Dezvoltarea cognitiva a copilului – recomandari

de Mancas Malina
dezvoltarea cognitiva a copilului

Citeste mai multe despre dezvoltarea cognitiva a copilului – care sunt etapele, ce presupune stimularea cognitiva si cateva recomandari si sfaturi utile.

CUPRINS:

1. Ce este dezvoltarea cognitiva?
2. Etapele dezvoltarii cognitive
3. Stimularea cognitiva a copilului – sfaturi si recomandari

Ce este dezvoltarea cognitiva?

Copiii cresc si se dezvolta rapid in primii ani in toate cele 4 arii principale de dezvoltare – dezvoltare fizica si motorie, dezvoltarea limbajului si a comunicarii, dezvoltare cognitiva si dezvoltare emotionala.

Dezvoltarea cognitiva inseamna modul in care copiii gandesc, exploreaza lumea din jur si constientizeaza tot ce se intampla. Inseamna dezvoltarea cunostintelor, a abilitatilor, a capacitatii de rezolvare a problemelor, care ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea din jurul lor. Exista mai multi factori ce sustin dezvoltarea cognitiva a copiilor, cum ar fi mediul potrivit pentru invatare, in care sa fie sustinuti si sa le fie starnita curiozitatea, activitati si jocuri pentru dezvoltarea cognitiva, cititul, muzica etc.

etapele dezvoltarii cognitive

Etapele dezvoltarii cognitive

Teoria dezvoltarii cognitive a lui Jean Piaget sugereaza ca cei mici trec prin patru etape diferite de dezvoltare cognitiva. Teoria sa se concentreaza nu numai pe intelegerea modului in care copiii dobandesc unele cunostinte, ci si pe intelegerea naturii inteligentei. Aceste etape sunt:

  • Etapa de dezvoltare senzorio- motorie: 0- 2 ani
  • Etapa de dezvoltare preoperationala – 2-7 ani
  • Etapa de dezvoltare operationala concreta – 7-11 ani
  • Etapa de dezvoltare operationala oficiala – 12 ani si peste

Etapa de dezvoltare senzorio-motorie: 0- 2 ani

Caracteristicile majore si modificarile de dezvoltare includ:

  • copilul cunoaste lumea prin miscarile si simturile sale;
  • invata despre lumea inconjuratoare prin actiuni de baza, cum ar fi vazul, auzul etc.;
  • invata ca lucrurile continua sa existe chiar daca nu pot fi vazute (permanenta obiectului);
  • cei mici invata ca sunt fiinte separate de oamenii si obiectele din jurul lor;
  • isi dau seama ca actiunile lor pot face sa se intample lucruri in lumea din jurul lor – de exemplu, daca plange, mama va veni sa il linisteasca, daca scapa o jucarie un adult o va ridica etc.

In aceasta etapa timpurie a dezvoltarii cognitive, sugarii si copiii mici dobandesc cunostinte prin experiente senzoriale si prin manipularea obiectelor. Intreaga experienta a unui copil in prima perioada a acestei etape are loc prin reflexe de baza, simturi si raspunsuri motorii. In timpul etapei senzorio-motorii, copiii trec printr-o perioada de crestere si invatare majora. Pe masura ce interactioneaza cu mediul lor, descopera noi lucruri despre cum functioneaza lumea.

Etapa de dezvoltare preoperationala – 2-7 ani

Caracteristicile majore si modificarile de dezvoltare includ:

  • copiii incep sa gandeasca simbolic si invata sa foloseasca imagini si cuvinte pentru a reprezenta obiecte;
  • cei mici tind sa fie egocentrici si incearca treptat si sa vada lucrurile din perspectiva celorlalti;
  • desi se dezvolta limbajul si gandirea, ei inca tind sa se gandeasca la lucruri in termeni foarte concreti.

Bazele dezvoltarii limbajului s-ar putea sa fie puse inca din timpul etapei anterioare, insa aparitia limbajului este unul dintre semnele distinctive majore ale etapei preoperationale de dezvoltare. Devin mai priceputi la jocul de simulare in aceasta etapa a dezvoltarii, dar continua sa se gandeasca inca foarte  concret la lumea din jurul lor.

dezvoltarea cognitiva in functie de varsta

Etapa de dezvoltare operationala concreta – 7-11 ani

Caracteristicile majore si modificarile de dezvoltare includ:

  • in aceasta etapa, copiii incep sa se gandeasca logic la evenimente concrete;
  • incep sa inteleaga conceptul de conservare – de exemplu cantitatea de lichid dintr-o ceasca mai mica si mai larga este egala cu cea dintr-un pahar inalt si mai subtire;
  • gandirea lor devine mai logica si organizata, insa totusi foarte concreta.

Copiii incep sa foloseasca logica inductiva sau rationamentul de la informatii specifice la un principiu general. In timp ce gandirea devine mult mai logica in timpul etapei operationale concrete, poate fi si foarte rigida. In aceasta etapa, copiii devin, de asemenea, mai putin egocentrici si incep sa se gandeasca la modul in care ar putea gandi si se pot simti alti oameni. Incep sa inteleaga ca gandurile lor sunt unice pentru ei si ca nu toti ceilalti le impartasesc neaparat gandurile, sentimentele si opiniile.

Etapa de dezvoltare operationala oficiala –  12 ani si peste

Caracteristicile majore si modificarile de dezvoltare includ:

  • in aceasta etapa, adolescentul incepe sa gandeasca abstract si sa analizeze probleme ipotetice;
  • apare gandirea abstracta.

Copiii de aceasta varsta incep sa se gandeasca mai mult la problemele morale, filozofice, etice, sociale si politice care necesita rationament teoretic si abstract. Incep sa utilizeze logica deductiva sau rationamentul de la un principiu general la informatii specifice. In acest moment, devin capabili sa vada mai multe solutii potentiale la probleme si sa se gandeasca mai stiintific la lumea din jurul lor.

stimulare cognitiva a celor mici

Stimularea cognitiva a copilului – sfaturi si recomandari

Stimularea cognitiva se caracterizeaza prin modul in care copilul invata, dobandeste cunostinte si interactioneaza cu mediul inconjurator. Diferite abilitati cognitive sunt dobandite pe masura ce copilul indeplineste anumite etape de dezvoltare, dar diferite activitati pot promova invatarea activa. Ca parinte, puteti incuraja dezvoltarea cognitiva a copilului – inclusiv dezvoltarea memoriei, a puterii de concentrare, a atentiei si perceptiei – prin diferite  activitati simple incluse in rutina sa zilnica. Iata 5 moduri prin care parintii pot sustine dezvotarea cognitiva a celor mici:

1. Asigurati un mediu prielnic pentru dezvoltarea celor mici

Pentru o dezvoltare sanatoasa, cei mici au nevoie de un mediu confortabil si sigur in care sa exploreze si sa isi dezvolte abilitati. Parintii trebuie sa le ofere un mediu prielnic pentru dezvoltare, cu intelegere, respect, sustinere si iubire. Sustineti si incurajati dezvoltarea celor mici, folositi disciplina pozitiva ca metoda de educatie, incurajati creativitatea si explorarea.

2. Activitate fizica, alimentatie sanatoasa si somn sanatos

Stilul de viata are un efect asupra dezvoltarii cognitive. Activitatea fizica, de exemplu, este importanta pentru dezvoltarea creierului si implicit pentru dezvoltarea cognitiva. Cand creierul este bine oxigenat, se dezvolta mai bine. Astfel, cei mici au nevoie de joaca in aer liber si activitate fizica in fiecare zi. Alimentatia sanatoasa, bogata in nutrienti, are de asemenea un rol major in dezvoltarea celor mici. In plus, copiii au nevoie de un program de somn sanatos – somnul ajuta la procesarea informatiilor. Somnul sanatos si organizat si rutina placuta de seara favorizeaza dezvoltarea creativitatii, procesarea informatii si asimilarea lucrurilor invatate pe parcursul zilei.

3. Cititul

Cititul este important la orice varsta. Ajuta la dezvoltarea limbajului, a vocabularului, dezvolta creativitatea, imaginatia. Lectura ii ajuta pe cei mici sa dezvolte abilitati de comunicare, iar despre beneficiile cititului poti citi mai multe aici. Este important sa le insuflam copiilor dragostea pentru lectura inca de mici.

4. Invatarea unei limbi straine

Invatarea unei limbi straine este un alt mod eficient de dezvoltare cognitiva. In functie de varsta copilului exista metode variate prin care cei mici pot fi ajutati sa invete o limba straina – activitati distractive, muzica, filmulete etc. Invatarea timpurie, inca din primele etape de viata, a unei limbi straine ajuta la dezvoltarea cognitiva, mai ales gandirea laterala, memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor.

dezvoltarea cognitiva prin joaca

5. Joaca si dezvoltarea cognitiva a copiilor

Cei mici invata cel mai mult si eficient despre lumea din jurul lor prin joaca. Jocurile educative, jocurile de memorie, jocurile de rol etc. ajuta la dezvoltarea cognitiva a celor mici si imbunatatirea diferitelor abilitati importante. Jocul este vital pentru dezvoltarea cognitiva a copilului –  capacitatea sa de a gandi, de a intelege, de a comunica, de a-si crea amintiri, de a-si imagina si de a intelege ce s-ar putea intampla in continuare. Acest lucru se datoreaza faptului ca jocul este printre principalele moduri in care copilul exploreaza lumea. Copiii care se joaca experimenteaza, gandesc, rezolva probleme si invata in permanenta lucruri noi.

Este importanti sa ii puneti la dispozitie jocuri educative care sa stimuleze invatarea, inclusiv puzzle-uri, jocuri de logica, jocuri de rol, jucarii de sortat etc. Vezi o gama variata de jucarii pentru copii, pentru toate varstele:

🧸 seturi de constructie

🧸 jucarii LEGO

🧸 puzzle-uri 

🧸 jocuri educative

🧸 jucarii de lemn 

 

Articole recomandate

Lasa un comentariu