Dezvoltarea emotionala a copilului – recomandari

de Mancas Malina
dezvoltarea emotionala

Citeste mai multe despre dezvoltarea emotionala a copilului – care sunt etapele, ce este inteligenta emotionala si cum pot sustine parintii dezvoltarea emotionala a copilului.

CUPRINS:

1. Ce este dezvoltarea emotionala a copiilor?
2. Inteligenta emotionala la copii
3. Cum sustinem dezvoltarea emotionala a copilului?

Ce este dezvoltarea emotionala a copiilor?

Dezvoltarea emotionala la copii este capacitatea lor de a intelege, identifica si procesa propriile emotii si pe ale celor din jur. Are rolul de a-i ajuta sa manifeste empatie, sa dezvolte relatii sanatoase cu cei din jur, sa comunice eficient si sa isi exprime sentimentele. Cei mici au nevoie inca de la o varsta frageda sa dezvolte abilitati sanatoase de gestionare a emotiilor.

Copiii cresc si se dezvolta rapid in primii ani in cele patru domenii principale de dezvoltare. Aceste domenii sunt cele motorii (fizice), comunicare si limbaj, cognitiv si socio – emotional. Dezvoltarea sociala si emotionala inseamna modul in care copiii incep sa inteleaga cine sunt, ce simt si la ce sa se astepte atunci cand interactioneaza cu ceilalti. Este dezvoltarea capacitatii de a forma si sustine relatii pozitive, de a intelege, gestiona si exprima emotiile, de a explora si interactiona cu mediul inconjurator. Dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor influenteaza, de asemenea, toate celelalte arii de dezvoltare.

Citeste si: Prietenia la copii – importanta relatiilor de prietenie in copilarie

etapele dezvoltarii emotionale

Etapele dezvoltarii emotionale

Dezvoltarea emotionala la cei mici nu este la fel pentru toata lumea si nu respecta un model standard. Insa, etapele sunt cu aproximatie urmatoarele:

  • constientizarea emotiilor proprii si ale celor din jur;
  • recunoasterea, identificarea, intelegerea emotiilor – in functie de limbajul verbal si non-verbal;
  • numirea emotiilor;
  • dezvoltarea empatiei;
  • gestionarea emotiilor – autocontrol;
  • intelegerea bazei emotiilor – de unde provin;
  • intelegerea legaturii dintre emotii, ganduri si comportamente.

Rata dezvoltarii emotionale la copii si tineri poate varia de la persoana la persoana. Unii copii pot prezenta un nivel ridicat de dezvoltare a abilitatilor emotionale atunci cand sunt destul de mici, in timp ce altii au nevoie de mai mult timp pentru a-si dezvolta capacitatea de a gestiona emotiile.

emotiile la copii

Inteligenta emotionala la copii

Inteligenta emotionala, atat la adulti, cat si la copii, este capacitatea de a identifica, procesa si regla emotiile proprii si informatiile despre emotiile celor din jur. Are cinci componente, si anume: constientizarea de sine, autoreglarea, motivatia, empatia si abilitatile sociale.

Toate emotiile sunt importante si normale – nu sunt „bune” sau „rele”. De aceea, este foarte important sa invatam sa le recunoastem, sa le acceptam si sa le gestionam. Copiii trebuie sa invete de mici aceste lucruri, pentru a dezvolta modele sanatoase de exprimare a emotiilor. Inteligenta emotionala ii ajuta pe copii sa isi inteleaga emotiile, sa comunice mai eficient cu cei din jur, sa fie mai empatici, sa isi exprime emotiile si sa interactioneze mai bine.

Dezvoltarea emotionala este o sarcina complexa care incepe in copilarie si continua pana la varsta adulta. Primele emotii care pot fi recunoscute la bebelusi includ bucuria, furia, tristetea si frica. Pe masura ce sentimentul de sine al copiilor se dezvolta, apar emotii mai complexe precum timiditatea, entuziasmul, jena, rusinea, vinovatia, mandria.

Exprimarea emotionala include mai multe componente:

  • raspunsuri fizice – cum ar fi ritmul cardiac, respiratia si nivelul hormonilor;
  • manifestari comportamentale de emotie;
  • sentimente pe care copiii le recunosc si invata sa le numeasca;
  • ganduri si judecati asociate sentimentelor;
  • semnale de actiune – de exemplu, dorinta de a se apropia, de a fugi sau de a reactiona.

Vezi si: Agresivitatea la copii – ce facem cand copilul loveste?

beneficiile inteligentei emotionale

Cum sustinem dezvoltarea emotionala a copilului?

Dezvoltarea sociala si emotionala pozitiva este importanta. Aceasta dezvoltare influenteaza increderea in sine a copilului, empatia, capacitatea de a lega prietenii si un sentiment de importanta si valoare pentru cei din jurul lui. Dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor influenteaza, de asemenea, toate celelalte domenii de dezvoltare.

Aceste abilitati se dezvolta in sanul familiei in primul rand, astfel ca parintii trebuie sa fie principalii implicati in cultivarea inteligentei emotionale la copii. Cei mici invata in primul rand din exemple si prin observarea celor din jur. De aceea, dezvoltarea lor emotionala este legata de dezvoltarea emotionala a parintilor si stilul de parenting.

Validati emotiile copilului si invatati-l sa recunoasca si sa numeasca emotiile

Inca din primele etape de viata, oferiti confort fizic si afectiune, tineti copilul in brate, vorbiti cu el, este important sa ii cantati, sa ii cititi, raspundeti pozitiv la emotiile sale, validati emotiile si numiti sentimentele.

Validati emotiile copilului si incurajati-l sa isi accepte emotiile, chiar si pe cele negative, sa le numeasca si sa le inteleaga. Oferiti feedback pozitiv atunci cand isi exprima sentimentele in mod corespunzator. Pentru a sustine dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, este important sa va implicati activ in interactiuni de calitate in fiecare zi, in functie de varsta copilului.

  • Recomandari in functie de varsta

Din primul an de viata este important sa imbratisati copilul, sa il tineti in brate, sa vorbiti cu el, sa ii cantati, sa ii cititi. Raspundeti la plansul copilului si tineti-l in brate in timp ce il hraniti sau pentru a-l linisti.  Este important sa fiti previzibil si consecvent pentru a dezvolta un stil de atasament sigur. Numiti cand vorbiti cu el sentimente precum fericire sau tristete.

In jurul varstei de 1 an incepeti sa stabiliti limite corecte si consecvente si ajutati copilul sa invete si sa recunoasca aceste limite – care trebuie spuse cu o voce ferma, dar calma. Dezvoltati si mentineti rutine consistente si incurajati curiozitatea celui mic. In jurul varstei de 2 ani invatati sa va mentineti calmul cand apar tantrumuri. Fiti consecvent in ceea ce priveste limitele si regulile. Vorbiti cu cel mic despre emotii si trairi, incurajati si laudati copilul.

De la varsta de 3-4 ani invata mai multe despre reguli sociale, despre a imparti, a lucra in echipa (joaca, in acest caz). Ajutati copilul sa dezvolte incredere in alte persoane si sustineti  exprimarea adecvata a sentimentelor.  Oferiti atentie deplina atunci cand vorbiti cu el, incurajati exprimarea emotiilor si fiti un exemplu pentru copil.  De asemenea, ajutati copilul cu blandete si consecventa sa isi gestioneze sentimentele si sa isi controleze comportamentul.

Copilul trebuie invatat sa isi recunoasca emotiile, sa le numeasca – ceea ce ajuta si la dezvoltarea vocabularului. Incurajati empatia, incat copilul sa invete sa tina cont de emotiile altor persoane si de felul in care se simt ei.

Citeste si: Parenting cu mai putini „NU” – alternative la „nu” cand vrei sa stabilesti limite

dezvoltarea emotionala a copilului

Fiti un exemplu pentru copil

Este important sa fiti un exemplu pentru cel mic in ceea ce priveste capacitatea de exprimare a emotiilor si gestionarea lor.  Dezvoltarea socio-emotionala a unui copil depinde in mare masura de interactiunea timpurie cu parintii. In plus, copiii au nevoie si de un spatiu sigur pentru a explora diferite emotii care contribuie la dezvoltarea lor emotionala.

„Unelte” pentru dezvoltarea emotionala a celor mici

Folositi-va de carti, filme, desene animale, jocuri pentru a discuta cu cel mic despre emotii, sentimente, limbaj corporal etc. Un exemplu de film despre emotii este „Inside Out” – in care cele 5 emotii de baza sunt personificate. Puteti apela la diferite jocuri educative despre emotii, cum ar fi jocuri de carti, fise de colorat, boardgames etc. Ocupatia principala a unui copil este joaca – fiind principalul mod prin care cei mici invata si se dezvolta. Exista o legatura importanta intre joaca si invatare, deoarece jocul este o parte esentiala a dezvoltarii copiilor.

Exemple de jocuri despre emotii pentru copii includ jocul de potrivire – „Ce simte maimutica?, jocul de construit numit Sentimente, jocul „Cutiutele cu Sentimente” , cuburile pentru conversatii „Descoperim emotiile”,  „Oglinda emotiilor”,  jocul interactiv „Emotii”  sau cardurile Montessori „Emotii si Actiuni”.

Iti recomandam si articolul: Cum sa descoperi si sa cultivi talentele copilului

Referinte:
(1) https://www.rasmussen.edu/degrees/education/blog/stages-of-emotional-development/
(2) https://positivepsychology.com/emotional-intelligence-for-kids/
(3) https://positivepsychology.com/importance-of-emotional-intelligence/
(4) https://www.gottman.com/blog/strengthen-childs-emotional-intelligence/

Articole recomandate

Lasa un comentariu