Hemoroizii in sarcina

de Mancas Malina
hemoroizii in sarcina

Hemoroizii in sarcina sunt o problema destul de des intalnita, din pacate. Iata de ce femeile insarcinate prezinta un risc mai mare de hemoroizi, care sunt simptomele hemoroizilor si ce tratamente exista.

CUPRINS:

1. Ce sunt hemorozii?
2. Simptome
3. De ce pot sa apara hemoroizii in timpul sarcinii?
4. Tratament pentru hemoroizi in sarcina
5. Cum putem preveni hemoroizii in sarcina?

Ce sunt hemorozii?

Sarcina si nasterea naturala cresc riscul de aparitie a hemoroizilor din cauza modificarilor hormonale si a presiunii intra-abdominale crescute. Se estimeaza ca aproape 50% dintre femeile insarcinate se confrunta cu hemoroizi in sarcina.

Hemoroizii apar atunci cand venele de la nivelul anusului devin marite si umflate, ceea ce provoaca mancarimi, senzatie de arsura, umflaturi dureroase la nivelul anusului, dureri la eliminarea scaunului si sangerari. Este important sa retinem, totusi, ca hemoroizii nu sunt singura cauza a sangerarii rectale, si e nevoie de un diagnostic corect.

simptome hemoroizi

Simptome

Simptomele hemoroizilor pot include:

  • senzate de mancarime, durere sau umflaturi in jurul anusului;
  • durere la eliminarea scaunului si scurgere cu mucus ulterior;
  • o zona proeminenta in jurul anusului;
  • sangerare dupa eliminarea unui scaun – sangele este de obicei rosu aprins.

Hemoroizii pot fi interni sau interni si simptomele pot varia, de asemenea, in functie de tipul lor:

Simptome hemoroizi interni

Hemoroizii interni se formeaza in interiorul rectului. Simptomele includ:

  • sangerari rectale;
  • prolaps hemoroidal – apare atunci cand un hemoroid intern se deplaseaza in jos prin anus – poate cauza dureri si disconfort.

Simptome hemoroizi externi

La exteriorul anusului se pot forma hemoroizi externi. Simptomele pot include:

  • mancarime in jurul anusului;
  • mase dureroase si dure langa anus;
  • durere la nivel anal sau durere care se agraveaza cand persoana sta asezata.

De ce pot sa apara hemoroizii in timpul sarcinii?

de ce apar hemoroizii in sarcina

Hemoroizii se dezvolta frecvent in timpul sarcinii, in special in al treilea trimestru si in timpul si la scurt timp dupa nastere. Pana la 50% dintre femei dezvolta hemoroizi in timpul sarcinii.

Cauzele pot fi:

  • cresterea volumului de sange, ceea ce duce la marirea venelor;
  • presiune asupra venelor din apropierea anusului data de greutatea bebelusului si greutatea uterului in crestere;
  • modificari hormonale;
  • constipatie.

In sarcina, femeile au un risc mai mare de constipatie din cauza statului prelungit, a modificarilor hormonale si a unor medicamente si suplimente – ca suplimentele de fier.

Hemoroizii apar in general al treilea trimestru de sarcina, desi pot aparea oricand. Presiunea din uterul mai mare, incepand cu saptamana 25 de sarcina, plus fluxul sangvin crescut in zona pelvina, pot face ca venele din peretele rectal sa se umfle. Constipatia poate agrava sau chiar provoca hemoroizi (atunci cand scaunul este dur, tensiunea suplimentara de eliminare a scaunului poate pune presiune pe venele din zona rectala si le poate umfla). Hemoroizii se pot dezvolta, de asemenea, postpartum ca urmare a impingerii in timpul travaliului.

Uneori, se poate dezvolta un hemoroid „trombozat”, care este un cheag de sange care se formeaza in interiorul hemoroidului, ducand la o masa mare si umflata. Astfel de hemoroizi pot fi destul de dureros si afecteaza mersul, statul sau eliminarea scaunelor.

Alte cauze frecvente ale hemoroizilor includ:

  • constipatie cronica;
  • tensiune in timpul eliminarii scaunului;
  • dieta saraca in fibre;
  • statul prelungit pe toaleta;
  • ridicarea obiectelor grele;
  • slabirea tesutului de sustinere din jurul anusului.

Hemoroizii si constipatia

Hemoroizii care apar in timpul sarcinii pot fi agravati de constipatie. Eliminarea scaunului dur nu numai ca zgarie si afecteaza tesutul deja inflamat, dar tensionarea poate provoca, de asemenea, formarea de hemoroizi. Evitarea constipatiei este importanta, in special in ultimele etape ale sarcinii. Astfel, evitati alimentele prajite, produsele lactate bogate in grasimi, chips-urile si produsele de patiserie, consumati multe lichide si consumati fructe uscate sau beti suc de prune uscate. Se recomanda o dieta bogata in fibre care include 25 – 30 g de fibre dietetice pe zi din fructe, legume, paine integrala, tarate si cereale pentru micul dejun. Daca este necesar, puteti apela la laxative ca o solutie pe termen scurt.

In timpul sarcinii, progesteronul relaxeaza peretii venelor, permitandu-le sa se umfle mai usor. Progesteronul contribuie, de asemenea, la constipatia in sarcina, incetinind tranzitul intestinal.

Hemoroizii – dispar dupa sarcina?

Hemoroizii pot disparea complet dupa sarcina si nastere fara niciun tratament, deoarece nivelul hormonilor, volumul sangvin si presiunea intraabdominala scad dupa nastere. Cele mai frecvente perioade de aparitie a hemoroizilor in timpul sarcinii sunt in al treilea trimestru si in timpul si imediat dupa nastere. Insa, uneori, hemoroizii persista si dupa sarcina.

tratament hemoroizi

Tratament pentru hemoroizi in sarcina

Exista multe remedii si modificari ale stilului de viata ce pot fi utile pentru a reduce hemoroizii. Retineti ca hemoroizii netratati se pot agrava in timp si pot provoca anumite complicatii precum dureri intense si anemie cauzata de sangerare.  Pentru ca hemoroizii nu sunt singura cauza de sangerare in zona anusului, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Sfaturi si remedii simple pentru a reduce disconfortul

hemoroizi ameliorarea disconfortului

  • folositi servetele moi atunci cand utilizati toaleta;
  • puteti face o baie de sezut sau inmuiati zona in apa calda curata timp de 10 minute de cateva ori pe zi;
  • puteti sa aplicati comprese reci pe zona cateva minute, de cateva ori pe zi;
  • evitati presiunea suplimentara asupra anusului;
  • consumati multe lichide si alimente bogate in fibre pentru a mentine scaunele moi;
  • efectuati exercitii Kegel pentru a intari muschii;
  • incercati sa stati mai mult pe o parte si mai putin in sezut pentru a reduce presiunea asupra anusului;
  • curatati zona afectata usor, dar bine dupa fiecare miscare intestinala; folositi servetele de toaleta moi, fara parfum, care sa nu irite;
  • uleiul de cocos aplicat topic poate reduce mancarimea si inflamatia, la fel si aloe vera, gelul de arnica sau uleiul de migdale dulci.

Tratament medical pentru hemoroizi

In timpul sarcinii, discutati cu medicul inainte de a lua orice medicament, inclusiv produse ce se aplica pe piele. Unele medicamente pot prezenta un risc pentru bebelus. Medicul va poate recomanda un laxativ sigur sau un supozitor pentru ameliorarea constipatiei. Tratamentele topice disponibile fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta pot reduce hemoroizii, dar este posibil sa nu fie sigure in sarcina. Aceste medicamente topice pot include ingrediente antialgice sau antiinflamatoare.

Medicamentele topice cu analgezice si efecte antiinflamatorii – unguente pentru hemoroizi – ofera o ameliorare locala pe termen scurt pentru disconfort, durere si sangerare. Datorita dozelor mici si a absorbtiei sistemice limitate, acestea pot fi utilizate de femeile insarcinate in general. Majoritatea acestor produse ajuta la mentinerea igienei personale si la ameliorarea simptomelor.

Cele mai multe forme de hemoroizi pot fi tratate prin cresterea continutului de fibre din dieta, administrarea de produse pentru inmuierea scaunelor, cresterea aportului de lichide, analgezice anti-hemoroidale.

Interventii medicale pentru hemoroizi

Dupa nastere, se poate apela la o serie de interventii pentru hemoroizi, cum ar fi:

  • Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice – o mica banda de cauciuc este plasata in jurul bazei unui hemoroid. Banda opreste fluxul de sange la hemoroid si, in cele din urma, acesta va cadea. Dureaza aproximativ 10 – 12 zile. Se formeaza tesut cicatricial in timpul acestui proces care ajuta la prevenirea reaparitiei hemoroidului.
  • Scleroterapia – o solutie chimica este injectata direct in hemoroid. Acest lucru face hemoroidul sa se micsoreze pentru a forma tesut cicatricial. Este posibil ca un hemoroid sa revina dupa acest tratament.
  • Hemoroidectomie – este o procedura chirurgicala pentru indepartarea hemoroizilor. Implica mai multe riscuri, inclusiv riscuri date de anestezia generala, risc de deteriorare a muschilor anusului, durere si timp de recuperare mai lung. Ca urmare, acest tratament este recomandat numai pentru hemoroizii severi sau atunci cand exista complicatii, cum ar fi prolaps hemoroidal.

Cum putem preveni hemoroizii in sarcina?

Puteti incerca sa reduceti hemoroizii sau sa preveniti dezvoltarea acestora in mai multe moduri:

  • Asigurati-va ca aveti o alimentatie bogata in fibre, cum ar fi legume si fructe, pentru a preveni constipatia.
  • Consumati suficiente lichide – mai ales apa – pentru a mentine scaunele moi si pentru un tranzit intestinal sanatos.
  • Evitati statul prelungit pe toaleta. Nu stati pe toaleta mai mult decat este necesar, deoarece acest lucru pune presiune pe zona rectala.
  • Nu va abtineti de la a defeca.
  • Evitati tensionarea excesiva in timpul eliminarii scaunului.
  • Evitati ridicarea obiectelor grele.
  • Evitati statul prelungit asezat sau in picioare – pentru ca exercita o presiune crescuta asupra bazinului si poate duce la dezvoltarea sau agravarea hemoroizilor.
  • Incercati sa mentineti un stil de viata activ in sarcina, in functie de cat va permite starea.
  • Faceti exercitii Kegel zilnic. Acestea cresc circulatia in zona rectala si intaresc muschii din jurul anusului, reducand riscul de hemoroizi.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278306/
(2) https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/piles/
(3) https://www.webmd.com/baby/hemorrhoids-during-pregnancy
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hemorrhoids
(5) https://www.aafp.org/afp/2018/0201/p172.html
(6) https://www2.hse.ie/conditions/child-health/haemorrhoids-piles-during-pregnancy.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu