze un anestezic general daca anestezicul regional nu functioneaza, daca nu este timp pentru un anestezic regional sau daca viata bebelusului este in pericol.

Cezariana – riscuri si complicatii posibile

Cezarianele sunt in in general interventii sigure. Insa, ca orice interventie chirurgicala majora, exista riscuri, care includ:

  • pierderi mari de sange;
  • formarea de cheaguri de sange;
  • infectie a inciziilor;
  • probleme cu anestezicul;
  • posibile deteriorari ale altor organe din apropiere, cum ar fi vezica urinara.

Uneori, bebelusii nascuti prin cezariana pot avea temporar probleme de respiratie. Moasa si medicul vor avea grija de copil. De asemenea, mama poate avea reactii la medicamente sau anestezia utilizata in timpul procedurii. Organele inconjuratoare (cum ar fi intestinul sau vezica urinara) pot fi ranite si necesita o interventie chirurgicala suplimentara pentru remediere, dar acest lucru este extrem de rar. Foarte rar, mucoasa uterului se inflameaza sau se irita (numita endometrita).

O operatie cezariana poate afecta sau nu sarcinile si nasterile viitoare. Multe femei pot avea o nastere naturala sigura dupa cezariana. Dar, in unele cazuri, viitoarele nasteri trebuie sa se faca tot prin cezariana pe viitor, mai ales daca incizia in uter a fost verticala.

etapele nasterii prin cezariana

Recuperarea dupa cezariana

Recuperarea dupa o cezariana dureaza de obicei mai mult decat recuperarea dupa o nastere naturala. Spitalizarea e de obicei de aproximativ 3 – 4 zile, comparativ cu o medie de 1 – 2 zile pentru o nastere naturala. Este normal sa simtiti un disconfort in burtica in primele zile. Se vor oferi analgezice pentru a ajuta. Pe langa durerea pe care o veti simti la locul inciziei, veti avea de-a face cu aceeasi suita de simptome ca dupa o nastere naturala: oboseala postpartum (de la operatie si lipsa somnului), sangerari sau scurgeri postpartum, durere perineala (mai ales daca ati incercat sa nasteti vaginal inainte de a intra in operatie), disconfort la nivelul sanilor, schimbari de dispozitie.

Recuperarea dureaza 4-6 saptamani. E important sa te odihnesti suficient, sa eviti suprasolicitarea, miscarile bruste si efortul. Cand stranuti sau tusesti, sustine-ti adomenul pentru a proteja incizia. Ai grija la alimentatie pentru a evita constipatia. E important sa ai o nutritie echilibrata si sanatoasa pentru a-i asigura copilului prin laptele matern nutrientii necesari, dar si pentru sanatatea ta.

Chiar daca nu ai nascut natural, tot va exista o anumita sangerare vaginala – sangerare ce poate fi mai intensa in prima saptamana (ca o menstruatie). In primele zile, medicul recomanda analgezice pentru a reduce durerile. Bea multe lichide pentru a le inlocui pe cele pierdute in timpul nasterii prin cezariana. De asemenea, evita actul sexual timp de 4-6 saptamani. Contacteaza medicul si solicita ajutor medical daca ai febra, roseata sau scurgeri la locul inciziei, scurgeri vaginale cu miros neplacut sau sangerari intense, dureri in jurul inciziei sau umflaturi, probleme de respiratie. Evita sa ridici orice fel de obiecte, iar cand alaptezi te poti ajuta de perne de sustinere sau o perna de alaptare.

Desi nu e bine sa faci efort, mersul usor poate ajuta la ameliorarea unor dureri post-cezariana si disconfort. De asemenea, poate ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si la mentinerea tranzitului intestinal. Insa, nu te suprasolicita si roaga pe cineva sa te ajute sa te deplasezi.

Cicatricea dupa cezariana

Dupa operatie, trebuie sa ingrijesti atent incizia. Initial zona ca fi rosie si treptat roseata dispare si se vindeca. Zona va fi acoperita initial cu un  pansament impermeabil cateva zile, apoi pansamentul va fi indepartat, dupa cum va recomanda medicul, iar incizia se spala cu apa si se usuca usor. Poarta haine confortabile, care sa nu zgarie zona.

Cicatricea de la cezariana se estompeaza in timp. Se va micsora si va ajunge la culoarea naturala a pielii in timp. Adesea apar mancarimi usoare pe masura ce zona se vindeca – asta deoarece nervii din zona au fost afectati. Evita zgarierea pielii. Multe femei resimt amorteala sau o senzatie de furnicaturi in zona, care de obicei dispar cu timpul.

Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/cesarean-section-photos-step-by-step-2758512
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/caesarean-section
(3) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tn8162
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/c-section-tips-for-fast-recovery#when-to-seek-help

Articole recomandate

Lasa un comentariu